login |

The Expanse: vége a 6. évadnak

2022. 02. 07. 21:30 - Írta: Desmond Wallace

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Elnézést kérek, de a Lassú Zónában ragadtam, így nem tudtam gyorsan leírni a gondolataimat a sorozatzáró epizódról. Persze az évadkibeszélőben már úgyis kiveséztétek a Rocinante utolsó tévés kalandját. Most én csak röviden értékelném A Térség-finálét. Hol is kezdjem? Nem kertelek: nekem nem jött be ez a búcsú. 

Nem volt rossz a zárás, de nem is mozgatott meg bennem semmit. Hol volt itt a feszültség? Ha arra gondolok, hogy az első három évad alatt milyen minőséget tudott produkálni a The Expanse, akkor az utolsó három évad mindenképpen haloványabb emlékként marad meg bennem. Ott van például a 2×05, ami egészen zseniális epizód volt, de még jó néhány emlékezetes részt tudnék felidézni az első három szezonból. Az utolsó három esetében erre képtelen vagyok.

Persze sok sci-fi sorozat csak örülhetne annak, ha azt a szintet tudná, amit A Térség leggyengébb évada, de ha már korábban elhúzták előzzünk a mézesmadzagot, akkor nekem ugyanarra az élményre lenne szükségem. Nem igazán tudnám megmagyarázni, hogy mi hiányzott nekem ebből a végjátékból, de valami elveszett útközben. Van tehát némi hiányérzetem.

Ha csak az utolsó évadot akarom értékelni, akkor olyan 6/10-et tudnék adni a látottakra. Lehet, hogy ezt kicsit szigorúnak tűnik, de elfogultság nélkül ennél többet nem tudok rá adni. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

A hat epizód kevés volt erre az utolsó évadra. Főleg úgy, hogy a főcím előtt mindig elugrottunk egy kicsit Laconiára, hogy megismerhessük az ottani viszonyokat. Ez a szál aztán sehogy sem kapcsolódott a naprendszerbéli eseményekhez. Ennek ellenére ezeket a perceket mindig élveztem, és szívesen néznék egy olyan spinoffot, ami Laconia életét mutatja be néhány évadon keresztül. Az Inaros elleni háborúhoz viszont ennek semmi köze sem volt.

A fináléban ugyan szépen elvarrtak minden szálat, de kapkodós és kaotikus lett a végeredmény.  Nem álltak össze a darabkák egy teljes egésszé. Inaros-t persze legyőzték, a Naprendszer megmenekült, Holden megint nagyon önzetlen volt, a Rocinante pedig lassan távolodik a nézőktől, és végül már csak egy kis pont lesz a csillagok között.

Holdenék persze még aggódhatnak, hiszen a protomulekula még mindig okozhat gondot, bár az utolsó évadban semmi újat nem tudtunk meg róla. Laconia azonban  elzárta magát a világegyetem többi részétől, hogy nyugodtan fejlődhessenek az új technológiák segítségével. Mozgóképen ezeket a fejleményeket már nem láthatjuk, de aki kíváncsi, az a könyvekben még utánajárhat.

Az utolsó évadban akadtak ugyan jobb pillanatok, de ahogy fentebb már írtam, nálam nem tudta hozni a The Expanse azt a szintet, amit az első három évad során. Oké, Drummer most is jó volt, ahogy még legalább két másik karaktert is ki tudnék emelni, de az összkép nem lett igazán maradandó. Kár érte! Pár éve még azt hittem, hogy A Térséget a BSG-vel egy lapon fogom emlegetni, de belátom, tévedtem.

30 hozzászólás Ne habozz!

schray - 2022. 02. 07. 22:03

Borzasztó lassan építkezett az évad, mintha nem 6 hanem 23 rész lenne hátra belőle, vagy legalább még 2 évad. Végig gyanakodtunk, hogy majd a finálé utáni stáblistán jön a bejelentés, de sajnos semmi. Persze nem kizárt, hogy folytatják de még semmi konkrét.

A lassú építkezés ellenére viszont a 6 rész valahogy kevés volt, hogy normálisan kifejtsék a konfliktus lezárását. Aki nem olvasta a könyveket, annak biztos keserű lesz a szájíze, mert alig derül ki valami a háttérben munkáló erőkről (bár a könyvekben sem túl sok és az sem túl konkrét).

Ennek ellenére magát az utolsó epizódot nagyon élveztem. Amikor leszálltak az állomásra epic volt, az egész izgalmas volt, működött és végül szerintem szép lezárást kapott a sorozat. Nem BSG szint, de messze messze jobb így, mintha a levegőbe lógva maradt volna.

kpeter - 2022. 02. 07. 22:35

Azért a BSG-nél is rezgett a léc rendesen az utolsó évadban. Teljesen túltolták a vallásos, misztikus szálat.

.LnB - 2022. 02. 08. 06:46

A harmadik után, még a negyedikben találtam magamnak pozitívumot, de amikor ez az Inaros szál bejött, ott nagyon félresiklott valami.

Azt a frankó nagy misztikumot félretették, és helyette jött ez a vergődés. Ráadásul rettenetes színészi teljesítményekkel, ami itt már nagyon kijött.

Miután végeztem a 6. évaddal. Beleolvastam a könyves kibeszélő kommentjeibe. És azt jó látni, hogy elég szépen követték a könyveket. Az viszont számomra csak akkor került ki, hogy van még vagy kettő könyv.. Kár érte.
Kíváncsi lettem volna, hogy a molekula és az a másik érdekes dolog kapcsolatából mi sül ki.

A BSG-vel nem említhető egy lapon..

kele - 2022. 02. 08. 07:17

kpeter: Mármint van, aki számára sok volt a vallás. Ettől még nem ők tolták túl.

Scoo - 2022. 02. 08. 07:53

Az utóbbi idők legjobb sci-fi sorozata volt, még ha nem is tökéletes. Sajnos tényleg nagyon rövid volt ez a lezárás, az se tett jót, hogy Alexet ki kellett írniuk még az előző végén.
Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal akinek a protomolekulás szál tetszett a legjobban, de sajnos ez erősen hanyagolva lett az utolsó évadokban (de ez a könyv hibája).
Mindenesetre a The Expanse szépen megmutatta hogyan kell minőségi könyvfeldolgozást csinálni. Élmény volt vizuálisan is látni ezt a világot. Elnéztem volna még pár évadig.

CsuDa - 2022. 02. 08. 08:12

Én az évad után egyből elkezdtem olvasni a folytatást és nem bántam meg (engem a hatodik évadban is inkább végig a laconiai szál érdekelt), mindenkinek tudom ajánlani, hogy kezdje el, 30 évvel később játszódik, ekkorra a laconiaiak már túltolták a kísérletezést a protomolekulával, de elég eredményesen. Szóval hajrá, olvassátok! :D

Andy1977 - 2022. 02. 08. 08:54

A nagy utolsó évada sokkal jobb volt. Főleg a kibővített részekkel.

DJackson - 2022. 02. 08. 10:02

Részemről a legjobb sci-fi sorozattá nőtte ki magát, pedig anno, az első pár rész után eltettem határozatlan időre…
Aki így volt vele annak térden állva könyörgöm, hogy adjon neki pár rész esélyt, mert lassan építkezik, de sosem áll meg!!!
Abszolút skálán is minimum az elmúlt 15 év legjobbja lett!

Tényleg rövid volt a záró évad, de legalább pörgősen, egy nagyon jó kilépési pontnál, előre megtervezetten és hibátlanul ért véget!
A részek elején lévő strange dogs szál pedig emlékeztetés volt a nézőknek, hogy van még 3 évadnyi kiváló könyves folytatás a készítőktől. Ettől jobb búcsút kívánni sem lehetett volna!

Amúgy én nem éreztem úgy hogy csökkent volna a misztikum a végére. Pont ellenkezőleg, ha megválaszoltak 1 kérdést, 2-t kaptunk helyette és folyamatosan tágult a horizontunk! A protomolekula szerepe ugyan csökkent, miután kiderült mi az és elvégezte a fő feladatát, de attól még szorgosan ott dolgozott a háttérben a Laconia-n! Aki hiányolja ezt és az idegen szálat, annak extrán ajánlom a könyveket!

yLke - 2022. 02. 08. 10:41

hali

help nekem! sorozat tetszett de ennek is vége lett… kéne valami a helyére amivel kitölthetem a “nézzünk már valami minőségi sci-fi-t” feliratú idősávomat.

nagyon nincs ilyen vagy csak én nem találok. Ezért kérnék segítő ötleteket mit tegyek műsorra?

ami volt és hasonlót keresek:
star trek összes
stargate összes
andremoda
bsg
firefly
expanse
legends of tomorrow
tomorrow people
és még nagyon sok más de hátha akad olyan amiről még nem tudom hogy létezik…

koszi

stargatelost - 2022. 02. 08. 11:28

yLke: ha űrhajós sci-fit keresel, szerintem jelenleg nincsen futó sorozat a Star Trekeken kívül (meg Star Wars, Doctor Who, de ezek nem az űrhajókra fókuszálnak).

Volt most az Another Life, pörgős cucc, nekem bejött, két évad, lezárt. Régebbről az Origin, egy évados kasza. Ha nem veted meg az animációt, akkor a Final Space is ilyen.

De tényleg durva, mennyire ki van halva az űrhajós sci-fi műfaja…

yLke - 2022. 02. 08. 11:54

stargatelost: koszi! Another Life teljesen kimaradt az eletembol… de mar be van tarazva estere :)
ha akad meg ilyen gyongyszem ne tartsd magadban :)

Blobov - 2022. 02. 08. 11:56

yLke: Babylon 5. Bár lehet, hogy lesz reboot, de az eredeti valami zseniális volt (az első évadot túl kell élni, esetleg csak a fő szálas történeteket nézni, de utána hihetetlenül nagy alkotás).
Elméletileg a tékában már van felújított köntösű, én remélem, hogy az HBO MAX legálisan is hozza majd magával (mivel övé a remastered).

DJackson - 2022. 02. 08. 12:02

yLke:
Egyértelműen a 2005-ös Doctor Who! Nagyon egyedi sorozat, sokkal okosabb mint bármi más! Eltart egy kis időbe amíg megszokod a stílusát, valamint az első évad elég gagyi, de garantálom, hogy az egyik kedvenceddé fog válni!
Javaslom, hogy a Silence in the library / Forest of the Dead, vagy Blink részekkel kezd. Ha nem jön be (amit lehetetlennek tartok), akkor az 5. évadtól próbád, ott teljesen megváltozott a sorozat “hollywoodiasabb”, de ugyan olyan okos irányba!

Ezen kívül régi motoros sorozatok közül (bár a Doctor Who lassan 60 éve létezik :)
– Babylon 5: ZSENIÁLIS! Sajnos még hajdanán is alacsony költségvetésű volt, de mindenért kárpótol a story és a színészek!
– Farscape: Elég elborult, de nagyon jól öregedett.

Újabbak közül max a Dark matter-t tudom ajánlani ha végeztél a fentiekkel (az egyik stargates csinálta).

yLke - 2022. 02. 08. 12:17

DJackson:

Doctor Who eddig igazából okkal maradt ki. kettő is van hozzá :)
– királynő nyelve az maga a borzalom, nagyon az amcsi “akcentuson” nöttem fel és a brit valahogy a rossz irányba simogatja az aurám
– pontosan nem tudom hányszor de ha yol tudom jópárszor full rebootot kapott szereplőkben történet szálakban a DW! ami nekem tudatlan kívülállónak nem egy csalógató hír volt..
.. de nagy a hiány a piacon így lehet azt is felteszem a nézzünk bele listába.

Farscape-t már rongyorsa néztem, kb mint az SG*-t, azt se tudom már újranézni mert első 20 mp-ből megmondom mi fog történni a részben :) de Babylon-t már vagy 10 éve nem láttam , lehet ideje leporolni

nemtudom a kedves producerek mikor fogják már észrevenni hogy van egy órási piaci rés amit be kéne már tömni. DW! ~20 éves; SG/farscape ~25; Babylon5 ~30
és hol vannak az ujjoncok? jah hogy sehol mert vagy bele se kezdenek vagy 1 évad után meghal hacsak félévnél le nem veszik.. Ennyire subkultura lenne a miénk?

yLke - 2022. 02. 08. 12:21

DJackson: Dark Matter téynleg nem volt rossz és bírta is 3 évig és még talán lett is volna benne tovább szufla, de nem adtak neki se esélyt.. ami szintén kanadai és érdekes scifi bár nem űrhajós hanem inkább időutazós (nem igazán, de mondjuk) krimi Continuum egész kerekre hozták ki a végére de ő se tartott sokáig.

Sancza - 2022. 02. 08. 12:23

yLke:
Az eddig említetteken kívül a Killjoys -t is érdemes bepróbálni.

Lord - 2022. 02. 08. 12:49

Konkrétan mindent érdemes bepróbálni, bárki rá tud keresni, hogy mi minden készült a műfajból, a Wiki vagy az IMDB is listázza, annak semmi értelme, hogy a kedvenceit leírja valaki, inkább olyanokat kéne, amik stílusban leginkább hasonlítanak, vagy amik tényleg elismertek, és nem Killjoys-stílusúak, mert azért valahol meg kell húzni a határt.

DJackson - 2022. 02. 08. 13:36

yLke: Anno így voltam én is az Angol akcentussal, de mai fejjel már jobban tetszik, mint az Amerikai. Amúgy elég visszafogott. Igazából 2 reboot volt csak, az 5. évadnál és a 10. után (5. évadtól simán nézhető mindenkinek, a 10. től meg senkinek). Azokat a részeket tényleg ajánlom amiket írtam!

Most darálom újra épp a B5-öt. Nagyon remélem hogy tényleg jön a reboot, az év híre lenne! Tényleg kell valami az Expanse után.

Sajnos SW sorozatokon kívül valóban kihalt az űrhajós sci fi műfaj, ma mindenki csak szuper hősködik.
Amúgy SW ből ajánlom még a Clone Warst!

Corrio - 2022. 02. 08. 14:24

Nézzétek újra a Battlestar Galacticát!

gabextremes - 2022. 02. 08. 16:21

BSG vel nem lehet egy lapon említeni ezt a sorozatot.

A 6 évad hozta a minőséget, még van 3 könyv,és mozgolódnak dolgok a háttérben a folytatással kapcsolatban.

De ahhoz,hogy kēernyőre kerüljön a 3 maradék könyv nagyobb költségvetés kell nagyon kifog terjedni ez a világ.

Gábriel - 2022. 02. 08. 21:10

Nem leszek népszerű. A sorozat első évadát láttam, ami szépen végig vitte az első könyvet. A könyvekből hármat olvastam és ott hagytam abba, hogy átjutottak a “csillagkapun”. Számomra a protomolekulát készítő faj, és a sötét isten, aki kinyírta őket lett volna érdekes, szóval úgy egyáltalán a galaxis sorsa és eseményei. Ehhez képest kaptunk három emberi frakciót a Naprendszerben és innentől nekem teljesen érdektelen lett sajnos. Fél szemmel még követem a könyvsorozatot, de olybá tűnik a végére sem derül ki semmi a metáról, a mögöttes tartalomról. Ez így olyan, mintha a Csillagkapu sorozatban sosem léptek volna át a kapun.
Megértem, hogy sokan szeretik és én is sort fogok rá keríteni, mert annyira kevés a sci-fi, hogy mindet meg kell becsülni. De sajnos hagyott bennem egy rossz szájízt, amiért az írok leragadtak egy szinten és nem merték kibontani a témát. Kár érte, nagyon jól indult.

Annatar - 2022. 02. 08. 22:23

Gábriel:

De pont ez az egész lényege. Ha végigolvastad (vagy legalább a magyarul megjelent könyveket), akkor azokból azért egyértelműnek kéne lennie, hogy mind a protomolekula készítői, mind az őket elpusztító entitások gyakorlatilag felfoghatatlanok az emberek számára. Kezdettől arról szólt ez a történet, hogy az _emberiség_ sorsát hogy alakította a protomolekula megtalálása, az idegenek csak a hátteret adták hozzá. Persze jogod van ezért nem szeretni, de az írók nem nem merték kibontani a témát, hanem nem is állt ez szándékukban. Őket az emberiség érdekelte.

walaki - 2022. 02. 13. 23:03

Hát, ennek is vége. Kezdeném azzal, ami jó.

A hangulata zseniális, a képi világ zseniális, a miliő zseniális. (Oké, a CGI itt-ott sántit néha, de az űrcsatákra igazán nem lehet panasz).

És ami rossz: a sztori. Már csak korábbi halvány árnyéka önmagának. Egyáltalán nem rossz, de sehol sincs már az az izgalom és igazi feszültség, ami az első pár évadot jellemezte, és ami annyira behúzott. Akad egy kis karakterdráma, de nem igazán éreztem azt, hogy lenne tétje. A fő vonal, a nagykép meg valahogy teljesen parkolópályára került sajnos. Kár.

@yLke: azért csak óvatosan, az After Life egy eléggé tré mű, ne legyenek túlzott elvárásaid! Ehhez képest meg pláne az.

Nem annyira űrhajós, bár vannak benne űrhajók és összeségében elég jó, a Defiance. Bár ott inkább a fajok közti intrikákra van kihegyezve, kicsit mint a B5, de egy próbát szerintem az is megér, hátha bejön.

Cifu - 2022. 02. 23. 07:24

Kár érte, tényleg az első két-három évad volt az, ami élvezhető volt belőle. Ott még koherens, átgondolt volt. Aztán elkezdett szétesni…

Igazából az Inaros szál volt az, ahol minden szétcsúszott igazán. Naomi, mint belter, akik régen hozzászoktak, hogy rengeteg áldozatot kell hozni a túlélésért, simán többször is kockára teszi olykor az egész naprendszert, csak hogy a fiát mentse. Na ez például egy olyan vonulat, amit sikerült teljesen hiteltelennül megcsinálni.

Ami miatt végigszenvedtem a sorozat utolsó évadát, az például Chrisjen Avasarala, aki továbbra is lenyűgöző alakítást hoz. Feltölti energiával a karakterét, köröket ver a többi főszereplőre, és nagyon kilóg a színészgárdából, felfelé…

A korábban emlegetett BSG hasonlat annyiból ül, hogy ott is az első fele volt fogyasztható. Noha ott nem volt kész forgatókönyv előre, ezért az első miniszéria és az első évad még kellően sötétben tartotta a készítőket is, de a reménytelenséget perfektül hozta. Amikor eljöttek a mitikus szállal, na ott sikerült fejjel beleálni a földbe… Mesterkurzus arról, hogy kell egy addig zseniális történetet kiherélni.

Itt adva volt a háttértörténet, csak át kellett ültetni. Na ez irgalmatlanul kapkodósra sikerült, és azért tegyük hozzá, hogy Daniel Abraham és Ty Franck sem tudott és tud normálisan lezárni bármit is a novellákban, tehát a kudarc nem csak a sorozatkészítők bűne.

Sajnálom nagyon a The Expanse-t, ennél sokkal több lehetett volna…

gafz - 2022. 03. 07. 23:23

Lehet, az Inaros szálat össze kellett volna nyomni 2 helyett 1 évadra. Vagy kiegészíteni úgy a soványka történetet, mint az első könyveknél.

Harmathi - 2022. 03. 19. 18:42

Sajnos olyan botrányos lett a 6.évad, hogy a második epizód után ferladtam és a végére sem voltam kíváncsi.
Ahogy látom a kommentekből, semmiről sem maradtam le. Ha visszajön se fogom nézni.

Szomorú, és botrány, hogy lehet nézhetetlenné elbni egy kiváló, eredeti sorozatot .

Enzo - 2022. 03. 28. 01:06

Hm, asszem kicsit elkéstem ezzel a kommenttel, mert még januárban, a sorozat lezárásakor szerettem volna megírni.
Annak a sorozatnak a végén, amelyet a LOST óta elsőként büszkén mondhattam nagybetűs Kedvencnek – pedig nem úgy indult. Mármint a koncepció megtetszett annyira, hogy elkezdjem, és az első évadot is érdekes volt nézni, csak talán egy picit töménynek érződött (akár a társadalmi-politikai színtér, akár az űrcsaták terén). Aztán közben megvettem a könyvet (köszi @AliasSubs), illetve a 2.évad premierje előtt gyorsan átpörgettem az elsőt, és meglepő módon ott szippantott be a sorozat. A formabontó dinamikát hozó háromoldalú szembenállásával (Föld-Mars-övbéliek), a fizikai törvények életszerű és következetes alkalmazásával már kiemelkedett napjaink sci-fi kínálata közül, és sose hittem volna, hogy a politikai játszmákon ilyen jól fogok szórakozni. A második-harmadik évad környéke még kicsit összemosódik, egyrészt mert asszem ott előztem be a sorozatot a könyvolvasással, másrészt meg ugye el is csúszott egymáshoz képest a tévé és a regények, egészen a 3.évad végéig, amikorra is kiegyenesedtek az arányok.
Ja és közben ugye jött 2018 májusa, és a bejelentés a kaszáról, ami úgy felcseszte az agyamat, hogy egy jó ideig szó szerint képtelen voltam dolgozni (munka közben kaptam a hírt). Szerencsére két hét után a felbecsülhetetlen rajongói nyomásnak köszönhetően jött a jó hír, hogy az Amazon megmentette a sorozatot. Yay! A negyedik évad így már az Amazon Prime-ra érkezett, nagy bosszúságomra teljes évados premierben – nem is sikerült akkorára a hype, mint kellett volna, ráadásul amúgy sem a legkedveltebb része a történetnek a Cibola Burn. (sidenote: ha nagyon bele kéne kötnöm valamibe, akkor a regények címeit és a borítók designját furcsálltam mindig, valahogy úgy nem tudtam vele mit kezdeni, olyan indokolatlannak tűnt mindegyik)

Mire az ötödik évad megérkezett, már bátran nevezhettem első számú futó sorozatomnak a The Expanse-t, igyekeztem képben lenni minden témában, egy nagy létszámú Facebook-csoportba is csatlakoztam, próbáltam fenntartani az itteni könyves kibeszélőt is, és egyre jobban elkezdett érdekelni az övbéli nyelv is – egyszóval minél jobban bele akartam merülni a sorozat világába. Az újra hetiben kiadott s5 ráadásul még tetszett is a külön utakon járó csapattal meg Drummer űrkalóz-policsaládjával :) Közben sajnos jött a hír, hogy a hatodik évaddal lezárul a történet tévés része most már tényleg…. és ez még most is kicsit fáj, mert így a “közepesebb” sztoriszálakkal sikerült lezárni, és az igazán nagyívű és látványos laconiai szál csak a képzeletünkben elevenedhet meg – hacsak nem lesz a valóságban is egy időugrás, és egy jövőbeli folytatás. Az utolsó évadra kicsit “elkésve” próbáltam még más tekintetben is fanboykodni: Beltalowda pulcsi és “The Art and Making of The Expanse” album rendelése, hivatalos társasjáték kipróbálása, Amazon Prime előfizetés (tudom, jókor :D), övbéli Memrise kurzus végigcsinálása és Expanse Discord-hoz csatlakozás… ezeket előbb kellett volna, mert most már szép lassan lecseng a sorozat körüli párbeszéd – még akkor is, ha a 9. (záró) könyv magyar megjelenése még hátravan.

Száz szónak is egy a vége, én imádtam a The Expanse-t, és emiatt biztos hogy sokszor elfogult is voltam vele kapcsolatban, ezzel együtt azt gondolom, hogy az univerzum, amit a sorozat alkotott, a protomolekulától és a gyűrűkapuktól az övbéli frakciókon át az utolsó ütött-kopott űrfregattig egy megkerülhetetlen örökséget hozott létre a 21.századi tévés (és könyves) sci-fi palettán, emberek millióinak nyújtva ilyen-olyan formában remek szórakozást. A történetbe itt-ott bele lehetett kötni, de alapvetően élvezetesre sikerült, a látványt nem érheti kifogás, különös tekintettel a fizikai valósághűségre (whisky-öntés, pontvédelmi ágyúk, Naomi ugrása), a színészi játéknál ugyan pont a főszereplők (mármint Holden és Naomi) sokszor nem nyújtottak kimagasló teljesítményt, de a casting ettől függetlenül ötöst érdemel (Shohreh Agdashloo Avasaralája, Cara Gee Drummerje, atyaisten, kell-e sorolnom?), és a kiszállási pont ugyan nem a legszerencsésebben jött össze, de nagyrészt úgy lett lezárva a történet, hogy csak a folytatás puszta hiánya miatt bánkódhatunk, a levegőben hagyott szálak miatt kevésbé.

Kicsit csapongó lett ez az írás, de asszem belefogalmaztam mindent, amit akartam – köszi a kibeszélőket (a könyveset is) és a kibeszélést is! Ha még bárki olvassa ezt, remélem egyszer találkozunk egy reboot-posztnál, de ha nem, akkor addig is irány a horizont hasonló minőségű sci-fi sorozatokért! Taki taki unte tenye wa chesh gut!

Seven9 - 2022. 04. 16. 03:31

Mikor anno a Syfy bejelentette hogy a 3. évadot követően elkaszálja a sorit, nagyon dühős lettem. Akkor tájt az elmúlt évek legjobb sci-fi sorozata volt számomra. Aztán nem sokkal később nagy öröm ért, amikor bejelentették hogy rajongói nyomásra a sorozatot átveszi az Amazon.
Ez az öröm idővel elkezdett szép csendben alábbhagyni. Az Amazon drsztikusan átalakította a sorit:
– lecsökkent az epizódok évadonkénti száma 10-re,
– az epizódok műsoridő átlag 10 perccel szintén csökkentve lett

A fekete leves meg még hátra volt, amikor bejelentették hogy a 6. évaddal befejezik a sorozatot.
És hogy még jobban elvegyék a kedvem, még meg is alázzák azzal, hogy hasonlóan mint a Trónok harcával tovább lett csökkentve az epizódok száma a végére. De persze az epizódok nem lettek hosszabbak.
Az volt az érzésem az 5. évadtól kezdve, mintha az Amazon azon lenne hogy mielőbb véget vessen a sorozatnak.
A végére nagyon félresiklott a sorozat történetvezetése, a protomolekula teljesen háttérbe szorult Marco Inaros feltűnésével.

Nagy rajongója voltam a sorozatnak, de az Amazon elcseszte. A finálé pedig elég gyengére és hiányosra sikeredett.

winnie - 2022. 04. 16. 09:38

Seven9: nem rajongói nyomásra vették át, hiszen nem nagyon voltak rajongók, lévén alig nézték. rajongói nyomásra nem nagyon tudnak semmit átvenni, mert bármilyen kampány is érkezik, annak a nagysága mennyiségi szempontból csak töredéke lehet a megkövetelt streaminges nézettségnk. azért vették át, mert át akarták, bíztak abban, hogy nagyobb sikerré tegyék.

a fentiekből mintha a rosszfiú lenne az amazon, holott itt minden, csak nem az. ha bárki is rosszfiú, akkor az a “rajongó”, aki nem nézte. vagy az az átlagnéző, aki nem nézte. adja magát a kérdés, hogy itthon hány néző fizetett érte és utána reklamált, hogy kaszát kapott, mert nincs elég néző.

szóval a sorozatot sem az amazon alakította át. az amazon csak annyit tett, hogy megmentette és megnövelte a költségvetést. sőt, igaz kénytelen-kelletlen, a 4. évad bemutatása előtt berendelte az 5. évadot (nem tehettek mást). amikor viszont látták, hogy a 4. évad nézettsége nagyon nem üti meg a szintet, akkor úgy döntöttek, hogy kaszálnak.

DE.

még ekkor sem azt mondták, hogy az 5. évaddal legyen vége a sorozatnak, hanem megadták a készítőknek egy rövidebb szezonban a kvázi lezárás lehetőségét is.

szóval mindent csinált az amazon, csak nem elcseszte, mert nem csak 4. évadot adott egy bukott sorozatnak, hanem még egy hatodikat is.

lehet, hogy van, aki szerint a semmi jobb lett volna. ez is egy álláspont.

wovbagger - 2022. 08. 23. 14:52

yLke:
Defying Gravity, Extant, Lexx, Space: Above & Beyond.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz