login |

Pilot: Pam & Tommy

2022. 02. 02. 21:30 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vagyis az Hulu új sorozatának első három része, és még akkor sem derül ki a tényleges irány a Pamela Anderson és Tommy Lee közötti házivideó nyilvánosság elé kerülésének apropójáról, avagy miért is kellett erről mostanában sorozatot csinálni? Ez okozhat fennakadást pár nézőnek.

A történet ott indít, hogy a rocker felújítja a házát, de mostohán bánik a munkásokkal. Sőt, a folyamatosan változó víziója miatt állandóan pluszmunkára készteti őket, és ezért nem hajlandó előleget sem adni. Némi faszakodás után ki is rúgja a vállalkozót, de azzal nem számol, hogy az ács eléggé haragtartó, és a veszteségei kapcsán bizony igazságot akar szolgáltatni.

Hogy miképp teszi ezt a kisember? Ellopja Tommy Lee garázsban tartott széfét, azt, amiben egy szexvideó van a dobos és a Baywatch sztár, épp Barb Wire-kampányra készülő Pamela Anderson között. Ez a felvétel igazi, a kiszivárgása is, megtörtént esetről van szó, aminek most a hátterét tudjuk meg, de egyben elő is rángatja a botrányt újra, szóval minden készítői szándék ellenére is lehet negatív felhangja, hiszen tényleges személyek életrekeltését látjuk a képernyőn, nem egy kitalált drámát, ami merített a történetükből.

A cél mindeképp a pár évvel korábbi fappening kapcsán is felmerült morális kérdések felemlegetéséről szól, avagy senki sem veszítheti el annyira a magánéletét, hogy normalizálható lenne ennyire személyes felvételek kiszivárogtatása. Ugye egy nem mindenkinek szánt (szemben egy Kardashian húzással) szexvideó azért teljesen más tészta, mint akárcsak pár paparazzi az ember háza előtt.

Ezt az egészet próbálják humanizálni azzal, hogy látjuk az életüket, ez esetben Pamét és Tommy-ét, tényleg emberré teszik őket, akikkel már rossz, ha egy ilyen történik. A kérdés, hogy mennyire megy nekik, és… hogy az átlag beetetése esetleg mennyire lehet sikeres. Mármint tippre a végére ott lesz a tükör nekünk, nézőknek, az ilyen videóra esetleg ugró embereknek, hogy lám, ők is csak olyanok, mint mi, mit éreznénk, ha rólunk kerülne ki ilyesmi. Kicsit nekem a Wall Street farkasa ugrott be róla, viszont az említett filmhez képest a mámoros rész nem elég csábító, pedig van benne beszélő pénisz, rengeteg meztelenség, drogok, és káromkodás is.

Konkrétabban: a felépítés az előbb említett házfelújítástól indít, viszont utána egy egész részt szentel annak az érzelmi, hatalmas szerelmi hurrikánnak, ami az esküvőig hajszolta Andersont és Lee-t, akik mintha össze is illettek volna, hiába van Diploma előtt-höz hasonló “és most mi?”-jelenet a mámoruk végén, bár itt lehet kicsit rózsaszínbe van borítva kapcsolatuk. A harmadik rész pedig elkezdi a két szálat keverni, Pam-ék életét, nehézségeit és a közeledő szexvideó kiadást.

Viszont mindezt nagyon furcsán teszi technikailag. Olyan feketébe vágások vannak, hogy a mámorító részeknél is a körmünkre csapnak már, minden életet és ritmust kiölve belőlük, amit megfejel a zenei kakofónia, mert néha 10-20 másodpercenként új dal szól. Azaz nem a végére tartogatják az ütést, a magasból lerántást a “de borzasztó p, ami velük történt”, hanem már az elején sem merik elengedni a nézőt.

Sajnos a negatívumokon nem segít, hogy a főszereplőknek nincs igazi karizmája, pedig mindkettejüket bírom általában, viszont a “rock sztár bármit megtehet” mögött nincs ott az igazság, az erő Sebastian Stanben. Lily James kicsit nehezebben ítélhető meg, így elhiszem, hogy rengeteget készült a szerepre. Mondjuk az arcát túl művivé teszi, hogy ott is van valami besegítés (természetesen a mellkasán rengeteg van), a közelieken nem tűnik igazinak, és ha már ezzel dobálóztam korábban: emberinek. Fizikailag. Mert a cselekedetei, és gondolkodása teljesen az. Ez a lényeg?

Elég kettős a sorozat, de a megvalósítása miatt olyan 6/10 környékére hoznám ki ezt a három részt egyben. Gondolom a végére jobban összeáll, például az a kérdés, hogy miért érintette Andersont nehezebben az egész, de vajon érdemes-e ennyi időt beleölni?

25 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2022. 02. 02. 22:27

“vajon érdemes-e ennyi időt beleölni?”

na hát ez az, emiatt várom nagyon a kommenteket mert sem előzetesen, sem most az ajánlót elolvasva nem látom miért tudna ez érdekes lenni, szóval kíváncsi leszek milyen és egyáltalán mennyi reakciót fog kapni.

human - 2022. 02. 02. 22:40

de ez nem ajánló hanem kritika az első 3 részről? mondjuk azt megértem, ha vársz még véleményeket.

Shannen - 2022. 02. 02. 23:17

“de vajon érdemes-e ennyi időt beleölni?”

Én még csak az első részen vagyok túl, de ez annyira ritmustalan, középszerű, langyos víz volt, hogy bennem már most felmerült a fenti kérdés. Eddig az év csalódása számomra, ha a várt sorozataimat nézem.

Szerintem elhibázott húzás volt ezzel a házfelújítós dologgal kezdeni, ráadásul ennyi időt szánni rá, nem beszélve a sok elnyújtott, felesleges jelenetről (pl. a megfigyeléses montázs). Én egy őrülten pörgős történetmesélésre számítottam, kiindulva a főszereplő párosból és a kapcsolatukból, ehhez képest ez egy (szinte szó szerint) színtelen valami lett, ami önmagában egyáltalán nem keltette fel a kíváncsiságomat. A zenék is teljesen random váltogatták egymást, aztán ahol vártam volna zenét, ott nem volt…

Hogy Sebastian Stan mennyire jó Tommy Lee, vagy Lily James mennyire jó Pam azt ennyiből nem tudtam érdemben megítélni viszont nagyrészt miattuk érdekelt a sorozat, szóval még megadom nekik a következő két rész esélyt (mázli, hogy 3 résszel indultak), de lehet, hogy ők se lesznek elegek ahhoz, hogy végignézzem ezt a nyolc részt. Meglátjuk.

bvr - 2022. 02. 02. 23:40

human: persze, jogos, nem jó fogalomválasztás volt. Teljesen semlegesen értettem, inkább úgy kellett volna írnom hogy sem a sorozatról előzetesen sem pedig most a posztot elolvasva … és innentől már ugyanaz lenne mint amit írtam is.

SJ - 2022. 02. 03. 06:36

Az év 2. legjobban várt sorozata volt ez számomra, és egy rész után ez bizony egy nagy koppanás. Legutóbb a Boys ejtett így pofára (mindkettőhöz köze van Rogennek). A Boys-ból két évadot is lepörgettem, mert hogy kevés rész, hátha ráhangolódok stb., de még egyszer nem akarok órákat kidobni feleslegesen.

JKJ - 2022. 02. 03. 09:25

Azért kérdőjelezik meg sokan a sorozat létjogosultságát, mert a feldolgozott események nem voltak sem izgalmasak, sem érdekesek. Újdonság volt, de a szó legrosszabb értelmében. Igazi “trash” esemény volt, amit azóta persze sokan túlszárnyaltak, de pont emiatt nem kellene felhánytorgatni ezt az időszakot.

bvr - 2022. 02. 03. 09:51

“Azért kérdőjelezik meg sokan a sorozat létjogosultságát, mert a feldolgozott események nem voltak sem izgalmasak, sem érdekesek.”

Igen, erről van szó.
Ellenpéldaként anno az O.J. Simspon féle American Crime Storyval kapcsolatban is kételkedtem (nyilván jelentőségét tekintve más dimenzió, de hát régen volt, kinek fontos ugye ez már) – és sikerült bebizonyítania mekkora aranybánya az a történet, mind az események szintjén (rögtön az elején élőben közvetített autós menekülés az NBA döntő alatt, wtf :)), közben egészen hihetetlen karakterek és viselkedések a rendőrök, az ügyészek, a bíró na és hát a védelem képviseletében (szuper castinggal és színészi alakításokkal – bónuszként David schwimmer mint Kardashian igazi kellemes meglepetés :), közben látni milyen is volt a legendás Csubakka-védelem :) és még sorolhatnám.

Most itt persze ennél sokkal szkeptikusabb vagyok, de persze cáfoljanak rá a készítők, és ha majd ide is úgy áramlanak az éltető kommentek mint anno az american crime storyhoz már kezdem is majd nézni!

winnie - 2022. 02. 03. 10:01

nem véletlen, hogy az american crime story egyik executive producere és a tonya harding-film (ami milyen jó lett már!) rendezője, valamint a the founder készítője dolgozott a sorozaton, a műfajban mindegyik elég jártad.

“mert a feldolgozott események nem voltak sem izgalmasak, sem érdekesek”

lehet, hogy ezt az mondja, akik nem ismeri annyira őket? persze előfordulhat, hogy sokan folyamatosan nyomon követték, ahogy dokumentálva a dolog, de nekem speciel gőzöm nincs, hogy milyen eseményeket dolgoznak fel. a mi? kérdés például érdekes lehet. plusz ahogy feldolgozzák. a közelmúltban filmek és sorozatok is készültek közelmúltbeli eseményekről, jobbak, rosszabbak, érdekesek, kevésbé érdekesek, de nyilván itt mindig az a fő kérdés, hogy mit sikerül írni, kitalálni, stb. hogy sikerül tálalni, kikkel és hogy játszatják el, illetve, ami ugyancsak egy érdekes kérdés, hogy az adott készítő miért akarja megcsinálni a sorozatot.

jelen esetben ugyebár nyilván a rablás sztorija, a szerelmi történet, és a médiás/közvéleményes aspektus, amit készítői oldalról elmesélhető. és ezek mindegyike lehet bőven érdekes, ezt szerintem nem kell részletezni.

Divide - 2022. 02. 03. 12:16

Az első rész elég lottyasztó volt (csak a kutyajelmez ért valamit benne), de a másodikon egy csomót röhögtem. A harmadik már so-so, de eddig nézős. A főhősöknek nincs okuk panaszra, eddig cukinak ábrázolják őket (igen, relatíve még Tommy Lee-t is).
Én szeretem a zenét, működik a nosztalgiafaktor. Azt nem nagyon tudom eldönteni, hogy az egyes részleteknek mennyi köze van a valósághoz, de különösebben nem is érdekel.

Letti - 2022. 02. 03. 12:32

Divide: Írtak egy cikket pár éve, amin alapul a sorozat. Ami abból van átemelve, az valódi, biztosan.

Shannen - 2022. 02. 03. 23:19

“nem véletlen, hogy az american crime story egyik executive producere és a tonya harding-film (ami milyen jó lett már!) rendezője”

És pontosan ezért nem értem, hogy ez hogy ment ennyire félre. Most már a második és harmadik részt is letudtam, de továbbra sincs semmi ritmusa az egésznek, semmi, ami magával rántana. Pedig a sztoriban van potenciál, meg lehetett volna ezt sokkal jobban is csinálni, látszik, hogy jó irányba indultak el a készítők, de valahogy féltávnál elakadt a dolog.

Még a 90es évek nosztalgia sem működik, mert ezt szinte kizárólag úgy próbálják elérni, hogy 2 percenként benyomnak valami slágert, aminek hatására mindenkiben felrémlenek a saját emlékei, de ez édes kevés, főleg ha megnézzük az utóbbi évek 90es években játszódó jobban sikerült sorozatait (lsd pl. ACS mindhárom évadja).

Shannen - 2022. 02. 03. 23:29

Ja, még két dolog.
Egyrészt írtó furcsa Pamela Anderson “eredeti” hangját hallani, mert nekem ugyan a Baywatch-ból annyira nem maradt meg a magyar hangja, de a V.I.P.-t gyerekként néztem és ott ugye Hegyi Barbara volt a szinkronja, akinek viszont totál más a hangszíne és én mindig azt hittem, hogy az igazi Pam-nek is ilyen mélyebb a hangja. :)

Másrészt SPOILER a 1×02-ről:
wtf volt ez a beszélő pénisz? nem hittem el, hogy ezt most komolyan gondolták. Nagyon kínos volt nézni.

Ambriel - 2022. 02. 04. 07:08

Ez a sorozat olyan, mint egy kamionbaleset: nem akarod nézni, mégsem tudod levenni róla a szemed. :D

@Shannen az a jelenet volt az, amitől végleg kiégtem. :D

speranza - 2022. 02. 06. 08:16

Nem sok minden rémlik azokból az időkből, amikor kipattant a botrány. Egy dologra emlékszem csak tisztán: nem értettem, mit evett Pamela ezen a taszító figurán, aki már akkor se tűnt többnek egy méretes … fajankónál. Erre az első rész után se kaptam választ. Talán majd később.
A két főszereplő átalakításától viszont már most leesett az állam. Lily James elképesztő módon átvette P. A. gesztusait, hangját, a külsejéről nem is beszélve. A pilot más tekintetben nem nyűgözött le. Lényegtelen dolgokon időztek el hosszasan. Nem tudom, miért volt szükség pl. Rand gyerekkoráig visszamenni az időben, ennek nem sok relevanciája volt.
Egyelőre még kitartok, mert voltak olyan aspektusai az ügynek, amelyek nem jutottak el a nyilvánossághoz, és ezekre kíváncsi vagyok.

speranza - 2022. 02. 06. 20:18

Te jó ég!
A második résznek sikerült alulmúlnia gyakorlatilag mindent, amit valaha láttam életemben. Ezt így, ebben a formában az arcába tolni a világnak, meg az érintetteknek… nagyon durva.
A jelenet, amit emlegettetek, valami tudatmódosító hatása alatti performansz lehetett, mert mással nem lehet magyarázni.

_Peter - 2022. 02. 10. 20:00

“avagy miért is kellett erről mostanában sorozatot csinálni?”

Nekem is ez jutott eszembe először. 90-es évek nosztalgia hullám miatt OJ és I, Tonya után most Pamelát vették elő? Ha a producerek pénzt látnak, lesz crime story a rapper gyilkosságokról? Lesz majd I, Britney film is?

Mai fiatalt vajon érdekli ez a sorozat? Akiknek rá kell guglizni kicsodák ezek a ma 50-60 éves emberek?
Gen. X és korai millennial nézőket leköti a rabló szála és elég berakni zenének régi slágereket?

Ha morális kérdés, hogy ellopott felvétel, és sajnáljuk Pamelát, akkor az is morális kérdés harminc év után újra elővenni a sztorit? Ellentétben a Tonya Harding filmmel ennél nem volt együttműködés az érintettel: “Not only did the 54-year-old choose not to be involved with the miniseries but she apparently opposed its existence altogether.”

“nem értettem, mit evett Pamela ezen a taszító figurán”

Wikipedia szerint utána is zűrös kapcsolatai és házasságai voltak zűrös alakokkal.

speranza - 2022. 02. 15. 13:31

Négy epizód után én kiszállok. Másra számítottam, amikor elkezdtem. Az internetes zaklatás és a magánélet kiárusítása elképesztően elharapózott az utóbbi évtizedekben, és én naivan azt gondoltam, azért vették elő ezt a történetet, hogy a tanulságaira felhívják a figyelmet, mert kb. ők voltak az első ismert emberek, akikkel ilyesmi történt (az internet segítségével). Akkor lett volna értelme. De itt nem erről van szó.
Olyan mértékben csinálnak hülyét mindenkiből, hogy azt már kellemetlen nézni. És nekem azon kellene szórakoznom, hogy ezeket az embereket, akiken az egész világ köszörülte a nyelvét, most megint előveszik, hogy újra megalázzák? Mert ez történik.

winnie - 2022. 02. 15. 14:07

Pedig abszolút arról beszélnek a készítők, hogy igazságot szolgáltatnak, és, hogy Anderson felé elfogultak. Lehet, hogy majd az összkép? Csak találgatok, nem tudom.

speranza - 2022. 02. 15. 17:30

Hát… az eddigiek alapján Pamela egy buta liba, akire még egy pár soros monológot se mernek rábízni; Tommy egy balhés rocker, akinek az életében „a lé határozza meg a tudatot”; Rand meg egy szerencsétlen tahó, akit mindenki átver. Hogy lesz ebből pozitív összkép a végére? :)
De inkább neked legyen igazad, mert az azt jelentené, hogy nem csak egy öncélú lejáratás volt az egész.

Ambriel - 2022. 02. 17. 07:19

Szerintem a negyedik rész már komolyabb volt. Nekem legalábbis átjött, hogy attól, hogy Pam és Tommy két sztár, még ugyanolyan hétköznapi dolgokkal foglalkoznak a magánéletükben, mint bárki más (pl. gyerekvállalás), és az is, hogy abban a korban Pam nőként sokkal rosszabbul járt a szexvideó ügy miatt, mint Tommy.

Ezzel egyébként nem értek egyet, hogy szegényeket most újra megalázzák, mert Tommy segített az alkotóknak, Pam döntött úgy, hogy hallgat és nem beszél a sorozatról. Ha annyira zavarja, akkor nyugodtan tiltakozhatott volna ellene.

speranza - 2022. 02. 17. 13:27

A tiltakozása csak a készítők malmára hajtaná a vizet. Mert megakadályozni úgysem tudta volna, hogy elkészüljön, viszont a hírverés még nagyobb lett volna körülötte és a sorozat körül az újabb “botrány” miatt. Nem csodálom, hogy elhatárolódott az egésztől.
Most újra átélheti a történteket, mert huszonöt év után se engedik, hogy maga mögött hagyja az egészet. Bármilyen korszakot is élünk, van, ami soha nem változik. Egy nőt mindig is érzékenyebben fog érinteni egy ilyen helyzet.

_Peter - 2022. 02. 18. 13:28

Számít, hogy a készítők jópofiznak, ha nem kaptak beleegyezést tőle? Jogilag nem szükséges és híresség viselje el, viszont akkor nem kell álszenteskedni a készítőknek. Számít olyan a show, hogy a néző sajnálja őket, őt? Akarja Pamela sajnálják és foglalkozzanak megint a témával évtizedek után? (és azzal komoly szerepet nem akartak adni neki, a vetéléssel?) Nem valószínű. Szerintem természetes hallgat inkább és nem tiltakozik hangosan. Hát a sorozatban a készítők is úgy mutatták be amikor az ügyvédek kérdezik, szerinte inkább ne pereljenek hátha elül a porfelhő csendben, aztán felülírták a véleményét.

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2022/feb/15/pam-and-tommy-hulu-series-pamela-anderson-consent

Exploiting the exploited: the problem with Pam & Tommy

The much-hyped show about the theft of Pamela Anderson and Tommy Lee’s sex tape offers a screwball meditation on consent – without the consent of one of its subjects

No amount of impersonation, or sympathetic portrayals in which Pam clearly recognizes the biases against her, can get me past the fact that a show about consent exists without the consent of one of its central subjects.

“Egy nőt mindig is érzékenyebben fog érinteni egy ilyen helyzet.”

2004 Super Bowl show közben Justin Timberlake koreográfia és dalszöveg szerint letépte Janet Jackson felsőjét. Külön téma lenne USA-ban miért is ekkora botrány egy leragasztott mellbimbó, viszont a nő került botrányba, a nő került fekete listára a Viacomnál, a nőt nem hívták meg a Grammy gálára. A férfi? Semmi probléma.

Ena - 2022. 03. 04. 19:12

De gyenge pilot volt ez! A második rész kevésbé szörnyű, leszámítva azt a jelenetet, amit írtatok többen.

Rapguruz88 - 2022. 03. 09. 12:04

Én értem Pamet, de úgy volt beallitva mindig hogy ő ebből él.. Mármint a testéből.. Erre rá is játszott.. Mindig kivolt kB mindene minden jelenetben… Ne csodálkozzon ha a férfiak csak azt látták benne… Én nem lepődnék meg a helyében…
Az már más kérdés hogy mennyire etikus a szalagbol meggazdagodni, nyilván a pénznek nincs szaga..
Tetszett a lezaro resz, hihetetlen hogy a fiatal üzletember mennyi lóvét kaszált ebből az egészből

Mom - 2022. 08. 04. 06:28

Szerintem nem elég figyelmesen olvastam el a kommenteket, mert felvettem a listámra a sorozatot, és tegnap meg is néztem a pilotot, de sajnálom az elvesztegetett időt…

Pamela itt még nem sok szerephez jutott, de a két pasi teljes mértékben visszataszító, ellenszenves, összességében nézhetetlen karakter. Még a kazetta kikerülése utáni események feldolgozása sem érdekel annyira, hogy még egy percig nézzem ezeket a szánalmas embereket.

Ezek után viszont el tudom képzelni, hogy tényleg Pamela felé húzott a készítők szíve, mert olyan f.fejekkel vették körbe, hogy másnak nem is lehetne itt drukkolni.

Na mindegy, aki nem elkötelezett a sorozat bepróbálása mellett, az keressen magának valami mást. Könnyedén fog találni, ebben egészen biztos vagyok. Ezt a vontatott, túlnyújtott, kifakult, zeneileg értelmezhetetlen, ellenszenves emberek életét bemutató vacakot meg kerülje el messziről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz