login |

The Book of Boba Fett: vége az 1. évadnak

2022. 02. 15. 20:07 - Írta: Necridus

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Vagy azt is mondhatnám, hogy What happened After The Return of The Jedi on Tatooine and The 2.5th Season of The Mandalorian: vége az 1. évadnak. Jó, ez nagyon erőltetett volt, nem tagadom, de ezzel lehet talán a legjobban leírni, miről is szólt a The Book of Boba Fett első (és egyetlen?) szezonja.

Igazából alig két hete már elmondtam a legtöbb mondanivalóm, nem is szeretném ismételni magam, inkább a maradék két epizódot és az azóta változó véleményemet az egészről szeretném kifejteni. Változott azért a sorozatról alkotott kritikám, néhány esetben pozitív, néhány esetben negatív irányba, de összességében továbbra sem tudom azt mondani, hogy ezt a sorozatot jó volt végignézni.

A tovább mögött folytassuk spoileresen.

Ennek egyfelől az az oka, hogy baromira unom már a sivatagot – meh, ezt nagyon rossz volt látni -, hiába jelent meg a Star Wars legtöbb érájában központi helyszínként, ezer meg egy izgalmasabb bolygó és korszak van, amivel előrukkolhatnának. Ezzel értem én, hogy a régi rajongóknak kedveztek, akiknek ez nosztalgikus lehet, de talán sokunknak inkább már önismétlővé vált ilyen tálalásban, sőt, meg merem kockáztatni, hogy a legtöbb elemét már láttuk más formában a sorozatnak, nagyon kevés igazi újdonság volt benne.

Mondjuk azt ide tudom sorolni, hogy egy hét epizódos évadból kihagyták kettőből a címszereplőt, néhányban pedig még szövege is alig volt. Ahogy korábban említettem, pofátlanságnak tartom a Disney-től ezt a mértékű fanservice-t, amivel próbált lenyűgözni egy valójában feleannyi időbe beleillő, vékony történet helyett. Inkább lett ez crossoversorozat, mintsem Boba sajátja.

Ha mindenképp azt akarták elérni, hogy Boba és Mando együtt küzdjenek, ahhoz nem feltétlen lett volna szükség arra, hogy az évad negyedében átvegye a szerepet a másik sorozat főszereplője. Egyébként még mindig elmosolyodom azon, hogy mégis azok voltak a legjobb részei az évadnak. Mindenesetre sürgetettnek érződik az egész Boba projekt, amibe gyorsan belenyomtak még legalább két másik sorozat történetéből egy-egy fontos eseményt, hogy kerek legyen a sztori. Bár őszintén megvalva én Grogut sem érzem szükségesnek az utolsó nagy csatához, meg lehetett ezt volna nélküle is írni.

Mando küzdelmét más mandaloriakkal és Grogu kiképzését Luke-kal nyugodtan rakhatták volna a The Mandalorian S2 végére, vagy egy különkiadásban megmutathatták volna ezeket a jeleneteket, nem volt szükséges izzadtan belegyömöszölni az évadba ezeket. Hiába voltak szórakoztatóak és valamilyen formában nagyon emlékezetesek (Luke, R2-D2 és Ahsoka egy epizódban!), ezzel csak a sorozat összképén rontottak.

Igazából ennyi, ami miatt kicsit felértékelődött bennem az évad néhány aspektusa. Grogu tanításának megvalósítása igényes, szép volt az új CGI-Luke-kal együtt, Ahsokát pedig mindig jó látni, legyen az Rosario Dawson vagy animáció. Meg persze Cad Bane megjelenésének is örülhetünk, bár azzal is van némi kivetnivalóm, mint ahogy Luke viselkedésével is, aki a nagy reformer képében eszméletlen ostoba cselekedetet tett. Nem csoda, hogy egy kölyök az érzéseire hallgat, nem pedig a Jediséget választotta.

Cad Bane pedig jött, menő volt (nem értem, miért szörnyülködnek egyesek, szinte pontos mása az animációnak), elég gyorsan meghalt, és igazából a személyének nem is volt túl sok szerepe. Valljuk be, bármilyen random ellenfél jöhetett volna Boba múltjából, ugyanezt a szerepet be tudta volna tölteni, így csak elpazaroltak egy remek karaktert, akivel sokkal érdekesebb történetet is lehetett volna mesélni.

Hah, ha már pazarlás! A Disney döntéshozóira rá tudnám borítani az asztalt, amiért elhozták Ming-Na Went azért, hogy ne használják. Ilyen szintű hanyagolása a színésznek hatalmas bűn! De ő csak az egyike a rengeteg kiaknázatlan lehetőségnek, amivel nem élt a TBoBF.

A fináléra persze összeállt az eddigi történet, így nincs is baj azzal, hogy néha ilyen-olyan csapatok/társak toborzására ment el rengeteg idő, hiszen mindegyikük kivette az utolsó csatában valamennyire a részét. Inkább az egész megvalósítása az, ami … nem is mondanám, hogy csalódás, hiszen nem volt rossz, csak semmi extra. Behozta a Return of The Jedi nagy szörnyét, láttuk Mandót a Darksaberrel is, de az epikusság megteremtése nem jött össze.

Őszintén most sem értem igazán, miért készült el ilyen formában ez a sorozat. Próbálták a megfáradt, reformot hozó fejvadász történetét egy olyan karakterrel elmesélni, akivel nem kezdtek semmit igazán, eközben pedig feldíszítették az alkotásukat a Star Wars univerzum nagy neveivel, amivel inkább csak a főszereplőtől vették el a reflektorfényt, nem a sorozat minőségét növelték.

23 hozzászólás Ne habozz!

mmonitor - 2022. 02. 15. 21:07

Nagy nehezen elkezdtem darálni és nagyjából tetszett is de amikor megjelentek a veszpás fiatalok átugrott gagyiba az egész de nagyon.

Enzo - 2022. 02. 15. 21:29

Nem tudom hogy át lesznek-e hozva a kommentek, bemásolni meg nem akarom amit írtam a záróról, úgyhogy belinkelem:
https://www.sorozatjunkie.hu/2021/12/30/pilot-the-book-of-boba-fett/#comment-2733409

Meg ez a poszt ráébresztett arra, hogy azért tényleg több baj van a sorozattal, mint amit elsőre észrevettem: tök jogos a sivatagtól való megcsömörlés (pedig aztán tényleg _mindenféle_ bolygót ki lehet találni), Luke Grogunak adott választási lehetősége is bőven korai volt még, illetve Cad Bane elpazarlásának témakörében is egyetértek (egy kicsit reménykedtem a vége felé, hogy Boba képes lesz és őt rakja be a baktatartályba… :D)

Necridus - 2022. 02. 15. 22:01

Enzo:

Áh, hála az égnek az nem az én posztom, nem tudom kezelni a kommentjeit, így a maximalista énem nem fogja azzal tölteni az egyik délutánját, hogy azt a sok kommentet átemeli:)

Hegedda - 2022. 02. 15. 22:02

Sajnos ez nem sikerült. Valahogy nem lehet érezni, hogy egy koherens történetet akarnának elmesélni. Lehet, hogy a sokféle rendező miatt van így, vagy egyszerűen jóvanazúgy Bélám mentalitás miatt…
Nyilván nehéz egy bőbeszédű pacifista fejvadász alkotni, egyszavas fejvadász karakterből. Túl sok mindent akartak elmesélni, nagyon kevés játékidőben (30 perces részek ugye), azt is rosszul súlyozva. Egynek elmegy, de a Star Wars nem erről kellene, hogy szóljon.

Tyberius - 2022. 02. 15. 23:05

Nem vártam tőle sokat, de ebben így csalódtam kicsit. Az első 4 rész még egész jó volt a flashbackekkel meg ahogy Boba szembesül azzal, hogy itt bizony csöcsre áll a helyzet. Aztán viszont tökre kizökkentettek azzal a két Mandolorian résszel. Picit identitászavaros lett a sorozat. Mi a faszért kellett ide Luke meg Baby Yoda képzés meg Ashoka meg úgy egyáltalán Mando ilyen mennyiségben. Most komolyan a Mando második évad véget ért egy kvázi cliffel, amit itt folytattak úgy, hogy a tényleges megoldást nem láttuk, csak a következményeket. Igazából az 5-dik részben lehetett volna kicsit visszaidézni, hogy szerzi vissza a péncélját, mert oké, hogy szántak erre részt a Mandalorianba, attól függetlenül még ha ismétlésként is, de befért volna. Ehelyett egy részen keresztül nem is szerepelt a címszereplő meg úgy semmi köze nem volt a résznek az ő sztorijához. A 6-dik részben meg a sok Mando-Luke-Gorgu rész vitte el a játékidőt, és mondjuk Timothy Olyphantot lerendezték eléggé hamar. Meg azzal baszni az időt a Book of BOBA FETTben, hogy Mando hogyan szerez új űrhajót magának… WTF????
Mandora ennyi időt nem kellett volna elverni, ha már mindenképp visszaakarták hozni, elég lett volna annyi, hogy hirtelen felbukkan a 6-dik részben és visszautalnak rá, hogy Fennec hívta.
Egyébként a 6-dik és 7 rész egyes részei hozták a fasza űrwestern hangulatot, Cad Bane egy állat volt, nagyon jól kitalált figura.
Visszaolvastam pár véleményt. A droidos részeket én se értettem. Egy helyre voltak szorítva erősítés nélkül, simán a két droid kifüstölhette volna őket mielőtt beküldik a gyalogosokat tisztogatni…
Nem indult rosszul, de azzal az 5-6-dik résszel totál kizökkentettek.

Geza Kovacs - 2022. 02. 15. 23:09

Nekem tetszett. Vártam péntekenként, nem kellett túlgondolni, tökéletes hangulator árasztott, szimpatikusak a főszereplők, volt akció, a neten szarrá elemezték mémekben a tematikus oldalak mindegyik részt, mi kellhet ennél több? :-)

Isaac - 2022. 02. 16. 06:17

Nekem tetszett, nem mondom azt nem lehetett volna jobb, de kicsit olyan érzésem volt, hogy Filoniék a harmadik évadot akarták volna csinálni,viszont a Disney meg erőltette a Boba sorit. Erre ezt lett belőle , ha már muszáj alapon, akkor jó elmondjuk ami ahhoz kell kerek legyen a sztori (megmenekülés és a Mando sorozatbeli feltűnés) , aztán meg forgatjuk az “epilógust” a Mando 3.évadból :D
Nálam az összes SW és Trek sori forral indul, amit más sorozatnak nem nézek el vagy kaszálom, ők még bőven futnak, nekem a Picard sorozatban az a rész is tetszett,mikor csak beszélgettek a régi szereplők (hiába a nosztalgiafaktor erősen bejátszik).
Egy értékelésnél magamban úgy vetek számot,hogy szegényebb lennék e ha nem látom… és a Boba sori esetében IGEN volt a válasz ;)

Gyeni - 2022. 02. 16. 08:26

Gorgu esetében inkább a párhuzamot láttam, hogy ő is a barátot/barátokat választotta a kiképzés helyett, ahogy anno Luke is ezt tette. Szóval nem kizárt, hogy folytatódni fog a kiképzése.

Skywater - 2022. 02. 16. 08:50

Szerintem nem volt rossz, bár a fináléban az utca közepén menekülés tömegesen elég gyenge koreográfia volt, simán halomra lőtték volna őket egy éles, valós helyzetben. Az tényleg gagyi volt.

Itt van a Tatooine. Miért lenne sok? Ha ott van dolga Bobának, ott akarja a jövőjét megalapozni, akkor nem repül el máshova, hanem marad ott, mi meg nézzük tovább a sivatagos környezetet.

Óriás élmény volt végre egy jól megcsinált fiatal Luke Skywalkert látni a képernyőn, ezért imádkoztunk a Mandalorian óta.

Nem mondom, hogy nagyon jó volt, inkább csak jó közepes, de mégsem fájt annyira, mint az új trilógia.

PersonaNonGrata - 2022. 02. 16. 09:13

Borzalmas, unalmas, tré. Sírni való, hogy a SW hova süllyed(t). Végigküzdöttem magam rajta, kár volt az időért.

vjsdszk - 2022. 02. 16. 10:52

Szép volt, igényes volt, Luke epizódnál arra gondoltam, atya ég, én most egy sorozat epizódját nézem a tévémen, döbbenet. Szeretem, ha van látszatja valaminek, hogy tolják bele a pénzt. Az összkép nekem zavaros, a főszereplő van, de minek, értem én, valahol el kell kezdeni, nem lehet egyből Zsivány Egyes történetet kreálni (sz.r hasonlat, tudom). Ha a készítőknek ez belefér, nekem is. Nekem sok volt a motoros utcai banda, a két disznó meg pláne, nehéz komolyan venni bármit is amibe így beleröfögnek :). Az mindig lenyűgöz, hogy Vader-éknek mennyire sikerült kiírtani az egész Jedi-dolgot, amíg a Baljós Árnyakban teljesen természetes volt a Jedi-életforma és képességek, addig itt még mindig úgy néznek a kölyökre mint valami ufóra :)

Kempesbaba - 2022. 02. 16. 11:01

Már leírtam más cikkhez is, de leírom ide is, hogy szerintem alapvető koncepcionális probléma van ezzel a sorozattal. Szinte minden olyan tulajdonságot, aminek Boba-t kellett volna jellemeznie már oda adták Din Djarin-nak, és mivel nem akartak egy Mando 2.0 karaktert létrehozni megalkották ezt a megtört öregembert (és ezen a koncepción nem javított a casting sem). Egész egyszerűen, aki nyomon követte Boba Fett sorsát a könyvekben és képregényekben, nem igazán tud azonosulni azzal a karakterrel, akit a disney létrehozott.
Hibás koncepció, túlhasznált Tatuin (a negyedik rész végéig még a felszínt sem hagyják el), nem túl erős akciójelenetek, a történetből teljesen kilógó vespa robogós cyborgok (istenem, hogy ez minek kellett?! ) = egy közepesnél gyengébb sorozat, amit nálam a teljes buktától az a 5.-6. rész ment meg, aminek ideális esetben benne se kellet volna lennie a szériában.

Ace - 2022. 02. 16. 11:12

Én el voltam vele de én is azt érzem ebben a történetben nem volt igazán puskapor ezért is kelletek a Mandos részek amik szerintem meg jók voltak. Nekem Luke meg Ahsoka sem volt baj ,hogy megjelentek de simán Manadalorian S3-be is lehettek volna vagy a második évad végén akár. Luke nekem külön öröm így látni sokkal inkább ilyesmit szeretnék vele kapcsolatban látni a jövőben, nem azt ami a The Last Jedi-ban volt azt a Luke-ot szeretném elfelejteni inkább. Szóval összeségében Mando S3 inkább lehetett volna TBofBF helyett.

JB - 2022. 02. 16. 13:48

A finálé előtti rész lett a legjobb, a zárás már nem annyira. Pedig az akart nagyon epik lenni – de van ilyen.

Összességében 7.5 per 10 az egész, ha folytatják jó ha nem akkor sem lesz világvége.

vjsdszk - 2022. 02. 16. 13:52

Az mekkora volt már, hogy Timothy Olyphant előadta a Jusfified-stílust. Annál a bizonyosnál simán arra gondoltam, hogy Raylann-nel akarsz kikezdeni? Ugyan már!
:)

fromdtod - 2022. 02. 16. 17:25

Az első starwars, amit vártam, és tök jó volt nézni. Az első 4 rész nekem nagyon tetszett a többi oké volt.

yagami01 - 2022. 02. 16. 17:39

Összességében nekem is tetszett. A kölykök talán tényleg nem kellettek volna. És tényleg kilóg a képből a 2 mandalorian rész, de azért, mert kiemelkedik a többi közül. Éppen ezért örülök, hogy elkészültek, a 2 legjobb epizód volt. Ezért is reménykedtem, hogy az 5-6 nagyon jó rész után a 7. is lesz legalább annyira jó, de csalódnom kellett. A finálé sajnos nem volt egy nagy szám, de addig részemről egész jó volt, az 5-6 pedig nagyon jó. :)
Viszont 2. évad nem biztos, hogy kellene neki.

karit - 2022. 02. 16. 21:03

“Gorgu esetében inkább a párhuzamot láttam, hogy ő is a barátot/barátokat választotta a kiképzés helyett, ahogy anno Luke is ezt tette. Szóval nem kizárt, hogy folytatódni fog a kiképzése.”

Látom magam előtt a flashbacket: Luke felteszi a kérdést, Grogu bámul rá gombszemekkel, majd csodálkozva felnéz egy fára. Luke is arra fordul, majd mire visszanéz, Grogu egyik kezében ott az ing, a másikkal a fénykardot szopogatja. (Majd kíváncsian megnyomja a gombot. Jó, nem nyomja meg.) Luke a fejét rázza: – Azt hiszem barátom, nem érted a lényeget. Ez egy másik történet.

Dave Filoni sóhajtva leteszi a scriptet. “Lehet, hogy hagyni kellett volna Bobát a fenébe a sarlaccban?”

Roxi - 2022. 02. 17. 09:07

Az eleje kissé unalmas volt,kb. a Mandalori érkezésével gyorsult be. Grogu emlékeiben 3 Jedit elintéz kb. 10 katona,szóval nem csoda ha annyira nem akar jedi lenni :)

Cabo - 2022. 02. 18. 06:47

Ezt sokan fikázzák, míg “Ébredő erőt” magasztalták, amiben tényleg nem volt pillanat mikor nem múlt részeket koppintotta volna. Azt egy klaszissal felülmúlja. Nem volt rossz.

Kempesbaba - 2022. 02. 18. 09:45

Cabo: durva és felesleges álltalánosítás, ráadásul túl sok értelme sincs.

Zach - 2022. 02. 19. 01:32

Ami Cad Bane-t illeti, nem tudhatjuk, hogy tényleg meghalt-e. Ráadásul a Star Warsban már jó pár karaktert feltámasztottak (pl. a címszereplő vagy Darth Maul, Ahsoka, Palpatine stb.).

Catzor - 2022. 02. 19. 18:07

Nekem az egész tetszett, de tényleg sok hiba van benne. Szerintem jól indult, a párhuzamos történetvezetés is bejön, de utána elkezd kisiklani. A fiatal motorosbanda cinknek tűnik, de megbocsátom, mert rajtuk keresztül egy olyan dologba nyúlt Boba, ami ugye nem olyan egyszerű, hogy csak felvonulok az utcán, és probléma megoldva (a viz, a víz ára, a munka, és Boba keresztapa szerepe). Nekem ez a felvetése a problémának – amiről elvileg a sorozat is szól, Boba célja, ugye – 100% bejött, csak utána meg is kellett volna oldani ezt, a csúcsponton ugye a Pyke problémával. Akármennyire is bírom Mandót meg Baby Y-t, itt túltolták őket. Mando, mint segítség ok, még a creedes vonal a darksaberrel is belefér, de a hajós bohóckodásra, Lukera és Ashokára semmi szükség nem volt, pláne úgy nem, hogy semmitmondó dolgokról “beszélgettek”, ha annak lehet mondani, hogy semmiről semmit nem mondtak, nehogy valamelyik trilógia vagy eljövendő projekt meg legyen kötve. Azt az időt Bobára és az ő történetére kellett volna szánni. De úgy tűnik, ez kell (???), mert a Bobás sztori alapjai nem jöttek be a népnek, míg a Baby Yodás fanservice vitte a 9 pontokat az imdbn. Kár, ebből sokkal több lehetett volna. Így se rossz, Mandónak az a fináléja, amikor abban az épületben ragadtak, se volt jobb szvsz (és a feloldása sem). Boba jobbat érdemelt volna, pláne, amilyen szuperül beemelték a live action Mandóba. Remélem, szerepel majd még ő is, és Fennec is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz