login |

A Very British Scandal – írta speranza

2022. 02. 08. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika, ,

Egy házasság felbontása sosem könnyű folyamat. Különösen akkor nem, ha az érintettek a brit arisztokrácia tagjai, az egész procedúra a nyilvánosság szeme előtt zajlik, és minden szaftos részlet az újságok hasábjaira kerül. 

A BBC karácsonykor debütáló drámája, az HBO GO-n szinkronnal is megtekinthető Botrány Brit módra Argyll 11. hercegének és hercegnéjének 1963-as, nagy port felvert válóperét dolgozza fel három epizódban. A főszerepeket Paul Bettany és Claire Foy alakítják. A forgatókönyvet a megtörtént események alapján Sarah Phelps készítette, a rendezői székben pedig a norvég Anne Sewitsky ült. Noha második évadként van beharangozva, valójában antológiáról van szó, a sikeres első évadhoz csak a téma botrányos jellegét tekintve kapcsolódik a „folytatás”. 

Margaret Whigham (illetve a történet kezdetén Mrs. Sweeney) a londoni társasági élet ünnepelt szépsége és stílusikonja volt az 1940-es évek végén. Már válni készült az első férjétől, amikor először találkozott a szintén házas Ian Campbell kapitánnyal, de a szerelmük csak azután szökkent igazán szárba, hogy Ian két évvel később megörökölte távoli unokatestvérétől a hercegi címet. 

Margaretet lenyűgözte a sármos, elbűvölő férfi, de talán még nála is mélyebb benyomást gyakorolt rá a címmel együtt örökölt Inveraray kastély, valamint a „Duque de Florencia” nevet viselő, Spanyol Armada idejében elsüllyedt hajóroncs, amelyet az új hercegnek szándékában állt búvárok segítségével feltárni.

A pénzszűkében lévő Ian nem habozott sokáig, hogy eljegyezze az időközben elvált, vagyonos családból származó asszonyt, az sem zavarta különösebben, hogy ezzel milyen helyzetnek teszi ki a feleségét és gyerekeit. Louise azonban nem gördített akadályt a válás elé, így 1951-ben Margaretből Argyll hercegné lett. 

Azt hihetnénk, hogy ha két, látszólag összeillő ember ennyire vonzódik egymáshoz, akkor a közös életük is tündérmesébe illő lesz. A valóságban egy tizenkét éven át tartó, toxikus kapcsolat vette kezdetét, ami már az első pillanattól kezdve kudarcra volt ítélve. 

–  … I could just shoot you in the face.
–  You could… but then you’d be hanged for murder and I’d win, and think how much you’d hate that.
–  You see, this is why we’re a match.”

A visszaemlékezésen keresztül kibontakozó eseményeket természetesen dramatizálták, vagyis az ismert tényeken itt-ott változtattak egy kicsit, de a készítők hitelességre törekvését bizonyítja, hogy az ügy mai napig homályos részleteit nem próbálták meg kitalációkkal kitölteni. Úgy intézték, hogy azok homályosak is maradjanak.

Az is a BBC megszokott igényességét dicséri, hogy autentikus külső helyszíneken forgattak, olyannyira, hogy a projekthez igénybe vették magát az Inveraray kastélyt is.  A látvány pedig igazán lélegzetelállító lett, a birtokról és környékéről készült légi felvételek elkényeztetik a néző szemeit. (Mondjuk szívesen lettem volna légy a falon, amikor a jelenleg is ott élő, 13. herceggel tudatták, hogy a készülő sorozat egyik főszereplője a saját nagyapja lesz.)

Have you met the British aristocracy? It’s rammed with bastard Earls and by-blow Barons. Everyone turns a blind eye.

A történetvezetés során elsősorban Margaret nézőpontja érvényesül, de ez nem jelenti azt, hogy vele kapcsolatban elfogultak lettek volna. Kíméletlenül lerántják a leplet a házaspár mindkét tagjának viselt dolgairól, csak az ő magánéletéről minden bizonnyal sokkal több forrás állt rendelkezésre. Menet közben pedig a képmutató arisztokrácia is kap egy-két fricskát, hiszen mindenkinek vannak piszkos kis titkai, de ez senkit se zavar addig, amíg valakié napvilágra nem kerül. Amint azonban ez megtörténik, összezárják soraikat a bukott személy előtt. 

Claire Foy olyan természetességgel kelti életre az irigyelt és körberajongott társasági hölgyet, mintha született arisztokrata lenne. Kifogástalan választás volt a gyönyörű, „nimfomániás” hercegné szerepére. Paul Bettany is hozza a kötelezőt, de mivel Ian Campbell sokkal visszafogottabb életet élt, neki egy sótlanabb, ridegebb, kevésbé izgalmas karaktert kellett megformálnia. 

Hello, Satan.

A cselekmény a kezdetektől vezeti végig a házasság lassú haldoklását, a csúcspontja pedig egyértelműen az utolsó válóperes tárgyalás, ami olyan felháborítóan részrehajlóan alakult, hogy szégyen jogi eljárásnak nevezni. Az ítélethirdetés gyakorlatilag egy nyilvános megszégyenítés volt, aminek következtében Argyll hercegné a „bosszúpornó első áldozataként” vonult be a brit történelembe. 

A mindkét fél számára méltatlan végkifejleten és az egyéni következményeken túl pedig társadalmi vonatkozásai is voltak az ügynek, mert ez a páros sokat tett azért, hogy a magukat felsőbbrendűnek képzelő arisztokratákat a közvélekedés lerántsa arról a magaslatról, ahová önmagukat helyezték. 

Utólag bevallom, hogy némi fenntartással vágtam neki a sorozatnak, mert míg Russell T. Davies humorát az előző évadban nagyra értékeltem, addig Sarah Phelps korábbi munkái esetében eddig inkább az „egy bele, egy mellé” – elv érvényesült, de ezúttal nem okozott csalódást.

Párját ritkító élmény volt nézni, hogy mit művel egymással ez a két, végletekig önző, haszontalan ember, akik látszólag képtelenek a feltétel nélküli szeretetre. Amit esetleg kifogásoltam benne, hogy időnként kicsit leül a cselekmény, és akadnak céltalannak tűnő töltelékjelenetek is, de ezek nem vonnak le sokat az élvezeti értékéből.  Az évadot úgy összességében 7,5/10-re értékelem.

A tovább mögött pedig még néhány spoileresebb gondolattal várom azokat, akik már megnézték a drámát. 

I knew I loved him. I knew I wanted to save Inveraray, desperately badly. What he felt, I don’t know.

Az ajánló írása közben számtalan újságcikket olvastam el, régi interjúkat néztem meg, hogy választ kapjak néhány felmerült kérdésemre és jobban megismerjem Margaret motivációit, mégsem lettem sokkal okosabb. Most sem tudom eldönteni, hogy bátor volt-e, vagy csak szörnyen naiv, amikor vállalta a bíróság előtti meghurcoltatást ahelyett, hogy megegyezett volna a férjével. Tudnia kellett, hogy ő itt nem nyerhet, mégis helybe ment a pofonért.

Ezt a készítők is egyértelműen így gondolhatták, mivel a sorozat valamilyen szinten neki igyekszik igazságot szolgáltatni. Nem menti fel, nem takargatja az elkövetett hibáit, mindössze árnyalja a képet a herceg által elkövetett aljasságokkal. Mert elég tipikusnak mondható, hogy amíg Margaret a hazugságai, a hűtlenségei és a róla a készült kompromittáló fotók miatt porig alázva hagyta el a bíróságot, addig az őt kisemmiző, érzelmileg bántalmazó, okiratot hamisító, alkohol – és gyógyszerfüggő herceget erkölcsi győztesként állították be, pedig csak felkészültebb volt. A korszellemnek megfelelő kettős mérce egyenesen bicskanyitogató. 

Nem védeni akarom a hercegnét, mert nem szolgált rá – mindketten léha emberek voltak – de biztosra veszem, hogy ha a bizonyítható hűtlenkedést a hercegi férj követte volna el, aligha kellett volna ekkora népgyűlölettel és kiközösítéssel szembesülnie. 

A teljes igazságot valószínűleg már sosem tudjuk meg, ahogyan azt sem, hogy ki volt a fotókon látható rejtélyes, „arc nélküli férfi”, akinek a hercegné az életre szóló megbélyegzését köszönhette, de haláláig sem árulta el a nevét. 

2 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2022. 02. 08. 18:36

Az English Scandal nyomába nem ér, bár nem volt rossz, de szerintem nekem igazából Claire Foy miatt tetszett. Ezt a nőt bármiben el tudnám nézegetni, valamiért nagyon szeretem az arcát.

speranza - 2022. 02. 08. 21:27

Igen, elég egyértelműen az ő képességeire és varázsára építették a sorozatot. :)

Mióta ezt a cikket megírtam és beküldtem (már majdnem egy hónapja), számos újabb videó és újságcikk látott napvilágot a sorozattal és magával az üggyel kapcsolatban is. Párat megnéztem ezek közül is, és a legérdekesebb Lady Colin Campbell YT videója volt. Ő a brit királyi udvar „gossip girl-je” – ha fogalmazhatok így – de ezen kívül Argyll 11. hercegének kisebbik fiához ment hozzá.

Nos, a hölgy elég meredek dolgokat állít, forrásként a herceg lányára hivatkozva, akit a rokonság miatt közelről ismert. Például azt, hogy a herceg a környezete szerint is szociopata volt, és több esemény sem úgy történt a valóságban, ahogyan azt a sorozat bemutatta, vagy ahogyan a bíróság előtt elhangzott. Akit érdekel, megtalálja a videót „Mad, Bad & Dangerous: Terrible truth behind A Very British Scandal/how the BBC got it wrong” címmel az említett oldalon. Fogalmam sincs, hogy mennyire szavahihető a hölgy, de a családdal való közeli kapcsolata miatt érdekes, amiket mesél. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz