login |

Pilot-mustra: In From The Cold – 1×01

2022. 01. 28. 19:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Csaltam.

A kémnő visszatér is a Netflix mai teljes évados premierje volt (ötödmagával! KOMOLYAN MÁR!), én meg eléggé kíváncsi voltam rá, de nagyon hamar hátrahőköltem. Sokszor olvasom pejoratív jelzőként használva sorozatok esetében, hogy olcsó, de ez engem sosem vetett vissza, nálam sosem volt minőségjelző, hiszen olcsó (az amerikaiakhoz képest ez majd minden európaira igaz papíron), alacsonyabb kategóriás sorozatok is lehetnek nagyon jók, elég sok nem “prémium” széria van a kedvenceim között. Azonban azon mindig felhúzom a szemöldököm, amikor egy sorozat esetlennek érződik, ahol a megvalósítás botladozik, de nem az anyagiak, hanem mondjuk a megközelítés vagy a szakember-anyag miatt. És az In From The Cold esetében is ezért húztam a számat kezdetektől. Sutának hatott.

IN FROM THE COLD – 1×01 – 5/10

A csalásom pedig ott érhető tetten, hogy még a kritika elkezdése előtt rákerestem pár hivatalos írásra a neten. Nem volt sok belőle, és nem is nagyon olvastam el őket, inkább csak a konklúzió érdekelt, hogy ki mennyire akad fenn olyasmin, amin én, és inkább pozitív véleményeket láttam, amik hol a színészi játékokat, hol az akciójeleneteket (esetünkben a verekedéseket), hol pedig a sztori csavarosságát dicsérték, hovatovább odáig merészkedtek, hogy leírták, hogy a sorozat csak a csavarjai miatt létezik.

Ezt szerintem érdemes tudni (majd meglátjuk, hogy ti merre húztok), mert simán lehet, hogy valakit teljesen beszippant a széria, ami egy ordas nagy WTF bedobásával fejezi be a pilotját. Ami után vagy muszáj azonnal folytatni, már persze akkor, ha az ember nem törli hirtelen felindulásból az In From The Cold-ot a Netflix “nézett sorozatos” sorából.

Az 1×01 pár hidegvérű és elég randomnak tűnő gyilkossággal indul (mintha távolból távirányított átlagemberek követték volna el ezeket, hmm…), a sztori pedig ezután kezdődik el, amikor is egy anyuka megérkezik Madrid-ba, egy szállodába a lánya műkorcsolya csapatának kísérőjeként. Pár perc alapozás után gyorsan elrabolják a nőt és azzal szembesítik, hogy ő valójában egy orosz ügynök, vagyis hivatásos gyilkos, aki pár évtizede visszavonult.

Némi intermezzo után kiderül, hogy nem érdemes tagadnia, valóban ez a helyzet, és a CIA (ők kapták el ugyanis) rögtön megbízatásokat kezd el adni neki. És nagyjából a pilot végén a második küldetése kellős közepén járunk. Ezalatt persze a nő lánya is éli életét, de ami fontosabb, hogy időről időre kapunk visszaemlékezéseket az 1990-es évek Oroszországára, az ügynök fiatal éveire, szóval az aktuális küldetés mellett az eredettörténetre is fény derül. És az talán segít megválaszolni a felmerült kérdéseket.

Jó volt viszontlátni Margareta Levieva-t, akit a Revenge-ben ugyan ki nem állhattam, de most megint orosz származású karaktert alakítva kifejezetten szimpatikus volt, akárcsak a két CIA-s közül az egyik – a másik elsőre fájúan semmilyen lett. Kérdés, hogy a készítők mennyire fognak mellett a megszokott tiniszálra koncentrálni (nehezen tudom elképzelni, hogy túl érdekes lesz a korcsolyás sztori, cserébe a titkolózás előtte még lehet érdekes), mert az látszik, hogy mellette a 90-es évekbeli szál elég hangsúlyos lesz, pedig az eddig cseppet sem volt izgalmas, inkább csak megszakították a fő vonal lendületét vele. A türelem majd rózsát terem?

Csalódott voltam a pilot után, de nem mondhatom, hogy a zárására nem kaptam fel a fejem, és ezúttal lehet, hogy hinni fogok azoknak a véleményeknek, hogy “majd a 3. részre beindul”, pedig az ilyen beindulós dolgokat mindig is marhaságnak tartottam, főleg, hogy az In From The Cold-nak sincs nagyon hova beindulnia. De lehet, hogy akkorra válik csak igazán érdekessé a történet, mert eddig csak némi “csináld ezt” és “tedd azt” küldetéskiosztásból állt, a mitológiából, vagyis a keretről szinte még semmit sem tudtunk meg.

ui: Csalódott voltam, hogy nem írták ki, vagy nem láttam, hogy ki fordította a sorozatot, mert így nem tudok kire ferde szemmel nézni. Pedig én aztán tényleg csak szökőévenként kapom fel a fejem fordításokra, hiszen pontosan tudom, hogy hibázni emberi dolog, 1-2 (vagy 5-10) félrefordítás a világon senkit sem minősít. A hanyagság azonban igen.

ui2: Készült hozzá szinkron is, de valamiért még nem aktív.

13 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2022. 01. 28. 20:31

kíváncsi vagyok a The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window-hoz mit fogsz szólni
(bazz ezt még rövidíteni sem lehet :) )

szerintem az a te sorozatod lesz a mai felhozatalból

winnie - 2022. 01. 28. 20:40

azt hagytam a végére írásilag:) (vagyis a feriát, de az holnap kerül majd ki)

de az jött be a legjobban, pedig az afterpartyban bíztam jobban.

irgum76 - 2022. 01. 28. 20:42

oksa várom :)

szerintem lesz miről beszélni róla

Florabell - 2022. 01. 28. 20:46

Hát ez nem indul be, inkább megmarad nagyon B-kategóriás kémsorozatnak.A múltbeli szál még 3 rész után is egyhelyben áll. A jelenbeli pedig hasztalan ide-oda kapkodás.

Neoprimitiv - 2022. 02. 01. 13:15

A Revenge nekem kimaradt, de Levieva a rövid életű Allegiance-ben már volt egyszer kettős életű orosz kémnő és ott nem volt rossz. Este majd belenézek. (Az IMDB-n néztem, hogy a szereposztásnál nagyon figyeltek arra, hogy senki ne szólhasson be amiatt, hogy származásra nem autentikus színészek alakítják a karaktereket.)

Dante - 2022. 02. 02. 13:11

Megnéztem, de szerintem nagyon sok sebből vérzik a történet, annyira életszerűtlen és következetlen a cselekményvezetés is.. erre tényleg igaz, hogy olcsó és B sorozat, minél kevesebb helyszínből próbálták kihozni a legtöbbet. A verekedések sem túl hitelesek, egyik jelenetben látszik, hogy csak levegőbe üt kb.

SPOILER:
– elmondják, hogy orosz ügynök, onnantól kezdve, már megy és szó nélkül már akciózik is nekik??
– mint kiderült már nem is áll a CIA alkalmazásában, de az első részben egy tucat ügynököt agyonvert, akkor ez hogy??
– Az europol irodájából simán csak lelép, mert kinyitotta a bilincsét és már ott is termett a kiállításon, hogy megállítsa a merényletet..
– 1994-ben játszódik a visszaemlékezés, kb. 16 lehet a lány, ha 2021-ben játszódik a sorozat, akkor is idősebb karaktert játszik Margareta a valós koránál…
– csávó nyerésre áll, aztán egyszer csak gondol egyet és leugrik a tetőről??

stb-stb.

winnie - 2022. 02. 02. 18:41

jaj, nekem, a második részt már nem tudtam végignézni, 10 perccel a vége előtt kilőttem.

winnie - 2022. 02. 02. 18:49

dante: nem néztem tovább, de az első két kérdésre van válasz, nem? a kort meg nem igazából nem értem, a színész és a karakter kora két külön dolog, akár pluszmínusz 30 év is beleférhet, de ha 16 1994-ben és levieva 1980-ban született, akkor nincs nagy diszkrepancia, komoly pluszmíniusz. a többit passzolom, de ha valaki nyerésre áll, de úgy gondolja, hogy elkapják, akkor ha azt nem akarja, logikus lehet a tette. ezek nem tűnnek megválaszolhatatlan kérdésnek, főleg nem a készítőnek. gondolom, legalábbis.

Ena - 2022. 02. 02. 19:13

A második rész közepén kaszáltam el, rémes volt.

Dante - 2022. 02. 03. 18:16

winnie: lehet igazad van, csak én akadtam fenn ezeken. :-) Egy biztos, nem egy Alias. :-)

Zolee77 - 2022. 02. 11. 20:16

Én csak az elejéig tudtam nézni. Sitty-sutty elintéz vagy fél tucat CIA ügynököt aztán lecsapják mint egy taxiórát???
Dante kitartóbb volt, gratula neked :)

Nemkati néni - 2022. 03. 17. 21:28

Jézusom, mi ez a fos?
Azt hittem, hogy ez valami nemzetközi The Americans lesz…

winnie - 2022. 03. 18. 08:54

ezért írunk sorozatokról, hogy senki ne higgyen ilyesmit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz