login |

Reacher: vége az 1. évadnak

2022. 02. 11. 21:45 - Írta: human

22 hozzászólás | kategória: kritika,

A melák Sherlock Holmes megoldotta az ügyet! Az Amazon Prime Video-ra érkezett Lee Child-adaptáció kezdéséről írtam a múlt héten, de gyorsan lecsúszott az évad, szóval lássuk azt az összképet.

A történet középpontjában ugye egy 192 centis, 140 kilós, csupa izom figura áll, aki a katonaságnál is valami nyomozó volt, meg szökevényeket kapott el. Leszerelése után kevés poggyásszal járja az országot, így jut el egy blues zene szempontjából fontos kisvárosba, ahol meggyanúsítják egy gyilkossággal. A konkrét eseményekbe ennél jobban most sem megyek bele.

A lényeg, hogy nem pár sima gyilkosság kiderítéséről szól az évad, hanem lassan egy nagyobb ügy bontakozik ki belőle, amiben mindenféle zsoldosok is vannak, szóval van aprólék Jack Reacher számára, elszabadulhat az ökle és minden mása. Tulajdonképpen ebben különbözik egy sima átívelő nyomozóstól, a konkrét akciójelenetekben, amikor Reacher odacsap. Pont ezek miatt lesz az egész kicsit… olcsóbb szórakozás?

Azt a kezdésnél említett dolgot továbbra is tartom, miszerint az egész egy Mentalista-Psych vagy hasonló szintjén mer komolytalankodni vizuálisan és írásilag, miközben tényleg emberekkel etetik meg a saját golyóikat és hasonló durvulások vannak benne. Nagyon-nagyon furcsa volt a fényképezés és többi által sugallt kicsit nyugis, néha feelgoodnak szánt hangulatba a teljes brutális valóság megérkezése.

Vagyis nyilván nem a teljes valóságé. Az egész egy ponyvaregénynek tűnik a tényleges történéseket nézve, annyi rosszfiú hullik el a végére mindenféle következmény nélkül, hogy a Reacher teljesen elrugaszkodik a realizmustól és átmegy a 80-as évek izomcsávós akciófilmjeinek az irányába. Akár még a Commando is beugorhat, csak komolyabban veszik az egészet. Ez a lenti kép például…

Összességében mégis a szórakoztató oldalra hoznám ki a végeredményt, és még a fő ügyben is volt egy fordulat amit nem láttam jönni. El lehet lenni a Reacher-sorozattal. Mondjuk lehetnének jobbak a színészek, az egész nagyon B-nek érződik végig, de valójában a főszereplő karakter brute mivolta, és a mellékszereplők mégis sínen tartják a nézői élményt.

Igazából ilyen sorozattal nincs tele a padlás, szóval akiknek bejön ez a zsáner, azok hozzám hasonlóan már rá is ugorhattak. Az biztos, hogy a végeredmény semmi extra, nem tör át presztízsbe, csak egy nyugis 8-10 óra (most fejből nem ugrik be pontosan mennyi.) És már a 2. évad is be van rendelve. Regény pedig van bőven.

22 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2022. 02. 11. 22:42

Nálam nagyon betalált.
Világ egyik legsemmilyenebb színésze(karaktere, I Zombie nyomozója) volt itt nekünk, Bostonból, szemüvegben. Többiek hozták az elvárt szintet, de senki nevét sem kellett lejegyeznem az új füzetembe, Jaws-esélyesek közé.
Néha tényleg ’80-as évek akciófilmjei túlzásai köszöntek vissza. Medence előtti bunyó kilógott.
Fordulatos volt a történet. Emlékezések is tettek hozzá. Fényképezés külön bejött.
Főszereplő választása tökéletes.
Nagyon kellemesen meglepődtem.
8,5/10

Scat - 2022. 02. 11. 23:25

Én örültem neki, hogy átívelős lett a sztori, nem lettem volna kíváncsi egy Monkra, aki tud verekedni. Jó volt ez így.
Tetszett a hangulat, Reacher karaktere, aki lényegretörő volt, akárcsak a sorozat főcíme.

A történet is szórakoztatott, minden rész végén érdekelt, hogy mi lesz a következőben, nézette magát. Le is daráltam egy hétvége alatt.

A karakterek is rendben voltak, tetszett, hogy nem volt rejtett érzékenyítés. Hiába na, szerencsére ez nem egy Netflix sorozat.

A fenti kommandós képhez hozzáfűzve vicces volt, hogy ott négy embert pikk-pakk kicsinált, de a főgenya unokatesóját, aki fele akkora volt mint ő, azt nem. Vele küzdeni kellett, mert ő valamivel több volt egy nevenincs bakánál. Dramaturgiailag értettem, csak az arányokat nézve nagyon erőltetett volt, még egy olyan sorozatban is, ahol Reachert feszítővassal ütik, de még csak zúzódásai sem lesznek :)

Fiskális - 2022. 02. 11. 23:38

Részben a könyvekről, de alapjában a sorozatról is mondom, mert egy ennyire kultikus könyvsorozatnál ettől nem lehet eltekinteni…:
Igen, ez egy ponyva vagy ponyvaimitáció, de néha nagyon pontos lélekrajzzal, kisvárosi hangulatképpel stb. Pl. a regényben a fodrászos jelenet egésze biztosan szépirodalmi szint …. amit 5 perc múlva egy másik követ, ami meg mintha a Banshee-képregényes és filmes világából lépne elő… szinte az ember várná a képernyő sarkában egy nagy felhőben a Baang! Wooow! stb. színes feliratokat.
Ez a vegyes képlet valójában szórakoztató, mert soha nem lépi át a határt, s nem azonosul egyik zsánerrel sem maradéktalanul.

Nem nagyon lényeges általában, de itt igen, hogy J.R. 195 cm és 110-115 kg. Egy 192 cm-es és 140 kg-os ember esetlenül kövér, nem kigyúrt.
A valóságban (a regényvilágban) Reacher sem az, hanem inkább természettől nagy csontú, súlyosan erős. (Egyszer Katowice és Krakkó közt vonatozva láttam lengyel bányászokat, azok közt voltak ilyenféle természettől való erőgép-óriások…)
S Reacher igazából nem verekszik, hanem pár ütéssel kiüt embereket hatalmas erővel, általában rúgással és ütéssel csontot tör mindjárt elsőre.
A film legvalószínűtlenebb jelenete amúgy a medencében végződő hosszú verekedés volt, mert értelmezhetetlen, hogy máskor 3-4 nagydarab embert gyorsan kivégző Reacher miért kap annyi ütést, majdnem legyőzik és nem tud válaszolni ill. “eljárni” egy különösebben nem képzett kb. 175 cm-es és 70 kg-os emberrel szemben.

Ezzel együtt szerintem a regény (talán magyarul “Halálos szint” lehetett volna, jobban, mint a megjelenési cím, az “Elvarázsolt dollárok”) és film viszonya rendben volt, a szereplők is kb., nekem az eredetihez, talán meglepő a főhősnő (Roscoe) karaktere, hanem is pontos külseje passzolt leginkább.

Én néznék még pár “kötetet” az eredeti 23-24-ből… Lee Child öccse belépése óta nem kedvelem annyira a könyveket, de hát azelőtt is volt vagy 6-8 minőségi, akár 100%-os darab :-)
Még annyit, hogy tetszett, hogy a 8. rész végén, amikor Finlay-t keresi a bisztróba Reacher búcsúzni, szembejön, sovány, aszott, magas alak és kicsit ütköznek … bocsánatot kér Reacher… értelmetlennek tűnk? — mint Hitchcock 😎 néha… itt Lee Child maga az. Aki már a Tom Cruise adaptációkban is kapott néha 3-4 másodpercet… :)

A sorozat nálam 8/10-es.

Adam - 2022. 02. 11. 23:48

Jó volt, egy langyosabb Banshee jött ki belőle.
Kicsit megijedtem, hogy meleg a főszereplő, mert kb. a negyedik részig kell elszenvedni magad, hogy legyen szeksz, úgy, hogy a csaj már az első résztől felfalja a szemeivel, de utána teljesen megnyugodtam.

serra - 2022. 02. 12. 07:47

Nagyon hiányzott már egy ilyen sorozat. Fogalmam sincs egy mai tizen-huszonévesnek hogy tetszenek ezek a macho Schwarzenegger-féle “egyszermélyes hadsereg” akciók de én ezeken nőttem fel és imádom őket. 10/10.
Remélem a második könyvvel – Die Trying – folytatják ami a kedvencem és a kisvárosi környezetből Montana hegyes tájaira viszi a sztorit. Mehetne is a Yellowstone crossover. :)

Én is akarok kommentelni... - 2022. 02. 12. 08:12

Én az imént végeztem a sorozattal.
Már várom a 2. évadot. Bejött a stílusa.
Nekem Reacher színészválasztása az Altered Carbon 1. évadát idézte fel. Azt is imádtam, bejött a stílus (ott a második évad ugye már kuka lett érthető okokból).

T - 2022. 02. 12. 08:30

Összességében nekem is nagyon tetszett.
Az a medencés harc viszont szerintem is nagyon kilógott a sorból.Olvastam az összes eddigi könyvet és Reacher ritkán üt, rúg vagy fejel benne kétszer, elsőre törnek a csontok általában és nem a sajátjai. :D

Bugarov - 2022. 02. 12. 09:07

Ez egy hiánypótló sorozat volt. Tudnám nézni minden este.
Egyetlen dolgot tudok felhozni ellene: a vegső leszámolást a gagyinak éreztem.

Krasznai Ágnes - 2022. 02. 12. 14:15

Tökéletes sorozat!
Jöhet a folytatás!

Turbo - 2022. 02. 12. 16:21

Jó móka volt, de bőven nem kiemelkedő. Az utolsó rész meg igazi bohóckodás volt. 6.5/10

N'taro - 2022. 02. 12. 16:52

A trailer alapjan nem tudtam eldonteni, hogy a fohos CGI vagy sem. :D

Tajpan - 2022. 02. 12. 18:41

Nekem nagyon bejött. Nem az évszázad sorozata, de kikapcsolódni tökéletes. De kövezzetek meg: a Banshee jutott folyton az eszembe :)

Nemkati néni - 2022. 02. 12. 21:54

Pont most nézném, erre a második rész közepén elment a Kabelnetz, mobilon még csak 15 GB-os a havi csomagom. :/

Kobun - 2022. 02. 14. 21:16

Hétvégi darára jó volt.
Tetszett a hangulata, képi világa. Az előttem szólok összefoglalták a gyengeségeit.
Talán még nekem az volt fura, hogy egy 1700 fős kisvárosban minden van, ja és nem tunik fel éjszakánként egy pick-up 4 Hazmat cuccos emberrel…
A Reacher filmek közül az elsőt nagyon szerettem ez a 2 film között volt színvonalán nekem..

yeti - 2022. 02. 14. 23:11

Akiknek annyira nem jött be: Tölük kérdezném, hogy maga a műfaj nem jön ben, illetve mitől “B” kategória határa?

Megtehetnék azt hogy javasolnak a műfajban “igazi” 8+ pontos “A” kategoriás sorozatokat, mert nekem alapvetően bejött és nem is nagyon találok hasonlót. Szóval pliz help. Félretéve a szakrazmusomat, tényleg help, hátha lesz mit néznem :)

Mert akció-vigjátékból tetszett a Halálos fegyer, nyomózosból meg akár a Line of Duty, meg szinte az amúgy atomlassú skandináv vonal is (pl. Killing, Broen).
De ezek mintha más műfajban versenyeznének.
Azért a jó 24 még mindig nagyon hiányzik :)

T - 2022. 02. 15. 00:20

yeti

Ajánlom a Banshee-t, ha esetleg nem ismernéd. ;)

yeti - 2022. 02. 15. 02:13

T

Köszi. Megvolt a Banshee. Sok ismerősőmnek ajánlottam anno, amikor ment. Alapvetően tetszett is.
Az Into the Badlands is megvolt, az is tetszett.
De ezeket én személy szerint picit “B” kateroriásabbnak éreztem, akár a történet vezetés, akár a környezet elfogadása után a realisztikusságát nézve is.
Ha nagy nehezen, az embernek persze el kell fogadnia, hogy mindenkinek más tetszik :)

Talán egy sorozat volt mostanában, amit nem értettem hogy miért szorult annyira háttérbe, és picit jobbnak is tartok hasonló kategoriában, az pedig a “Warrior”.

Én nem érzem azt, hogy hemzsegnének mostanában a viszonylag pörgös akciósorozatok. Szóval aki úgy érzi, hogy látott az elmúlt 10 évben hasonló vagy jobb akció sorozatot, az pliz ne tartsa magában :)

Sokat köszönhetek a junkie közösségnek. Szerintem az oldal nélkül nagyon nehezen találtam volna meg a Line of Duty-t például, ami igen nagy kedvencem lett.

Szóval pliz help az ötletekkel :)

Ena - 2022. 02. 16. 17:44

Yeti, The bodyguard? Caliphate/Kalifat?

yeti - 2022. 02. 18. 04:07

Ena: köszi mind2 ajánlást – A Bodyguard is nagyon tetszett.

Illetve a másikat már fel is vettem a nézendő sorozatok közé :)

Ena - 2022. 02. 18. 13:12

Yeti, nincs mit :) Esetleg Vigil vagy The head, ha még nem láttad őket.

Yooha - 2022. 02. 19. 20:33

Nagyon tetszet!
Az első Reacher filmet láttam, nem volt rossz, de pusztán amiatt nem kezdtem volna bele. De annyian dicsérték hogy elkezdtem, és nem bántam meg. A legjobb értelemben vett ponyva volt, annyira tipikus: A hallgatag magányos hős megérkezik az idilli kisvárosba, ahol hamarosan kiderül hogy a mélyben nagy disznóság lapul. Néhány nem várt szövetséges oldalán hősünk rendet tesz.
Nekem is a Banshee jutott eszembe, abban “szebbek” voltak a verkedések, de ez se volt rossz. Mondjuk itt 1:1-ben nem volt senkinek esélye Reacherrel szemben, a Bansheeben meg több méltó ellenfél volt.
Szóval nagyon jó kis szórakozás volt, nem akartak nagyot markolni vele, nem volt erőltetett, Royal Shakespeare Company magasságokat megcélzó és elbukó színészi játékkal meg ilyesmi. Várom a folytatást.

Sawyer - 2022. 02. 21. 08:53

Jó vót, tetszett, 1 rész/1 este lebontásban néztem, igazi limonádésorozat.
A fényképezés, hangulat első osztályú, a fizika végre életszerű. A főhős nem egy “nagy” színész, de tökéletesen illett rá a szerep, de ez igaz a többiekre is.
Poénügyileg jól eltalálták az arányokat, egy kínos viccelődés sem volt a 8 rész alatt, sőt, sokszor sikerült megkacagtatni egy-egy laza beszólással vagy momentummal.

Az első pár rész után viszont szerintem leengedett (a nyomozás főleg a 4. részben el lett nyújtva), a vége meg kifejezetten pocsék lett. A viszonylag jól felépített gonoszok, akiken még egy kicsit kellett volna csiszolni, egyszer csak kilépnek a függöny mögül, mint valami béna james bond gonoszok, elmondják, hogy ők a gonoszok és mennyire gonoszok, felfedik a tervüket, aztán egy bazári lődözdében mind leölik őket. Plusz még tüzet is gyújtanak, hogy a végén a macsó főhős menő legyen, mikor kijön a lángok közül. És a nyomozó fickót nem értem, miért nem nézte meg az árokban Reacher, mikor lelőtte.

Ami még nem tetszett:
– a flashbackek súlytalanok voltak, sőt kizökkentőek
– a nyomozás közben annyi nevet emlegettek, hogy egy idő után nehéz volt követni
– a nagy leszámolás után hihetetlen, hogy ennyire nyugodt maradt a környék és a szövetségiek sem lepték el a vidéket. Hiszen csak romba döntötték a rendőrséget, megöltek egy tucat embert, többek közt egy rendőrt és a rendőrfőnök polgármestert, felrobbantottak egy nagy raktárépületet…

+ Reacherrel kapcsolatban annyi, hogy ha tényleg akkora szuperkatona, a lábnapot nem kellene kihagynia, mert ezekkel a pálcikákkal nem volt éppen hiteles + ha ekkora izomtömeget akar fenntartani, akkor a valóságban nem csak csipegetne, hanem tömné magába a fehérjét. A sorozat legalább egy hét alatt játszódik, Reacher edzés és megfelelő táplálék nélkül összerottyant volna, nem bedurrant bicepsszel feszülne.

7/10, várom a második évadot

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz