login |

Euphoria – 2×05: Stand Still Like the Hummingbird

2022. 02. 08. 21:37 - Írta: Shannen

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Bevallom, nem terveztem évad közben írni az HBO-s Eufória második évadjáról, és őszintén szólva nem is nagyon lett volna miről értekezni a szezon első fele kapcsán, azon túlmenően, hogy továbbra is remek a sorozat, csak teljesen más dolgokon van a hangsúly, mint az első évadban volt. Míg korábban a hangulatteremtés és a történetvezetés nagyjából egyensúlyban volt, addig a mostani etap szinte kizárólag az előbbi felé fordult és sokkal inkább érzéseket akar átadni semmint valós cselekményt.

Mint az a kibeszélőnél is látszik, ez valakinek bejön, valakinek nem. Én szerencsére az előbbiek táborát gyarapítom, így minden rész pár perc alatt képes teljesen beszippantani a maga mámoros, felfokozott, feszült hangulatával, amit a zenés montázsok és a magával ragadó fényképezés tesznek teljessé.

Persze, én se vagyok mindennel elégedett, és majd az évad végén írok hosszabban is a szezon egészéről, de ebben a posztban a 2×05-ről ejtenék pár szót, mert ebben végre minden összeállt. A szinte akár önálló (prevenciós célú) kisfilmnek is tekinthető átütő erejű epizódot szinte biztos, hogy még az év végén is emlegetni fogunk, amikor az év legjobb sorozatepizódjai szóba kerülnek. Zendaya meg készülhet a második Emmy-díjára?

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az epizód első felvonásában látott intervenció ugyanúgy a semmiből éri Rue-t mint minket. Nincs felvezetés, rögtön a közepébe csapunk. Ez a sokk kitart az egész részen keresztül, ez fogja hajtani a lányt, hogy végigszáguldjon a környéken, mi pedig lélegzetvisszafojtva és szorongó gyomorral nézzük, ahogy egyik rossz döntés után, a másikat hozza.

Nehéz nézni a családi veszekedést, azt, ahogy Rue a legszörnyűbb dolgokat vágja Jules fejéhez, de az a düh, ami belőle jön, az egy segítségre szoruló, öngyilkos hajlamú fiatal segélykiáltása. Ezt a körülötte lévők is jól tudják, mégis súlya van a kimondott szavaknak, amelyek borzasztóan tudnak fájni, de ami még rosszabb, az a tehetetlenségből fakadó kétségbeesés, amivel kénytelenek szemlélni, ahogy a szerettük tönkreteszi magát.

Nehéz ekkora energiákat megmozgató, realista jelenetsort úgy képernyőre vinni, hogy a folyamatos üvöltözés, sírás és veszekedés ne késztesse arra nézőt, hogy kikapcsolja a tévét. Ezt leginkább úgy lehet elkerülni, ha kellő empátiával közelítenek a készítők. Ezt pedig maximálisan megtörtént. Sam Levinson rendezése és Rév Marcell kameramozgása, ahogy leköveti az eseményeket, sokszor teljesen rátapadva a szereplők arcára, teljesen beszippantja a nézőt és foglyul ejti. Levegőért kapkodna, akárcsak Rue, de a látottak nem engedik.

Nem marad más, mint hogy szurkolunk Rue-nak, hogy hallgasson az anyjára, közben persze tudjuk, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű. Az árkon-bokron menekülős részek ugyan nem voltak valósághűek, hiszen a lány semennyire nem volt abban az állapotban, hogy tíz kerítésen le-föl ugrálva lógjon meg, de, ahogy azt már az évad korábbi részeiben is megszokhattuk, ez megint csak szimbolikus menekülés volt, ami megmutatta, hogy szerhasználóként a világból is kifutna és nincs akadály, ami meggátolná, hogy droghoz jusson, ami segítene az elvonási tünetein.

Ehhez képest a kis intermezzo Cassie-éknél kicsit éles váltás volt az epizód első feléhez képest, de ez meg kellett, hogy azt a fajta szórakoztató faktort, ami az Euphoria-ra amúgy is jellemző és ami egyszerre tud kínos és abszurd is lenni behozza a képbe. Az már csak plusz pont volt, hogy végre így kibújt a szög a zsákból és remélhetőleg jövő héten már a Cassie-Nate-Maddie háromszöggel is történik valami előrelépés.

Végül legalább akkora gyomrossal zárt az epizód, mint amekkorával kezdett. Rue kétségbeesésében a legrosszabb helyen kötött ki éjszaka, ahonnan látszólag sikerült ugyan elmenekülnie, valójában viszont valószínűleg súlyos következményei lesznek az ott töltött időnek. Szorongató volt nézni, ahogy Laurie, a gondoskodónak tetsző drogdíler, simán benyomja Rue-nak a morfiumot.

A poszt elején említettem, hogy idén nem nagyon van cselekménye az évadnak, ám egy halvány sztorit azért kapunk, ami most látszólag a bőrönd köré van/lesz felhúzva, mint átívelő szál, ami konstans fenyegetésként fog lógni Rue feje felett egy ideig. Ez megint egy példa arra, hogy függőként mi mindenre hajlandó az ember.

Nem tökéletes sorozat az Euphoria, ez az évad sem az, de ha valamit, akkor Rue függőségének a történetét hitelesen, őszintén és a legnagyobb odafigyeléssel mesélik el Levinsonék. Az olykor a valóságtól elemelt aspektusok, mint a nézőkhöz való kibeszélés, vagy az álomjelenetek pedig pont azért kellenek, hogy kicsit finomítsák a rideg és torokszorító valóságot. Zendaya pedig minden egyes pillanatban olyan magabiztossággal áll bele az adott jelenetbe, hogy azt igazán félelmetes nézni.

Ahogy említettem, ebben az epizódban minden összeállt, és számomra megszületett az eddigi legjobb Euphoria-epizód, megy is rá a 10/10.

18 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2022. 02. 08. 21:53

eszméletlen erősen kezdett ez a rész. valamit adjanak ezért Zendayanak!

Amador - 2022. 02. 09. 02:33

Na ezt nevezem en 10/10-s resznek, vegig oda voltam szegezve a kepernyo ele.

Divide - 2022. 02. 09. 08:08

Imádtam, ahogy a kerítéseken és a háztetőkön Rue úgy pattogott, mint a regnáló parkour világbajnok, két tereptárgy között meg úgy vonszolta magát, mint akinek egyszerre van appendicitisze és kétoldali petefészek-gyulladása. 8)
Ja, és nagyon teszik a drogdíler néni, olyan vérfagyasztó kisugárzása van, hogy Mouse egy bolyhos kisegér volt hozzá képest.

Necridus - 2022. 02. 09. 09:26

Az szerintem is elég illúzióromboló volt, ahogy Rue átugrándozott mindenhol úgy, hogy a halálán volt + a világ legbénább rendőrei kezdték üldözni. A kerítésen átestek egy normál mászásból.

Egyébként a rész eleje tényleg bitang erős volt, Zendaya lenyűgöző volt most is.

Láttam egy kommentet TVTime-on, amin jót nevettem: “The dealer woman freaks me out, she talks like a Kardashian.”

dexike3 - 2022. 02. 09. 10:18

@Necridus: pont ez volt nekem is kicsit kiakasztó, írtam is, hogy Martha Kelly így lett instruálva, hogy ilyen stílusban beszéljen.
megdöbbentő lenne, ha a rész végi betoppanás nem is Rue, hanem Laurie bandája volna. kíváncsi vagyok, hogy ki érkezhetett meg Rue helyett (vagy tényleg ő az). szerintem ő inkább Alinál akarja meghúzni magát, vagy ki tudja kinél.
várom a tragikus lezárását az évadnak.

Shyllard - 2022. 02. 09. 11:23

Nagyon komoly epizód volt, eddig is tetszett az Euphoria, de ez a mostani rész miatt merem már szinte bárkinek is ajánlani, hogy próbálja be. Persze önmagában is erős volt, de szerintem kellettek valamennyire az előzmények, hogy -ahogy te is írtad- ne legyen túl személytelen ez az egész. Az tuti, hogy elérte a sori a csúcsát.

Jencike05 - 2022. 02. 09. 11:51

Iszonyat erős rész volt.
Bár szerintem nagyon hülye az anyja és Jules, hogy lehúzták a cuccot. Azon nem gondolkoztak hogy Rue honnan szerezte? És hogy azt vissza is kell adni a tulajnak?

Kietle - 2022. 02. 09. 13:30

nekem meg pont nem tetszett ez a rész, eddig az volt a jó az soriban, hogy nincs nagyon főszereplő, most meg végig csak Rue futkározik. Jencike05 az meg a másik, hogy egy egész bőröndnyi cuccot azért nem húz le az ember a wc-n. Akkor már inkább hívják a rendőrséget.

enamasik - 2022. 02. 09. 19:17

@dexike3
Gondoltam én is az évad végi tragikus lezárásra, mintha minden arra felé menne, csak valahogy nehezen hiszem hogy Rue nélkül lenne a harmadik évad.

Shannen - 2022. 02. 09. 19:40

“eddig az volt a jó az soriban, hogy nincs nagyon főszereplő, most meg végig csak Rue futkározik.”

Ezzel azért nem értek egyet, szerintem ez az első évadban és most is elég egyértelmű volt, hogy itt Rue köré van felhúzva az egész, az ő karaktere és útja miatt létezik a sorozat. A többiek pedig a kis színes karakterek, akik az első évadban ugyan időről-időre előtérbe kerültek és megkapták a saját sztorijukat, de a sorozat gerince akkor is Rue sztorija volt.

Kizártnak tartom, hogy Zendaya nélkül lenne folytatás, de ez nem zárja ki, hogy tragikus vége legyen a mostani évadnak, csak jó eséllyel mástól kell búcsúzni.

dexike3 - 2022. 02. 10. 08:21

@enamasik
@Shannen
nem hiszem én sem, hogy behúzzák Rue halálát (bár ez félig-meddig offscreen megtörtént korábban). de most elég sokat rugóznak rajta pl. mikor Rue mondja, hogy Ő már nem akar itt lenni. máskor meg túl akarja élni a többsávos utat. szóval megy a hinta-palinta. így teljesen nem zárom ki a halálát (de csak mint cliff), aztán a harmadikban újra él.
sokkal inkább azt gondolom, hogy a rossz döntései idézhetik elő azt, hogy a szerettei viselik majd következményeket. azok szívják majd meg, akik segíteni próbáltak neki. én ebben látnék olyan dramaturgiát, ami Rue függőségéhez passzolna. hogy ez most valamelyik családtag, vagy ismerős az majd kiderül szerintem az évadzáróban. de akár olyat is behúzhatnak, hogy több érintett lesz és mégis Rue éli túl. talán ez az önvád lehet majd a karakterfejlődésének a következő szintje. de ki tudja…

Roltii - 2022. 02. 14. 20:39

Kibaszott zseniális rész volt, ennyi és kész. Ezért éri meg ezeket leforgatni és megnézni.
És nagyon örülök hogy nem csak én gondolom így.

FormatioReticularis - 2022. 02. 15. 21:14

Én tökkre reálisnak tartanám, ha egy túladagolást követően Rue megvakulna, lebénulna, vagy hasonló egézségügyi borzalmat élne át..mert azt én sem gondolom, hogy meghalna. Nade egy ilyen esemény is ütős lenne

K - 2022. 02. 21. 16:33

Túl a hetedik részen: ez a legjobb epizód.

mercury - 2022. 02. 21. 19:34

Azért a hetedik rész is elég zseni volt. Más szempontok alapján.

ozonozone - 2022. 02. 22. 09:46

A 7. az eddigi legjobb rész! Zseniális volt a valóság és az előadás összemosása. Nagyon magasra rakta fel a középiskolai előadás szintjét bármely más film/sorozathoz képest.

Roltii - 2022. 02. 26. 13:22

A 7. rész is megközelítette ezt, egyszerűen zseniális évad, engem teljesen lenyűgözött
7. részben (is) csodálatos Rév Marcell munkája

evilskati - 2022. 02. 26. 23:10

Ez a 7. Rész, letettem a hajam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz