login |

Pilot-mustra: Aranyak – 1×01

2022. 02. 15. 15:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

A negatív élmények hatására már többször is lemondtam az indiai sorozatokról, de csak visszahúznak olykor.

Oké, nem voltam nagy kalandor, de hébe-hóba azért bepróbáltam párat, és igazából egyik sem jött be annyira, hogy 2-3 résznél tovább kitartsak mellettük. De tavaly éreztem, hogy megint esélyt kell adnom nekik. Egyrészt ott az Amazonos kontingens, a The Family Man, amiről több nagyon jó hazai véleményt is olvasni (mellette a Breathe és a Mumbai 26/11), másrészt a Netflix-esek között is érkeztek érdekesebbek: a Decoupled és a These Black Black Eyes mellett a Gyilkosság Himachalban magyar címet kapó Aranyak, amely egy átívelős krimi látszatát keltette a leírás alapján.

ARANYAK – 1×01 – 6/10

És tényleg átívelős krimiről van szó

A történet egy hét évvel korábbi gyerekrablással kezd, majd rögtön a jelenbe váltunk, ahol megismerünk egy otthonában igencsak csetlő-botló kisvárosi anyukát, akiről kiderül, hogy valójában egy nyomozó, aki arra készül, hogy egy évig maga mögött hagyja a munkáját, hogy megerősítse a közte és családja közötti köteléket. Az utolsó munkanapján a nagyvárosból érkező helyettesét is megismeri, majd pedig belebotlik egy olyan ügybe (az ügy botlik belé), ami elnapolhatja az önként választott szabadságát.

Egy francia nő (ugye Indiában vagyunk) jelenti, hogy eltűnt a 19 éves lánya. Ezt hősünk elintézné azzal, hogy egy drogos szavára nem kell adni, azonban az utódja (aki kapcsán a nézetbeli különbségeket igen hamar megalapozzák, adja magát, hogy a folytatásban együtt dolgoztassák őket) foglalkozik bele, és hogy hogy nem, a rész végén rá is bukkannak egy erdőben a felakasztott holttestére – ez nem akkora WTF csavar, hogy ne lőjem el a pilot végéről.

A nőn kívül még megismerjük a családját (főleg nyugalmazott rendőr apját), valamint egy befolyásos nőt, akinek a fia egy szexuális zaklatós ügybe keveredés után nemrég jött ki a börtönből, valamint egy lánya esküvőjére igyekvő politikust, akinek tervei vannak az újdonsült vejével. De ami még fontosabb, tudomást szerzünk egy helyi legendáról, ami egy párducemberről szól, akikben bőven hisznek a helyiek, és az események arra utalnak, hogy esetleg visszatért.

Amellett, hogy az Aranyak az első részben inkább csak felvezeti a bűnügyet, elég hamar elkezdi sorakoztatni a fejleményeket, hiszen amellett, hogy felfedezik a holttestet, látunk flashback-eket, találnak egy másik lányt a hatóságok, azt is látjuk, hogy valaki rosszaságot művel egy másikkal, sőt, még egy párductámadásra is sor kerül.

Mondanám, hogy a tempóval nincs is probléma és, hogy a fő bűnügy még (a legenda belekeverése ellenére) érdekelne, azonban az első részben a többi szál nem volt túl érdekes. És mivel ez a sorozat is a klasszikus építkezést követi, miszerint elindít több, különálló történetszálat, hogy az évad előrehaladtával egyre több találkozzon, nem jó jel, ha az embert nem köti le mind akár sztori, akár karakterek szintjén.

S míg a politikai dolgok nem kötnek le, a folytatásra valamennyire tartotta bennem a lelket a főhős, akinek mind a rendőrségi munkája, mind pedig a magánélete elég érdekesnek tűnik – utóbbiba is egyre jobban beleártjuk magunkat. Ha valamiért, akkor a rejtélyért maradnék, főleg, hogy a mitológiát kiemelik benne, többek között annak is köszönhetően, hogy a Párducemberhez a nyomozónő apjának is köze van. Lehet, hogy megérné kitartanom, hogy megtapasztaljam, milyen is az indiai skandináv noir?

3 hozzászólás Ne habozz!

Tomi - 2022. 01. 19. 10:50

Tetszett, nem csodálkoznék, ha lenne pl. egy usa remake belőle.
Skandináv filmes hangulatra hajaz, mindenesetre aki megszokta a “nyugatias” stílust talán szokatlan lehet, vagy aki az indiai kultúrával nincs valamennyire képben, igaz annak csak felszínét kapirgálja. Na és a pofonosztás megszokott a kihallgatáskor :)

Hamutartó - 2022. 02. 15. 17:38

Jó làtni Jürgen Kloppot is benne..

zotyorage - 2022. 02. 16. 20:52

Egy jó indiai bűnügyi sorozat volt a Netflixen: Delhi Crime, azt szerintem érdemes bepróbálni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz