login |

The Sinner: kezdett a 4. évad

2022. 02. 01. 20:00 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Ha már a készítő, Derek Simonds is évados antológiának nevezi A bűnöst, és arról beszél, hogy a szezonokat csakis a főhős személye köti, akkor mi is annak nevezzük (ld. még hasonló sorozatként a Secrets & Lies-t Juliette Lewis-szal), de pont a Netflix-re idehaza a napokban megérkezett (ezért is pótlom most az őszi hiányosságunkat) negyedik, egyben utolsó szezon az, amiben kapunk egy olyan szereplőt, akit már láttunk korábban: a Jessica Hecht által alakított Sonya-ról van szó.

Ambrose és Sonya az S3 traumatikus befejezését követően (kapunk érzelmi megalapozásként pár flashbacket a szezon zárására, illetve pár mondat visszautalást, így aki tervezi, hogy megnézi, annak érdemes előre vennie azt) egy kis szigetre utaznak a nyárra pihenni, feltöltődni. Amire szükség is lehet, hiszen a nyomozó annak ellenére, hogy már egy éve szögre akasztotta a jelvényét, még mindig elég keményen küzd a démonjaival és a depressziójával, talán a nyugalom segít a zaklatott lelki állapotán.

Persze mondanom sem kell, hogy szó sem lesz nyugalomról, hiszen Ambrose (aki nem hozta magával az antidepresszánsait) elég hamar belebotlik az apró, falusi halászközösségben egy rejtélybe. A helyi halászkirály unokája ugyanis a volt nyomozó szeme láttára ugrik le éjszaka egy szirtről. A gond az, hogy a holttestet nem találják, a helyi nyomozók szkeptikusak, a lány családja pedig konkrétan nem is hisz Ambrose-nak, aki így maga kezd el szaglászni.

Idővel normalizálódik azért a helyzete, szóval nem kell titokban dolgoznia, hiszen bár nem tudják, hogy a lány (illetve fiatal nő) él-e vagy hal, de az biztos, hogy eltűnt, így a vizsgálódás mindenképp jogos utána, és eközben egyre több furcsaság derül ki róla. Az utolsó napjaiban elkezdett különös dolgokkal foglalkozni, és mintha valakitől rettegett is volna (vagy csak bálványozta?).

A készítő azt mondta, hogy az első évad után az lett a közönség elvárása, hogy a The Sinner hozzon valami nagy csavart a végén, de a 2. és a 3. szezon nem igazán ilyen volt, más volt a középpontban, bár a fő motívum, a bűnösség, illetve az indítékok kiemelt szerepe megmaradt. Itt viszont annyiban érdekes a helyzet, hogy nem olyasvalaki van a középpontban, akiről mondjuk el kell dönteni, hogy bűnös vagy sem. Sőt, konkrétan a másik főszereplő nincs is jelen a jelenben, csak flashbackek révén tűnik fel (egyelőre), ahogy rakják össze az eltűnéséig vezető idővonalat (a’la Without a Trace), illetve persze Ambrose látomásaiban is elő-előkerül.

Ambrose egyébként eléggé ramaty állapotban érkezik a szigetre, mintha elvonási tünetei lennének, de nem a gyógyszerek, hanem a nyomozói munka kapcsán, és ebben érdekes lesz látni, hogy a partnere milyen szerepet fog kapni. Mert egyébként a tengerparti kisvárosi környezet minden, csak nem olyasmi, ami depressziót indukálna, de tippre azért ez a hely is rejt a felszín alatt titkokat.

Kifejezetten tetszett a szezon felütése annak ellenére, hogy a The Sinner sosem vonzott igazán (a sokak által imádott S1-et kaszáltam a nekem túl soknak számító pszichológiai vonal miatt), és magát a Bill Pullman alakította főhőst sem találtam érdekfeszítőnek. A szokatlan start hordoz magában potenciált, bár kissé kiszámíthatónak tűnik, hogy milyen konfliktusok várhatóak ebben a távoli és zárt közösségben – pont nemrég kérdeztem Twitteren, hogy még milyen ilyen “apró sziget, szűk közösség” sorozatok voltak mostanság, ld. tavaly a Midnight Mass vagy az Elves.

Ja, és ahogy írtam korábban, a korábbi szezonokban a sorozatot kaszálóknak szerintem mindenképp érdemes esélyt adni ennek az évadnak, hiszen a szerkezet megengedi, és ezt a kezdés figyelembe vételével mondom, nem azért, mert az általános vélemények is pozitívabbak az S4-ről, mint a 3. évadról.

18 hozzászólás Ne habozz!

Ági - 2022. 02. 01. 21:00

Nekem bejött ez a negyedik etap!

SB - 2022. 02. 01. 21:01

Remek portéka, az öreg Bill nagyot alakít.

Netta - 2022. 02. 01. 21:14

Nemrég kezdtem el, eddig nagyon jó. A 3. évad volt a legjobb eddig 🖤🔪

T4ch1k0ma - 2022. 02. 01. 21:26

Az első évad érdekes volt és kellemesen borzongós, tetszett a csavar a végén. A második és harmadik évadokat szinte az első részeknél kaszáltam, annyira sötétek és nyomasztóak voltak.
A negyedik évadot megint jó volt nézni, egyrészt volt benne rejtély, nem lehetett rögtön tudni, hogy ki, mit miért, másrészt a gyönyörű helyszín egyensúlyba hozta a nyomasztást. Bátran ajánlom, akár úgy is, hogy az előző évadok kimaradtak.

Karáth - 2022. 02. 01. 21:56

Az elso evad zsenialis volt. Azt konkretan a true detective elso evada kozelbe raknam a kepzeletbeli polcra. A masodik is jo volt, foleg a tema miatt. A harmadik pocsek, atkuzdottem magam rajta. A negyedik jobban sikerult, mint az elozo, korrekt lett, de az elso kettonel gyengebb. Viszont Bill Pullman elete alakitasat nyujtja vegig.

Mesi - 2022. 02. 01. 23:01

Két nap alatt ledaraltam. 👌

Viki - 2022. 02. 02. 01:06

Annyira tetszett, hogy egyben ledaráltam. Szerintem ismét zseniálisat alakít benne Bill Pullman, a sztori is nagyon jó, a helyszín is remekül lett megválasztva. Nálam az eddigi évadok közül a 2. helyen végzett.

mtoma73 - 2022. 02. 02. 07:24

Nekem eddig minden évad bejött, hirtelen nem is tudnám rangsorolni.
Ez az évad valahogy lassúbbnak tünt, de lehet csak a részek voltak hosszabbak.

kisanna - 2022. 02. 02. 08:05

fú ez nagyon jó eddig, én a 3. évadot két rész után kaszáltam, de ez most megint totál beszippantott. Bill Pullman meg zseniális.

Running - 2022. 02. 02. 11:05

Még két rész van hátra, de eddig nagyon jó. Az előző évad már túl nyomasztó volt nekem.
A sztori is jó, a színészek is. Remélem lesz még pár évad.

winnie - 2022. 02. 02. 11:43

“Remélem lesz még pár évad.”

már megkapta a kaszát a sorozat: https://www.sorozatjunkie.hu/2021/11/18/hircsutortok-the-sinner-kasza-moonshine-2-evad/

Rubber Duck - 2022. 02. 02. 15:26

Nagyon jó évad és nagyon jó sorozat volt, tele kitűnő alakításokkal. Most kiemelném Frances Fishert és Alice Kremelberget.

Reni - 2022. 02. 02. 19:22

Nekem is nagyon tetszett a 4. évad! Az első volt a legjobb egyértelműen, utána jön nekem a 2. és a 4. kb fej fej mellett, a 3. évadot nem élveztem.

Eny - 2022. 02. 02. 21:33

Eddig mindegyik évad tetszett nekem, legkevésbé pont a 4.
Nálam ez az évad valahogy nehezen indult be, továbbiakban sem lett hű de milyen izgalmas, bár végignéztem és gyönyörködtem a tájban és a kisvárosi hangulatában.A színészi játék tetszett.

cyberway - 2022. 02. 03. 08:34

A folyóparton táncoló meztelen emberek kik voltak és mit tett hozzá a cselekményhez?

Snoopyzit30 - 2022. 02. 14. 16:30

@cyberway
Csak valami helyi csoport volt. Mondták is, hogy sok ilyen hippi csoport van a szigeten. Ennek a szálnak csak annyiban volt jelentősége, hogy a nyomozó rájött, hogy ilyen csoportok is vannak, tehát ilyen misztikus vonala is lehet majd a nyomozásnak. És lett is, mert a kikötőőr csajszi is ilyesmiben utazott.

Snoopyzit30 - 2022. 02. 14. 16:33

Nekem az 1. és 3. évad tetszett a legjobban. A 2. évad pocsék volt, ez a 4. pedig elment szódával. Sajnálom, hogy nem folytatódik, bár Ambrose nyomozó talán most már egyenesbe jött.

akyyy - 2022. 02. 25. 14:15

Végignéztem én is, nagyon jó volt a 4. évad, jobb mint a 3. Én viszont azt nem értem, hogy Percy kivel veszekedett még az elején, illetve miért írta rá arra a csillagra hogy Valery? Megtartotta a csillagot, hogy “emlékezzen”, mit tett, oké, aztán teljesen másik hajón más dolgok történnek és pont arra írja?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz