login |

Maya and The Three

2022. 01. 30. 15:50 - Írta: Shyllard

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika,

A Netflix-es Maya és a három harcos középpontjában a címszereplő Maya (Zoe Saldana) áll, akinek a vállára nem kisebb súly nehezedik, mint hogy magával a háború istenével, Lord Mictlan-nal (Alfred Molina) kell szembe szállnia, hogy beteljesíthesse sorsát. Mindennek eléréshez természetesen főhősünknek is fontos változásokon és próbákon kell átesnie, nem utolsósorban egyesítenie kell a négy birodalmat, többek között bajtársai segítségével.

A magyar szinkronnal is elérhető szériát Jorge R. Gutiérrez készítette, akinek a 2014-es Az élet könyvét is köszönhetjük, ami szintúgy a latin amerikai mítoszvilágból merítve igyekezett elmondani egy sok tekintetben klasszikus, de bizonyos fontos elemeiben a nyugati kultúra által dominált történetmeséléstől eltérő sztorit. A kifejezetten családbarát sorozatban a 9 rész során szó esik barátságról, családról, illetve magáról a halálról is, miközben számos harcnak, gigászi küzdelemnek is lehetünk a szemtanúi.

Két legkiemelkedőbb eleme közül, pedig a sorozatnak az egyik az maga a tálalás, mert a körülbelül 5 órás kaland animációja, főleg szériák tekintetében kifejezetten igényes és mutatós. A mozivásznakra is illő minőség csak itt-ott mutatott kivetnivalókat, mint legtöbb esetben a talaj többnyire lapos és homályos ábrázolásában, illetve sok tárgy, például fegyverek közelről mutatva kevésbé éles megjelenítésében.

Viszont legfőképpen karakterek kinézetében, illetve átfogó stílusban jócskán képes volt kiküszöbölni ezeket az apró-cseprő, csak néhol feltűnő hiányosságokat, hiszen alapvetően egy baromi látványos alkotásról van szó. Javára szóljon a sorozatnak, hogy az említett hibákat legtöbbször remekül képesek is elrejteni a készítők a hihetetlenül pörgős, mozgalmas, színes és jól megvilágított jeleneteknek köszönhetően.

Az akciók legtöbb esetben kreatívok, jól megkoreografáltak, sokszor viccesek is, amihez még érdekesképpen, amolyan „ál-3D”-s effektusként a képkockákról a felső, s alsó fekete sávra is kiugranak bizonyos elemei az alkotásnak. Ennek az alkalmazása számomra egy pillanatra sem vált unalmassá, vagy zavaróvá, hiszen nem volt túlhasználva, mikor meg mégis, akkor remekül képes volt nyomatékosítani bizonyos pillanatok, mozzanatok jelentőségét. Röviden, apró hibái ellenére baromi jól néz ki a sorozat, s kicsit enyhítette is az előítéleteimet a hasonló számítógépes technikával készült animációs szériák irányába.

Másik kiemelkedő eleme a Maya és a három harcosnak az a már említett latin amerikai mítoszvilágból való merítés, ami már csak a stílusával képes iszonyatosan szemkápráztató élményt nyújtani. A ruhák, az épületek, s legfőképpen a karakterek megjelenítései kevésbé megszokottak az én európai meséken nevelkedett szemeimnek is, így a sztori kiszámítható, s sokszor unalmasabb mozzanatai ellenére is mindig képes volt valami mást, valami újat nyújtani már csak látvány tekintetében is a sorozat.

Emellett a négy birodalom egyéni kultúrája is pont annyira volt kidolgozva és egymástól elkülönítve, amennyire egy ekkora apróbb léptékű animációs családbarát sorozat keretei elbírnak. Ennek legfontosabb jellemzői, pedig főképpen a három harcos és Maya karakterében voltak megjelenítve, ezáltal is színesítve a sok tekintetben egyszínű főszereplőket. Alapvetően mindegyiküket kedveltem, főleg a klasszikus jószívű izomembert, Picchu-t (Gabriel Iglesias) és az állatbarát Chimi-t (Stephanie Beatriz), de egyik sem volt különösen egyedi, Rico (Allen Maldonado), pedig kifejezetten idegesített is. Viszont gyerekes családokban biztos megtalálható mindenkinek a kedvenc harcosa.

Végül, kiemelném a mítoszvilág dicséretéhez kapcsolódóan az Istenek panteonját, ami szimplán remekre sikerült. Ah Puch (Rita Moreno) nagy kedvenc volt a sejtelmes őrületével, de Lady Micte (Kate del Castillo) és a főellenség, Lord Mictlan is nagyon jóra sikerült. A jók és a rosszak oldalán is sorakoztattak fel remek karaktereket, Zatz (Diego Luna) remek ellenpólusa lett Mayának és Vucub, az állatok védelmezőjét is nagyon megkedveltem. Személyesen ezen részét élveztem a leginkább a sorozatnak, hiszen annyira színes, változatos és humoros is volt.

S szükség is volt a körítés minőségére, hiszen maga a történet nem különösebben eredeti. Van egy-két szokatlan fordulat, illetve elem is, legfőképpen a halál gyakori, ámde kifejezetten magasztos megközelítése, ami miatt azért mindenképp érdemes átgondolni, hogy elég érett-e a sorozathoz egy gyermek (sajnos korhatár-besorolásban nem vagyok túl jó, de amelyik fiatal képes volt már megemészteni a Pixar Coco-ját, az szerintem a Maya és a három harcost is fel fogja tudni dolgozni).

Lendület és élvezhetőség tekintetében az első három rész kevésbé volt képes berántani, mert a helyzet felvázolása során a történet kiszámíthatósága dupla szinten volt gyötrelmes a számomra. A sorozat végén levő nagy harc is kicsit el lett nyújtva (bár az ilyen frontális agyatlan ütközeteket sosem szoktam kedvenceim lenni), de az e során befejezett egyéni történetek, s a legvégi kifejezetten szép lezárás miatt sem bántam, hogy nem kapcsolt ki teljesen az agyam. Befejezve viszont kicsit sokalltam az 5 óra hosszúságot, s úgy érzem egyetlen egy filmben mindezt ugyanígy el lehetett volna mesélni, s talán kevesebbszer ül le a lendület, illetve a látványon is többet tudtak volna még csiszolgatni a készítők.

Viszont a kapott 9 epizód még így is remek, könnyed kikapcsolódás lett, ami a színes karaktereknek, s körítésnek köszönhetően, a latin amerikai mítoszvilágból merítve képes volt pont annyit csavarni az eseményeken, hogy egy kevés újat bárkinek tudjon nyújtani. A kiváló látványvilágú animációt még remélem fogják követni hasonló minőségű alkotások, mert ideje lenne nem csak 2D-s műveket nézni a műfajon belül, hiszen ennek a technikának is ugyanúgy megvannak az előnyei és egyedi elemei.

Végül, sok jó meséhez hasonlóan, a Maya és a három harcos egyaránt élvezetes felnőtteknek és gyerekeknek is, minden korcsoport számára nyújtva annyit, hogy ne legyen zavaró a sokszor nagyon egyszerű humor, vagy fordított esetben, a komolyabb témákon való merengés. Így, pedig nehéz nem kellemes kikapcsolódásként gondolni a sorozatra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz