login |

Pilot-mustra: Suspicion – 1×01

2022. 02. 10. 21:30 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Miután megnéztem az Apple Tv+ múlt heti újoncának, a magyar felirattal érkező Gyanúnak a premierjét, elkezdtem azon búsongani, hogy a mostani nagy választékban mintha a politikai thrillerek alulreprezentáltak lennének. Vagyis…, ez annyiban nem igaz, hogy Európa úgy ahogy szállítja a műfaj képviselőit, de Amerikában régebben nem csak a Homeland volt, hanem pl. a Designated Survivor, a Tyrant, a Condor, a Berlin Station, vagy olyan 1 évadra hitelesített darabok, mint az Allegiance, az American Odyssey, a Deep State vagy a State of Affairs. (Még a Crisis vagy a Hostages is bírt politikai komponenssel.)

Nem véletlen, hogy a fenti címek közül 3 is izraeli sorozat alapján készült (a negyediket pedig izraeli készítő jegyzi), és bizony ez a Suspicion-re is igaz, nem tudom, emlékszik-e valaki a megtörtént események alapján készített False Flag-re, melyet itthon 2017-ben a Fox mutatott be Hamis zászló címmel (itthon a FOX+-on még nézhető). Ez szolgáltatja az alapot, aztán majd kiderül, hogy mennyi mindent vettek át belőle.

SUSPICION – 1×01 – 7/10

Persze kicsit csalok, hiszen a Gyanúban egyelőre nem sok politika van, inkább csak egy politikai szál, a stílusában a sorozat azért felhasználja a műfaji jegyeket. A fő motívum inkább a megfigyelés (az aspektust ld. még a brit The Capture-ben), a személyes szféra kérdése, illetve az a rémálom szcenárió, amikor az ember azt látja a tévében, hogy őt valami kiemelt bűnügy gyanúsítottjának bélyegzik meg kamerafelvételek alapján. És ez a közvélemény előtt sem titok.

A pilot egy emberrablással indít, mely felkerül a videómegosztó oldalakra és durva nagy víruskarriert fut be és meme-esedni kezd. Nyilván sokan azt hiszik, hogy csak valami poénról van szó és azért osztják meg, de hamar kiderül, hogy egy befolyásos, angol nagykövetté való kinevezés előtt álló üzletember gyerekéről van szó, a rendőrség pedig nagy erőkkel nyomozni kezd, és rögtön be is azonosítanak pár célszemélyt. Mind brit nemzetiségű.

Mi a célszemélyeket ismerjük meg, és látjuk az életüket a letartóztatásukig: egyikük az esküvőjére készül, a másik egy családi vállalkozásba segít be, miközben kiugrási lehetősége után kajtat, a harmadik pedig szimplán csak egyetemi tanárként dolgozik. Mind ártatlannak tűnnek, a rendőrségnek nincs is sok mindene ellenük, és amikor letartóztatják őket, akkor számunkra is kiderül, hogy mindezt mi alapján teszik, milyen motivációkat gyanítanak, és miért pont őket szúrták ki az Amerikában elkövetett eset kapcsán.

Az 1. rész a letartóztatással ér véget, szóval a folytatás mindenképp kell a pilothoz, hogy kristályosodjon a kép. Főleg, hogy mellettük megismerünk valakit, akiből sokkal egyszerűbben kinézhetjük, hogy simlis (ettől még nem kell, hogy terrorista legyen), hiszen ő profi módon meglóg a rendőrség elől, és hullákat hagy maga után. A kérdés az, hogy mi a célja? És persze az is, hogy mi a helyzet az ártatlannak tűnő többiekkel? Tippre nem csak az esetleges ártatlanságukat fogják bizonygatni, hanem kiderülnek titkok is róluk.

A Suspicion teljesen tankkönyvszerűen kezd, és ennek megfelelően nagyon korrektül felmondja a leckét. Bár egyelőre kottából játszik, de mivel nem nyúl mellé, nekem abszolút bejött a kezdés a műfaj iránti elfogultságom miatt. Egyszerűen nagyon szeretem a totális bizonytalanságban való tartást (ez rám és a karakterekre is igaz), amikor lehet találgatni, illetve a paranoia-hatást, hiszen az egész sorozatot az adja el, hogy vajon a gyanúsítottak mit éreznek, mihez fognak kezdeni a megbélyegzésüket követően.

A sorozat témája egyébként számos etikai kérdést is felvet, illetve elég komoly aggodalmakat szülhet, ha valaki elgondolkodik azon, hogy mennyire tudnak behatolni a privát szférájába a hatóságok – ez az a téma, ami minden alkalommal üt számomra, hiába láttam már többször az adott megközelítést. Ráadásul mostanság ugye még aktualitása van – nem csak a Pegazus-szoftver címoldalakra kapcsán, hanem az ukrán-orosz konfliktus miatt is. (És akkor még az álhírekről nem is beszéltem.)

Ugyanis azt sem lehet elfelejteni, hogy a Gyanú nem csak az átlagemberek szintjén játszódik, hanem a legmagasabb politikai körökben is, hiszen teljesen jogos azt gyanítani, hogy nem véletlen, hogy a nagykövetet vették célba. És megint ott van előttünk a kérdés, hogy vajon mire megy ki a játék?

Szerettem nézni a Gyanú első két részét, kellemesen kétségekbe ringatott. Nem hiszem, hogy bármilyen szempontból kiemelkedő volt a kezdés, de jól össze volt rakva, volt stílusa, jó volt látni a főbb szerepekben a csupa régi főszereplős sorozatos arcot (Kunal Nayyar, Noah Emmerich, Georgina Campbell, Elyes Gabel, Elizabeth Henstridge), remélhetőleg még fel tudják hova pörgetni a sztorit és mernek merészek lenni a készítők a felvonultatott disznóságok kapcsán.

ui: Ó, az ugyancsak izraeli Tehran-ról el is feledkeztem, mint műfajtárs, nemsokára jön a 2. évad.

14 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2022. 02. 10. 23:21

Basszus ez mekkora csalódás… A közelmúlt koppanásai után pont valami nyomozós/thrilleres sorozatot szerettem volna – de ez a nyomozós részt tekintve elképesztően übergagyi… Akkor jöhetne hogy de legalább érdekesek a karakterek (amikre be is áldozták az első részt – nem csoda hogy rögtön kettővel nyitottak, kár hogy abban sem volt sok köszönet), szóval a három karakter totál érdektelen. Akit meg látunk gonoszkodni, az meg olyan paródiaszerűen over-the-top dolgokat csinál sorra hogy nem akartam elhinni amit látok.
Közben meg azért ez a sorozat komolyan akarja venni magát (legalábbis nem vettem észre hogy ne így lenne), de hát ez esélytelen.
(ja, a készítők részéről meg hogy Uma Thurman főszereplésével, hehe :)) Mondjuk nem mintha ezt bárki meg tudná menteni)

PS: a Tehran le sem tudom írni mennyivel volt jobb (elejétől a végéig, tök jó hogy eszembe jutott ezzel hogy abból várom is a kövi évadot) Viszont a Hamis zászlót még nem láttam, azt akkor el is fogom kezdeni, remélem jó lesz!

bvr - 2022. 02. 11. 01:53

Na hogy hátha valami jó is lesz elkezdtem az alapul szolgáló izraelit – és két rész után azt tudom is ajánlani! Sokkal jobban, értelmesebben, feszesebben építkezik, és bár az itteni gyanús figura szálán is vannak nem éppen realista húzások, viszont a sorozat saját világán belül azoknak is van értelmük! Szóval ezt nem kérdéses hogy nézni fogom.

Pipacs - 2022. 02. 11. 14:34

Spoileres kérdés: valaki mondja már meg, honnan van a pénz, amit a menyasszony csaj feladata őrizni, ha egyszer a váltságdíj, amit időben később követelnek a pénz megléténél, nem is pénzbeli, hanem az, hogy “mondd el az igazat”??? Most én vagyok a hülye, vagy a tükör görbe? :D

winnie - 2022. 02. 12. 11:07

az nem a váltságdíj, vagy legalábbis nincs köze a pénznek elvileg a rabláshoz. a 3. részben kiemelt szerepet kap.

Pipacs - 2022. 02. 12. 13:50

winnie: köszi! Ott még pont nem tartok. Csak olyan fura volt, mikor mondták a nőnek, hogy “ő a pénz”. Mintha már valamit ezek szerint elkövettek volna korábban is. Mindegy mindjárt megnézem és megtudom. :)

abba - 2022. 02. 12. 14:05

Nagyon kisiskolásan mondják fel a leckét az első részben. Mindenfajta fűszerezés nélkül, számomra semmi sem hiteles, se a miliő, se a karakterek, pláne nem a párbeszédek. Nagy csalódás.

Pipacs - 2022. 02. 22. 01:13

Na én minden maradék érdeklődésemet elveszítettem. Ez már asszem a 4. rész, ami jönne de nem bírom nézni. Sehova nem tart, unalmas, látszólag összefüggéstelen (okosak akarnak lenni, mert persze a nagy kirakósból ez még csak a “széle”, de nem zseniálisan szövevényes, csak boooorring). A szereplők ellenszenvesek és nincs kinek “szurkolni” se, érdektelen hogy kivel mi fog történni. Mínusz egy néző, almás tévé plusz! :P

winnie - 2022. 02. 22. 10:29

szerintem ma meg fogom nézni a negyediket, meglátom, hova állok, mert twitteren korábban ez jött szembe velem az 1×04-ről:

A Suspicion részről részre jobb, sőt a maiban már üresjáratok sem voltak. Sokkal komolyabb kérdéseket feszeget, mint amit a pilot ígért, és minden részben van egy olyan fordulat, amit igazából nem láttam előre. Ebben most legalább 2 is volt. Kár, hogy jutott cserébe egy rossz is. A legfurább az egészben, hogy bárkinek tudsz szurkolni Uma Thurman és Noah Emmerich karakterén kívül. De imádom, hogy minden részben jön egy újabb, hogy akkor eddig xy hazudott vagy sem pillanat.

bvr - 2022. 02. 22. 12:57

Tényleg utána nem is írtam, de a hamis zászlót még azon a hétvégén végignéztem, egy teljesen korrekt popcorn kémsorozat volt, simán tudom ajánlani.
De azért kimondottan örülök hogy előtte láttam ennek a suspicionnak az első két részét – innentől állatorvosi beteg lóként tudok hivatkozni rá amikor rossz adaptálásra keresek példát :)) Azaz amikor (általában ez könyveknél) felmerül hogy nem az a baj hogy eltért, hanem hogy ettől teljesen függetlenül önmagban rossz (és az már csak hab a tortán hogy az eredetiben meg végiggondolt és jó) olyankor az a standard ellenérv hogy persze mert az olvasó csak azt utálja magát a változtatást. Most amikor a suspitiont láttam még azt se tudtam milyen a hamis zászló, és ettől függetlenül teljesen homlokcsapkodós volt amit a sötét figura sorban művelt. És aztán kiderült hogy ezeket amúgy átvették, csak az eredetiben nem voltak ilyen barom módon túlhúzva (egyszerűen csak elköt egy robogót, de természetesen semmi olyan baromság nincs hogy ehelyett fölöslegeges és értelmetlenül erőszakkal raboljon, félig agyonverve valakit. A jachtot sem értelmetlenül felrobbantja a semmi közepén, hanem menekülés közben csak így tud kicsúszni amikor szorul a hurok. Az is sokkal ötletesebb (bár ez messzebb vezet) hogy miért kezd már a repülőn a menekülési tervbe (ezt nem lövöm le) mert rögtön beránja a nézőt hogy milyen mély dolgok lehetnek a háttérben.
Ez amúgy átvezet oda is hogy a hamis zászló mennyivel jobban indul (ezzel nem árulok el semmit, mert konkrétan ezzel indul) látják magukat a moszkvai híradóban, így a néző rögtön érti miért pont ezt az 5 ember kezdi vizsgálni a belbiztonság. Eleve a rendőrség egy kompetens, tervszerű csapat, nem két szerencsétlen mint itt az első két részben aminek tűntek (főleg annak fényében hogy a suspicionben konkrétan az emberrablás után nyomoznak, és azért ahhoz elég egy-két olyan filmet/sorozatot látni hogy ott mennyire kritikus lenne az első 24-48 órában a sebesség amiből az égvilágon semmi nem jön át. Stb, stb)
Amúgy bár ezt 2 rész után kaszáltam, viszont amikor végignéztem a hamis zászlót mégis lesz ebben legalább annyi jó hogy ha már kint lesz a teljes évad át fogom majd gyorsan futni mert így egymás mellett az eredetivel való összehasonlíthatósága viszont baromi érdekes és tanulságos.

Pipacs - 2022. 02. 23. 03:24

winnie: Te jó ég, az a nő Uma Thurman? :D Soha nem jövök rá, ha nem írod… :) A kasza marad, de azért ez vicces. :))

winnie - 2022. 02. 23. 05:49

nem én mondom, hanem az, aki írta a véleményt:)

Snoopyzit30 - 2022. 03. 16. 19:08

Belekezdtem a 2. részbe de már vagy 3x, és mindig akadt fontosabb dolgom. Gondolom ez jelent valamit és nem is kellene erőltetnem.

punyapapa - 2022. 03. 21. 17:44

Evadzáró után
Tisztességes iparos munka az évad.
Ami viszont fájó, hogy az évadzáróban felvetettek olyan kérdéseket amik, nagyobb kibontást érdemeltek volna.

kytexxx - 2022. 10. 27. 13:52

Hát ez elég gyenge darab lett. Nagyon átlátszó volt, hogy mikor mi fog történni, lehetett sejteni minden egyes új rejtélynél, hogy ki állhat a háttérben. A szereplők teljesen érdektelenek voltak számomra. Végig olyan érzésem volt, hogy olyan szájbarágós az egész, mintha gyenge elméjűeknek írták volna meg, rengeteg cringe és abszurd jelenet volt benne.

A legviccesebb az volt, amikor az utolsó részben (asszem) Sean megszólaltatja a vészjelzőt a szállodában és Aadesh (?) a háttérben a plafont sasolja, mielőtt megszólalt volna a vészjelző….

Van pár kérdés, amire nem adtak választ, de a történtek fényében nem is érdekel már. Elvileg kaszát is kapott, nem véletlen. Annak az egynek örülök, hogy csak 8 rész volt, 24 órán belül ledaráltam, így viszonylag nem pazaroltam el rá sok időt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz