login |

Too Hot To Handle: a 3. évad

2022. 02. 06. 15:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Visszatért a Netflix-re az Ellenállhatatlan kísértés, ami a “nézettségi adatok” alapján a legsikeresebb valóságshow-ja platformnak. Vagy legalábbis az első évadban az volt a csavaros, luxus környezetben élős, egymásra találós, randizós versenykoncepció (ha valaki szexel, csókolózik vagy más pajzánságot művel, az csökkenti a végső nyeremény összegét), értelemszerűen a második szezonra már visszaesett az érdeklődés szintje, hiszen a lényeg nem változott.

Tehát ez is azon reality-k táborát gyarapítja, amik minden szezonban ugyanazt hozzák csak más szereplőkkel. A dilemma pedig készítői szempontból ilyenkor mindig az, hogy vajon a közönséget a koncepció tartja meg és bőven elég a játékosokat cserélgetni, vagy csak akkor maradnak a nézők, ha mindig frissítik is a formulát egy kicsit. Azaz érdemes-e megjavítani azt, ami nincs elromolva? (Az első évados és második évados írásunkban elég sok mindent kitárgyaltam a formátum kapcsán, többek között a hibáira és a kihagyott ziccerekre kitérve. Az azóta bemutatott brazil és latin változatot viszont nem láttam, így nem csak azt nem tudom, milyenek lettek, hanem azt sem, hogy azokban vannak-e változtatások.)

Nos, a 3. évadra komolyabb változtatást (“javítást”) nem eszközöltek. Persze nem is nagyon tehették volna, hiszen az S2-vel együtt, vagyis közvetlenül utána forgatták, így nem tudták, hogy az milyen lesz összevágva, illetve, hogyan fogja fogadni a közönség, így harmadjára is megkaptuk ugyanazt pepitában. (Mivel a játékosok potenciálisan továbbra is az első Too Hot To Handle-évad létezéséről tudtak, így ugyanúgy palizták be őket, mint az S2 esetében, egy kamu trópusi párkereső reality ígéretével. Ez igazából bármikor működhet, de tippre a már berendelt 4-5. évad esetében már ezerszer gyanakvóbbak lesznek a kiszemeltek, pedig a valóságshow egyik csúcspontja az, amikor a mit sem sejtő résztvevők az évadnyitóban szembesülnek azzal, hogy milyen műsorban vannak. Lana megjelenése eléggé hidegzuhany azok számára, aki egy hónapnyi orgiában reménykednek.)

Oké, azért volt némi változás – kisebbek, mint az S1 és az S2 között. Például a megduplázott nyereményalap (200 ezer dollár), ami papíron azt jelentené, hogy többet lehet rosszalkodni, de pont annyit tesz, hogy később lesz (potenciálisan) nulla az összeg, amikor már minden mindegy, így tovább fognak a játékosok önmegtartóztatni, bár a korábbi szezonokban a 100e-t sem apasztották le. A másik változás pedig a szezon vége felé történt, de ezt már csak a spoilerzónában írom le.

Spoiler nélkül még annyi, hogy a reality továbbra is működik, továbbra is viszonylag színtelen kreatív szempontból, de játékosainak köszönhetpen szórakoztató, még akkor is, ha nagyjából pont ugyanúgy és ugyanazért, amiért az első két évad. Az, hogy kinek fog bejönni, továbbra is csak azon múlik, hogy a játékosokhoz milyen a viszonyunk (mennyi a szimpatikus fiatal, akinek lehet szorítani, és mennyi a kiállhatatlan), illetve, hogy a szappanos aspektus (ki kivel jön össze) mennyire érdekes.

Ebből a szempontból az S3 számomra ambivalens volt. Nyilván nem volt az évadban új Chloe, de azért akadtak érdekes és kedvelhető figurák. És továbbra is igaz maradt az Ellenállhatatlan kísértésre, hogy (casting szempontból) totál dudva arcok is voltak benne, akik annak ellenére, hogy a legelején csápoltak, hogy most aztán nonstop szex lesz, összességében teljesen esélytelenek voltak, amikor csak a nem fizikai kapcsolat jött szóba, így csak a helyet foglalták, értelmes szálat nem kaptak. Bár közöttük azért akadt egy-kettő, aki kapcsolat nélkül is érdekes utat járt be.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel. Annyit azért még megjegyeznék, hogy muris olvasni a magyar netes sajtóban az olyan írásokat a műsorról, amiknek az írója igazából csak a koncepciót ismeri, a műsort nem, hiszen elég látványos luftokat írnak olykor. (Arra, hogy tévesen trash-nek titulálják, már korábban kitértem, hiszen bár minden adott lenne ehhez a címkéhez, de a Too Hot To Handle sok szempontból rémesen visszafogott, itt nincsenek igazán kiborulós veszekedések, vagy (értelemszerűen) komoly szexuális tartalom, mint sok sorstársába, de persze minden ingerküszöb kérdése. Összességében a készítők inkább a feelgoodot és romantikát akarják cölibatikus köntösbe csavarni, miközben folyton lóbálják a mézesmadzagot.)

A jelek szerint jó döntés volt a készítőktől a nyereményalap megnövelése, ami annyira randomnak hatott, mint ahogy az is, hogy ennyire leapasztották, hogy bennem van a kisördög, hogy valójában csak a vágás folyamán döntötték el, hogy megduplázzák – nyilván nem fogom visszanézni, hogy vannak-e konkrét utalások, illetve jelek arra, hogy valóban ennyi volt, vagy minden csak olyasmi, ami utólag is változtatható.

A nyereményalap lenullázása miatt a készítők újabb kreatív szituációval szembesültek, bár nyilván ehhez volt útvonaltervük, hiszen várható volt, hogy valamikor sor kerül rá. Más kérdés, hogy mostantól a következmény ismeretében mások is beszedhetnek büntetéseket, ha tudják, hogy vissza lehet nyerni egy csomó mindent.

A győztesek és kirúgások eléggé sejthetőek voltak, ilyen szempontból nagyon kiszámítható volt a szezon, igaz, csavarként Nathan visszajuttatását is behozták. Nyilván, ha nem büntették volna őket agyon Holly-val, akkor lehetett volna esélyük Harry & Beaux ellen, de így már az is skandalum volt valahol, hogy képesek voltak őt a döntősök közé nyomni, hiszen annak milyen üzenete van így? Nyilván nem volt esélye Nathan-nek, de akkor is. (A nem igazán bő szerelmi szálak miatt Georgia jelenléte is elég erőltetett volt, de persze érthető, hogy kellett vetélytárs a fő párnak.)

Annak a fő párnak, amelyik meglepő módon (éljen a nem kiszámíthatóság!) elég későn bontakozott ki, és ilyen alapon akár érdek dolog is lehetett volna a végső siker miatt, de elég őszintének tűntek Harry-ék, akik a legtöbb aranyos pillanatot szállították.

Akadtak ugyan még kapcsolat-kezdemények, de azok ilyen-olyan okból elhaltak. Van, ami azért, mert nagy playerkedés volt (TruTh), más meg azért, mert csak barátság volt benne az egyik fél részéről, hiába esett túlzásokba a másik. (Ezek a “komoly” beszélgetések most kevésbé lettek kínosan kezelve.)

Megint volt a játékosok között egy Apu, akit mindenki szeretett, de mi nézők nem tudtuk, hogy mit csinált a műsorban hetekig (szia, Patrick!), de voltak olyanok is, akik teljesen fura evolúciót futottak be (Stephen az elején és a végén mintha két különböző ember lett volna, és ugye ő is, minden odds ellenére szinte végig csak szólózott Georgia után, de például Olga is amilyen nagy rössel indított, szinte azonnal eltűnt a lázadó személyisége, és csak egy jó haver maradt, tipikusan nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de a végén érkező fiúk is már családot akartak alapítani, WTF). És még olyanok is, akik annak ellenére, hogy nem nagyon romantikáztak, nem voltak unalmasak (Izzie). És másik oldalról volt olyan, mint Briana…

Ja, és ha már játékosok: azt különösen jó volt látni, hogy milyen közösség alakult ki (bár nyilván ezúttal is voltak nem bemutatott ellentétek, amikre utólag, a közreműködők elmesélése alapján derült fény), és azt is, hogy (látszólag) mennyire őszintén örültek egymás sikerének. Ami ellentét akadt (mert akadt), az viszonylag hamar fel lett számolva, megint minimális ellentmondásos eseményt kaptunk a szappanba, ez elég antitrash.

A Too Hot To Handle továbbra is elég feelgood, nagyon könnyen nézhető, habkönnyű valami, ami nem árt senkinek, nehéz bántani, de továbbra is úgy érzem, hogy nem több ennél. És ez lehet, hogy jó döntés is a készítők részéről. Közel sem kihagyhatatlan vagy emlékezetes élmény számomra, nem izgalmas vagy feszült helyenként (mint a The Circle), de szórakoztató egyes történetívei és a narrációs megoldásai miatt.

Egyedül azt sajnálom, hogy olyannyira túltolják a narratívában ezt a ‘grow’ dolgot, hogy marha könnyűvé teszik a játékosok számára az egész reality meghackelését. Persze pacsi azért, hogy mutatták, ahogy Holly és Nathan ezzel próbálkozik (sikertelenül, mert nem világított az órájuk), de azért javarészt mindenki tudja, hogy mi az elvárás, és mivel lehet sikert elérni. Épp ezért akkor jó a Too Hot To Handle, amikor a számító gondolkodáson felülkerekednek az őszinte érzelmek.

Pár random dolog a kép alatt:

  • Harry vs Gerrie. Komolyan? ‘heri’ és ‘heri’? Gratuláció.
  • Nyilván a szépség megítélése szubjektív, de biztos vagyok benne, ha egyes képeket, snitteket kitennék a posztban Georgia-ról, akkor sok, a sorozatot nem ismerő sosem hinné el nekem, hogy ő volt a legnépszerűbb a fiúk körében. Annyira egyöntetű volt a vélemény vele kapcsán, mint másnál talán soha, és mindezt nem tényleg azért mondom, mert nem annyira a zsánerem, mindössze az imádat foka. Persze nyilván a többségre, Beaux vagy a többiekre is igaz ez. Mindenkiről lehet átlagos és bombaképet kirakni. Bezzeg a fiúknál nincs is ennyire zongorázható skála. Szerintem legalábbis, az ő szépségük szintjén nehezebben ítélem meg.
  • Még mindig döbbenetesen képesek elhúzni egyes jeleneteket (amik a valóságban sokkal rövidebbek, de nagyon túlhúzzák random reakciósnittekkel), és ugyanez igaz egyes eseményekre is, amikor minimális történést egy-egy epizód komoly részében taglalnak.

  • Kíváncsi lennék, hogy hány foglalkozást nem látunk.
  • Még mindig nem tudok magamhoz térni afölött, ahogy egyes bejelentésekre hüledező reakciókat vágnak be. Amikor a játékosok pontosan tudják, hogy valamiért büntetés jár és mondjuk egy csók 3 ezer dollár, akkor miért kell azzal illusztrálni, hogy valaki nem hiszi el, hogy egy nagyobb “bűn” mondjuk 6 ezer dollár? De ugyanez a helyzet azzal, amikor valaki tök egyértelműt kirúgnak, és a személyén lepődnek meg a vágás szerint. Vagy azon, hogy mások jönnek. Mintha nem tudták volna.
  • Voltak olyan flashback jelenetek korábbra, amik egyébként nem is kerültek bele korábban. Szóval kivágott jelenetekre emlékeztek vissza.
  • Műsortechnikailag akadtak egyébként még érdekességek, amikre sajnos már nem emlékszem, de az megmaradt bennem, hogy volt egy kukkolás egy randira (talán Holly figyelte Nathan-t?), ami semmit sem adott az egészhez, illetve amikor adhatott volna, mert “eksön” volt a randin, nem láttuk, hogy hogy reagál a kukkoló, hogy egyáltalán látta-e valaki.

Az mondjuk érdekelne, hogy az átlagnéző számára vajon a reality véget ér az utolsó résszel, vagy utánanéz annak, hogy mi lett a párok sorsa? Illetve, hogy a korábbi évadok párjai így, jó pár hónappal a legutóbbi helyzetjelentés óta, hogy állnak?

3 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2022. 02. 07. 09:54

Mindhárom évadban ez volt eddig és nekem ezzel van a legnagyobb bajom : *Más kérdés, hogy mostantól a következmény ismeretében mások is beszedhetnek büntetéseket, ha tudják, hogy vissza lehet nyerni egy csomó mindent.”

Rapguruz88 - 2022. 02. 08. 14:03

Napokra, vagy akár hetekre is kibérelhető az Airbnb-n az Ellenállhatatlan kísértés (Too hot to handle) nevű népszerű amerikai reality show forgatási helyszíne a mexikói Punta Mita városában, de az érdeklődőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk ehhez. Hir24

Azt írták a műsorban hogy Turks and Caicoson játszódik

winnie - 2022. 02. 12. 13:05

nem tudom, hogy melyik helyszínen pontosan, de az S1 mexikóban volt, a 2-3. évad meg helyszínt váltott, ez biztos.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz