login |

Star Trek: Discovery – 4×08: All In – írta Ace

2022. 02. 16. 21:30 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

A félévad-záró utáni nem eseménytelen (kaptunk egy 5. évados berendelést) szünetről tért vissza a Discovery és legénysége. Az biztos, hogy megleptek.

Az előző epizód után nem ilyen részt vártam volna, de a készítőknek más véleményük volt ezek szerint, mert inkább egy szórakoztató, ”popcornosabb” epizódot szállítottak nekünk. Akadt itt alvilági üzlet, kaszinó és természetesen akciójelenet is.

Az évad fő szálát ismét félretették, illetve ha már Űrszekerek, az epizód végén azért toltak ezen a bizonyos szekéren is kicsit. A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Na mi is történt itt?

Tarka és Book ugye leléptek a Csillagflotta kísérleti Spóra hajtóművével, és azzal a tervel, hogy kommunikáció helyett mindenképpen fegyverrel válaszolnak a 10C faj Galaxisunkat fenyegető Sötét Anyag Anomáliájára – ellenszegülve a Föderációs tanács és Burnham döntésének. Én azt vártam volna, hogy talán egy hajsza veszi kezdetét, vagy esetleg a már megtalált titokzatos 10C faj közelébe merészkedés, vagy felderítés.  Ezek helyett inkább egy kalandos, szórakoztató, töltelék epizódot képzeltek el nekünk, ami bár kapcsolódik a fent említett dolgokhoz, de inkább más felé terelte a cselekményt: Michael és Book közös múltjára, és a közöttük feltűnt szakadék mélyítésére talán.

Vance admirális némi csavarral megint bizonyította, hogy ő nem csak egy bólogató bábja az új Föderációs elnöknek, és inkább külön parancsot ad Michaelnek, hogy próbálja megtalálni Bookékat. Nem meglepő módon ugyanarra az alvilági helyre indul mindkét társaság, ugyanazzal a tervvel, hogy elcsaklizzák egymás orra elől a szükséges isolyniumot.

Burnham ezúttal Owosekunt parancsnok-helyettest viszi magával a titkos vízi kaszinóba, ahol a cselekmény nagy része történik az epizód alatt. Nekem, mint rajongó, kicsit a Deep Space Nine-sorozatot idézte az egész atmoszféra,  de valószínűleg a készítők is erre törekedtek a kaszinós, kocsmás jelentekkel: volt harcra fogadás, illetve alakváltó szélhámos, akiről szívesen megtudtam volna, hogy vajon Elcserélt-e, és mi a helyzet a Dominiummal, de persze más alakváltókat is láttunk már Star Trek-sorozatokban, csak épp ő nagyon hasonlóan alakult át, pont, mint a Nagy Lánc alakváltói.

Ilyesmire azonban nem volt idő, hiszen a két csapatnak meg kellett küzdenie a hely tejhatalmú urának, Haz Mazaro kegyeiért. Haz-t amúgy Daniel Kash, karakterszínész alakítja és elég jól hozta is a kétszínű házigazdát.

Az epizódban főként David Ajala és Sonequa Martin-Green szórakoztató párbeszédekkel és szituációkkal teli kalandját láthattuk, mellyel Haz karakterét (és persze minket) kötötték le, ezúttal Owosekunt vonva be, hogy kissé jobban megismerhessük. Tarkával elég jól elbeszélgettek, és az akcióképességeit is megmutathatta. Vance admirális továbbra is jó karakter, és Tarkáról is felvetett pár dolgot. Az epizód végén azért a DMA-val kapcsolatban megint megtudtunk valamit, és mintha megint próbálnának kiszólni a jelen kor problémáira ezzel az energia/nyersanyag bányászattal.

Összességében a látvány hozta a Discovery-s szintet, az úszó, rejtett vízi kaszinó elég jól nézett ki, és a díszletek sem a megszokottak voltak. Mondjuk szerintem kicsit most már belehúzhatnának a fő cselekménnyel, mert ez az epizód is évad közbeni helykitöltőnek érződött.

33 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2022. 02. 16. 21:48

STD 4×08

Egyetértek, szinte mindenben. Talán a Doki gyötrődését ki lehetett volna hagyni, de lehet hogy ennek is lesz folytatása, később.

Platschu - 2022. 02. 16. 23:01

4×08

A múltkor áradoztam, hogy a 4×07 a sorozat legjobbja volt, akkor most ez talán az eddigi legrosszabb része a számomra. Szörnyű volt. Már néztem az órámat, hogy mikor lesz már ennek a rettenetnek vége.

Én nem láttam a DS9 jelentős részét, de ez az SW-s Cantina szerintem nagyon nem illett ide. Pláne úgy, hogy kezdetben nem találják meg egymást a civakodó szerelmesek. A mieink is eleven céltablaként besétáltak Starfleet uniformisban.

Egy teljesen kétesélyes verekedéssel szereznek pénzt? Előtte kétszer elveri a melák, de aztán harmadjára visszavág a törékeny nő és félig-meddig jelképesen kasztrálja? Majd figyeljétek meg, hogy heteró fehér férfi többnyire negatív szerepet kap. Semmi bajom nem lenne alapesetben a propagandával, de ebben az évadban bántóan a képünkbe tolják.

Kártyacsata? Nem is tudtam már követni, hogy akkor most segítik vagy szivatják egymást. Persze még a vereség ez is Burnham tervének része volt, mert neki erre is van terve, miközben előtte majdnem halálra verette a kollegáját. Jaj.

S persze megint Burnham jön rá a DMA gyenge pontjára, mert hát tévedhetetlennek van írva.

Szóval bocsánat, de ennek az üresjáratnak szenteltek egy részt, miközben a diplomáciait rövidre zárták. Egy olyan mértékű galaxisbeli talalkozónak azért a legtöbb helyre el kellett volna jutnia, amiről Haznak is hallania kellett volna. A DMA bármikor megsemmisítheti az ő kaszinóbolygóját is.

Tyberius - 2022. 02. 17. 03:00

@Platschu:
Mi a baj a starfleet uniformissal? Mert a korábbi sorozatokban erre nem volt példa. Most azért mert a Föderációnak nincs ott fennhatósága attól még simán viselhetik az uniformist. Netalán ha klingonok mászkálnak a birodalmukon kívül, akkor nekik se kéne a saját öltözéküket viselni? Ez komolyan ilyen minden szarba bele akarok kötni, mert csak hozzáállás…
A teljesen két esélyes verekedés egyáltalán nem volt az. Ha odafigyeltél akkor Owo eleve úgy ment oda, hogy menni fog neki. Nem véletlen győzködte Michaelt. Az egész a megtévesztésről szólt, kicsit megverette magát, de közben kifigyelte a másik taktikáját, plusz a másik simán elbízta magát, amit ő ki tudott használni. Csatákban nah meg sakkban is van az a taktika, hogy beküldesz feláldozni pár parasztot, de aztán ellentámadsz és jól megcsapkodod az ellent. Nah itt pont ugyanez történt.
Ugyanez a póker meccsnél, de úgy néz ki nem figyeltél ott sem. Michael és Book megbeszélték, hogy kiejtik a két Emerald Chaines karaktert a versenyből, egy csomó utalást tettek, hogy ilyet már korábban is játszottak. Ott közeliben mutatta a kamera ahogy egymásnak jeleztek. Tök egyértelmű volt. Michael folyamatos pofázása pont arról szólt, hogy beetesse a másik két játékost így azok nem figyeltek az igazi jelzésekre.
A nyomkövető sem volt ördögtől való ötlet, engem pl nem lepett meg, bár egy picit valóban olcsó megoldás volt, de ha megvan a technológiád akkor ugyan tényleg a véletlenre bíznád? Plusz ez egy improvizáció volt, nah meg C terv. Már a póker előtt el lett árulva a nézőknek Michael által, hogy Book jobb a kártyában mint Burnham, szóval adta magát, hogy Book nyer. Burnham kérvényezte, hogy akkor előtte vizsgálhassák már meg az anyag tisztaságát. Valid kérés, de simán adta magát, hogy valamit csinálni fog vele.

Egyébként nem a DMA gyengepontjára jött rá, hanem arra, hogy van egy anyag, ami hiányzik az űrben levő anyagok közül azon a ponton, ahol a DMA volt. Boronite. Ezt az anyagot bányássza ugyanis a DMA az űrből, szóval nem egy fegyver, hanem egy kurva nagy bányász eszköz. Azt mondjuk adom, hogy jobb lett volna ha bárki más jön rá erre, vagy teszi fel ezt a kérdést.

Szóval öszintén nem értem az értetlenkedésed.

Nekem speciel tetszett a rész, igen, adta a Quark báros hangulatot csak modernizálva. Volt ott mindenféle faj. Az alakváltó is egy kellemes utalás volt a DS9-ra, mondjuk az alakváltás picit modernebben volt már animálva (a DS9 talán a Terminator 2 folyékony fémes animációját használta újra), viszont az az arc nagyon hasonlított Odo fajára.
Annak külön örültem, hogy egy bridge crew karakter kapott nagyobb szerepet. Burnham továbbra is túl van használva, de lehet csak azért tűnik annak, mert régen 26 részen osztoztak a főszereplők, míg most 14-16 részen. Valszeg ha valaki összeszámolná hányszor volt Pickard, Janeway vagy Sisko központi karaktere egy-egy évadnak akkor hasonló számok jönnek ki, bár mondjuk még mindig úgy emlékszem, hogy a mellék karakterek sokkal jobban voltak használva azokban a szériákban a különböző részenkénti mellék szálakon.

Bazsi - 2022. 02. 17. 08:24

Tyberius: az egy dolog, hogy Book jobb a pokerben, viszont az utolsó körben, kettejük között már nem a tudás és a rafináltság számított, csak simán lepakoltak és akinek jobb lap jutott, az nyert. Ez így nagyon gagyi sajnos. Az ilyen dolgokra oda kéne figyelni, mert hiába van tök jó CGI és jó díszletek, ha az írás egy rakás szar, sajnos nem lesz jó az összkép.

Ace - 2022. 02. 17. 08:33

Owo verekedéséhez: Szerintem taktika volt ha figyeltétek közben folyamatossan emelkedett a tétek aránya erre ment ki a játék nekem leesett ,hogy direkt veszít ,hogy a végén nagyobbat kaszálhassanak.

Karakter használat: ez valóban a kisebb számú epizód számlájára írható szerintem. Egyszerüen egy 12 részes évadba nem igazán fér bele ,hogy minden mellék szereplő kaphasson egy filler epizódot régen 20-22 epizódnál ez simán elfért. Ráadásul igen a Star Trek sorozatokban sok mellékszereplő van ezért torz szerintem most ez a kép.

Platschu - 2022. 02. 17. 22:49

Azért a verekedéses illetve a kártyás taktika nekem is leesett, csak nem éreztem Star Trekbe valónak ezt az egészet. Fizikai erőszakra, aztán pedig vanszerencsére bízzák a galaxis sorsát? Nos, nem jöhet be mindig minden.

Más. Nálatok van újranézhetőségi értéke egy Discovery résznek, amire azt mondanátok, hogy évek múlva is szívesen visszanéznéd? A történetek is annyira összekapcsolódnak, hogy külön-külön nem igazán élvezhetőek kiragadva az évad szerkezetéből. Valahogy nekem a 3. évad jobban bejött, ahogy a Föderációs tagokat toborozták vagy visszacsábították. Az egész sokkal színesebb és fantáziadúsabb volt, míg a 4. évad nekem egy picit túl komor világvége hangulatot áraszt. A Star Treknek sokkal pozitívabbnak, reménytelibbnek kellene lennie. Ám nem úgy, hogy dedósan a szánkba rágják és kimondattják a szereplőkkel, hanem hogy az együtt átélt kalandok kapcsán a nézők is pozitív energiaként élik meg. Itt viszont csak a gyászreakció és a letargia megy Book bolygója és a galaxist érintő fenyegetés kapcsán. Éppen ma volt szó egy ST csoportban, hogy mennyire nem tetszett a Vulcan pusztulása az új mozifilmben, nos itt sem vagyok elragadtatva ettől az írói fogástól. A Burn eseményt is túlzásnak éreztem az előző évadban, mintha az előző évszázadok sikereit kinullázták volna, de rendben a hőseink új korszakba csöppentek egy világégés után, majd utána segítettek felemelkedni megint a közös értékek kapcsán. Remélem ezt a hangulati emelkedő tónust visszakapjuk a 4. évad második felében.

Ace - 2022. 02. 18. 08:36

Hát én is inkább évadot nézek vissza mielőtt mindíg jön az új.
De amúgy a nekem 1×10 Despite Yourself, 2×01 Brother, 2×09 Project Dedalus, 3×03 People of Earth vagy a második évadzáró két rész ezek emlékezetesek szerintem bármikor újranézném őket.

A másik dologhoz személyes véleményem szerint nézzük a bojgónk történelmét egyszerűen nem lehet minden állandó vannak jobb és rosszabb korszakok és lehet ,hogy úgy gondolják a készítők hogy a drámai pillanatok megmutatása jobban leköti a nézőket mint a “békés felfedezés” talán úgy gondolják 4 sorozat elég volt valamilyen szinten ezt bemutatni (DS9-et nem sorolom ide aki látta tudja miért).
Mindezek mellett én is jobban kedvelem a Star Trek pozitív jövőképét de a borúsabb sorozatokkal is elvagyok, lennie kell ilyen időszakoknak egy komoly múltal és történelemmel rendelkező univerzumnak engem nem annyira zavar ha van ilyen sorozat is a palettán csak hát ugye nem kéne túlzásba vinni. Véleményem szerint talán a Starnge New Worlds sorozat lesz ami visszatér a klaszikusabb Star Trek hagyományokhoz az epizódikusságával és a pozitívabb jövőképével.

Ace - 2022. 02. 18. 08:38

peff *bolygónk
(lehet nem munka közben gyorsan kéne pötyögni)

Platschu - 2022. 02. 21. 21:11

4×09

Gyönyörű effektek, lassú történet.

Ace - 2022. 02. 22. 08:24

4×09

A Book és Burnham közötti konfliktus végére pontot tettek. Azt hittem drámaibb lesz a vége de nem voltak elég merészek a készítők. Tarkával kapcsolatban végig azt hittem van valami hátsó szándéka vagy titka bár ez még késöbb kiderülhet de nem valószínű.
Továbbra is a kommunikáció fontosságát sugalják ez jött be Saru szálán is.

A karakterek szintjén lehetnének beválallosabbak is markánsabb tettekkel és motivácókkal ha már ennyire tologatják a 10C fajjal a konfliktust és ennyire a végére akarják hagyni az évadnak. Azért remélem ezt jobban kibontják majd az utolsó három epizódban mert ha nem akkor túl gyors és kapkodós lesz a lezárás.

Összeségében amúgy szerintem rendben volt az epizód megint oda pakloták a látványt volt akció és moralizálás, Naan-t jó volt újra látni bepakolhatnák állandónak a Discovery legénységébe.

Platschu - 2022. 02. 22. 09:23

Nekem az nem tetszett az évadban, ahogy Tarka előadta, hogy ő egy másik valóságból származik. Mármint olyan sután, katarzís nélkül lett ez elsütve. Az 1. évadban Lorca kapcsán ezt szépen felépítették, itt pedig csak véletlenszerűen elárulja ezt az információt. Nem értem a motivációt, ahogy azt sem, hogy Book miért hisz neki. Miből gondolja, hogy Tarka nem a 10Cfajnak dolgozik vagy hogy érdekelni fogja ennek a valóságnak a sorsa, ha ő elmenekülhet?

A Book-Burnham kapcsolat is kissé már komikus. Segítik és akadályozzák egymást, mint egy ilyen szeret-nem szeret kapcsolatban kis gonoszkodással megfejelve. Továbbra is azt hiszem, hogy a nyaklánca lesz a megoldás, mert a fa újra fog nőni.

Nhant is jó volt látni, de aztán egy keményebb helyzetben ő is meghajolt a tévedhetetlen Burnham előtt.

Részek óta nem volt Adira és Gray. Klassz.

Most van két ugrálásra alkalmas hajónk és ők kergetik egymást a galaxisban. Annak az esélye azért elég kicsi volt, hogy éppen egymásba botlanak egy ekkora méretűnek leírt DMA kapcsán.

Saru legalább jópofa volt, ahogy felfedezi a mélyebb érzéseit. A 3. évados védence kapcsán továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy likvidálni kellett volna, mert túl nagy veszélyt jelent a galaxisra, ha érzelmileg bármikor instabillá válni. Sajnálom, de közvetve milliókat már megölt, így ez nem ismétlődhet meg.

Az sem volt rossz, ahogy bemutatták, hogy a legénység is megosztott. Csak éppen egy siklóban kezdenek el vitázni, akiknek ráadásul még a nevét sem tudom. A dokit is felesleges volt éles bevetésre vinni, mert ha Michael nem tudta meggyőzni a párját, hogy álljon le, majd akkor éppen egy éles bevetés közben lesz szükség a pszichológiai tudására (egy olyan karakternek, amelynek önmagában önértékelési zavarai vannak). Aztán persze elsütötték a veszekedés kapcsán, csak kicsit erőltetve éreztem a cselekménybe bevonását.

A galaxison kívüli fenyegetés új színt hozhat az ST világában. Kicsit az Ori beachhead kapujára emlékeztet a sztori a Csillagkapu 9. évadából. Kiváncsian várom, hogy mit hoznak elő az írók a 10C kapcsán, mert egy korábban röpképtelen galaxis összevont serege sem lehet akadály egy inváziós flottának, ha esetleg az 5. évad ezt bontaná ki. Az idei évadból még kb. 4 rész maradt rá, hacsak nem egy békés megoldást vesznek elő.

Platschu - 2022. 02. 25. 14:34

4×10

Ez sem volt egy nagy eresztés. Megint lelkiztek egy csomót, de Burnham újra utat mutatott.

Tarka háttértörténete tarka volt. Haha. Viccet félre téve, a karakter továbbra sem igazán szimpatikus, de legalább megpróbálták mélyíteni.

A szerelmes Saru jópofa volt, mert a maszkon át is látszik a színész játéka.

Ace - 2022. 03. 02. 13:17

Úgy érzem túlságosan rejtegetik a nagy “ellenfelet”. Kizárt ,hogy ebből rendesen kifejtett konfliktus kerekedjen hacsak nem akarják meghagyni a következő évadra, viszont ha ez lesz akkor meg csúcspont nélkül maradna ez az évad. Már nagyon kíváncsi vagyok mire akarják ezt a dolgot kifuttatni remélem nem csapják össze a befejezést.

Platschu - 2022. 03. 03. 04:13

Én is ezt érzem. Remélem nem fog ez a történeti lufi leereszteni.

Valahol olvastam olyan kritikus találgatást, hogyha így haladunk, akkor az elnökasszony várhatóan tragikus halála után Burnham még feljebb bukik. Annyira mindent jobban tud, hogy a Föderáció elvezetése sem lehet gond neki.

Platschu - 2022. 03. 03. 22:52

4×11

Nem volt rossz epizód, mert itt végre volt egy kis kalandozás. Klasszul megcsinálták a bölcsöde belsejét is. Azok a lebegő medúzák a Morrowind játékot juttatták eszembe,

Az előző részben szerintem marhaság volt ez a galaxisszéli buborékok. Űrtávcsövekkel ma is sok-sok galaxist meg tudunk figyelni és ilyen “fizikai” határ miért is létezne? Ezt csak azért is hoztam fel, mert Book hajója hogyan került át oda, ha még a spórameghajtóval is nagyjából ugyanazt tudják, mint a Discovery? Mintha ezen a logikai hibán az írók nagyvonalúan átléptek volna.

Az űrben a térváltáskor is furák voltak a fények, ha egyszer előző részben a csillagtalan, üres semmiről értekeztek. Ez is olyan falsul hagzik, hiszen más galaxisok fénye bárhová eljuthat a sötét anyag bármilyen eloszlása kapcsán.

Az idegen lényekkel való kommunikáció is annyira elő van készítve, holott nap, mint nap újabb Föderációs tagokat toboroznak. Semmi garancia nincs arra, hogy mindenhol humanoidok vagy nyelvhasználók fejlődnek ki. Így Saru nyelvtudása is relatív.

Jó volt többet megtudni Detmerről és a családi hátteréről. Az ő kapcsán azt nem értem, hogy minek kell bocsánatot kérnie. Legalább 4 éve együtt szolgálnak Michaellel, tehát ennyir már csak megtudtak egymásról, nem? Azt sem értettem, hogy Adirát most minek varrják a nyakába vagy mi célt is szolgál ez a kínos barátkozás.

Book és Tarka pedig unalmas volt… Zorától többet vártam, mintsem hogy így át lehet verni az érzékelőit.

Tyberius - 2022. 03. 04. 00:23

4×11

Ok, eddig kevésbé volt bajom azzal, hogy Burnham mindent és mindig tud, de baszki itt kétszer bejátszották a 3-ból, pedig egyszer se kellett volna…

Ez a rész nagyon jó volt közép tájékon, de baromi lassú volt ott az elején. Túl sok időt vesztegettek a “búcsú”-val, és őszintén ez a mindig van egy “áruló” annyira 21-dik századi bullshit (kezdve 24, Alias és a többi high-concept sorozat), hogy itt egyenesen fájt. Egyébként ha jól rémlik az előző évad is az utolsó 2 részben szolgáltatta a megoldást, gondolom itt is így lesz, bár nekem ez az egész évad fájt így ebben a tempóban. Ebben a sztoriban nem volt 13 rész, le kellett volna tudni 4 alatt és az újjáépítésre fókuszálni a közepén, majd a végére egy újabb fő szálat behozni.
Egyébként Adira lelkizése nem hiányzott, de Detmer kiemelése nagyon jó volt, tényleg inkább az a baj, hogy Burnham mindenütt ott van és mindig…
Nemtom Tarka-nál volt fegyver? Mert egyébként hogy győzte meg Renot, hogy a foglya legyen? Ez ilyen WTF plothole volt a javából.
A tippem az lesz, hogy Book majd jól rácsatlakozik ott valami érzelmi hálóra és jól megossza velük a fájdalmát, amitől ő megkönnyebbül azok meg megenyhülnek és mielőtt a DMA okozta törmelékek bedarálnák a Vulcan-t meg a Földet, gyorsan visszahívják…
Van egy olyan érzésem, hogy azért látjuk Detmert ennyit, mert az évad végén távozik (valszeg reflektálva a kapitányi nehéz döntésekre az első részben és az elnök kritikájára Michaellel kapcsolatban, Michaelnek kell egy döntést hoznia, amiben feláldozza Detmert) és Adira fogja átvenni a helyét… (ne legyen igazam, légyszi, ne legyen igazam…)

Platschu - 2022. 03. 04. 09:07

Ez a Bookos ötleted még tetszik is. Én a medálra gondoltam, hogy abból lesz visszaépítve a világa, de mivel “empata” a pali, így valóban neki kell majd kommunikálni.

Az egész évad ilyen ultra lassú mederben csordogál. Többet lelkiznek a kommunikációról és az egységről, mintsem hogy tényleg kommunikálnának vagy haladnánk valamerre. A legtöbb Michael jelenet arra épül fel, hogy a felettesei utasítják, erre ő úgyis jobban tudja, kicsit kioktatja és helyre teszi őket, ők pedig fülük-farkuk behúzzák és meghajolnak őnagysága előtt.

Ennél jóval többet érdemelne ez a franchise, mert annyi ismert helyszínt és fajt lehetne újból felkeresni. Nekem hiányoznak az epizódikusabb, pörgősebb kalandok, ahol minden rész végére megoldást találnak. Itt pedig megy ez a hosszú melodráma, ami Voq, Pike, Tilly és pláne Georgiou nélkül rém erőtlenné vált.

Ace - 2022. 03. 07. 08:34

Szerintem is Book fájdalma lesz a kulcs. Tarkával biztos ,hogy lesz konfliktus tippre a végletekig el fog menni a karaktere. Érdekes volt az epizód de valahogy a ritmus hiányzik nagyon lassan bontják ki ezt az idei szálat és kicsit túl sokat lelkiznek. Remélem Detmert nem írják ki már kezdene érdekes lenni a karaktere.

Sigismundus - 2022. 03. 09. 19:40

4×11

Nekem is tetszett, bár az elején a búcsú már sok volt.
Detmer kiemelés, szerintem nem búcsú lesz ez, hanem úgy mint a 4×08-ban Owosekunt, itt is a Híd egyik régi tagját mutatják meg nekünk jobban. Ráéreztek hogy ideje őket is megmutatni.

Lehet a másik három tag is, ha nem is mindenki egyet, de egy részt 3-an kaphatnak.

És mit tesz isten, pont ebben a részben kerül elő Reno/Notaro, (akinek a szereplősége egy óriási rejtély nálam továbbra is) is, az egész évadban talán most először. És övé a rész végi csattanó..

Zach - 2022. 03. 09. 20:48

Platschu: A kedvenc részem az 1×07 Harry Mudd szórakoztató szereplésével, de az 1×10-et is csípem.

Sigismundus: Notaro szerepelt az évad egyik korábbi részében, ha jól emlékszem az ötödikben, de tényleg nem nagyon került elő (akkor is azért, mert Tilly távozott a Discoveryről).

Tegnap és ma néztem meg az utóbbi négy részt. Annak örültem, hogy visszahozták Nhan parancsnokot és a legénység több tagja is kapott egy kis játékidőt. Viszont a sorozat el lett nyújtva és túl sok a lelkizés. A 8. részben utaltak Smaraglánc maradványaira, talán a belőlük szerveződött kompániával gyűlik majd meg a baja a Föderációnak az 5. évadban. A 10. rész némileg az ötödik mozifilmre (A végső határ) emlékeztetett. Már rég ideje volt kilépni a saját galaxisunkból, bár ehhez 56 évre volt szükség a Star Trekben.
Ugyanakkor a széria egyre unalmasabb, az utolsó pillanatban mindig valahogy megoldódnak a problémák. A 8-9. részeknél nem is éreztem a krízis súlyát, ehhez még nagyobbat kellett lépniük az alkotóknak. Ezt az évadot még megnézem, aztán valószínűleg nálam véget ér ez a sorozat.

Platschu - 2022. 03. 10. 23:07

4×12
Végre egy mozgalmasabb epizód, amiben volt pár újszerűen előadott ötlet is. Kombinálták a Spielberg féle Nulladik típusú találkozásokat a Stargate : Universe matematikai nyelvével.

Az üvöltéses jelenet egész jópofa volt, csak nem oda raktam volna. Megjön az idegen hajó, erre ők elhoppanálnak stresszt levezetni, megváratják az ismeretlen Ten-C fajt, majd utána visszahoppanálnak a hangárba, hogy beléphessenek az ajtón. Kicsit mintha megtört volna ott a cselekmény.

A Tarka vonal is alakul. Mintha csak 13 részből állna az idei évad, így jövő héten már évadzáró jön.

Ace - 2022. 03. 11. 08:20

Reno vagyis Tig Notaro azért van ilyen keveset idén a nyilatkozatok szerint mert a COVID miatt nehézkes volt neki Torontóba jutni ahol a forgatás volt ezért ritkábban tudott menni. Mivel már javult a helyzet a következő évadban ismét többet szerepelhet majd.

Tyberius - 2022. 03. 12. 12:44

4×12

Nagyon jó rész volt az utolsó pár percig. Nekem ez a Tarkas vonal nem jön be annyira.
A matematikai egyenletes nyelv és hogy hívta segítségnek a híd tagjait fasza volt, az is, hogy kivételesen nem Burnham szolgáltatta a megoldást a fényjátékra.
A földi elnökön nem csodálkozom, viszont a többiek naívságán vele kapcsolatban már igen. De egyébként fájdalmasan szűklátókörű…
Kíváncsi leszek az évadzáróra. Ebben az évadban voltak jó gondolatok, de a főszál per évad nálam nem működött…

Platschu - 2022. 03. 17. 23:26

4×13

Korrekt évadzáró volt, amit úgy tűnik sorozatzárónak szántak a hosszú epilógussal, de azóta berendelték az 5. évadot is.

A részben eléggé rövidre vágtám a Tarka vonalat, ami végül nem futott ki sehová. Még mondtam is magamban, hogy ennyi? Orosról is úgy beszélt, mintha legalábbis együtt lettek volna.

Book kapcsán legalább volt előrelépés, bár picit hiányoltam, hogy a világát nem hozták részben helyre. Még sikerült is meglepniük, hogy milyen bátran kiírták. Burnham szenzációs volt abban a jelenetben.

Nagyon szépek voltak a földi effektek, pláne ez a csavarodó űrállomás. Feldobta egy picit a lelkizős főszálat. Ez volt a fő bajom az évad során, hogy olyan lasssssan haladt a cselekmény és ez az epizód sem lógott ki onnan. Kb. félisteni hatalmú lényekkel való kommunikációra sem lehetett nagy akciót felhúzni, így maradt a töltelék csata Book hajóján és a Föld körül.

Tillyt is klassz volt látni megint és ahogy fejlődik a karrierje.

Kicsit felül vannak még mindig reprezentálva az emberek. Sokkal több idegen fajt szeretnék látni a Star Trek sorozatokban.

Tyberius - 2022. 03. 19. 09:43

4×13

Voltak jó darabjai meg kifejezetten szar darabjai a résznek.
Ahogy korábban is éreztem a Tarka vonal nem nagyon működött ezúttal sem és igazából sehova nem futott ki. Nekem baromira nem jött be ez az írói húzás, hogy a végén (értsd: utolsó pillanatban) mégiscsak észhez tért. Minek?

2 dologgal viszont megleptek. Egyrészt a földi generális is túlélte az önfeláldozó mutatványt (örültem, hogy nem Detmer ment, bár én rá számítottam), pár évvel ezelőtt még a halála szükséges lett volna a megváltásához (változnak a dolgok Hollywoodban is), és Book is feltámadt… OK, hogy Michael “karakter fejlődéséhez” kellett az áldozat hozatal (legalábbis az illúziója), de sokkal jobb megoldás lett volna elengedi Bookot.
Mondjuk remélem nem tér vissza állandóra a köv évadra, egyszerűen nincs funkciója a karakternek.

Tillyt jó volt megint látni, remélem kapunk belőle is többet a köv évadban.

A másik reményem, hogy elfelejtik a galaxis veszélyeztető fenyegetéseket a köv évadra és valami több, de kisebb volumenu eseményre fókuszálnak.

Összegzés: voltak jó darabjai a részeknek, tetszett, hogy többet foglalkoznak a mellék karakterekkel, az se rossz, hogy mernek elengedni karaktereket, akiket nem tudnak épp használni (Tilly, Grey), viszont ez a főszáll így baromi gyenge, hosszú és unalmas volt.
Láttam nagyon szép pozitív változásokat ugyanakkor, szóval van még remény.

Sigismundus - 2022. 03. 19. 11:06

4×13

Én is csatlakozom azokhoz akik szerint jól sikerült az évadzárás.

Az a jelenet amikor kiszálltak majdnem mind hogy kommunikáljanak a 10-Cvel, egy platformra, emlékeztetett a Star Trek Movie jelenetére amikor V-ger el kellett hasonlóan alkudozni, a Földért.

Michaelnek is volt sokféle érzelmi helyzete, a Híd tisztjeit is láthattuk jobban (illetve csak Detmert és Ovosekunt, a másik 4 talán a következő évadban kerül elő?)

Book, örülünk hogy túlélte, de tényleg, mi lesz vele hajója nélkül, bolygója nélkül.

Ami Ndoye túlélését illeti azt nem passzol ide, pláne nem meghagyni tisztségében. Ha már elárulta a Föderációt, akkor ennyi áldozat a jóvátételhez elkelt volna.

Volt benne más hősies áldozat-vállalás, mint Detmer majdnem repülése, vagy Vance admirális és Tilly. Jó ilyen vezetőket látni.

Meglengették a Föderáció zászlaját rendesen.

Szerintem a következő évad inkább azzal telik, hogy újonnan jelentkező/visszatérő bolygókkal kell majd vitázni.

marxcie - 2022. 03. 19. 16:54

Továbbra is lenyűgöz, ahogy képesek egy reaktorrobbanás, ütközés, üldözés bármi előtti utolsó másodpercekben hosszú monológokban nekiállni beszélni a veterán Csillagflotta tisztek változatos témákról, hogy halt meg az aranyhaluk amikor 12 évesek voltak ezért meg kell menteniük mindenkit, ésatöbbi. Profi, szakszerű, felkészült hozzáállás. Nem utána, amikor lement az adrenalin, a sokk hatásaként, bemutatva ki hogy birkózik meg a traumákkal. Nem, közben.

Meg úgy általában, a profizmus. Behatolni egy kvázi ellenséges hajóba, álcázott műveletben, és egyenruhába öltöznek, nem EVS-be véletlenül se, hátha valami rosszul megy. Oké hogy ők nem Section 31, na de azért na.

Értem én, hogy a Csillagflotta nem egy katonai szervezet, de a Discovery-t nézve minding az az érzésem, hogy egy kristálygyógyító és egy házassági tanácsadó által alapított Mormon kolónia kalandjait látom az űrben, a papnővel az élen.

Zach - 2022. 03. 21. 20:28

A 12. rész egy klasszikusan “Star Trek-es” epizód, ahogyan kommunikálni kezdenek a 10-C fajjal. Annak örültem, hogy ebbe a legénység néhány tagját is bevonták, nem mindent Burnham old meg (végre).
Az évadzáró első fele izgalmas volt, a másik fele megint túl érzelgős. Viszont jó volt Tillyt újra látni, talán még lesz szerepe a szériában.
Egyébként csak nekem tűnik úgy, hogy egyre több a női szereplő? A Star Trek 32. századában már ők veszik át több helyen is a vezetést (Föderáció, Ni’Var, Egyesült Föld)…

fegya - 2022. 03. 23. 01:04

Zach: Pont úgy egyre több, ahogy a világon is egyre több, ez teljesen természetes. Korábban, ahogy a való világban nem volt lehetőség ilyesmire, úgy a tévésorozatokban is erős ellenállás mutatkozott a csatornák részéről. Nézd meg a 90-es évek sorozatait. A Trek ezért is volt haladó, hogy korábban is merészebb volt. Ma már szerencsére kihaltak azok az emberek, akik szerint a nézők ilyesmire nincsenek felkészülve. A következő lépés az lesz, hogy az ilyesmi fel sem tűnik, mert igazából ott van a kutya elásva, hogy valaki különbséget tesz a nemek között, illetve tudat alatt elvárja mondjuk, hogy ne legyen “egyre több”. Nekem például gőzöm sincs elsőre, hogy melyik nézett sorozatomban melyik nemből van több. Ha nem írod most, nekem itt sem jutott volna eszembe, hogy bármiféle elhajlás, de addig jó, amíg nem zavarja az embert, ha nincs patikamérleges eloszlás. (Vicces, hogy még ma is olvasni olyat a net sötét bugyraiban, hogy valaki annyira bizonytalan önmagában, hogy az ilyesmi mögé összeesküvés elméleteket képzel, pedig az írók elég komoly felszabadultságot élnek meg, hogy végre másféle karaktereket is írhatnak, nem csak olyanokat, amiket engednek nekik. Más kérdés, hogy a Discoveryben szerintem eléggé elfuserálnak nem egyet karakter szinten…:(

ace05 - 2022. 03. 24. 09:29

Ebből az évadból szerintem csak az utolsó 3 rész sikeredet jóra. Ezalatt értem azt, hogy végig lekötött és nem csináltam közbe mást. Igazi Star Trekes részeknek érződtek.

Más:

Csak szerintem, tolták túl a női szereplők arányát?

winnie - 2022. 03. 24. 11:21

ace05: ld. kettővel feljebb, bár én sem tudom értelmezni a dolgot, hiszen az azt jelentené, hogy a korábbiakban a férfi szereplők arányát tolták túl (legalábbis feltételezem, hogy nincs “normális” vagy elvárt eloszlás), és ilyet nem nagyon olvastam azokról. max az állapítható meg, hogy mondjuk valaki ízléséhez képest lett több női szereplő? mert adja magát, hogy aki inkább férfiakat akar látni egy adott sorozatban, az így fogja gondolni, ha az ízlésének túl sok nő van. aki meg nőket akar látni, az úgy fogja gondolni, hogy még mindig nincs elég. passz. ahogy írja fegya, szerintem a többség nem a nemeket látja vagy számolja.

ace05 - 2022. 03. 24. 13:24

Winnie: Csak megjegyeztem, de hülyén fogalmaztam, inkább azt kellet volna írni, hogy több lett a női szereplő, de eskü eddig eszembe se jutott az utolsó részig.
Nem zavar egyébként, meg jobban belegondolva, az ottani időben mér biztos nem létezik a Női/férfi ellentét.

terika - 2022. 04. 04. 08:40

Én tegnap fejeztem be a sorozatot. Igazából izgalmas volt, jó volt, Star Trek volt.
Úgy érzem, hogy nem igazán használták ki az egyes szereplők képességeit. Bookról sem tudtunk meg igazán semmit, illetve egyik különlegesebb fajjal sem foglalkoztak, hogy kinek miféle képességei vannak még. Bookkal kapcsolatban pedig külön csalódott vagyok, neki szerintem lehetett volna nagyobb szerepe is a DMA kommunikációja kapcsán, hiszen különleges, direkt az érzésekre kihegyezett képességei vannak.
A DMA fényjelzéses kommunikációja engem leginkább az Arrival című film polipszerű lényeire emlékeztetett. Illetve kezdem furcsállni, hogy minden magasabb szintű lény valami mélytengeri élőlényre hasonlít leginkább… XD
Összességében jó volt. Várom az 5.évadot. Én nem bánnám, ha magasabb szintű technológiai magyarázat is menne a sorozatba (pl. milyen szép lenne még jobban megismerni a micélium hálózatot is), de ez csak az én vesszőparipám. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz