login |

Pilot-mustra: Ghosts – 1×01

2022. 02. 02. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Tovább nem lehet hallgatni a Szellemekről – ugye ez lesz a magyar címe, nem valami cirkalmas agyszülemény? Sajnos pont a legnagyobb sorozatdömping alatt temetődtem el minden mással, így arra sem jutott időm, hogy az egyik legjobban várt, legjobban fogadott és legjobb nézettséget szállító országos komédiáról írjak.

A CBS mutatta be a brit Ghosts (kritikánk) amerikai változatát ősszel, mely egy klasszikus aranybánya koncepció, ami mondhatni a végtelenségig bővíthető és adaptálható. Ez egy szellemes komédia, ami szellemekről szól. Egy olyan ház az évszázadok során, különböző korszakokból származó, evilágon maradt “lakóiról”, ahová egy fiatal pár költözik, hogy előbbiek bosszankodását kiváltva azt panzióvá próbálják alakítani.

GHOSTS – 1×01 – 5/10
GHOSTS – 1×02 – 6,5/10

Nagyon jól tette a csatorna, hogy dupla premierrel kezdett. Nem csak azért, mert a 2. részt sokkal jobbnak találtam (itt is), mint az elsőt, hanem azért is, mert a sorozat nem csak szimpla “szellemek vannak a házamban” komédia, aminek az első percekben tűnik. Hanem a pilot végén van egy csavar, ami persze sokaknak nem lesz meglepetés, hiszen a tartalomleírásban is szerepel, de ettől a ponttól lép szintet a sorozat, és érzi úgy a néző, hogy muszáj tovább néznie akkor is, ha nem jött be neki annyira a kezdése.

Sőt, továbbmegyek. Azért is zseniális a felépítése a Ghosts-nak, mert a második rész végén is van egy olyan szintű teaser, ami miatt muszáj folytatni – bevallom engem ez a rejtélyfaktor kifejezetten izgatni kezdett. Nem a válaszok miatt, hanem az érdekelt, hogy akarják megvalósítani az egészet.

Szóval a jópofaság adott, és nézőként érdekelhet a rengeteg felfedezésre váló dolog (például egyelőre csak pár szellem képességét, múltját és halálának körülményét ismerjük). Azonban az némiképp aggaszt, hogy sokszor a humor puszta fizikai komédiában merül ki, illetve nem személyspecifikus szellemes dolgokban, amiket bármelyik elhalálozott szereplővel eljátszhatnának.

Ahhoz, hogy a sorozat maradjon, számomra az is kellene, hogy a szellemek önmagukban is működjenek. Itt pedig ez… (egyelőre?) nagyon nem áll. Nyilván sok idő nem jutott nekik, de egyik mellékszereplő sem érdekes vagy vicces annyira önmagában, hogy hiányozzon, ha nem lenne. Egymással vagy az élőkkel a dinamikájuknak köszönhetően kifejezetten jók, de az hiányzik, hogy önmagukban is izgalmasak legyenek. Persze ez azt is jelenti, hogy nem puszta karikatúrák vagy poénforrások, hanem “normális” karakterek, ami általában erény.

Kíváncsi leszek, hogy a részek előrehaladtával, ahogy jobban is megismerjük a szellemeket, miképp fog alakulni az ő erősorrendjük (ghost power rankings!), ki lesz a “Barney”, és lesznek-e olyanok, akiket csak tolerálni fogunk, mert nem túl érdekesek. Azt hiszem, hogy nyolc-tízen vannak, akik közül ketten olyanok, mint az angol eredetik, és van köztük vikingember, 30-as évekbeli énekes, 60-as évekbeli hippi, 90-es évekbeli bro, és persze korábbi századokból származó arcok is, akiket egymásnak eresztve számtalan kombinációt ki lehet alakítani, egyszerűen az írók tobzódhatnak a lehetőségekben, és számukra is ugyanolyan izgalmas lehet újabb és újabb dinamikákat feltérképezni – ezek száma mondhatni végtelen, legalábbis elég sok párost ki lehet alakítani.

Arról nem is beszélve, hogy a szellemek körét bármikor lehet (elvileg) bővíteni, a történetüket fokozatosan ismerjük meg, és az összmitológia is alakul, valamint, ha akarják, akkor érdekes csavarokat is bedobhatnak a sztoriba, akár epizodikusakat, akár az összképre kihatással lévőket. Ez igazán biztató a Ghosts-ban, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. Minden adott ahhoz az írók számára, hogy hosszú időre frissen tartsák a sorozatot. (Azt látom, hogy milyen jól teljesít nézettségileg, szóval feltételezhetem, hogy a folytatásban nem lettek repetitívek?)

Érdekes, hogy a sorozat adaptáció (nem remake!) jellege kapcsán előzetesen volt pár leolvadás (még nálunk is, kommentben), pedig itt aztán végképp nem fenyegetett minket az, hogy ugyanolyan lenne a két sorozat. Mivel komédia, ezért komolyabb sztorija nincs, amit át lehetne venni, azt is tudtuk, hogy országos lesz, így eleve az amerikai változat már az első évadban több részt fog hozni, mint az angol eddigi futása (3 szezon) alatt, azzal pedig végképp bebiztosítottak minket, hogy javarészt a szellemek is teljesen más karaktert kaptak.

De.

Ettől még muszáj összehasonlítást tenni a két sorozat között, ha már ismerem mindkettőt, de inkább csak annyira szorítkoznék, hogy eddig az eredeti jobban tetszik. A fő-főszereplők nagyjából egy szinten, Rose McIver-t nem lehet nem szeretni, bár Charlotte Ritchie egy hajszállal így is viszi a prímet. A gondot számomra a férjek jelentik. Az eredetiben ugyanis Kiell Smith-Bynoe-t rém szórakoztató nézni, az amerikaiban azonban 2 rész alatt sem sikerült túlságosan megbarátkoznom Utkarsh Ambudkar-ral. Más karaktert hoz, vissza is van fogva, hiszen neki kell a normális embernek lennie, amely szerepet mindig nagyobb kihívás alakítani, de sem önmagában nem éreztem rá a figurára, sem McIver-rel párban nem hozzák azt, amit a másik duó. (Az 1×03-ban némiképp megengedőbb voltam bele, de még messze nem az igazi.)

Viszont.

Időt kell adnom nekik. Ahogy a sorozatnak is. Eddig is így éreztem, de most, hogy linkeltem az eredeti változat pilotkritikáját és láttam, hogy ott is “csak” 5,5/10-re hoztam ki az első részt, ami után az 1×02 nagyot ugrott fölfele, nem nagyon aggódom az amerikai Ghosts miatt sem. Eddig sincs komoly baj vele (bár még nem nézős kategória!), de meggyőződésem, hogy ahogy haladunk előre, úgy fogok erre is egyre jobban ráérezni – kell is az idő, hiszen ott a rengeteg mellékszereplő, valamint a mitológia is. És ezúttal tényleg nem csak fals, megszokáson alapuló, idővel való tolerálásról lesz szó, mint ami komédiák esetében egyébként gyakran előfordul.

4 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2022. 02. 02. 17:09

Hát én lepődtem meg legjobban, de imádom. :D Eredetileg csak Rebecca Wisocky miatt akartam belenézni, de ott ragadtam, és nagyon élvezem.

Szépen lassan építgetik a karaktereket, amire kifejezetten jó megoldásnak bizonyultak a karakterközpontú részek, melyekben egy-egy szellem kerül a fókuszba. Többször volt már érzelmes gyomros is benne, amit mindig nagyra értékelek a komédiáknál, és a kreatív megoldásoktól sem riadnak vissza az írók. Nem sok köze van hozzá, de engem valahogy a Good Place-re emlékeztet.

A szellemek között ugyan van olyan, akit nem csípek annyira, de mivel annyira jól működik az ensemble, egyikük jelenléte sem zavar. Látszik, hogy remekül szórakoznak a színészek is. Úgy érzem, ez az országos évad kifejezetten erős komédiák terén, hiszen három nagy kedvencem is lett az újoncok közül. Ez az egyik.

Mammut - 2022. 02. 02. 19:15

Dettó. A mostani szezon egyik legjobbja nálam.

Alig várom a következő epizódot, de még nagyon messze van 24-e. :)

Mom - 2022. 02. 03. 14:12

Ez az egyik ami már most fixen rajta van a nyári daralistámon.

AlfStokes - 2022. 02. 14. 15:33

Nekem is nagyon tetszik, az elerheto 13 reszt gyorsan le is nyomtam. Kivancsisagbol beszereztem az angol eredetit is, es azt sem bantam meg. Kicsit komorabb, nyomasztobbak a belso terek, de humorban ott sincs hiany. Megkockaztatom, egy ket karakter meg jobb is, mint az amerikaiban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz