login |

Kid Cosmic: a 3. évad

2022. 02. 10. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika,

Mindössze egy éves és egy napos pályafutást tudhat maga mögött a Kozmoszkölyök, de ez három szezont és huszonnégy epizódot jelent valójában, hiszen félévente kaptuk a következő évadot – ami sajnos mindig két epizóddal rövidebb volt az előzőnél. Nem volt tehát túl hosszú, viszont annál remekebb alkotás lett a Netflixen magyar szinkronnal is megtalálható animáció.

Remélem, hogy a magyar szinkron miatt többen rászánják magukat (mert számomra meglepő módon sokan vannak, akik megvárják, míg valami véget ér, hogy elkezdjék), ugyanis a mai animációk tengerében ritka kincsre tud bukkanni az, aki elkezdi.

A Kid Cosmic ugyanis egyszerre szórakoztató gyerekeknek és idősebbeknek, végig fun, olykor kifejezetten remek drámát dob be, és egy pillanatra sem akar megállni, folyamatosan fokozza a tétet és egyre epic-ebb történetet hoz, miközben gyönyörködhetünk a képregényes stílust megidéző animációban. A pilotnál is nagyon dicsértem és a spoilermentes kritikákban (S1 és S2) is kiemeltem, miért is annyira szerethető.

Sajnos a huszonnegyedik epizóddal lezárták Kozmoszkölyök történetét, de azért nem szomorkodhatok, mert az utolsó évad volt olyan merész, hogy erősebb fókuszt adjon az érzelmeknek, amikkel egy pazar zárást sikerült összehozni. A tovább mögött erről, immáron spoileresen. 

A második évad végén azzal a gondolattal álltam fel a képernyő elől, hogy vajon hova lehet ezt még fokozni, elvégre legyőzték az űrben a hatalmas világrombolót. Van ennél nagyobb ellenfél? Cselesek voltak az írók, ugyanis tudták fokozni azzal, hogy valójában nem is győzték le az S2 végén, csak egy alternatív valóság csapdájába helyezte az a hőseinket.

Az alternatív valóság még elfért volna egy kicsit azért, izgalmas volt a classic szuperhősködés és jó volt látni, ahogy a Kölyök kiélhette ezen vágyait. Sajnos elég hamar letekerték, már a második részben kiderült, hogy nem minden az, aminek látszik, a valóságba visszamenekülés lehetett volna hosszabb több bujkálással, megtévesztéssel, átveréssel.

Arra viszont nagyon örülök, hogy kitértek, hogy a Kölyök szülei nincsenek velünk. Amikor az első szezonban szinte néhány tizedmásodpercnyi jelenetet kaptunk arról, mi történhetett velük, akkor még nem gondoltam, hogy mennyire hatásos, érzelmeket megindító szálat fognak bevetni később. Ezt ráadásul tudták fokozni azzal, hogy a kiszabadulás után G Papának fel kellett áldoznia magát és betekintést nyertünk abba, amikor a Kölyök odakerült nagyapjához és meg kellett egymást szokniuk.

Szótlanul, feszülten néztem végig a múlt történéseit, ahogy a tehetetlen nagypapa kirohant és kereste a menekülő unokáját, majd végigvigyorogtam, ahogy végre egymásra hangolódtak. G Papa alapból a sorozat legjobb karaktere, a szíve és rengetegszer legnagyobb humorforrása volt, úgyhogy mástól nem is tudott volna igazán ütni hasonlóan érzelmes jelenet. Ezért is volt annyira sokkoló, amikor kiderült, hogy a 14. fajta hatalomkő valójában a hippi nyakában lógó medál, ami gyógyító erejű, ezért is élhetett már több mint 100 évet fürgén és energikusan.

Az utolsó előtti epizód tehát azzal ért véget, hogy sikerült a bolygórombolót megakadályozni, viszont G Papa elvesztette a gyógyítókövet, úgyhogy adott volt, hogy az utolsó 25 perc már csak amolyan levezetés, G Papa gyászolása. Igazából nem is az lepett meg igazán, hogy a kedvenc karakterem mégsem halt meg, csak már gyengébb, hanem az, hogy így is sikerült izgalmas jeleneteket hozni azzal, hogy a Kölyök nem tudta elfogadni, hogy megmentették a világot, mégis minden a régi – végül mégsem lett így a Kölyöknek hála, hiszen az űrlények éttermévé vált a bisztró, így a Föld megnyílt az egész világ előtt.

A Kozmoszkölyök egyértelműen az újranézős kategória, ráadásul a magyar szinkron is telitalálat (a második évadtól Kid már nem is olyan irritálóan harsány) és tartom, hogy az elmúlt idők egyik legkülönlegesebb animációja. Még sok ilyet! Nem volt tökéletes (mintha a motoros, sötétben motyogó ellenfélről meg is feledkeztünk volna), de így is rettentően szórakoztató és emlékezetes sorozat lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz