login |

Pilot-mustra: Feria: The Darkest Light – 1×01

2022. 01. 29. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Lehet, hogy csak az én fejemben létezik a jelenség, de mostanság, főleg európai sorozatok esetében, mintha megszaporodtak volna a “valami van”-megközelítéssel jelentkező darabok. Tegnap írtam a dán Chosen-ről, az pontosan ilyen, de a kereső még három írásra (a lengyel Open Your Eyes, az angol The Sister ás a spanyol El Internado: Las Cumbres) adott találatot, ahol “panaszkodtam” erről, de ott van a jóféle izlandi Katla is.

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy mindez minőségre utal, csak nem vagyok oda azért, amikor a pilot után még mindig nem világos, hogy miről is akar szólni a sorozat, mert így kvázi arra kér, hogy vakon bízzak a készítőkben. Amit szívesen megteszek, de ilyen gazdag kínálat mellett egyrészt szívesebben tartok olyan sorozattal, amiről egyértelmű, hogy mi akar lenni (és az tetszik), másrészt pedig hogy dönthetnék felelősen három “valami van” sorozat közül, hogy melyik legyen nézős. Ha a Netflix pénteki spanyol premierje, a magyar szinkronnal bemutatott a Feria: A legsötétebb fény esetében csak a pilot alapján kéne döntenem, akkor nem maradtam volna.

FERIA: THE DARKEST LIGHT – 1×01 – 6/10

Nyilván egy sorozatnál sem tudjuk, hogy jó helyre lyukadunk-e ki a végén, de a “valami van” sorozatoknál azzal sem lehet érvelni, hogy az utazás>megérkezés, mert itt nem nagyon nézelődhetünk út közben, nem csodálhatjuk meg a tájat, hiszen vakon haladunk. Már persze a pilot során, utána jobb esetben előbb, rossz esetben utóbb minden bizonnyal ki fog derülni, hogy mire megy ki a játék.

Ennyi szájtépés után mondanom sem kell, hogy a Feria: The Darkest Light esetében is valami van. Hogy mi, azt nem tudjuk, csak az biztos, hogy egy bánya mellett 23 meztelen holttestet találnak vérben úszva. És a biztonsági kamerák felvételéről azonosítanak két személyt, akik velük voltak, amikor bementek egy mérgező légkörű föld alatti járatban. Hogy miért tették, azt senki nem tudja. Tömeges öngyilkosság? Egyéb szektás rituálé? Passz. Majd kiderül.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az előzeteses posztból a hivatalos leírás elárul ezt-azt, ráadásul, mint a Chosen-ben, is is kapunk pár másodpercet, ami belebegtet valamit, hogy ne 100%-os vakság legyen az osztályrészünk (spoileres kép). Okosabbak persze ettől sem leszünk, mint ahogy attól sem, hogy még egy ájulást okozó fekete trutyi is megjelenik – a mindig mást jelképező fekete trutyikat sem szerettem sosem, legutóbb sorozatban talán a The Rain-ben utáltam, most sem repesek, de meglátjuk, hogy mit hoznak ki belőle.

A főhősök egyébként a rendőrség által keresett két személy, férj és feleség két tinédzser lánya, akiket természetes módon elég keményen sokkolnak a történtek, és miközben az ő kálváriájukat követjük (nem csak a tinik hétköznapi életét élik, hanem egyikükkel ugyancsak történik valami furcsa), a rendőrségi nyomozás is folyik a bányában (aminek egy 1975-ös flashback-jével nyit a pilot), ahol nyugtalanító dolgokat fedeznek fel. És akkor még a kívülről érkező nyomozó saját privát száláról még nem is beszéltünk, mert ott is “van valami”.

A kisváros tehát gyászol és teljesen tanácstalan, akárcsak mi is, hogy ebből mi sülhet ki ebből. Ami biztató lehet, hogy a Chosen-nel ellentétben ez egy fokkal felnőttesebbre van hangszerelve, ha már az első részben durvultak, akkor elképzelhető, hogy milyen lesz a folytatás. Amiben talán a lányokon kívül másokat is meg fogunk ismerni, mert az 1×01-ben az eléggé félrement, hogy pár tinédzser és felnőtt tragédiáját nem különösebben lehetett átérezni amiatt, hogy alig ismertük az érintetteket. Remélhetőleg a karakterizálás közben azért a folytatásban a sztorit is sikerül majd előrefele görgetni.

Igaz, hogy nem szeretem a “valami van”-sorozatok létezését, de ez inkább csak a körülményeknek, a hatalmas kínálatnak köszönhető, mert egyébként nagyon szívesen járok a  szereplőkkel együtt különböző rejtélyek végére. Ha nem lenne annyi néznivaló, akkor lelkesebben vágnék bele ilyen szériákba, akkor is, ha csak a legvégére derül ki a válasz – mindig élveztem azokat a hullámvasutakat is, amik hosszú másodpercekig a vaksötétben száguldanak, kanyarodnak, fordulnak teljeset. A Feria mindenképp egy ilyenre invitál meg minket, még akkor is, ha az első 40+ percben nem köti az orrunkra a valódi műfaját.

3 hozzászólás Ne habozz!

szubika - 2022. 02. 06. 23:19

Ez egy rakás fos. És akkor finoman fogalmaztam.

JKJ - 2022. 02. 11. 14:17

A második részt már nem néztem végig. Azért utána olvastam, hogy mire is megy ki a játék. Jobban tettem, hogy nem néztem végig. Ez nekem túl sok lett volna.

alma321 - 2022. 02. 26. 08:18

Ha nem vagy mazochista ne nézd meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz