login |

The Equalizer: kezdett a 2. évad

2022. 02. 07. 20:00 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Nem csak az országos pilotokkal hozom fel magam, hanem az országos évadnyitókkal. Persze közel sem kap mindegyik visszatérő széria esélyt tőlem, azok, amik már sokszor elhasaltak nálam az évadnyitójukkal, nyilván felejtősek (pl a két fő NCIS még annyira sem hat meg, hogy érdekeljen, hol tartanak, szerencsére ti írtatok ezekről is, így képben maradtam), azonban a viszonylag friss sorozatok esetében még ott a remény bennem, hogy talán idén jobban kijövünk egymással.

Itt van rögtön a The Equalizer, mely tavalyi újonc volt és nagyon kellemes meglepetés volt nézettségileg, konkrétan az NCIS és az FBI mögött alig lemaradva a 3. szkriptelt sorozat a CBS-en nézettségileg, ami azt jelenti, hogy rátalált a közönségére. Az elfogadható kezdés után én hamar elengedtem, és a finálé után sajnos az őszi folytatás sem győzött meg arról, hogy érdemes visszatérnem. Viszont van annyira tipikus és ismerős, hogy ne legyen meglepetés a jó szereplése.

A The Equalizer-t (itthon vajon jön, mint A védelmező a SkyShowtime-ra?) ugyanis sikerült úgy megalkotni, hogy ne egy klasszikus nyomozós sorozatnak nézzen ki, miközben szerkezetében abszolút a nyomozós panelek köszönnek vissza. Csak itt ugorják a nyomolvasásokat, és javarészt a kikérdezéseket is, és amikor felmerül egy kérdés, amire a főhős maga nem tud válaszolni, illetve választ szerezni, akkor megnyomják a gombot, amire az van írva, hogy “VÁLASZ”.

Sajnálom, hogy ez a “hackeljük meg”-vonal gumicsontom lett manapság a műfajban, de én tényleg szeretem azt látni, amikor a dolgok kiderülnek a nyomok analizálása (ld. CSI) vagy a kérdezgetés (ld. Law & Order: SVU) közben, és nem csak mágikusan megjelenik a válasz. A The Equalizer-ben pedig ugye nem elég, hogy a főhősnek van egy saját hackere, hanem még ott van (illetve már csak volt) Chris Noth karaktere is, akinek ugyancsak fel lehetett tenni gondot okozó kérdéseket, és ő általában jött is a válasszal, azzal a különbséggel, hogy nem azonnal, hanem pár jelenettel később lobogtat egy aktát.

A gond az, hogy az így kieső időt a sorozat nem kompenzálja semmi különössel, hiszen, ahogy arról ugyancsak írtam már, szó sincs arról, hogy akciósorozat lenne, ez a vonal is minimális (a betöréseket és lopakodásokat nem sorolnám ide), igazából magam sem tudom, hogy mivel töltik ki az időt, mert természetesen az esetek sincsenek túlkomplikálva, és a magánélet sem eltúlzott, bár a szokottnál jóval hangsúlyosabb a családi szál.

Az évadnyitó egyébként egy bankrablási kísérletet követő rendőrgyilkossággal indít, mely Robyn rendőrpajtását arra készteti, hogy most ő kérjen segítséget a titokzatos igazságosztótól (kicsit erőltetettnek hat, ismét csak nem tűnik marha nagy rászorulásnak a dolog), aki feltárja a kevés szereplős esetet, ami azért nem nyílegyenes, de sajnos mentes mindenféle csavartól vagy izgalomtól. (Némi átívelést azzal indítottak a magánélet mellett, hogy Adam Goldberg (aki egy állat!) hackere “fel akar támadni”.)

A The Equalizer tipikus, a háttérben bőven elférő sorozat azoknak a krimikedvelőknek, akik kicsit másra vágynak, de azért nem annyira másra. A recept visszatérő, a megvalósítás rendben van, a főszereplő jó és szimpatikus, sőt, olykor még kérdőjeles dolgokat is művel, a mellékkarakterek, ha nem is túl érdekesek (nyilván az érzelmi vonalat képviselő családon kívül, akiket ugyancsak meg lehet azért szerezni), de ugyancsak szimpatikusak, szóval nincs komoly negatívuma a sorozatnak. Csak az, hogy nem túl érdekes vagy ambiciózus. Langyos víz.

ui: Reméltem, hogy a Mel-középpontú 2×06 valamivel azért az átlag fölé fog nőni, de sokkal központosítottabb sztoriban bíztam, így nem sokban különbözött egy tipikus résztől, szóval sem volt komoly karakterépítésről, bár valóban kapott elősztorit Liza Lapira karaktere,

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz