login |

Pilot-mustra: Queens – 1×01

2022. 02. 09. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Egy kicsit meglepett az ABC őszi premier újonc sorozata, ami főleg annak köszönhető, hogy nem nagyon nézek előzeteseket. Ugyanis sokkal szappanosabbra és drámásabbra számítottam, erre egy gyakran vicces, kifejezetten szórakoztató dramedyt láttam. Ami egészen az utolsó előtti snittig bizakodással töltött el. Hogy a legvégén hatalmas kérdőjeleket formázzanak a szemöldökeim. (Kíváncsi vagyok, hogy az utolsó jelenet eredetileg úgy lett volna-e az 1×01 végén, ahogy azt bővítve az 1×02 elején látjuk, vagy azt, ami történik, csak később találták ki?)

Akárhogy is, remek kezdés ide vagy oda, az 1×02 meglepően szétesett számomra. Nem feltétlenül rossz volt, csak sokkal kevésbé friss és érdekes. És szórakoztató. Tele fura írói döntésekkel. Ezek után egy harmadik résznek nagyot kell teljesítenie.

QUEENS – 1×01 – 7/10
QUEENS – 1×02 – 3,5/10

A sorozat egy 90-es években nagyon menő, népszerűsége csúcsán feloszlott hip hop együttesről szól, melynek tagjai előtt 20 évvel később lehetőség nyílik egy reunionra, amiből egy másodvirágzás révén akár anyagi és egyéb személyes hasznot is húzhatnak. Persze mindez azt is megkívánja, hogy megszokott életükből kilépjenek, ami értelemszerűen nehézségekkel is jár.

Az alapsztori egy az egyben a Peacock tavaszi premierjét, a Girls5Eva-t idézi meg, bár az inkább komédia, ez meg inkább dráma, de mindkettő azért hajladozott a másik műfaj felé is, szóval inkább csak az epizódok hossza jelent különbséget, a felmerülő témák már nem annyira, de szó sincs arról, hogy aki csak az egyiket ismeri, annak a másik ne jelenthetne néznivalót. Itt az együttes tagjai között van egy 5 gyerekes anyuka, akit megcsalt a férje, egy, aki country énekesként próbál befutni a rapper múltja után, egy egyházközeli feleség, aki kezdi felfedezni sajátmagát és rájön arra, hogy nem a férje mellett lenne a helye, valamint egy tévés műsorvezető, aki az egyik napról a másikra kerül kvázi sztárstátuszból az utcára.

A pilot a csapatösszeszedés fun sztorija mellett megalapozta a négy főhős jelenkori énjét, hogy utána a folytatás elkezdje a mostani sztorikat a 90-es évekbeliekkel vegyíteni, egyszerre futott egymás mellett a felbomlásé és az megalakulása, melyek során sok kérdőjel kapott választ és egyes dinamikák is világosabbá váltak. Azonban hiába tisztáztak pár “rejtélyt”sem a múltban, sem a jelenben nem lett túl érdekfeszítő, ami történt, kicsit minta kottából írták volna. Lehet, hogy ezért kaptunk egy flashforwadot, ami során eldördül egy lövés, ami talán végzett valakivel? Biztos, hogy szükség van erre a húzásra?

Nem tudom nem arra gondolni, hogy az első és a második rész között komoly kreatív váltások történtek, hiszen a pilotban egyes felvezetett sztorik az időugrásnak köszönhetően vagy (látszólag) eltűnnek, vagy gyorsan elvarrásra kerülnek (a férj és a lány szála is 180 fokos fordulatot vett, ami totál visszakozásnak tűnik, még akkor is, ha sok felesleges drámázástól kímélt meg minket.)

A Queens zenében nagyon erős. Míg sok zenés sorozat esetében húzni szoktam a számat a stúdiózások, a koncertjelenetek vagy a spontán éneklések miatt, mondván csak az időt rabolják a történet és a karakterek elől, addig itt nem volt ilyen problémám, valamiért ez a hip hopos stílus a dalszövegek, a koreográfiák, valamint a dalokban jelenlévő személyiségek miatt abszolút elfeledtette velem, hogy miközben képernyőn van, minden pihen a háttérben.

Mindennek persze lehet, hogy az is az oka volt, hogy nem elég erős szereplőgárdát szedtek össze. Eve eleve a hip hopból érkezett (20 éve a Let Me Blow Your Mind Gwen Stefani-val elég ismert volt), Brandi ismert RnB-énekes (aki most rappelhet – nálam ő kimagaslott egyébként, de vele elfogult vagyok), és Naturi Naughton is énekelt korábban, egyedül Nadine Velazquez volt szűz ilyen szempontból.

És le a kalappal előttük, mert előadóként nagyon jól teljesítenek, mind a jelenben, mind a 90-es évekbeli visszaemlékezésekben, azonban némelyiküknél sajnos a fiatal ént alakítva már rezgett a léc – eleve merész vállalás volt a készítők részéről megmutatni a múltat. (Mondjuk a hangzást illetően olykor nagy stúdiós olykor, pedig volt, hogy mondjuk Brandy egyik raprészénél teljesen originálnak hatott. Azt mondjuk nem értettem, hogy a “szerenádját” miért nem akarták felturbózás nélkül mutatni a második rész végén.)

Ettől még, ahogy írtam, ha annyira széteső és érdektelen lesz a folytatás, mint az 1×02-ben, akkor a zenei komponens és a helyenként maxra tekert fun faktor ellenére sem fogok maradni.

2 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2022. 02. 09. 18:15

Ki az a vöröske ott az egyik képen? (13)

Dohi - 2022. 07. 20. 16:55

mivel a girls5eva es a we are lady parts is bejottek, gondoltam hatha ez is. es tenyleg, bar ez azert gyengebb es sokkal-sokkal szappanosabb. az ordinary joe es a big leap is az volt (2 kedvenc orszagos ujonc dramam) es mind3 kasza lett, bar ez talan streamingen/kabelen tulelte volna. es legalabb a pilot vegi cliffet nem huztak az evad vegeig.

SPOILER
nem gondoltam, hogy meglepik, amit, mert nem nagyon szokas, plane nem az evad kozepen, aztan persze azonnal kiderult, hogy kamu. es igy se csinaltak vele semmit, tok folosleges volt. marmint semmisse tenni a nagy tortenest amig szappanopera modjara elo nem huzzak ujra a finaleban. utalgattak ra kozben, de igy meg a finale ezen resze nem ert semmit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz