login |

Pilot: Jó reggelt, Anya! – írta speranza

2022. 02. 05. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Lehet-e a család motorja egy magatehetetlen, kómában fekvő édesanya? És ha igen, vajon mekkora áldozatot követel ez a helyzet mindenkitől? A Duna múlt héten indult új, olasz családi sorozata, a Buongiorno, mamma! (Good Morning Mom) ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A széria megtörtént eseményeket vett alapul. Egy olasz család (édesapa és öt lánya) huszonkilenc éven át ápolta otthon az agyvérzés következtében kómába esett családanyát, aki ilyen módon – állapota ellenére – része tudott maradni minden fontos családi eseménynek. Az élettel való hasonlóság azonban itt ki is merül, mert egy-két változtatással és számos fikciós elemmel fűszerezték meg a történetet. Többek között egy rejtéllyel is.

Az első rész egy különleges reggellel indít. A Borghi-família az év családi ünnepére készül: az édesanya, Anna (Maria Chiara Giannetta) születésnapjára. Le vannak osztva a feladatok, hogy kinek mi a dolga – ki szerzi be a tortát, a lufikat az esti partira – mindenki nagyon izgul, de ahogy az lenni szokott, több váratlan esemény is borítja a terveket, és az egyiknek sikerül kibillentenie a gyerekeket a törékeny lelki egyensúlyukból.

A családfő, Guido szerepében Raoul Bova próbálja összetartani az eltérő egyéniségekből álló kis családot.  (Ha valaki még emlékszik rá, ő is a Polip c. sorozattal vált itthon ismertté. Két karaktert játszott benne, különböző évadokban.) Mellette a legnagyobb teher a legidősebb gyereknek jutott, hiszen Francesca volt az, akinek a váratlan helyzetben át kellett vennie az anya helyét a legkisebb testvér – Michele – valamint a két kiskamasz, Sole és Jacopo életében.

A pilot az első pillanatokban kedvesnek és idillinek tűnik, de nagyon hamar áteveznek komolyabb témák felé, és olyasmiket kezdenek feszegetni, hogy szabad-e hét év után is mesterségesen életben tartani valakit, aki vélhetően soha nem fog felébredni? Nem lenne-e helyesebb elengedni? És hogyan hatna ez a férjre, meg a szárnyaikat bontogató gyerekekre, akik számára az ágyban fekvő anya a stabilitást képviseli?

Ha mindez nem lenne elég egy izgalmas évadhoz, Anna narrációja kíséri a történéseket, az ő visszaemlékezéseiben pedig megelevenedik előttünk a múlt.  A kómának titokzatos előzményei voltak, és felbukkan valaki a főszereplők közelében, aki nagyon szeretne fényt deríteni egy bűncselekményre, amely a rendőrség érdeklődését is felkeltette a família iránt.

Engem már az első percekben levett a lábamról ez a csupa szív, családi káosz. Különösen megindító a legkisebb karakter, Michele nézőpontja, mivel ő egész rövidke életében szinte nem is ismerte máshogyan az édesanyját, csak így, mozdulatlanul. Mégis ugyanolyan szeretettel ragaszkodik hozzá, mint az idősebb testvérei.

Mindent összevetve jól megtalálták az egyensúlyt a dráma, a krimi és a családi vonal között. Bízom benne, hogy ez így is marad, mert nagyon szeretnék kitartani a végéig. Messzemenő következtetéseket még nem merek levonni, a kezdet mindenesetre ígéretes volt, minimum 8/10-es.

Az eredetileg hat részből álló évadot idehaza tizenkét epizódra bontották. Akit érdekel, követheti szerda esténként a Duna TV-n, vagy a mediaklikk.hu oldalon, ahová felkerülnek a friss epizódok.

5 hozzászólás Ne habozz!

Elhaym - 2022. 02. 05. 21:46

Nekem is ez a véleményem róla.

speranza - 2022. 02. 24. 22:44

Az évad fele lement, és még mindig imádom. Minden epizód után mosolyogva állok fel a gép (vagy kivételesen a tévé) elől. Az első benyomások ellenére leginkább a családi vonal dominál, de olyan szívmelengető az egész, hogy nem bánom, ha közben nem haladnak a nyomozással. :)
Bár a rejtély érdekes, és Raoul Bova is nagy vonzerőt jelentett, nem ezekért kezdtem el nézni, hanem egy olyan élethelyzet miatt, amihez hasonlóban sajnos volt már részem.
Hogy mennyi szervezést igényel egy fekvőbeteg ápolása otthoni környezetben, milyen nehéz ezt menedzselni éveken át úgy, hogy közben azért az ember próbálja élni a saját életét is, csak az tudja, aki már csinálta. Itt persze idealizálták a helyzetet, de azért átjön, hogy ez nem megy lemondások nélkül, és az is, hogy családi összefogással semmi sem lehetetlen. :)
Sajnálom, hogy láthatóan nem sikerült felkeltenem az érdeklődést a sorozat iránt.

kiss klara - 2022. 03. 05. 16:45

kik a szinkronhangok ebben a sorozatban.

speranza - 2022. 03. 07. 12:33

A teljesség igénye nélkül: Makranczi Zalán, Sallai Nóra, Pánics Lilla, Csifó Dorina, Orosz Anna, Nagy Katica, Borbiczki Ferenc, Rosta Sándor, Szabó Andor, Vida Sára, Karácsonyi Zoltán, Kelemen Kata, Czető Roland, Rancsó Dezső…
Hogy konkrétan ki kicsoda a sorozatban, az nem derül ki az epizód végi felsorolásból, de kifejezetten jó a szinkron. :)

Dawnie - 2022. 08. 29. 21:46

Csak most sikerült megnéznem, de nagyon szerettem. A vége döbbenet volt! Tudni valamit a folytatásról?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz