login |

Pilot-mustra: Framed! A Sicilian Murder Mystery – 1×01

2022. 02. 12. 14:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

A Netflix két héttel ezelőtti premierje volt ez az olasz krimikomédia, amit igencsak vártam – van most egy pár hetes időszakunk, amikor jó pár krimi kap bemutatót, boldogabb nem is lehetnék. A pilot láttán mondjuk némiképp visszavettem a lelkesedésemből e sorozat kapcsán, mert egyelőre az angol cím, ami ‘mystery’-t, azaz rejtélyt lebegtet be, nem valósult meg, a magyar Csőbe húzva! lehet, hogy egy fokkal közelebb van az igazsághoz, az olasz Incastrati-ról pedig nem tudok nyilatkozni.

Ez persze nem gond, mert magát a műfajt, amiben átlagemberek keverednek bűnügybe, hogy aztán szerencsétlenkedjenek, miközben próbálnak kimászni a bűnözők és/vagy a rendőrök karmai közül, a Coen-testvérek némely darabja óta imádom, bár most hirtelen a sorozatok közül csak a The Wrong Mans ugrik be James Corden-nel, bár biztosan akadt még bőven. Ez leginkább akkor működik, amikor a műnek van identitása. És annak nincs híján ez a sorozat sem. A gondom csak az volt, hogy egyelőre minden más, ami elengedhetetlen a műfajban, hiányzott.

FRAMED! A SICILIAN MURDER MYSTERY – 1×01 – 5/10

A Csőbe húzva! két főhőse tévészerelő, nagy haverok, sőt, rokonok is sógori alapon, bár elég eltérő személyiségek. Ők azok, akik egy munkájuk helyszínén egy hullára bukkannak, és gombnyomásra elkezdenek szerencsétlenkedni. Mert bár azok után, hogy mindent összetaperoltak, megpróbálják eltüntetni a nyomaikat, hogy valaha is a helyszínen jártak, a takarítást kopogás zavarja meg kisvártatva, őket pedig a csendes rejtőzködésük közben egyre nagyobb zajjal hívják fel magukra a figyelmet.

Mondjuk a sorozat egy 14 napos flashforwarddal kezd, hogy felcsavarják a téteket (béna…) és lássuk, hogy itt bizony bajba fog keveredni a két idióta szerelő, akik közül az egyik egyébként nagy krimirajongó, és folyamatosan a kedvenc sorozatára utalgat, illetve abból kölcsönöz ötleteket (és szentségel, amikor egy valószerűtlen szituációban elspoilerezik a füle hallatára, hogy ki a gyilkos…). Ez a kezdés nem hiszem, hogy elengedhetetlen volt, mert akinek bejön a bohóckodás, az maradna enélkül is, akit meg csak idegesít, azt ilyesmi sem fogja meggyőzni.

Egyelőre ugyanis inkább csak bohóckodás látunk, ami főleg abban merül ki, hogy az első 30 perc sztorija 2 mondatban összefoglalható (plusz egy mondat a rész végi, teljesen random, “most komolyan, erre tényleg szükség volt???”-csavarnak), hiszen minden más, ami történik, a jelenetek túlhúzásából áll, helyzetkomikumokból, amikben a két főszereplő idétlenkedhet, legyen szó a holttest megtalálásáról, a takarító montázsról vagy halk lapításról. Mindet el lehetne intézni 1-2 poénnal, itt viszont újra, meg újra, meg újra nekifutnak, egy-egy újabb poént szállítva. Ez pedig nem mindenkinek lesz szellemes, nekem egy pont után inkább fárasztó volt, bár az erőlködés nem süt a nagy gesztikulálásokra és tipikus olasz stílusra építő színészi játékból.

Előny persze a rövid epizódhossz, azaz egy hosszabb filmként is kezelhető a Csőbe húzva!, és lehet, hogy ha így áll hozzá az ember, akkor sokkal könnyebben fogyasztható, mert akkor az 1×01 tényleg csak afféle prológus, aminél csak jobb lehet a folytatás, amikor valóban beindul a sztori és sokasodni fognak a bonyodalmak is, ugyanis a pilot végére még mindig nem történt semmi baj a szerelőkkel, hiszen még meg sem találta más a hullát.

Egyébként valamennyire szerzői darabról van szó, hiszen a sorozat két főszereplője, Salvatore Ficarra és Picone egyben az írói és a rendezői is a kezdésnek, szóval pontosan tudják, hogy mi áll nekik jól, és elég jól meg is alkotják a két saját karaktereiket, akikek lehet mulatni, szó se róla, de az első rész után a bűnügyi szál nem hogy lassan, de sehogysem haladt előre, már csak ezért is látnom kéne a 2. részt ahhoz, hogy ítéletet mondhassak a sorozatról.

Arról a sorozatról, ami olyan stílust hoz, amit _szerintem_ maradéktalanul akkor lehet élvezni leginkább, ha valaki az anyanyelvén nézi. A sok adok-kapok szóváltás, a perlekedések nekem még olaszul sem adnak semmi többletet (pont ugyanúgy élvezhető angolul, ahogy egyébként is szoktam nézni a nem angol darabokat), de aki olaszként nézi, az biztosan sokkal jobban értékelné, mint én – egy ilyen sorozatot nagyon szívesen megnéznék magyarul is (és 100%, hogy sokkal jobban élveznék), csak nem tudom, hogy Nagy Sándor mellett ki legyen a másik főszereplő.

Ja, a 2. évad már be van rendelve, ami nem jön rosszul, ugyanis a zárás elég komoly cliffhanger. (UPDATE: Azóta megnéztem a második részt, és a felénél elengedtem, nem éreztem a humort frenetikusnak, a krimit sem érdekesnek, hiszen még mindig nem volt sem rejtély, sem fenyegetés.)

4 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2022. 02. 12. 16:05

Én ezt már a trailer alapján elengedtem, mert bár nagyon szeretem a műfajt, (a The Wrong Mans is kifejezetten jó volt), de már abból le lehetett szűrni, hogy itt inkább a teszetoszaságból próbálnak majd poént kovácsolni, azt meg nem bírom. :)

jensen1213 - 2022. 02. 12. 17:25

Gondolom csak elírás de most tévészereplők vagy tévészerelők?😀

winnie - 2022. 02. 12. 17:30

ehh:)

Alex - 2022. 02. 15. 07:32

Vicces nem volt, de kétségtelenül nevetséges.
Elengedtem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz