login |

Pilot-mustra: The Afterparty – 1×01

2022. 01. 28. 17:50 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

This is a murder

Az afterparti az Apple Tv+ (még mindig “csak” magyar feliratos – fura, hogy pont ők spórolnak a szinkronon…) mai premierje volt, ami szokás szerint 3 résszel indult, hogy aztán hetiben folytatódjon. És bár a formátumnak annyira nem kellett a 3 rész, hiszen (ilyen is van!) nagyon hamar nyilvánvalóvá válik, hogy mire kell számítanunk, én kifejezetten örültem neki, mert a némiképp langyos első két epizód után az 1×03 rém szórakoztató lett.

Persze itt mindenképp meg kell csillagoznom azt, hogy a Phil Lord és Christopher Miller nevével jelképezett filmek (21 Jump Street, LEGO Movie, The Mitchells vs the Machines), illetve sorozatok (The Last Man on Earth, Bless The Harts, Son of Zorn) sosem lettek a kedvenceim. Szellemesek voltak, elismertem őket, de nem váltak a kedvenceimmá, valahogy a stílusuk folyamatosan elment mellettem, sosem taglóztak le annyira, mint másokat. Lehet, hogy összességében a The Afterparty-val is ez lesz a helyzet (bár itt csak Miller van), pedig a hónap legjobban várt premierje volt számomra.

THE AFTERPARTY – 1×01 – 6/10
THE AFTERPARTY – 1×02 – 6,5/10
THE AFTERPARTY – 1×03 – 8,5/10

A sorozat egy whodunit komédia, azaz egy klasszikus “Ki tette?”-krimi, komikusan tálalva, egy nagyon érdekes csavarral. A körítést egy 15 éves osztálytalálkozót követő utóbuli adja, aminek a nagy sztár házigazdáját valaki megöli. Kiérkezik a rendőrség, köztük egy nyomozó, akire nem nagyon akarják rábízni az ügyet, inkább hívnának mást, így előbbinek csak az éjszaka áll a rendelkezésére, hogy megtalálja a gyilkost, különben elveszik tőle az esetet.

A 8 részes évad alapjába véve arra vállalkozik, hogy a kikérdezések és a gyanúsítottak beszámolója alapján összerakja azt, hogy milyen események vezettek a gyilkosságig, hogy mi történt az osztálytalálkozón, illetve az afterpartin. Minden résznek egy központi figurája van, az ő szemszögéből ismerjük meg a történteket, és az említett csavar itt jön a képbe, miszerint mindegyik gyanúsított elbeszéléseit más és más filmes stílusban prezentálják.

Ha nem a krimi lenne a kedvenc műfajon, akkor ez a stílusváltás még inkább megnyert volna, azonban kicsit másképp képzeltem el. Valójában persze valid a dolog, de (sajnos) csak hangulatukban különböznek az epizódok, és nem mondjuk vizuálisan. Mondjuk, ha nem olvasom, akkor nem találtam volna ki, hogy az első romkomos, és menőző snittek ide vagy oda, az 1×02 akciófilmes megközelítése sem annyira egyértelmű, viszont az, hogy az 1×03 musicales, azt csak a vak nem látja (a rap menne a playlistemre azonnal). És nyilván azért is jött be ennyire, mert a műfajt is kedvelem.

Mindezt egy elég erős szereplőgárdával támogatják meg a készítők. Tiffany Haddish nyomoz, de nem csetlik-botlik, hanem inkább rezignált és fapofás, száraz stílusban kormányozza a fő szálat, hiszen számára elég fontos, hogy megtalálja a gyilkos, a sok hülye gyanúsított pedig csak az életét nehezíti meg. A többiek hol idióta, hol normálisabb karaktereket kapnak, többük is pont olyat, mint amit várnánk a korábbi szerepeik alapján, ld. például Ben Schwartz. (Mellette egyébként Dave Franco a beképzelt popsztár, Sam Richardson a hősszerelmes, Zoe Chao a célpontja, Ilana Glazer (akié lesz a thrilleres 1×04) egy elég szétesett csaj, Ike Barinholtz, tipikus nagydumás bro – a prímet mégsem ők, hanem Jamie Demetriou Walt-ja viszi, akinek az a poénja, hogy senki nem emlékszik rá, olyan jelentéktelen. (Oké, Haddish partnere is megér egy misét, ő teljesen kész.))

A The Afterparty fun és egy cseppet sem unalmas, a gondot számomra az okozta (és ezért sem emelkedett ki igazán), hogy sem krimiben, sem komédiában nem olyan erős. Félre ne értsetek, szórakoztató, szellemes, a stíluskavalkád tényleg jópofa, de közel sem annyira röhögős, mint vártam (persze ez lehet, hogy a fent említett Lord/Miller-viszonyom miatt van), a rejtély pedig igazából jelentéktelen. Igen, az van a középpontban, de annyira tök mindegy és nem megfogható még 3 rész után sem, hogy ki és miért ölt, hogy nézőként nem nagyon lehet találgatni. Az az érzése az embernek, hogy bárkit hoznak ki a végén tettesnek, bármiféle indítékkal, egy vállvonással elintézhető lesz. De ne legyen igazam.

A kikérdezések sem annyira arra szolgálnak, hogy összeálljon számunkra a kép, hiszen mindenki a saját nézőpontját meséli el, ergó három ember háromféleképp prezentál bizonyos történéseket. Nyilván mindben van igazság, de ezeknek nem annyira a puzzle kirakása a lényege, hanem az, hogy szórakoztatóak legyenek az eltérések (amik tippre nem hazugságok). Nem véletlen egyébként, hogy a kikérdezés és a flashback-ek mellett van egy jelenben nyomozós szál is, ami során az egyik vendég próbálja kitalálni, hogy ki gyilkolhatott – sajnos ez a vonal is nagyon langyos pár rész után.

Van bőven erénye a sorozatnak, és maradni is fogok, és még az sem gond, hogy nem darálni fogom, hanem hetiben nézem. Ezt a szerkezet is elősegíti, meg az is, hogy az apró részletekre még egymás után nézve a részeket sem emlékeztem, így nem hiszem, hogy azok elfelejtése akkora gondot jelentene. Ráadásul így tovább tart, ami sokak szerint nem rossz egy nézős sorozat esetében.

ui: Sztárcameókra érdemes számítani korábbi Lord/Miller alkotásokból, ezeket nem lövöm el.

31 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2022. 01. 28. 13:23

Tiffany Haddish Tuca hangja(ő adja a cserfes pelikán hangját a Tuca és Bertie-ben) nagyon passzol a komikus detektív szerepéhez. Igazából rajta lehetett a legjobban nevetni. És ez kellett is, mert az első rész “főszereplője” elég unalmas karakter volt.

JKJ - 2022. 01. 28. 18:06

Három rész után vegyes érzéseim vannak. Egy részről jók a karakterek és a színészek is. Viszont ez a “egy rész – egy nézőpont” fajta történetmesélés nincs kidolgozva. Lehet ezt jól csinálni, mert láttunk már ilyet, de itt nem sikerült csak közepesre. A harmadik rész az énekléssel majdhogynem nézhetetlen volt. Remélem javul a továbbiakban, mert a sztori alapvetően érdekes.

winnie - 2022. 01. 28. 18:18

jkj: pont fordítv nálam:) a 3. rész volt csak jó, de az nagyon, viszont a sztori szerintem nagyon semmilyen, a krimi (egyelőre) teljesen súlytalan nálam:)

irgum76 - 2022. 01. 29. 09:07

csak az elsőt néztem még
de nem lepődnék meg ha a végén kiderülne, hogy mindenkinek volt indítéka mégis baleset történt

winnie - 2022. 01. 29. 09:35

elvileg a balesetet kizárták, és mindenkinek lehetett indítéka, szerintem, csak ugye ez az, amit idővel fednek csak fel, hogy kinek mi.

irgum76 - 2022. 01. 29. 10:28

hát a balesetet gyakorlatilag egy sapka alapján zárták ki
amit nem értek igazán zuhanás közben is leeshetett a sapi és aztán pont arra landolt a test

de majd meglátjuk

winnie - 2022. 01. 29. 11:13

erre azt mondta a nyomozó, hogy a sapka lebegett volna inkább, így később ért volna földet, mint a holttest. de persze erre a 2-3. részben jön fejlemény, szóval.

Diapolo - 2022. 01. 29. 21:32

Az Apple Tv+ első komoly bukása.
Ennyire gyenge pilotot rég láttam, a Knives Out meg hátradőlhet, ez a produkció nem fog a nyomába érni.
Se nem vicces, se nem rejtélyes, igazából az egész olyan, mintha néhány b kategóriás elemből gyúrtak volna sorozatot. Meglátom, hogy folytatom-e, de nagyon nagyot kellene a második részre javulnia. 4/10

Necridus - 2022. 01. 29. 22:38

Pilotról:
Bírom, amikor több sztoriból kell összeraknunk, mi is történt valójában, ezt most is úgy tűnik, egész jól kezdik építeni, még ha a humora nem is magaslik ki és eléggé mellékvágánynak is érződik egy-két jelenet a pilotban – jó, ez ugratás is volt ott szándékosan. A karaktereit még meg kell szeretni, egyelőre csak a nyomozó hölgy lett instant szerethető, de ő is inkább csak azért, mert Tuca hangja a Tuca & Bertie-ben a színésznő. De eddig korrekt 6.5/10.

3. rész után:
Az első része egész jó volt, a második kevésbé jött be, viszont a haramdik tömény fun volt a musicales ábrázolással. Jó látni a sztorik közti kapcsolódási pontokat, de hiányolom, hogy a nyomozás tényleg haladjon.

Rapguruz88 - 2022. 01. 30. 18:43

“Jártatok már Magyarországon??” :D

bvr - 2022. 01. 31. 08:53

én ezt két rész után kaszáltam, de amúgy nem nézhetetlen, hanem (amit a twithatsftgitw ismertetőnél is írtam, csak itt még inkább igaz, ezért se néztem két résznél tovább) bosszantóan nem tűnt többnek mint eldobható kontent. Pedig még ideális “fogyasztó” is lehettem volna mert le voltam betegedve és az ismertető felkeltette annyira az érdeklődésemet hogy kezdjünk bele, ágyban fekve ez akár jó szórakozás is lehet. De (oké, számomra) nem volt az, már a pilotnál is az volt az érzésem de a második résznél végképp hogy itt papírvékonyságú dolgokat puffasztanak fel epizódnyi hosszúságúakra (tény hogy az se segít hogy bár nem feltétlen rosszak a színészek de velük szemben pl. Kristen Bellt legalább kedveltem így eleve volt egy pozitív viszonyulásom) Két rész után annyi érdeklődés sem maradt bennem hogy a végére ugorva megnézzem mi volt a megoldás. Mondhatnám a galaxis útikalauzt idézve hogy jobbára ártalmatlan, de valójában még ebben sem vagyok biztos – még azzal is jobban járna az ember ha szörfölget a youtube-on és ebből az időből random videókat nézegetne. Vagy természetesen előveszi a filmes/sorozatos mappáját ahová korábban a majd egyszer meg kéne nézni dolgokat gyűjtötte.

irgum76 - 2022. 01. 31. 09:24

ezek szerint pl a The Last Duel is egy puffasztott szar mert gyakorlatilag egy aktus körül forog a cselekmény

bvr - 2022. 01. 31. 10:00

Egyszerűen nem is értem hogy sikerült a The Last Duelt idehoznod. Úgy tűnik semmit sem értettél meg abból amit írtam – persze annyi baj legyen.

irgum76 - 2022. 01. 31. 10:18

abban is egy eseményt több szemszögből látunk mint ennél a sorozatnál
és ha lecsupaszítjuk csak annyi marad volt-e aktus vagy nem
egy papírvékony sztori felpuffasztva
de ezt a gyakorlatilag bármire rá lehetne húzni

bvr - 2022. 01. 31. 13:55

de hát eleve a szerkezettel semmi bajom sincs hogy elmeséltetik a történetet több szereplővel, könyörgöm ez egy klasszikus klasszikus krimi szerkezet (bár hogy erről ennek a sorozatnak a kapcsán miért a The Last Duelre ugrottál és ha már analógiát keresel akkor legalább miért nem valamilyen krimire ami legalább adná magát az a te titkod marad), de ez igazából mindegy is, semmi értelmét nem látom hogy itt offolva arról kezdjek vitatkozni miért jó film a The Last Duel és miért egy teljesen súlytalan üres sorozat volt ez, ez teljesen parttalan dolog lenne, ha te az egyikről a másikra asszociáltál az persze a te dolgod.

winnie - 2022. 02. 02. 10:04

” egy papírvékony sztori felpuffasztva”

fordítva. egy nagyon komplex összképet mindig le lehet csupaszítani. hisz pont az a lényeg, hogy a több nézőpontból való mesélés (az erre épülő sorozatok általában zseniálisak, imádom a megközelítést) megmutatja, hogy mennyire komplex lehet egy egyébként viszonylag egyszerűnek tűnő szituáció.

azzal nyilván egyetértek, hogy itt a sztori nem túl izgalmas számomra, de ahogy előadják a nézőpontokat, az még szuper is lehet. csak ahhoz olyan részek kellenek, mint az 1×03, amiben sokkal több személyiség volt. és persze a jelent fel kéne erősíteni, ha már foglalkozni akarnak vele.

bvr - 2022. 02. 02. 19:37

“fordítva. egy nagyon komplex összképet mindig le lehet csupaszítani. hisz pont az a lényeg, hogy a több nézőpontból való mesélés (az erre épülő sorozatok általában zseniálisak, imádom a megközelítést) megmutatja, hogy mennyire komplex lehet egy egyébként viszonylag egyszerűnek tűnő szituáció.”

akkor másodszor is elmondom hogy semmi bajom a több nézőpontból való meséléssel merthogy szintén nagyon is szeretem :) Nem általánosságban van ezzel bajom hanem konkrétan, ahogy ebben a sorozatban ez megvalósul.

Aztán amit beidéztél az nem tőlem van hanem már egy átfogalmazása annak amit én írtam. Amit én eredetileg írtam az pedig arra vonatkozott hogy baromira nem volt érdekes amikor az első karakter vallomását vették fel, mint ahogy baromira nem volt érdekes a második karakter vallomása sem.
Természetesen _lehetne_ érdekes karaktereket és hozzájuk érdekes storykat írni – csak éppen itt ez nem sikerült.
Továbbá arra is utaltam hogy amúgy az átíveló sztori még az is _lehet_ hogy érdekes (nem tudhatom mert ahogy írtam az első két rész annyira elvette a kedvem hogy annyira sem érdekelt már hogy megnézzem a végét) csak ha már ugye 8 részes sorozat akkor bizony annak írói oldalról neki kell feküdni és annyi karaktert és annyi háttértörténetet olyan részletességgel ki kell dolgozni hogy az kitöltse a játékidőt. Itt ez az első két részben nem sikerült (aztán meg már lehetnének a világ legzseniálisabb epizódjai ha egyszer ugye már nem nézem… – bár amúgy is kétlem, főleg hogy ebben az esetben csak záporoznának már a dicsőítő kommentek)

És akkor ha maga az alaptörténet jó (majd leírják akik végignézték) akkor egy film még lehetett volna belőle (pl. hogy valamennyire közeli relatíve friss példa legyen, Knives out (várom is az idei folytatását), ott egy-egy karakterre csak néhány perc kell hogy jusson. Vagy egyébként ami tényleg nagyon hasonló felépítés és anno nagyon szerettem, az a Hoodwinked.
És persze, naná hogy lehetne ilyet sorozatos formátumban is (pl. bár nem krimi, de a Lost első évadában anno tök érdekes volt hogy minden részben megtudhattuk egy-egy karakter háttértörténetét, és hát az nem csak 8 epizód volt), csak hát ezt akkor jól kellett volna csinálni.

Pipacs - 2022. 02. 02. 22:02

Biztosan a koncepció része de basszus elviselhetetlenül idegesítők a karakterek. Szabályosan irritálnak, mindegyik! Klisés amerikaipite “humor”, unalmas interakciók, egyszerűen szörnyű. Persze, krimi, igen, érdekel hogy ki a gyilkos, és maga a felépítés (a “csavar”) érdekes, de hogy lehetett ilyen antipatikusra csinálni? Nem értem. Biztos öreg vagyok ehhez…Ez most a trend? :D

irgum76 - 2022. 02. 03. 06:14

bvr:

ha a fenti kommentel indítasz nincs is semmi bajom
oké neked nem jött be ennyi

de te ezeket írtad:

“Pénteken belekezdtem egy másik sorozatba is (azt majd ott leírom, az még nullább volt, két rész után ki is száltam), és basszus ennyire mint ennél a kettőnél rég éreztem már hogy a szó nem túl pozitív értelmében kontent csupán semmi más

bosszantóan nem tűnt többnek mint eldobható kontent. már a pilotnál is az volt az érzésem de a második résznél végképp hogy itt papírvékonyságú dolgokat puffasztanak fel epizódnyi hosszúságúakra még azzal is jobban járna az ember ha szörfölget a youtube-on és ebből az időből random videókat nézegetne.”

tartalmatlan kontentnek nevezed de inkább szörfölgessen a youtube-on ebből az időből random videókat nézzen
mert ott aztán igazi tartalmas kontentek vannak!

de ha kedveled ezt a több szemszöges megközelítést akkor tudhatod, hogy a nagy kép csak a végén áll össze
minden résszel kicsit más kicsit több lesz a sztori az adott szituációról
szóval két rész után lehúzni a klotyón nem kifejezetten frankó

én nem hájpolom a sorozatot
de érdekel mi lesz a folytatásban és érdekel mi lesz a végkifejlet

neked meg jó YT-ozást :)

bvr - 2022. 02. 03. 09:24

“ha a fenti kommentel indítasz nincs is semmi bajom”

ajaj, úgy tűnik itt komoly probléma van: ezek szerint magadra vettél egy kommentet ami egy sorozatról szólt és egyáltalán semmiben sem rólad.
A “nagy kép a végén áll össze” filozófia kapcsán, mégis miért nézzek végig 7 unalmas epizódot hogy a végén összeálljon az úgymond nagy kép, ami olyan felvezetés után nagy valószínűséggel egy ásító nyugtázáson kívül amúgy sem váltana ki semmit (de abban a rendkívül valószínűtlen esetben ha ezek után pont a befejezés lenne egy óriási durranás, majd itt elolvasom. De egyelőre nem jön ezzel kapcsolatosan a komment-áradat) De már ezt sem szívesen írom mert azzal hogy valami rejtélyes okból az egészet magadra vetted teljesen átcsúsztál személyeskedésbe. Ne tedd. A sorozatokkal foglalkozz, ne másokkal.

irgum76 - 2022. 02. 03. 11:39

fogalmad nincs mi a személyeskedés (ez az)

nem vettem magamra

teszek rá ha nem tetszik (mint ahogy azt írtam is csak úgy tűnik sajnos szelektív hallásod van)

most még írhatnák egy kis novellát arról amiket fent már leírtam de kár beléd

bvr - 2022. 02. 03. 13:31

hát pedig eléggé úgy tűnik hogy a lelkedbe gázolt az első kommentem és személyes támadásként élted meg amiért negatívan minősítettem ezt a sorozatot. Ezek a megnyilvánulásaid pedig hogy “neked meg jó YT-ozást” meg társai, bizony személyeskedésként értékelem. Továbbra is: kérnélek a sorozatokkal foglalkozz és ne másokkal (legalábbis semmiképpen sem velem)

irgum76 - 2022. 02. 03. 14:08

majd jön valaki és elmagyarázza, hogy miről tépem a szám
én már egy betűt sem akarok erről írni

Uff

Out

Tokeen - 2022. 02. 09. 11:56

Az első részen majdnem elaludtam, a második már felpörgött szépen, a harmadik pedig nálam 10/10-es sorozatepizód, elképesztően jó zenékkel.

winnie - 2022. 02. 09. 12:11

1×04: megint csak mehh lett szerintem. az a baj, hogy jópofa módon másítják meg a korábban ismert dolgokat a másik ember elbeszélésében, de rohadtul nem emlékszem arra, hogy chelsea a folyosón, hogy szaladt neki aniq-nak az első részben. pff.

JKJ - 2022. 02. 11. 10:37

Ez az ötödik rész messze a leggyengébb volt. Csak az utolsó 4 percben történt bármi ami fontos lett volna.

winnie - 2022. 02. 11. 12:30

mármint gyenge volt, mert akkor történt fontos, vagy gyenge volt, és csak akkor történt valami fontos?:)

mert igazából ebben a sorozatban, sőt, egy ilyen sorozatban, nincs olyan, hogy “fontos”. max egy nyom révén előrébb kerül egy történet, de az már korábban is kiderült, hogy igazából a komikus(nak szánt) stílusgyakorlatokért érdemes nézni. arról, hogy a karakterek miképp emlékeznek vissza a dolgokra – ezért írtam az első rész után, hogy a krimi elem elhanyagolható (az csak pár mondatos), ami nem csoda, tekintve a saját narrálási módot, ami ugye megbízhatatlanságot is feltételez. a jelenben persze előre lehet görgetni a dolgokat, de akkor is kockadobás lesz a végén, hogy mi az eredmény.

mármint nyilván kiderül valami a múltról ebből a részből, de azért a lényege mindenképp az, hogy látjuk a karakterek fiatal énjét, és VÉGRE!! Walt megnyilvánulhat.

ha ez nem működött, akkor jogos a dolog. de ha jó lett a flashback, csak a töltelék volt érdektelen és nem haladtunk előre, akkor végülis a lényeg, hogy jó lett a rész:)

winnie - 2022. 02. 12. 04:37

egyébként szerintem is elég meh volt, ahogy korábban, walt ide vagy oda, ez sem fogott meg. jópofa volt meg minden a középiskolás koncepció, jamie demetriou már az eddigi részekben is pazar volt, de továbbra is azt érzem, mint a lord/miller filmeknél is, amiket mindenki imád. hogy jópofák, de ennyi.

de lám, ezzel nem mindenki van így. twitteren követek pár kritikust (inkább a kommentárjaik miatt, mert kritikákat nem olvasok), és ez egyik ezt írta a részre:

“Apple’s #TheAfterparty gets better and richer with every episode. Tonight’s new installment filled in so much backstory and, besides being very funny, was quite poignant. Also, aughts nostalgia is a thing now, huh?”

irgum76 - 2022. 02. 13. 13:29

szerintem eddig ez volt a legjobb rész

itt pont jó volt a zsáner eltalálva

a többinél szinte észre sem vettem volna ha nem olvasom
illetve a musicalesnél igen de az meg nekem túl volt tolva

és azt sem mondanám rá, hogy töltelék volt mert rengeteg háttér infót kaptunk

a fürdőköpenyes srác által a neve most nem jut eszembe… :)

irgum76 - 2022. 02. 21. 09:26

1×06

ne ez a rajzfilmes nagyon tetszett
néztem is a főcímben, hogy milyen rész lehet az amiben “vérmedve” van
hát ilyen
ismét sok minden más megvilágításba került
kíváncsi vagyok hova fut ki ez az egész sztori

pláne, hogy a következő rész kívülállóról fog szólni

winnie - 2022. 03. 08. 09:24

na.

az 1×06 nagyon bejött.
az 1×07 és 1×08 is.

szóval abszolút jó szájízzel zártam, mér megírtam a kritikát.

a bűntett szuper módon volt felépítve és a nyomok nagyon jó lettek elejtve. viszont az évad során a krimi prezentálása pocsék volt. fura kettősség.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz