login |

Pilot-mustra: Stay Close – 1×01

2022. 02. 07. 15:50 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Azt hiszem, hogy nem várok tovább. A Harlan Coben-adaptáció Netflix-minisorozatok (The Stranger, The Innocent, Safe, The Woods, Gone For Good) mindig gyors darák nálam, de a Maradj mellettem olyan szerencsétlen időpontban, szilveszterkor került fel a platformra, hogy csak egy részt tudtam megnézni belőle, és azóta sem került sorra. Nyilván évados kritikát terveztem egy gyors dara után, de most kénytelen leszek egy megkésett pilotírással előállni, hogy azért mégiscsak legyen nyoma a sorozatnak a blogon addig, míg végig nem nézem. Mert nyilván végig fogom. (UPDATE: Miután megírtam a kritikát, pár nappal később, el is kezdtem nézni, és nem is tartott sokáig, szóval jön az évados vélemény is, de azért csak kirakom már ezt is.)

Főleg azért érdemes, mert ahogy nézem, itthon eddig ez eddig a legsikeresebb Coben-sorozat (ugye alapvetően egy komplex, sok szálas rejtélyközpontú átívelős krimit kell elképzelni az adaptációk esetében, amikben sok mellékszállal a szezon végére áll össze a puzzle a múltban gyökerező megoldás révén). Ami lehet, hogy nem csoda, hiszen szemben a tavalyi spanyol és francia, valamint korábbi lengyel szériákkal, ez megint angol volt, megint Richard Armitage az egyik főszereplője (mint a The Stranger esetében), és megint Danny Brocklehurst a készítője (a Brassic-et is jegyző készítő nem csak a The Stranger-t és a Safe-et írta, hanem anno még a nem Netflix-es Coben-sorozatot, a The Five-ot).

STAY CLOSE – 1×01 – 7/10

Igazából nem is tudom, hogy lehetett volna-e más az osztályzatom, szerintem ezt már premier előtt is sejtettem. Egyszerűen azért, mert egy ideje már nem zsákbamacska az író stílusa, és tudom, hogy ha gyengébb is egy évad, a felütése mindig izgalmas és folytatásra csábítóan kérdőjelekkel teli, de sosem olyan, hogy eldobjam az agyam, hiszen abszolút felvezető, a helyzetet bemutató jellegű, így egy esetleges cliffhangertől eltekintve komolyabb WTF nincs benne.

Itt először is eltűnik egy fiatal srác, akinek az esetére egy rendőr felkapja a fejét, mert egy 16 évvel korábbi ügyet idéz fel benne. Másodszor egy házasság előtt álló háromgyermekes családanya ismerőst kap önéletrajzából kitörölt múltjából, mondván egy régóta eltűnt hitt férfi őt keresi. Harmadszor pedig egy fotós leütnek, ellopják a gépét, de később, a felhőbe feltöltött fotóin felfedezni véli az eltűnt embert. És ez még közel sem minden, de ők a kiemelt figurák, akiket minden bizonnyal összeköt valami, de hogy ki és hogyan, az egyelőre kérdőjel. Annyi biztos, hogy mindegyikük titkol valamit.

Ahogy írtam fent, a pilot összességében nem fog meglepetést okozni egy gyakorlott nézőnek, hiszen csak az új alapfelállás az infó, a sakkfigurák felpakolásáról szól az egész. Maximum annyi lehet a zsákbamacska, hogy kiderül, hogy sötétebb-e a tónus a szokottnál, bár például a The Stranger-nél a humorosabb megközelítés meglepett (itt is van viccesebb vonal). És míg utóbbinál már az első percekben beszippantott a rejtély, a többinél és itt is inkább csak felkeltette a figyelmemet, hogy vajon mi lehet a háttérben, egyelőre még nem látni az összefüggéseket.

Aki az előző sorozatokat látta, az felfigyelhet arra, hogy már megint kapunk egy olyan központi szereplő nőt (a The Innocent és a Gone For Good után), akiről kiderül, hogy a jelenlegi énje csak egy felvett személyazonosság, és hogy korábban más volt. Nyilván (Nyilván?) nem az lesz a karakter múltjával kapcsolatosan a válasz, mint a korábbi sorozatokban, de valahogy kissé repetitívnek tűnik a dolog, és úgy gondolom, hogy eléggé véges azon múltbéli helyzetek száma, amit egy ember el akar titkolni a párja elől.

Szóval nem tudom, hogy a Stay Close ilyen szempontból tud-e majd meglepetés okozni, de szerencsére, ahogy írtam is korábban a The Stranger kapcsán, a Coben-sztoriknak (legalábbis azoknak, amiket már láttunk megfilmesítve) az az erőssége, hogy nem csak egy központi rejtéllyel operálnak. Ha akad is fő kérdés, amire az ember esetleg kitalálhatja idő előtt a választ, a teljes puzzle-t esélytelen kirakni, hiszen annyi komponense van, képtelenség mindenre gondolni és mindenbe beletrafálni.

Aki szereti és nézi a műfajt (amit egy ideig csak Coben képviselt a Netflix-en, de tavaly jött az ugyancsak könyvadaptáció Behind Her Eyes és The Chestnut Man, valamint a Clickbait is ebben a stílusban, nyilván mindet szerettem), az szerintem a Stay Close-t is kötelezően nézni és kedvelni fogja ennyi alapján, nem lehet nem élvezni, ahogy sorakoznak a rejtélyek, amiken lehet agyalni nézés közben, hogy aztán a végén le lehessen vonni a konklúziót, hogy összességében milyen lett a sorozat (nyilván nem garancia, hogy jó, de tuti nézős).

Épp ezért engem igazából az érdekel, hogy aki nem nagyon foglalkozott a már említett címekkel és ez keltette fel valamiért az érdeklődését, az miképpen fog viszonyulni ehhez a sorozathoz. Ugyanis bevallom, gőzöm nincs, hogy a kalandorok számára mennyire fekszik a stílus, de az biztosnak tűnik a bevált, könyves alap miatt, hogy aki türelmes, az kapni fog payoffot.

20 hozzászólás Ne habozz!

serra - 2022. 02. 07. 16:58

Bár végig lekötött és nem bántam meg hogy végignéztem, azért kicsit gyengébbnek éreztem a fent említett sorozatoknál. Volt pár karakter akivel nem tudtak mit kezdeni, pl. a rendőr társa/ex-felesége vagy az ügyvéd. A két bérgyilkos pedig inkább idegesítő volt mint érdekes.
De aki szereti a whodunnit műfajt, annak mindenképp érdemes bepróbálni.

Bery - 2022. 02. 07. 17:47

Mivel csak pár héttel előtte olvastam az (elméletileg) alapjául szolgáló könyvet, így nem tudtam nem összehasonlítani azzal. Pedig elég nehéz volt, mert alig lehet felismerni az eredeti művet a sorozatban.

Lényegesen gyengébb a kezdés, akár a könyv prológusát, akár az első, a főszereplővel kapcsolatos jelenetét nézem. Állj! Hiszen még csak a főszereplő sem stimmel, hiszen a könyvben egy harmicas évei elején járó rendőr férfi a főszereplő és egy vele egykorú jó csaj, aki 15 éve rejtőzködő életet él. De ezen túl lehetne lendülni, ha nem lennének az eredeti műben egyébként is sokkal érdekesebbek a karakterek, és nem építkezne sokkal jobban a történet.

Ez valami gyalázatos átdolgozás lett, ha én lennék az író, rettenetesen fel lennék háborodva, hogy ez lett a könyvemből. Persze lehet, hogy van az a pénz :)

Én 3 részig bírtam ezt a gyenge valamit, ami kreáltak a könyvből, és totál nem értem, hogy lett ez a legsikeresebb Harlan Coben-adaptáció. Milyen lehet a többi? Azért majd lehet, hogy teszek egy próbát azokkal, bár ez alapján sokkal inkább a könyveket érdemes elolvasni.

Ena - 2022. 02. 07. 18:56

Ameddig én láttam, addig rémes volt szerintem. A főszereplő nő levette a parókáját, nevet változtatott, de egyébként ugyanott élt, ahol addig más néven?
Aki olvasta a könyvet: a bérgyilkos párocska benne volt? Azt hittem, ez csak poén, annyira gagyi volt, de nem.
Kifejezetten gyenge sorozat.

bvr - 2022. 02. 07. 18:57

hu az a baj hogy ez már régen volt így nem annyira frissek az emlékek, viszont ezzel már rá is térhetek hogy azért annyira nagyon nem volt jó meg emlékezetes. Persze az teljesen igaz hogy egy alap szintet ezek a Coben-adaptációk mindig hoznak, úgyhogy mindig gond nélkül meg is nézegetem őket, de ez teljesen a középszerűek között volt (és serra kommentjéhez kapcsolódva, az a két bérgyilkos különösen wtf módon kilógott, nagyon nem kellettek volna)

Én továbbra sem olvastam egy könyvet sem, viszont mivel a The Innocent nem csak ezen sorozatok között volt számomra egészen kiemelkedő hanem minden sorozatok között is az egyik legjobbnak tartom az utóbbi évekből, szóval ezek amúgy hálás alapanyagok, amelyekből egy tisztességes, nézhető iparosmunkát szinte biztosan ki lehet hozni, és aztán ha valaki nagyon tehetséges és van víziója akkor abból egész kiváló dolog is kijöhet úgyhogy már csak emiatt is a jövőben is mindig bele fogok kezdeni (a The Innocentnél azért merem Oriol Paulo-t ennyire kiemelni, mert azután lelkesen megnéztem a filmjeit és ha nem is egyformán de mindegyik nagyon tetszett)

winnie - 2022. 02. 07. 19:42

ena: nem ugyanott élt, de tippre azért simán 100 kilométeren belül. értelemszerűen több település szerepel a sorozatban, de valóban nem írnak ki neveket (random olykor talán említenek), és nem jelzik folytonos autóba szállással. a körítés utal nagyjából erre, a környezet és a szereplők körülményei, esetleg pl. napszak.

Ena - 2022. 02. 07. 19:49

Winnie, köszi, akkor biztos keverem valami másik sorozattal. Nekem az maradt meg, hogy ugyanabba az éjszakai bárba ment a főszereplő tinilánya az első részben szórakozni, mint ahol az anyja táncolt régebben. Ebből arra következtettem, hogy ugyanabban a kisvárosban vagyunk. De akkor nem figyeltem vagy nem kötött le eléggé, vagy mindkettő ;) ahogy bvr is írja, rég volt, nem friss már az élmény nekem sem.

Manka - 2022. 02. 07. 19:55

Teljesen egyetértek Beryvel, én is pont így jártam.
A könyv egy nagyon jól megírt, izgalmas olvasmány. Ehhez képest a film “nézhetetlen” kategóriába sorolható.
Nem értem, Coben hogy járulhatott ehhez hozzá.

winnie - 2022. 02. 07. 20:04

szerintem abszolút megvan az illúzió, nekem is csak valami random dolog, párbeszédes utalás (vagy munkahely otthon viszonylat, vagy valami szállodás komment) ütött szöget a fejembe, és utána már érthetőbb lett, hogy olykor bizonyos találkák miért nem intéződnek el azonnal.

Ancsa - 2022. 02. 07. 20:11

Én a korábbiak közül a Safe és a The Stranger megnézésén vagyok túl.

Nekem nagyon tetszett, végig fenntartotta az érdeklődésemet, szóval két korábbi Coben feldolgozás után is tudtam élvezni a fordulatokat.

Armitage lassan minden brit Coben feldolgozásban fix szereplő lesz :)

Ena - 2022. 02. 07. 20:20

Értelek, de nekem életszerűtlen, hogy a kb 16 éves tinilány nem helyben megy szórakozni, hanem egy jóval messzebbi városba. Mindegy, hagyjuk, rossz emlēk ez már, nem több.

Nikolka - 2022. 02. 07. 21:14

@Ena Oda pont azért ment, mert előtte az anyját követte. De több véleménynél olvastam, hogy nem volt egyértelmű, hogy másik helyen laknak.
Igen a bérgyilkos párocska benne van a könyvben. És másik könyvben is ha jól emlékszem. A könyvben nagyon jó karakterek voltak.

Engem nagyon összezavartak azzal, hogy Armitage a szereplő. Azt hittem az előző sorozatos karakterét játsza. Így a rész felén túl esett le, hogy én ezt olvastam. Jó 10 éve. (Na meg igen a változtatások is zavaróak) Amúgy nem értem tényleg minek kellett Armitaget belerakni. Nem is sikerült túl szerethetőre a karaktere. Míg a könyvben az volt. A másik meg a Coben könyvek egy univerzumban játszódnak. sokszor szerepel egy-egy karakter több könyvben. Ezért számomra zavaró nagyon, hogy egy színész 2 különböző karaktert játszik..
A főszereplővel sem tudtam megbarátkozni. Valahogy nem éreztem szerethetőnek őt sem.

Amúgy élveztem a sorozatot. De a könyvtől és az előzőektől tényleg messze volt.

doodle001 - 2022. 02. 07. 21:42

Amennyire nagy remenyekkel ultem le nezni, akkora csalodas lett a vegere. gyenge szereplok, a sztori is santit valahogy. Az egyetlen pozitivum,hogy sok forgatasi helyszin kozel van hozzank (a szobor kb 15 perc).
Ugy latszik nem tudok rahangolodni a Coben sorozatokra. Nem volt olyan,ami nagyon tetszett volna.

disfear - 2022. 02. 07. 22:17

Őszinte leszek:
Nekem a a brit Coben-adaptációk (talán a The Stranger kivételével) annyira nem jönnek be. Valamiért sokkal limonádésabb, délutáni krimisebbre tekerik az atmoszférát, szemben például a The Innocenttel (vagy filmben a Tell No One-al) aminek sokkal jobban tetszik a hangulata.

Lehet adok még neki esélyt, ha nagyon unatkozok, de valamiért túlságosan is “tévésnek” találom.

Feca - 2022. 02. 08. 07:10

“Nem értem, Coben hogy járulhatott ehhez hozzá.”

Coben nem csak hozzájárult, hanem elég konkrétan dolgozott is rajta. Nem kell mentegetni őt. Ha rossz, akkor főként miatta. Ha jó, akkor is.

Nemkati neni - 2022. 02. 08. 10:15

Barbie es Ken benne volt, de nem ilyen karikatura-szerüek. Egy vallasi közösseg tagjai a könyvben. Szerintem tetszett az iroknak a Utopiabol Arby meg a tarsa es probaltak öket lemasolni.

Na ja, itt megint ugyanaz a problema bukkant fel, mint az eggyel korabbi francia adaptacioban: Europa egyszerüen nem Amerika. A sürün lakott amerikai keleti part nagyon diverz, ott siman el lehet kepzelni, hogy ket nagyvaros között uj eletet lehet kezdeni, Angliaban nem, egy helyi Tescoban siman lebukna Megan.

En ugy latom, hogy a könyv 95%-a megmaradt, minden fö esemeny pontosan igy törtent, csak extra adalekok irodtak hozza, a regenyben ezek nincsenek benne:
a) Barbie es Ken olyanokkal is vegeznek, akikkel a könyvben nem (pl. a fiatal tancoslany nem hal meg, se a korrupt rendör)
b) csak 2 gyerek van, a sorozatban 3, a nagylany sajat szalat kapott, amely resze a fö rejtelynek
c) az apuka sem ilyen hangsulyos szereplö, a rejtely a nagylanyeval együtt hozza is kapcsolodik itt.
d) Eddie Izzard ügyvedjet is atdolgoztak, hangsulyosabb lett.

Összesegeben egyszer nezhetö, de az Innocenttöl nagyon elmarad minösegben.

Anthonz - 2022. 02. 08. 11:37

Gyalázatos…5 évesek írták a forgatókönyvet. A főszereplő annyira irritáló, úgy vártam valaki darabolja már fel..

Nem vicc, a nőci új életet kezdett, új személyazonosság, stb. (érdekelne hogy ez hogy sikerült neki, mert különben olyan buta, mint egy darab kavics), szó szerint átköltözött a folyó másik felére, ezzel el is van intézve.
Nem tudjuk miből élnek, de kőgazdagok lehetnek, mert sem ő sem a férje nem csinálnak egész nap semmit, egyszer mondta a nagy kifogást, hogy bent lesz az irodában dolgozni. Lol!

A fotós csákó 19 éves issza hulla részegre és drogozza magát mint egy utolsó tini, mert elhagyta a nője. Én mindent megértek, de hogy 1-2-3 év után sem tud továbblépni, na az már oltári nagy túlzás.

A rosszabbik szappanos Netflix szint, ezt nem érdemes azért nézni hogy elüsd az időt, inkább nézd a pókokat a falon vagy akármi.

Zsuzsa - 2022. 02. 08. 12:46

re: “Én mindent megértek, de hogy 1-2-3 év után sem tud továbblépni, na az már oltári nagy túlzás. ”

Komolyan léteznek ennyire tudatlan emberek? Csak azért, mert ők szerencsések, el nem tudják képzelni, hogy más nem biztos, hogy az, hogy valami valakit örök életre nyomaszt? Konkrétan olyanok is vannak, akiket több évtizede nyomasztja az, hogy él. Hogy valaki inkább megöli magát pár év után, hogy minden nap öngyilkos lesz egy csomó ember mindenféle ok által kiváltott depresszió miatt?

Nem mintha nem derülne ki, hogy pontosan miért nem tudott tovább lépni, de ha csak egy szerelmi bánat is lenne, akkor sincs benne semmi elrugaszkodott. Attól, hogy százból vagy ezerből csak egy embert érint, még létezik. Ilyen alapon az is oltári nagy túlzás, ha egy filmben valaki rákos lesz. Mert az sem túl gyakori. Előttem a kép, amikor elkezdesz nézni egy sorozatot, amiben elüt az autó egy kisgyereket, és kilövöd, hogy ez “oltári nagy túlzás”. Tényleg szánalmas.

Luther - 2022. 02. 10. 12:54

Ez nekem sem tetszett. Megnéztem a The Five sorozatot is ami szintén Coben bár régebbi, jobb de kicsit lassú.

emese - 2022. 02. 10. 16:34

A The STranger-hez hasonló színvonalút vártam, de ez borzasztó volt. Egy karakter nem fogott meg, a bérgyilkos párocska abszolút nem illett ebbe a világba, Megan-t az egész famíliájával ki nem állhattam. még a rendőr pasas és az, akiről végül kiderül, hogy gyilkos, voltak valamelyest kedvelhetők.
Úgy tűnt, a két város kb egy-két óra autóútra van egymástól, szóval nem is értem, hogy tudott így Megan új életet kezdeni.

Alex - 2022. 02. 11. 19:37

Rém gyenge volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz