login |

Pilot-mustra: Chosen – 1×01

2022. 01. 28. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Nem lehet minden sorozat 81-es archívum! Mármint arra célzok, hogy megint egy olyan Netflix-premiert kaptunk, amiben a magyar cím és az angol teljesen másra utal. És aki mindkét címet ismeri, az konkrétan már ezzel kap egy spoilert is. Ugyanis számunkra ez a dán széria Ami a felszín alatt rejlik címen fut, ami ugyan több értelmű, de nem utal semmi konkrétra, csak sejtet. Ellenben az angol (‘Kiválasztott’) konkrétan egy emberre (tippre a főszereplőre) céloz, viszont a világon semmi sejtelmes nincs benne.

Szóval így futottam neki a Netflix csütörtöki dán premierjének, amiről annyit tudtam, hogy kisvárosi, illetve hogy lesz benne valami természetfölötti, vagy scifis szál. Csak az nem volt világos, hogy mindez hogy jön majd a képbe ebben a kisvárosi, javarészt fiatalokról szóló történetbe, ami egyébként magyar szinkronnal, de a nyelvezet miatt 16+-os jelzéssel érkezett – azért még bízok benne, hogy semmi komoly durvulás nem lesz benne.

CHOSEN – 1×01 – 6/10

Szóval egy dán kisvárosban vagyunk, ahol 17 évvel ezelőtt egy meteor csapódott be, amire konkrétan iparágat épített a település, turistalátványosság lett, éves fesztivált szerveznek a meteor köré, aminek egy darabja kiállításra is került, szóval minden ideális, volt, aki még jól meg is szedte magát mindebből. A gondok akkor kezdődnek, amikor egy tinilány véletlenül összetöri a kiállított meteordarabot (hö?). Mindezt a 17. (hmm…) születésnapja előtt.

Szívesen mondanék mást is a történetről, de nem tudok. Nem azért, mert túl spoileres lenne, hanem azért, mert igazából sok minden nem is történik a pilotban. Ami nem is lenne baj, a gond az, hogy nem kerül irányba a történet, gőzünk nincs arról, hogy miről fog szólni a sorozat, pedig az első résznek azért mégiscsak lenne egy ilyen feladata. (Az utolsó másodpercekben történik valami (spoileres kép), de semmi konkrétum.)

Így igazából csak abba tudunk kapaszkodni, hogy egyrészt a főhős a meteor kapcsán megkérdőjelezi annak valódiságát, másrészt pedig összefut pár másik fiatallal, akik a város egyes lakóit “figyelik meg”, azokat, akik annak idején a meteor becsapódása közelében éltek, arra gyanakodva, hogy valamit titkolnak. Mert a gyerekek szerint nem is meteor csapódott be, hanem…, de csitt!

Itt persze fel is tehetnénk magunknak a kérdést, hogy vajon csak rémeket látnak, vagy valóban valami összeesküvés van a háttérben, de tippre, ha az előbbi lenne igaz, akkor nem lenne sorozat sem, így adja magát a másik válasz. De hogy az mivel kapcsolatos, mondjuk képességekkel, világuralmi tervekkel, agykontrollal, az egyelőre teljesen homály bármiféle utalás híján.

Nesze semmi, fogd meg jól a pilot, és ennek megfelelően a pilotkritika is, úgyhogy mindenképp érdemes több részre berendezkedni a döntéshez. Én is ezt tettem volna, ha csütörtök-pénteken nem lett volna ekkora sorozatpremier-dömping, szóval majd kommentben jelzek, hogy mire kell számítani a folytatás kapcsán, ha mások meg nem előznek. Ennyi alapján csak annyit tudok mondani, hogy különösebb gond nem volt a kezdéssel, nem tántorított el a folytatástól, ami érdekel, de egyelőre inkább csak azért, hogy egyáltalán fogalmam legyen arról, hogy mire érdemes számítani.

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 01. 29. 18:21

én megengedő vagyok, de ez ïgy eddig nagyon nulla 2 rész után, inkább the a list territórium… lassú, bénácska, kiszámítható, a spoileres kép megfejtése külön röhej volt:)

skb - 2022. 01. 30. 11:10

Csodálkoztam is Winnie, hogy 6 pontot adtál rá. :D
Ennyire súlytalan, unalmas, erőlködő sorozatot nem tudom mikor láttam. 3 rész után kaszáltam (pedig becsületből mindent végig szoktam nézni esküszöm, de itt nem ment… :D), egyszerűen olyan szinten nem kötött le, hogy arra nincsenek szavak. Pedig a trailer meg az alapsztori tetszetősnek tűnt, de nagyon jóindulattal is csak 10/4 ez.

winnie - 2022. 01. 30. 16:41

megengedő vagyok:) á, szerintem annyira alapozó volt a kezdés, hogy ott még nem tántorított el semmi.

jon - 2022. 02. 01. 17:46

Ennyire ritka gagyi sorozatot is ritkán látni. Full pc az egész! Most komolyan, fekete a föszereplő egy dán filmben aki kanadai!??? Egy szem szép szereplő sincs benne ami nagyon gáz. Az ilyen selejtes sori helyett inkább az allofusaredead-et szinkronizálták volna le az dimenziokkal jobb!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz