login |

Raised By Wolves: kezdett a 2. évad

2022. 02. 04. 16:01 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, ez a premier a finálé után maradó nézők között is kisebb törést fog okozni. Mondjuk nekem teljesen a Lost jutott eszembe róla, azt hittük, hogy vagyunk valahol, erre teljesen másfajta történettel jött A farkas gyermekei a folytatásra. Aki még mindig nem nézett bele az HBO Max nagyszabású sci-fijébe, annak továbbra is a legelső pilotkritikát ajánlom.

Két nagyobb probléma volt a kezdéssel, és az egyik mindenképp az, hogy az előbb említett “pilot”, avagy első három résszel szemben bizony itt lassan folytak a dolgok. Vagyis ami gyors volt, az sem érződött rendesen kidolgozottnak. Konkrétan az első 20-30 perc olyan, “gyorsan tegyük a bábukat fel az idei sakktáblára” módon átrohant mindenen, hogy utána elmerülhessen a főbb kérdésekben, amikkel idén foglalkozni akar karakter és filozófiai szinten.

Sajnos itt most még azt is meg kell említenem, hogy technikailag sem ütöttek a részek. A trükkök olcsónak érződtek végig. Nyilván egy blockbusterhöz hasonlítva, mert azért a zöld hátterek mellett elég sok díszletet is felhúztak, és nem minden CGI, viszont az akció, a harc nem grandiózus, az előbb említett 20 percben meg aztán főleg nem az.

Mindezek ellenére sem csalódás a premier, legalábbis a sorozatot a WTF világépítésért nézőknek, hiszen rengeteg új dolog van itt. A tovább mögött kicsit spoileres leszek már.

Fent ködösen utalgattam rá, de ez az egész trópusi zónában már rég ott vannak az emberek téma teljesen olyan volt, mint amikor kiderült, hogy az Others is a Lost szigeten van. Van egy teljes saját közösségük, egy mesterséges intelligencia irányításával próbálnak felvirágozni, ami idővel elvileg át fogja majd adni az embereknek a vezetést. Gondolom, nem, mert az ideális döntés sosem lehet ez, az adatok sosem támaszthatják alá, hogy innentől az emberek a jobb vezetők, avagy alapvető konfliktus van itt elásva.

És ha már elásva, akkor akármilyen suta is ez a több ezer éves relikviákba botlást a trópusi területen, ha megfejeljük a “furcsa lények azok visszafejlődött emberek” témával, vagy épp a tényleges sugárzott adással ami megerősítést nyert, akkor mindjárt megmozgathatja a nézői fantáziákat a sok felfedezés. Igazából tényleg csak az van, hogy a cselekmény jelenleg nem a legerősebb mellé, avagy minden WTF gondolat és felvetés ellenére sem annyival magával ragadó a lendület eddig idén, még így sem, hogy 2 részt kaptunk.

Sajnos a világépítés mellé meg kell említenem, hogy a gyerekszínészekből Campion jobb lett mostanra, de a Paul valami katasztrófa. Ellenben a Paul “én vagyok a kiválasztott”, Marcus “én vagyok a kiválasztott”, Campion “nem akarok vezető lenni” érdekes témákat hozhat, viszont tényleg, amikor a fiataloknál van az expozíció “van ez a legenda” és a többi, akkor az kicsit sem érződik organikusnak párbeszédileg a szájukból.

Részemről mindenképp maradok, hiszen imádom, hogy komolyabban megtippelni sem tudom merre viszik a történetet, de azért mindenki megértek, aki a furcsa tankokon vagy hasonlókon leakad, mert azokat nem is értem hogy gondolhatták, főleg, hogy a katonák Berettával szállnak ki belőle? Tudom, mindig érdekes kettősség volt vizuálisan a sorozat, a szinte poros semmiben feltűnő csúcstechnikával, de a tényleges fejlettebb kolónia túl nagy ugrásnak érződik egyelőre, a megvalósítás nem zárkózott fel.

30 hozzászólás Ne habozz!

hallak65 - 2022. 02. 04. 16:39

Az a baj, hogy annyira sok mindenre nem emlékszem az első évadból és iritál mindenki Ragnaron kívül :D Plusz nem tudom kinek kell szurkolni. De nem tudok félrenézni.

dexike3 - 2022. 02. 04. 16:42

ez meg mi a f*sz volt? nem a sztorira gondolok, bár meglepett, hogy ez egy másik raj volt az emberek közül.
de most komolyan azt hitték, hogy 2022-ben ez elmegy a sorozatban, vagy véletlenül a tutorial CGI maradt benne (mint anno a Wolverine kiszivárgott filmben)? kiábrándító volt, de a sztori azért ellensúlyozta valamennyire ezt a förmedvényt.

Wittgen - 2022. 02. 04. 18:58

Újra kell néznem a befejező részt, márt már olyan régen volt, hogy nem emléxek rá.

bvr - 2022. 02. 05. 09:20

már szinte el is felejtettem hogy anno mennyire tetszett az első évad. Aztán úgy tűnik túl sok idő telhetett el mert nem igazán vártam hogy jöjjön már az a második. Mindenesetre tegnap amikor láttam a posztot kíváncsian meg is néztem. Egyet is értek a posztban írt kritikákkal, és én is maradni fogok, vagyok annyira kíváncsi hogy mi lesz ebből (bár messze nem vagyok már annyira lelkes mint az első évadnál voltam)
Meg asszem olvasgatnom is kéne hozzá, mert lehet hogy van rá magyarázat de miközben néztem nekem baromira nem állnak itt össze a léptékek hogy mi hol van. Amikor azon a misztikus üregen átrepültek a fináléban, az nem úgy volt hogy kb a bolygó túloldalára? Most meg hogy van akkor itt mindenki? Marcus is (túl azon milyen wtf módon kerül oda) meg később a csapata is hol közel van hol meg nem (de ugyanez volt a végén az android lánnyal) hogy mintha színházban egy színpadot néznék és amikor épp úgy akarja a forgatókönyvíró akkor közös jelenetbe pakolja azokat akiket épp gondol. Mindegy, emiatt nem fogom kaszálni de azért elég furcsa volt.

winnie - 2022. 02. 05. 11:29

ez szerintem érdekes volt, a készítővel egy beszélgetés: https://www.youtube.com/watch?v=jwkx9rIuFIs

dexike3 - 2022. 02. 05. 18:48

@winnie: tényleg érdekes volt bár egy kicsit spoileres Anya gyerekével kapcsolatban, plusz a flashbackek “hiányát” is alátámasztják…

todie - 2022. 02. 08. 08:09

a tankokat hogyan gondoltak? hat ugy, hogy megneztek a bilko fotorzs cimu steve martin filmet 96-bol (ahol egyebkent a siklo tank jobban megvolt csinalva).

nekem is ujrazni kell az elozo finalet, mert par dolgot nem ertettem/nem emlekeztem mar, hogy mi volt.

azt valaki meg tudja magyarazni nekem, hogy apu hasaban turkalo technikusbol miert lett cronenberg-massza?

Annatar - 2022. 02. 08. 22:30

todie:

“azt valaki meg tudja magyarazni nekem, hogy apu hasaban turkalo technikusbol miert lett cronenberg-massza?”

Nem apu volt, hanem anyu, akinek necromancerként nyilván vannak bizonyos védekező mechanizmusai.

Valaki - 2022. 02. 12. 14:46

Elkezdtem nézni, de az első rész közepén rájöttem, hogy nem érdekel már.

A CGI 2022-ben iszonyatosan gagyi, egy kb 2003 körüli szint. Az meg hogy Ragnak lelő egy űrhajót egy nyílpuskával, röhej. Ott hagytam abba, azt hiszem.

reatard - 2022. 02. 18. 15:33

Kicsit nehezen indult ez az évad (főleg az elsőhöz képest aminek a kezdése volt a legerősebb része) de a 4. rész már határozottan tetszett. Bár a Trust szálat kicsit talán hirtelen zárták le, de jó volt, hogy Mother necromancerként visszatért, ideje volt, ahogy az ősi aranyrobotból is lesz végre valami. Paul iszonyatosan irritált már az előző évad közepe óta, kifejezetten szurkoltam, hogy ne élje túl, de persze túl fogja, viszont legalább addig sem ömlik belőle a fanatikus hülyeség. Marcusnak érdekes emésztőrendszere lehet, ha eddig a gyomrában voltak a szemek :D, de ezen nagyvonalúan túllépek, nála eddig tetszett a hippijézusos szabadelvű vallásreformos kommuna (bár fele annyit is mutogathatták volna), nagyon remélem, hogy nem azt húzzák be megint, hogy ellene fordulnak a hívei.

Asd - 2022. 02. 21. 07:08

“Érdekes” egy sorozat, csak pár dolog spoileresen:
vegetáriánus kígyó :D
lenyelt robotszemtől szupererő :D
Nyíllal kilőtt űrhajó
Csontváz+robotvér=szuperrobot :Dp

Látványilag is szar, mintha kevesebb pénz lett volna rá, a két gyerek meg az őrült csávó pedig nagyon idegesít. De kivancsi vagyok mit hoznak ki belőle így nézem tovább.

Mikilós - 2022. 02. 24. 22:22

A 2. évadot Magyarországon is forgatták?
Csak mert láttom hogy a stáblista végén ott vírít a Nemzeti Filmintézet és A Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény Támogatás logója

winnie - 2022. 02. 25. 04:52

érdekes. nem tudom, nem emlékszem ilyen hírre, elvileg dél afrikában forgattak.

dexike3 - 2022. 02. 27. 15:40

nálam már igazi guilty pleasure lett a sorozat. köszönő viszonyban sincs már az első évaddal. dobnak csontokat a készítők, a nagy misztikus Solról is. kicsit olyan mint a Gurdians of the galaxy második része. valami küld egy technikát, aztán odacsalja egy adott helyre a jó népet. bár érdekesek ezek a relikviák.
ha ilyen lesz*rom jellegű fordulatok lesznek végig (kb. Lost), akkor megbocsájtok minden gagyi kivitelezést.

Asd - 2022. 03. 05. 19:52

Ez megint nem semmi resz volt. :D Az uj szuperrobot remelem szetcsapja majd Anyat. Az a vízi dög meg miért vitte el a kisbabát? :D

dexike3 - 2022. 03. 05. 20:08

Brutal CGI whatever- húhh nem találom a szavakat, de ha story-t nézem, akkor ez már eléggé fejfájdítós volt. “pulyarabló” gyíkemberek? (Quanon->túl direkt).
de ha leveszem a zavaró – összefüggéseket, aminek amúgy is mi értelme akkor egy rakás random cucc jön elő. és ezt én értékelem, nem tudom, hogy koncepció, pénzhiány, vagy felelötlen döntések sorozata amit látunk, de annyira WTF, hogy egyszerűen kiváncsivá tesz… amolyan kutyám széttépte a dolgozatom filing

Endymion - 2022. 03. 07. 00:30

Most komolyan, ezeket az utóbbi részeket tényleg JÓNAK tartja bárki is?
Én csak nézem, de mint amikor nézek ki a fejemből. Teljesen random, értelmetlen, már fárasztóan WTF jelenetek, cselekményszálak. Szerintem már senki se emlékszik arra, hogy honnan is indult ez az egész sorozat.
Amikor a savas(???) vízből előjött egy régi filmekből szalajott mocsári lény, én már csak legyintettem. Én tényleg nem várok már semmiféle értelmes cselekményt ettől az agymenéstől.
Mondjuk bosszant, mert őőőőőőrülten ambíciózus a sorozat. Csak éppen már a fárasztó őrület uralkodott el rajta.

citrom - 2022. 03. 07. 08:31

Ádám-Éva-Mária-Édenkert -Kígyó… és most megérkezett a Fa is.
Szimbólumokban elég erős még mindig.
Vannak benn marhaságok, de szerintem túl szigorúak vagyunk a sorozattal.

Azt nekem pl nehezebb feldolgozni, hogy a mithraisták kb egy legyintéssel elintézik azt, hogy amire a vallásuk alapul (a jel ami alapján a földön rengeteg mindent elértek- pl. ami alapján elkészítették a nekromancereket is) mégsem “isteni” eredetű, hanem egy “sima” értelmes létforma jele. Főleg azután hihetetlen ez a mértékű alkalmazkodás, hogy a mithraista vallás nagyon is radikális.

A savas sellők.. én azt hittem, hogy hamm bekapta a gyereket- a párom viszont azt mondta, hogy neem, csak elvitte, mivel a sellő figyelt arra is, hogy a kezét megtörölje Tempest-ben.
Az a jelenetsor nőként (- mondjuk akinek esetleg már van gyereke és teszem azt, végigküszködte a terhességet, illetve nem biztos, hogy annyira akarta az elején a gyereket) nagyon húzós volt. Elborult, de felkavaró.

Az androidgyerekes szál eddig az évad fénypontja volt.

Nagyon tetszik, hogy a gépek továbbra is gépként viselkednek. ( pl. A világ legpusztítóbb fegyvere “naiv”- “elhitte”, hogy az AI nem fogja a saját céljaira felhasználni a gyerekeket)

Továbbra is úgy gondolom, jó sorozat lenne, de annyira kényelmetlen érzést kelt a világ, a karakterek és az egymáshoz fűződő viszonyok ábrázolásával, illetve a rengeteg WTF momentummal, hogy nagyon nehéz nézni.
A retro sci-fi sorozatok nyomdokain jár: Idegenként csöppenünk a bolygóra és a sorozat kb semmiben nem segít- a karakterek pl. többet tudnak az adott helyzetről, világról, mint mi nézők és ez baromi frusztráló, mert ez a mai sorozatoknál “nem szokás”.

Vas János - 2022. 03. 07. 18:21

Szerintem zseniális lett a vonalvezetés, úgy, hogy megnéztem a hat részt. Újra felemelte egy minőségi sci-fi szintre, amit talán picit tudok hasonlítani Lem: A robot, avagy a más komoly klasszikus művekhez, mint solaris. Ez nem igazán látványfaló embereknek való sorozat, viszont végig fenntartja a feszültségeket, nem tudni, mi, merre alakul. Szerintem nagyon érdekes, szépen felépített, talán kis hibákat az első évad utolsó kettő részében láttam. Kíváncsian várom a többit, ha nem bombáznak le.

karit - 2022. 03. 11. 01:45

7. rész
Asztakurva.
Lehet, hogy Ridley Scott csak a vasárnapi misét celebrálja a készítőknek, de, hogy mind az ő csecseiből szívták a vizuált (meg ki tudja, még mit), az hétszentség.
Ezt a részt látva H. R. Giger is elégedett sikollyal fordult át a másik oldalára.

jbeci - 2022. 03. 11. 23:25

csatlakozom az előttem szólóhoz. elképesztő volt a 7.-ik rész, annyira feszült volt némelyik jelenet; igazi scifi rémtörténet. Tisztán érződik hogy hajt a végkifejlet felé a sztori, de egyelőre elképzelni sem tudom mivel zárnak. Kicsit szerepelhetne többet az ősi ” fátylas ” android, talán elárulja a 8-ik részben az eredettörtênetét a bolygónak. Egy kérdés foglalkoztat nagyon : ki fog e derülni még ebben az évadban hogy ki vagy mi Sol. parádés rész volt.

SASI - 2022. 03. 12. 06:01

Ez minden bizonnyal a sorozat eddigi legjobb része, brutális, csak lestem ki a fejemből hogy wtf :)

Asd - 2022. 03. 12. 10:12

Ettől a dögtől rosszul vagyok, amúgy is utálom a kígyókat. A szoptatós jelenet is undorító volt. Szerintem ha lesz harmadik évad azt már nem fogom nézni.

dexike3 - 2022. 03. 12. 19:44

Cthuluhu is here…
remélem Sue nem csak egy falat szerephez jutott.
de fátlyat rá, ez bitang jó…

punyapapa - 2022. 03. 17. 14:24

Miután megnéztem, akkor esett le, hogy a mai az évadzáró.
Amit baromira sajnálok mert bitang jó rész volt, és a kérdések megválaszolása után újabb kérdéseim vannak.

szelesmalom - 2022. 03. 17. 21:28

evadzaro…ez?

Milyen kerdesekre kaptal valaszt?
Mert szamomra csak a kerdesek szama novekszik..

De a legnagyobb kerdes: Mostmegia*aszvan?

amilyen jol indult az elso evad, egyre inkabb
erthetetlenne valik az egesz..

karit - 2022. 03. 19. 01:45

“De a legnagyobb kerdes: Mostmegia*aszvan?”
Teljesen jogos, de nem hiányzik ebből egy m betű?

kulamula - 2022. 03. 19. 22:03

Engem ledobott teljesen. Kurva ideges lettem a végére, hogy 8 x 50 percet elbasztam az életemből. Végig akartam adni egy esélyt, Ridley Scott, riszpekt, meg minden, de kár volt. Már el is felejtettem, hogy az első évad utolsó részét sem voltam képes végignézni, csak sokadszorra, de most eszembe jutott.
Az összes szereplő idegesít, nincs egy szimpatikus karakter. A kis köcsög Paul-t szerettem volna minél előbb meghalni látni…
Végig az az érzésem volt, hogy nagyon-nagyon mélynek akar látszani ez a sorozat, de valójában zagyvaságok üres halmaza. Kár érte.

kpeter - 2022. 03. 24. 02:16

Szerintem nem kell ennyire tragikusan felfogni. Az előző évad vége is kérdések sokaságát tette fel. Az évadban kaptunk is válaszokat, és lettek is újabbak jócskán. Én várom a folytatást, és kíváncsi vagyok, hogyan viszik tovább.

Acheron - 2022. 03. 27. 15:59

@kulamula

Most fejeztem be. Ennél jobban én se tudtam volna megfogalmazni. Köszi, legalább erre nem kell elpazarolnom pár percet. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz