login |

Pilot: Promised Land

2022. 02. 11. 15:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

A határon átszökők számára gyönyörű arany fényben fürdik az ígéret földje, ahol az álmaikat végre valóra válthatják, már ha nem az volt a csúcs számukra, hogy átjutottak. De persze semmi nem lesz ilyen egyszerű az ABC sorozatában.

A történet? Nos, a korai leírásoknál jobban a pilot után sem tudnám összefoglalni. A lényeg, hogy fiatalon mindenki csinálta mindenkivel, aztán elhagyta a párját, hogy más mellett kössön ki. Idősen meg elkezdik a régi sebeket feltépegetni, és egymást marni ezek az emberek és családjaik. Mindez a borászat kőkemény világában játszódik, de az nyilván csak díszlet, 1 percet nem kap a tényleges borászat.

A mezőkön dolgoznak a Mexikóból átszököttek, az egész fölött ott a gazdag úr, és mondom, mindenkinek valami hátsó célja, vagy sötét titka van, csak az agyonzsúfolt pilotban látunk vagy 10-20 bűnesetet. Amolyan igazi országos “mindent bele”! Látványos szappan – ennyi kéne leírásnak.

A kidolgozására is a tipikus “profik dolgoznak”-jelző illik, mint általában az adásig eljutó országos sorozatoknál. Vagyis hm, a Fantasy Island kapcsán felrémlik, hogy már nem olyan egyértelmű ez a jelző. A lényeg, hogy korrekt az egész. A digitális zöld a világról le tudott volna hozni a fényképezésben, de szerintem ez nagyon “your problem” ellenérv, mert valójában tiszta képek, bevált kompozíciók jellemzik.

Nyilván ennyi karakternél kifejezetten pilot érzést ad az is, hogy mindenkit megpróbálnak bemutatni, de így nagyon fókusztalan lesz az egész. Tudjátok mihez lehetne hasonlítani? A Yellowstone-hoz! Úgy is lehet sok embert behozni és még fő konfliktust is építeni, ahelyett itt még nagy rivalizálás és a “Hoppá!” felfedés is unalmas expozíciónak érződik “sosem bocsátottad meg nekem, ezért utálsz!!!”. A színészekbe el sem merülnék, korrektek, pár ismert arc, nyilván hoznak egy minimumot.

Gondolkoztam azon, hogy miért próbálhatták be páran a sorozatot, még a csalódások rovatban is kapott említést, de igazából tudom: ehhez hasonló tényleg nem sok van streamingen. Ezt nem teljesen negatívan értem, bár személyesen el nem tudom képzelni, hogy a mostani platina korban ilyesmibe öljem az időmet komolyabban, de ilyen intrikás, korrekten megcsinált, rengeteg karakteres felszíndráma többnyire csak a “nagyokon” van.

A teljes kép érdekében meg kell említenem, hogy persze komédiában néha még villantanak az országos adók, de igazából ott maga a zsáner tűnik el, ahogy a filmeknél történt szépen-lassan. Vagyis a visszaszorulás jobb szó lehet, mert azért nyilván vannak még komédiák a mozikban is néha, ahogy streamingen is akad jó, de már annyira sem húzóerők, mint régen. Ellenben egy jó kis dramedy, mi?

A blog elején persze minden ilyet örömmel próbáltunk be, mert kevesebb sorozat volt, ezért is ragaszkodik winnie ahhoz, hogy mindről próbáljunk írni még most is, de részemről manapság nem tudnám jó szívvel ajánlani ezt sem. Szerintem az országos adóknak egyáltalán nem az átívelő dolgokra kéne gyúrni.

A Promised Land pontszáma? Nézhető 6/10 persze, mondjuk nincs jó lendülete, így szerintem 10 éve sem ragadtam volna le, de ajánlani tényleg csak felületes háttértévéként tudnám, viszont úgy meg pont a nagy DRÁMAI leleplezések maradék erejét vesztené el az ember.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz