login |

Pilot: Reacher

2022. 02. 04. 21:50 - Írta: human

29 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Megjött Lee Child regényhőse, a benga, ezer kitüntetéses Jack Reacher az Amazonra szinkronnal és a teljes első szezonnal, és vagy három csapat embert szétvert két rész alatt. Mi mást csinált volna? És ebből csak az egyiknél volt személyes érintettsége, a többi csak úgy véletlenül jött össze neki.

Gondolom majd könyvet ismerők is jönnek kommentben, az biztos, hogy az alábbiak nem Reacher-rajongóként íródtak, számomra, gondolom a rengeteg nézőből ezzel nem leszek egyedül, ez csak egy új sorozat volt. A Tom Cruise-filmeket láttam, bírom a színészt, és a kádas verekedés örök. Ez minden előzményem, meg nyilván amiket a Reacher-filmek környékén olvastam.

Ennek ellenére is azt tudom mondani, hogy a sok karakteréltetést, ami papíron 2 oldal egy sokoldalas könyvből, azért eléggé furcsán vették át, mégis végig vigyorogtam. Sőt, minden komor felhang mellett rengeteget mosolyogtam az egészen. Meg is lepődtem, hogy milyen durva dolgok vannak benne (a halál a 2. részben), mert valahogy nem illett az… üdvös hangulathoz.

A történet egy láthatóan profi gyilkossággal indul, ami, mint kiderül, egy világvégi amerikai kisvárosban történik. Ide érkezik busszal a 195 centis, 110 kiló, 30 kitüntetéses, 180 lezárt nyomozással bíró tiszta izom Reacher (aki 1 deka proteint nem eszik a pilotban, pedig kétszer is látjuk kajálni), gyorsan meg is gyanúsítják a gyilkossággal. Idővel a zsaruk is rájönnek, hogy inkább összefogni kéne vele, de persze ez jó pár f*szméregetés után történik.

A lényeg, hogy kiderül: nagyobb ügyről van szó, mint egy sima kis gyilkosság, és ebbe teljesen elmerül Reacher. Valamiért azt hittem, hogy heti ügyes lesz, de nem, 8 részre széthúztak egy esetet. Eddig, avagy két epizód alapján úgy tűnik bőven van puskaporuk hozzá, legalábbis elég sok minden történik ennyi idő alatt.

Bár az ügy nem egyszerű, tippre lesznek fordulatok, elnézve milyen színészek tűntek fel a városgyűlésnél, viszont mégis a sorozat, a karakter egyenessége remek. “Háromig számolok és megverlek” és tényleg megveri. Nem agyonvágott jelenetben, hanem sokszor áthozva a brutális erőt, amivel Reacher bír. Lefejelik, akkor sokkal erősebben visszafejel, és hasonlók.

Mindezt a Blue Mountain State (esetleg Blood Drive?:) óta eléggé kedvelhető Alan Ritchson egyszerű alakításában. Nem színészisten a srác, néha csak bambul a semmibe, de valahogy mégis hihető ennek a Reachernek. Bár a verekedések a fénypontok, sajnos megvalósításilag minden más nagyon közepes. Nem érzem úgy, hogy az Amazon ide öntötte a pénzt.

Az egészet a hangulat adja el. Valaki jön, és igazságot tesz, egyszerűen, keményen, tisztán. 7/10, de simán lecsúszik.

29 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2022. 02. 04. 22:17

Nem öntötte ide a pénzt az tény, de a hangulat csak fokozódni fog. ;) Adtam neki egy esélyt, erre egyben ledaráltam mert nagyon adja a Reacher hangulatot! :)

Laci - 2022. 02. 05. 00:09

Egy könyv az évad, szóval egy eset az egész. Felén már túl vagyok, nekem bejött, követi a könyvet. Tom Cruise Reacherén könyvismerőként én nagyon röhögtem, de hát tudjuk, hogy Tom mindig mindenkinél magasabb :-)
20+ könyv van, szóval van még mit filmre vinni, egyik kedvenc könyvsorozatom, jöhet mind :-)

Gablin - 2022. 02. 05. 01:51

túl vagyok a felén, sztem abszolút élvezhető, a szálak szépen egyre messzebb vezetnek és egyre komolyabb az ügy. Összességében kis könnyed szórakozás :)

Igen, anno hallottam, hogy Reacher kicsit mas fizikumú volt mint Tom Cruise a 165 cm-el, érdekes, hogy rábólintottak, hogy ő játsza, ez kicsit olyan mint hogy Herkulest Garas Dezső játssza …

Ebben a sorozatban az elején sztem direkt alacsony színészeket válogattak mellé, hogy még jobban kijöjjön, hogy mekkora. Egyik legjobb beszólás: ‘Ki ez a mammmutfenyő?’ :)

A bunyóknál kicsit látszik, hogy a testépítős háttér miatt nagyon kötöttek az izmai asrácnak, ezért nem egy villám Bruce Lee, de azért jól tólja nagy melák :)

Az meg, hogy egyből szinkoronosan jött, külön pacsi :)

human - 2022. 02. 05. 03:05

nem villám, de nekem tetszik, hogy néha tényleg behúznak neki, ő meg csak erősebben visszaüt

irgum76 - 2022. 02. 05. 07:30

én abszolút semmit nem tudtam erről a Reacher srácról
a mozi filmekről sem hallottam talán mert rühellem Tom Cruiset

a leírás alapján mondom már megint egy dárkos, nyomasztó krimi, thriller de azért nézünk bele

így hatalmas pozitív csalódás volt!

arról nem szólt a tartalom milyen jó humora van
jó párszor hangosan felnevettem rajta

az első 20 perc meg egyszerűen zseniális
(már úgy ha az ember nulla infóval rendelkezik)

a pilot nálam 10/10
a 3. résznél tartok itt már annyira nem mókás de viszont a nyomozás jobban előtérbe kerül

jó ez tetszik

(ja szolgálati: a sorozat címe csak “Reacher” a filmeké “Jack Reacher” nem csesztetés csak szólok)

JKJ - 2022. 02. 05. 07:37

Én negatívkodtam a bemutatóknál, de szerencsére tévedtem. Kifejezetten jó az eddigi 4 rész után amit láttam. Sőt. Megkockáztatom, hogy nagyon jó! Külön kiemelném a nem szokványos akciósorozatos képi világot és vágást.

Kurucz Attila - 2022. 02. 05. 08:36

Kimondottan jó hangulata van.
A könyvek sem rosszak,és elég jól sikerült interpretálni erre a sorozatra a történetet.
Az hogy testépítősen verekszik,pont jó a figurához,mert Reacher katonai harcászatot tanult és alkalmaz .
Igy hitelesebb,mint Norris nagypapa pörgőrúgásai :)

Isaac - 2022. 02. 05. 09:56

Nekem nagyon tetszett, hogy egyben lecsúszott az egész.Eléggé brutális dolgok is vannak benne, néha úgy voltam vele ,mikor először csak utalnak az elkövetkező eseményre,hogy na ezt már nem húzzák meg (jelentem de).
Gondolom a könyvben benne van tehát itt is. Amúgy ha egy aránylag érzéketlen fazont játszol,akkor nem igazán van lehetősége a színésznek sem sokat hozzátenni (ezért volt a Terminátor tökéletes Arnoldnak, elég volt nagynak,félelmetesnek és ridegnek lennie) .

Mann - 2022. 02. 05. 13:00

Nekem is tetszett, jobban átjött a Reacher feeling, mint a filmekben, bár régebben olvastam a könyveket. Picit más karaktert hozott, mint ahogy emlékeztem, kicsit agresszívebbre vette a figurát, a könyvekben, mintha “hűvösebb” lett volna. Neagley-re is valami kiskosztümös hivatalnokszerű alakként emlékeztem, vastag bukszával a privát szektorban, de simán lement egyben a 8 rész. Jöhet a folytatás.
Spoiler:
Már nem emlékeztem a sztorira, de gyanús volt a bankárfeleség: 2 kaukázusi szülő 2 latinosabb gyerekkel, azt hittem, h ott van valami latinamerikai csavar :)

serra - 2022. 02. 05. 14:35

Amikor megláttam, hogy human írja a kritikát a kedvenc karakteremről, már épp elkezdtem háromig számolni mint Reacher. :D Just joking.
Nagyon jó írás, én persze elfogult vagyok, de örülök, hogy jól nyúltak hozzá az alapanyaghoz – legalábbis a pilot alapján, amit eddig láttam. A “Valaki jön, és igazságot tesz, egyszerűen, keményen” pedig a Jack Reacher regények lényege, már ez is jelzi hogy jó az irány.
Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de szerintem egy Dexter szerű narrálás jól passzolna a sorozathoz. Így megmaradhatna a szűkszavú, magának való karakternek a külvilág számára, mégis tudnánk mi játszódik le benne amikor összerakja az apró részleteket. De ez talán onnan jön, hogy én audiobook formájában hallgattam végig a könyveket.
Remélem sikeres lesz és még jó pár évadot megér.

Angelo - 2022. 02. 05. 16:15

Az összes Reacher könyvet olvastam, szóval rajongónak is mondhatnám magam. Leszámítva a karakteridegen Tom Cruise-t (nemtom hogy írják), azok a filmek sem voltak rosszak, no de ez a sorozat egy az egyben hozza a Reacher hangulatot, sokkal jobban áll neki a hosszú játékidő. Maga a könyv is ponyva, szóval kár mély dolgokat várni tőle. Ettől függetlenül ugyanúgy imádom minden pillanatát, ahogy a könyvekét is. Van még sok jó sztori, remélem sok évadot meg fog élni.

Marcipáncica - 2022. 02. 05. 19:10

Szintén a könyveket olvasóként (valahol 20 fölött járhatok), így a 6. rész után azt kell mondjam jól elkapták a karaktert és a könyvek egyedi humora is egész jól átjön a képernyőn. A Tom Cruise filmek anno nagyon jók voltak, de sem a karakter, sem a “feeling” nem állt közel az eredeti alapanyaghoz. Remélem jó fogadtatása lesz és láthatunk még belőle pár évadot, történetet.

abelh - 2022. 02. 05. 20:46

nem olvastam a könyveket, de 3 rész után nagyon jó. Ritchsonnak kifejezetten örülök, azért már a Blue Mountain State-ben is látszott, hogy nem egy kétdimenziós idióta. nem egy színészisten nyilván, de nagyon kijárt már neki a valódi kiugrás.

jesustomer - 2022. 02. 06. 00:04

Nagyon üdítő volt látni, nem épp a brutalitás miatt, de a poénok is jól voltak ütemezve, a zenék is, ez valami zseniális.
Idén 2 új kedvenc is van, ez meg a Peacemaker, azért ez már haladás.

irgum76 - 2022. 02. 06. 07:08

végignéztem tetszett

szinkronosan néztem és egy dolog zavart
a tegezés-magázás szerintem jóval korábban válthattak volna tegezésre
de ez nem a sorozat hibája már ha hibának lehet ezt nevezni

Busmen - 2022. 02. 06. 09:02

Végignyomtam!
Nagyon lecsúszott. Könyveket olvasóként azt kell mondjam Szuper! Nagyon jól átjön a feeling ! Van még bőven alapanyag , nagyon remélem , még sokáig nézhetjük , így ebben a tálalásban!
Arra mondjuk kíváncsi leszek , ha lesz második évad , hogy a nézők akik nem ismerik a könyveket
Spoiler: mennyire veszik majd jól , hogy csak Reacher az egyetlen karakter aki szerepelni fog benne ebből az évadból? (Már ha követik a könyveket!)

bvr - 2022. 02. 06. 14:45

Nem volt rossz, és ami külön pozitívum hogy (számomra) egyre jobb lett az általános minőség. Az első kb 3 rész után kicsit még aggódtam is hogy hát ez így két okból is kevés lesz, egyrészt forgatókönyvi oldalról hogy hát ez bizony nagyon nem egy Bron/Broen vagy Forbrydelsen/Killing és hogy lesz ebből tartalmas 8 epizód… a másik pedig hogy a börtönben megalapozták hogy ezzel a könyvhű Reacher-karakterrel milyenek a küzdelmek (és azzal a két bunyóval akkor még csak az első rész felénél jártunk) és hogy lehet ezt majd nemhogy fenntartani de akár fokozni (én korábban nem olvastam csak a Tom Crusie féle filmeket láttam (amikor persze olvastam a kritikus kommenteket hogy mennyire nem könyvhű, de ez nem zavart), amikből az első kimondottan tetszett, és ott ilyen bajok persze nem is voltak hiszen egy két órás akciófilmhez teljesen elég volt az anyag, a bunyók pedig tök jól fel lettek építve nem csak önmagukban hanem ahogy követték egymást és fokozódtak, kezdve az öt utcai vagánnyal, aztán az emlékezetes fürdőkádas, végül a finálé (az mondjuk inkább csak elment, nem volt semmi különös) Namost itt a sorozatban a verekedésekkel kezdve, hát azt utána más mondjuk nem is nagyon sikerült (pedig próbálták behozni a dél-ameriki ex-kommandósokat de ez még a második Cruise mozit sem érte el szerintem),  viszont  kárpótlásul azért a történet ha lassan is de elkezdett azért jó irányokba kibontakozni, valamint ami nagy lökés volt hogy már az elején is jónak tűntek a karakterek és castingjaik, de ráadásul itt tényleg sikerült a kicsit döcögősen indulóból kimondottan élvezetessé alakítani a dinamikákat, nekem legalábbis tetszettek, különösen a Reacher-Finlay (főleg onnantól amikor közösen mentek megfigyelésre), illetve új karakterként nekem Neagley és tetszett és tök jók voltak együtt Reacherrel.Nyilván attól végig el kellett vonatkoztatni hogy mintha nem az USA közepén játszódna hanem a failed state mexikói területeken a bandaháborúk sűrűjében, meg a finálé is inkább csak olyan meh szinten volt (mind a lövöldözés, mint pedig ahogy a forgatókönyv körzővel-vonalzóval kiszerkesztette hogy mindenki megkapja a árját a le/elszámoláshoz) , de összességében (és azzal hogy egyre jobban megkedveltem a karaktereket) ilyen sorozatot minden évben simán tudnék nézni.

bvr - 2022. 02. 06. 14:53

ja, amit kifelejtettem, nem tudom ki hogy volt vele de a kamaszkori flashbackek nekem nem hiányoztak volna, nem tudom mit és hogyan lehet megtudni Reachermek arról a korszakról a könyvekből, de itt nekem sem önmagukban nem adtak semmit, sem pedig azáltal ahogy modorosan a gyászát érzékeltetni próbálva mindig egy-egy jelenbeli képről kezdett egy-egy múltbeli emlékre.

Kempesbaba - 2022. 02. 06. 16:25

Mekkora Elvarázsolt dollár nyúlás már ez a sorozat! (még az alapját képező könyvnek a magyar címe is majdnem ugyan az) :D
Komolyra fordítva a szót, nekem az utóbbi kb egy év legjobb szórakozását hozta ez a nyolc rész. Főhősünk casting-ja telitalálat, de a többi karaktert is egész jól eltalálták. Nagyon remélem, hogy lesz második évad.

dragon1986 - 2022. 02. 06. 19:06

Pilot
Eddig nagyon tetszikb 26 perc valamiért végig röhögöm a jeleneteket imádom a srácot BSM óta Titánban is jó de ez a szerepet neki találták ki.

Csanád - 2022. 02. 08. 19:39

Nekem nagyon ott van! Rég láttam ennyire korrekt adaptációt, tankönyvi példája, hogy kell szórakoztató irodalmat képernyőre vinni, semmi giccselés, meg átköltés, hanem szinte 1:1-ben mehet az egész. Ahogy írtátok már, a könyvek legnagyobb erősségét, a hangulatot elég jól megértették és megvalósították, bár azt kicsit sajnálom, hogy a jelenbe teleportált az egész, de gondolom büdzsé dolog, így nem kell díszletezni meg stb.
Ez ugye csak megjelenés szerint az első könyv, azót Lee Child hozzáköltött pár kronológiailag korábbi sztorit. Ideális esetben a folytatással maradnak a korai könyveknél, mert útközben sajnos eléggé kifulladt a könyvsorozat. A kronológiás összefüggéseket pedig meg sem említik, mert az még a könyvekben se koherens, pláne nem érthető.

gborisz - 2022. 02. 09. 06:02

Nekem nagyon bejött könyvolvasóként (bár anélkül is bejött volna),teljesen korrekt adaptációként és sorozatként is szerintem, jöhet a második évad

Kastély Ferenc - 2022. 02. 09. 12:32

Nekem bejön, bár nehéz elvonatkoztatni Cruise arcától.

Amin viszont remélem javítanak a következő szezonban: Reacher elég gyakran olyan bambán néz, illetve amikor keményen megindul..
Baromira kizökkent ez a nézés.

henderson - 2022. 02. 10. 10:51

Remélem a “Ne add fel könnyen” lesz a következő évad témája és utána jöhet “A pók hálójában”! Az egyik legbrutálabb Reacher könyv.

Llew - 2022. 02. 10. 20:55

Hát ez nagyon jó volt. A srác nagyon passzol a szerepbe és tényleg jó hangulata van. Szórakoztató az egész. A poénok is jók. Abszolút pozitív élmény.

ubul - 2022. 02. 11. 07:49

SPOILER

Nálam az utolsó rész azért minőségileg kicsit visszább esett, voltak benne jóval több költői túlzások, főleg a raktáros résztől fogva.
Hiányoltam a nagy leszámolásokat is a fő karakterek között, ott már a 7. résztől a házas jeleneteknél, errefel kaptunk egy pár lőtt sebes medencés halált meg egy öngyulladást :D
Pedig nézőben elég sok düh volt már bennem a negatív karakterek miatt.

Ettől függetlenül még soha jobbat.

Llew - 2022. 02. 11. 08:55

Le is nyomtam. Remek szórakozas. A pilot poénossága kisse alább hagy és helyenként van pár váratlan durva dolog, de szerintem vegig stabil szintet hoz. A mai kor ellenére egy régivágasú, az eszét, és sokszor az öklét hasznaló nyomozó, a hozzá illő hangulattal.
A főszereplő jól hozza a karaktert, és tényleg megvan az alkata is hozzá. Roscoe és Finley meg jó karakterek voltak. Kimondottan sajnálom, hogy a következő évadra eltűnnek. Roscoet meghagyhatnák alkalmi visszatérőnek, bár tudom, hogy Reacher nem ilyen karakter, de mégis valahogy jó volt ez a minimál romantika, hogy kicsit emberivé tegye.

RÉSZLETEK SPOILER

A múktkor az előre kiadott bunyós videót kicsit soknak éreztem, de a sorozatban jól működtek a verekedések. Vagy inkább verések. Jól visszadtak a brutalitást. És a koreografiák is rendben voltak, nem agyonvágással oldottak meg. Az meg hogy streaming miatt van vér, meg direkt erőszak, az külön jót tett neki. És nem volt túlhasználva, csak ami kell.

Az egyetlen harc ami nem tetszett az a 7. részes kivégzőosztag bossfight volt. Az, hogy a Kinle unokaöccs vagy 5x odavert neki a feszítővassal, amit Reacher alkarral védett es aztán még fejen is vágták és maradt álkapcsa az sorozatos szinten is túlzás volt.

@ubul
Soha rosszabbat nem?

Running - 2022. 02. 11. 13:31

“Az egyetlen harc ami nem tetszett az a 7. részes kivégzőosztag bossfight volt. Az, hogy a Kinle unokaöccs vagy 5x odavert neki a feszítővassal, amit Reacher alkarral védett es aztán még fejen is vágták és maradt álkapcsa az sorozatos szinten is túlzás volt.”

Teljesen egyetértek. Az a feszítővasas bunyó, az nem sikerült jól. A főboss harc se volt erős. Ezen kívül szuper volt minden.

heidfeld - 2022. 02. 11. 19:10

Egyet kell értenem az előttem szólóval.
Nem ismertem a könyveket, de nagyon tetszett.
8.5/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz