login |

Pilot: Severance

2022. 02. 18. 21:20 - Írta: human

63 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Életünk végéig dolgozunk a mindent felfaló munkában, és meghalunk. És még nem is csak erről szól tisztán az Apple TV+ mai premier új sorozata a Különválás, de valamennyire egyértelműen benne kell legyen a magán- és munkaélet egyensúlya is, már persze a sok rejtély mellett.

Nehéz beszélni róla, mert ténylegesen nem sok minden történik az első részekben. Vagyis ezt is inkább úgy kéne fogalmaznom, hogy kicsit művészibb a kidolgozása, és bőven van ideje minden eseménynek lélegezni. Viszont a rejtéllyel nagyon elkaptak a furcsa hangulat mellett, így azt mindenképp meg fogom nézni hova vezetik ki, hiszen már most is haladtak vele rendesen.

A lényeg, hogy egy cég munkásairól szól, akik belemennek egy olyan eljárásba, aminek során a magánéletükben semmilyen munkahelyi emléket nem tudnak elérni, és természetesen ennek a fordítottja is igaz, odabenn semmit nem tudnak a kinti énjükről. Tulajdonképpen két emberként élnek, hiszen egyik “világ” sem képes befolyásolni a másikat.

A kiadott két részben még a munkájuk is rohadtul furcsának tűnik. Adatokat rendeznek, számokat húznak be amolyan kódtörés módjára különböző kategóriákba aszerint, hogy milyen érzelmet vált ki belőlük. Jól olvassátok, az új munkaerő is csak röhög “számok, amik ijesztőek???”, képtelenül hangzik, nem? Egyszerűen nem tudni mit dolgoznak, és miért, csak hogy mennyire kontrollálja őket benne a hatalmas cég, ami “mindennel foglalkozik”.

Igazából több meglepetést nem is akarnék lelőni, de azért az tény, hogy amolyan lassan elmerülős a történet, és nincs sok általános kapaszkodó benne. Ellenben vannak rá utalások, hogy komplexebb élet kérdésekkel is foglalkozik a csali mellett, ami a rejtély a munkahely kapcsán. Legalábbis az első részben levő “vacsora”, idézőjel mert nem esznek semmit, is ilyesmire utal. Na meg az is, hogy mit élt át a főszereplő, ami miatt önként vállalt egy ilyen elmét szétszakasztó munkát.

A megvalósítás pedig szokásos Apple TV+-minőség. Ben Stiller szokás szerint eléggé filmes hatású képi világot hoz nekünk, ahogy tette az Escape At Dannemorra során is. A szereplőgárda parádés, szinte sajnáltam, hogy a WTF főcímben kiszúrtam valaki nevét, mert különben nagyon örültem volna amikor feltűnt a 2. rész közepén.

Rajta kívül is ott van még Adam Scott, akit nagyon bírok a Party Down óta, vagy épp John Turturro, akit szintén jó látni, és máris volt egy olyan jelenete, ahol meg is mutathatta mit tud. Az meg sem lepett, hogy Stiller ismét hozta magával Patricia Arquette-et. Mondjuk őt nem szoktam kedvelni, de nem azért, mert tehetségtelen lenne, inkább csak személyes érzés.

Szokásos Apple TV+ meglepetés a Különválás – aki sorozatkészítő és a művészibb, furcsább ötletével nem az Apple TV+-t vagy az FX-t keresi meg elsőnek, az őrült, legalábbis én már kezdek kételkedni a “Netflix szabadkéz” elmélet további fennállásában, de ez csak a személyes tippem, sok bizonyíték nincs rá. Az mindenképp biztos, hogy a Severance-hoz hasonló képi világú Netflix-gyártás nem is ugrik most be hirtelen.

Sima 8/10, pedig nem hittem volna, amikor megláttam, hogy már megint képtelenek voltak 42 perc környékén maradni. Tudom, szintén saját preferencia, de kezdenek zavarni az 1 órás részek, azok már majdnem film hosszúságok, nem pedig sorozat falatok.

63 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 02. 18. 21:39

egy élmény volt, imádtam a munkavilágot, ez is egy marhára készítői darab lehet, tetszik, hogy ilyen részletesen elképzelte a dolgokat. féltem, hogy a fenti világ nem lesz olyan érdekes, de azzal sem volt gond. jól össze volt rakva, jó gondolatokat hozott, remek dilemmákat, és ez az 9-5-ig élet annyira wtf, bele sem akarok gondolni, bááár, ha valami lélekölő munkám lenne, akkor lehet, hogy nem bánnám, hogy nem emlékszem rá. de akkor is, odabent, uhh. (marha jó volt a britt lower ki akar futni az ajtón jelenet:)

gőzöm sincs, mi sül ki belőle, kicsit a homecoming ugrott be, mert persze a netflixes paul rudd sorozat.

ja, és a második évad már egy ideje a zsákban.

Alain Prosztó - 2022. 02. 18. 21:44

Az első rész után elég jónak néz ki, pedig herótom van a rejtélyes-összeesküvős történetektől.

Még nem 100%, hogy maradok, megnézzük, mi lesz belőle.

winnie - 2022. 02. 18. 21:56

ez azért is tetszett, mert nem feltétlenül a rejtély izgat, hanem sok minden másért is oda voltam.

abba - 2022. 02. 18. 23:39

Nem csalódtam – magabiztos rendezés és vizuál, és a koncepció iszonyat erős. Adam Scott, mint mindig, szuper.

Florabell - 2022. 02. 19. 00:29

Az Apple Tv+ mindig a legjobbat hozza és ez most sincs másképp. Bár a disztópiás dolgokat nem annyira szeretem még így is megnyert magának ez a művészien rejtélyes koncepció.

ubul - 2022. 02. 19. 14:00

“képtelenek voltak 42 perc környékén maradni. ”
ugyanez az érzés, főleg Yellowjacketsnél jött most elő a túlhúzottság, de néha azért van, hogy 30-40 perces részekkel operáló sorozatnál meg hiányérzet van egy-egy résznél.
Viszont felkeltette az érdeklődésem az írás, köszi :)

Mersby - 2022. 02. 19. 19:48

Még nem kezdtem bele, de pár kérdés: Mitől olyan jó ez? Mi értelme van? Mi a remélt előny ebből az egészből?

winnie - 2022. 02. 19. 22:58

a sorozatnak vagy az eljárásnak?:)

ha utóbbi, akkor talán ki fog derülni, csak ugye ezt a dolgozók sem tudják, akik kíváncsiak rá, mert az életük a munkahelyen zajlik, kinti emlékek nélkül, és egyelőre csak az egyikkel mentünk haza, aki egy trauma miatt csinálta ezt. (van egy jelenet, amiben foglalkoznak a kérdéssel.) de nem hiszem, hogy jó, ez nem valami elterjedt, divatos dolog, max a cégnek éri meg. az ember mondjuk lehet, hogy hatékonyabban dolgozhat, ha nem zavarjak az emlekei? vagy az, hogy konkrétan azt sem tudja, mi folyik a világban?

mondjuk, ha belegondolsz: ha bevállalod, akkor nem kell dolgoznos többet. vagyis nek tudsz arról, hogy dolgozol, de az időt bukod.

Shyllard - 2022. 02. 20. 11:38

Köszi az ajánlást, valószínűleg ez amúgy elveszett volna a rengetegben számomra, de nagyon tetszik. Ez az irodai kultúra hasonló kritikai megközelítése mindig tetszik, az egész sorozat abszurditása, pedig nagyon jól passzol mindehhez :) szerintem is lehetne kicsit kurtitani az epizodokon (legalábbis eddigiek alapján), de koránt sem untam az élményt.

Kietle - 2022. 02. 20. 13:19

ez egy Marxista sori, Marx mondta, hogy az ember a munkájában tud kiteljesedni. Ha elveszed a munkát nem marad semmi. Erről szól szerintem, vagy erről is.

Kietle - 2022. 02. 20. 13:21

ja és az arckép a falon, nem tök úgy néz ki, mint Lenin?

Nóra - 2022. 02. 20. 14:13

kietle: az, hogy valami marxista vagy marxista témáról, esetleg marxista elveket valló cégről, látásmódról szól, az nem ugyanaz

abba - 2022. 02. 20. 15:30

Azt mondani, hogy egy sorozat, amely a magánélet és a munka-élet különválasztásának eltúlzása, Marxista, elég erős túlzás szerintem, és doktriner is.
2 rész után legalábbis nem hiszem, hogy a sorozat a munkában való kiteljesedésről szólna, épp ellenkezőleg…

Shyllard - 2022. 02. 20. 15:34

Kietle: Hát Marx sokmindent mondott, de az alienation/elidegenedés (ha erre gondolsz), az inkább arra utal, hogy a termelő és produktum között teljesen elveszik a kapcsolat. Ami itt igaz is. Bár igaziból én ezt a sorit enyhe kapitalizmus kritikának látom, amely területen belül nyilván minden kicsit Marxista. De munkahelyi kritika téren szerintem az eddigi két részben sokkal inkább jelentek meg David Graeber-es gondolatok (aki nyilván szintén Marxista volt, mint kb. bármely mostani releváns akadémikus, aki a társadalommal foglalkozik).

Pipacs - 2022. 02. 20. 16:45

Patricia Arquette csak szinkronnal elviselhető számomra, viszont ehhez a szerepéhez pont passzol a nyávogi hangja. Az egész első rész nagyon tetszett, a lassú kibontás sem zavart. Az alapötlettel én maximálisan tudok azonosulni, sokszor bizony nagyon jól jönne ha a munkahelyem szarságai nem nyomasztanának folyton, azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül. Még a fura színvilága (zöld szűrő??) sem vette el a kedvemet. Várom a folytatást.

human - 2022. 02. 21. 02:29

ez mind jó, de már az alap felvetés is vicces, hiszen két rész után fogalmunk sincs hova viszik majd ki, a filozófiai vitát várjuk meg vele. már most látszik, hogy a cég nem normális.

Shyllard - 2022. 02. 21. 07:08

human: jah persze, én csak azért írtam Graeber nevét, aki a Bullshit Jobs-ban pont ilyen munkákról beszélt, mint az ijesztő számok keresése :D (amúgy nagyon szórakoztató könyv). Mondjuk nekem eddig inkább úgy fest, mintha ez valami kísérlet lenne, mintsem valódi munka.

Pipacs - 2022. 02. 21. 07:44

Azon gondolkoztam, hogy olyan, mintha nem is munka lenne, hanem valami rehab vagy “fal” tevékenység ez a számkidobósdi.. Mintha az lenne a cél hogy napi 8 órában csak úgy ellegyenek… esetleg magának a szétválasztási eljárásnak a hosszabb távú hatásait vizsgálják és ők a tesztalanyok. Vagy van egy harmadik énjük, amiről nem tudnak és ott a megfejtés. Csupa fura gondolat, de az egész azért tetszik, mert elindul az ember fantáziája, és sok kérdést felvet… Remélem, egy párat azért megválaszolnak majd.

korum - 2022. 02. 21. 13:56

Van olyan tippem, hogy munka lenyege nem fog kiderulni…

Ami viszont pozitiv, hogy ami kerdes nekem kozben eszembe jutott, azt szinte mindig valaki rovid idon belul a sorozatban is feltette…

korum - 2022. 02. 21. 13:58

Egyebkent valamiert az Ascension ugrott be errol a sorozatrol…
(spoiler: az elzart hely, ahol jatszodik, ahogy megfigyelik oket, ahogy fogalmuk sincs, hogy mi a projekt valodi celja, a retro dizajn…)

Adam - 2022. 02. 21. 20:54

Úristen, ez mi volt ez a két rész?
És miért csak most néztem meg?
És miért nincs kint az egész évad?

bvr - 2022. 02. 21. 21:25

Érdekes sorozat! Az elején kicsit aggódtam azért hogy ez egy black mirrorban erős lenne mint egy epizódnyi koncepció, de nem fog tudni megtölteni egy teljes évadot, de eddig két rész alapján működik a dolog, jól illik hozzá ez a lassú építkezés.
Számomra azért fontos ebben a rejtély-faktor, és arra tippelek hogy a sorozat számára is az lesz (azaz ez nem csak egy allegória a munka-magánélet szétválasztásáról, hanem komolyan ki fog futni arra hogy mi is van a háttérben (ebben az esetben mondjuk remélem jutunk is érdemben valamire, kapunk nézőként válaszokat. Persze ha csak a hangulatról szólna, akkor nyilván mindegy, de egyelőre nem hiszem), hiszen rögtön folyik is egy kutakodás-szál (miközben mi nézők pedig kapjuk az egyre újabb morzsákat)
Kicsit sajnálom is hogy nem egész évados, majd igyekszem nem belefutni teóriákba (mert azt sem szeretem ha előre kitalálódik, de azt sem ha meg valami elméletbe beleélném magam és utána csalódnék hogy de miért nem az lett :))) Egyébként annyira abszurdan furcsa minden hogy én azért nem lepődnék meg ha a kinti világ sem valódi. És ezzel máris találgatok, amit nem szeretnék – na majd az évad végén visszanézek :)

PS: a Homecoming nekem is eszembe jutott, a furcsa hangulat miatt is, meg a sajátos vizualitás miatt szintén. Amúgy azt nagyon tudom ajánlani, a két évadot egyben megnézve (anno írtam is hogy azt valójában kár is két külön évadként kezelni), és egyébként ott abszolut volt mindenre válasz úgy emlékszem, miközben amúgy szinte önmagában csak a hangulat miatt is megállt volna majdhogynem.

jszkfer - 2022. 02. 23. 16:43

Félig-meddig OFF, de fogalmam sincs, hol kérdezzek rá.
Most fizettünk elő Apple TV-re, főként éppen azért, hogy ezt a sorozatot, meg pár filmet megnézzünk, de Samsung készüléken egyszerűen nem tudjuk kikapcsolni ezt a béna mű-digitális kinézetet, amitől fura a mélységélesség. Már minden tv- és app-beállítást végignéztünk, de semmi. Valaki elmondaná, mi a megoldás? Nyilván tök evidens. Köszi!

Shannen - 2022. 02. 24. 00:18

Szinte semmit nem tudtam előzetesen a sorozatról csak, hogy AppleTV+, Adam Scott és valami munkahelyi dráma. Ennyi alapján meg nyilván be kellett próbálni.

És hát fú, de nagyon jó lett, de tényleg. Imádom, amikor az első perctől kezdve érződik, hogy itt minden tűpontosan ki van találva, és minden részletében egy koherens egészet ad ki az, amit látunk. Nagyon erős Homecoming-vibe-ja van egyébként, ami érdekes, mert úgy tudom, hogy nincs átfedés készítői körökben a kettő között.

Tetszik, ahogy apránként nemcsak a szereplőket, de a körülöttük lévő kinti világot is megismerjük.

Ráadásul, mint a legtöbb AppleTv+-os sorozatot, ezt is konkrétan jó nézni, mert szép.
Ja, és nagyon örülök, hogy hetiben jönnek a részek, már csak kicsit rövidebbek is lehetnének…

Pipacs - 2022. 02. 24. 00:26

jszkfer: windowssal is vannak hiányosságai az almás tv-nek. Szerintem kifejezetten a saját termékeiken lehet jól nézni. Én biztosan megkérdezném a mobil szolgáltatómat, vagy egyenesen az Apple valamelyik ügyfélszolgálatát. Vagy mindkettő. Valaki csak tud valamit.

JKJ - 2022. 02. 25. 11:50

A harmadik rész után én tartok egy kis szünetet. Pontosabban az évad végéig. Ha ott nincs valami orbitális átverés (mert kezd olyan hangulata lenni a sorozatnak sajnos), akkor folytatom.

Yooha - 2022. 02. 27. 17:46

A leírások alapján jónak tűnt, és még annál is jobb!
Szerintem nincs valódi “munka”, csak megfigyelik őket.

De a látvány, a környezet, az nagyon eltalált! Annyira minden részletében lélekölő vállalati környezet, az utolsó tollig!
A ronda zöld-sárga szőnyeg, a feleslegesen nagy iroda közepén az asztalok, ahol direkt alig látják egymást, az egyencsomagolt nasi, az idióta jutalmak, a szöszösszeszedő guri-guri, minden!
De jó, hogy nem ilyen helyen dolgozom! :)

abba - 2022. 03. 05. 16:54

1×04
Számomra igazán váratlan irányokba mozdul el a sorozat, amit nem bánok!
A John Turturro – Christopher Walken szálat sosem tudtam volna megjósolni, ahogy Helly kinti személyisége is teljesen váratlanul ért. Ez a nő tehát valami elképesztően nyakatekert véleménnyel van a saját munkahelyi énjéről, mégcsak emberszámba sem veszi!

Tényleg csak találgatni tudnék, mi jön ezután – de pontosan ezt nem fogom tenni, mert nagyon nem szeretek elméleteket gyártani semmiről, amit nézek :)

Pipacs - 2022. 03. 06. 16:53

Kezd meggyőződésemmé válni, hogy az egész egy nagy (szociológiai?, orvosi?, katonai?) kísérlet. A munkatársak úgy mászkálnak a folyosókon, mint a patkányok a labirintusban, a dogmák meg mint valami nagyon kitalált vallási szektában, szinte “bibliai” utalásokként, törvényekként igazodnak a “munkahely” életéhez, útmutatást adnak szinte minden helyzetre, szabálykövető zombikat teremtve.
Hogy hova fut ki, az még mindig rejtély, de nagyon izgalmas. Bárcsak többminden történne egy részben, nem a tempó lassúsága a bajom, hanem hogy nagyon széthúzzák az eseményeket.

korum - 2022. 03. 10. 20:05

Szerintem valami hibás MI irányítja az egészet… :)

PCampbell - 2022. 03. 11. 18:26

Erre a sorozatra a jó szó, a fura! Egyelőre elképzelésem nincs hova fog kifutni, de a szemöldököm minden rész után feljebb mászik 1-2 centivel!
Fogalmam nincs miért tetszik, és miért nézem! :)

abba - 2022. 03. 12. 13:19

5. rész:
Még mindig furcsa rejtélyességével csábít a sorozat, de nem érzem úgy, hogy sok hűhó lenne semmiért, ha pl nem kapna valami zseniálisan grandiózus befejezést az egész, mert részről részre leköt a hangulat, a párbeszédek, és ez nagyon nagy mértékben köszönhető John Turturrónak, aki ezúttal is fantasztikusat alakít – azt hittem, egyszerű one-liner mellékszereplő lesz, de ehelyett a szíve a sorozatnak sokszor.
Adam Scott is fantasztikus ebben a szerepben, és azok az alap gimmickek, amik minden héten viszatérnek (lásd arc átalakulása a liftben) egyáltalán nem untatnak, sőt!

Amit talán negatívumnként tudnék megnevezni, az a főnöknő – nem sok mindenben láttam eddig Patricia Arquette-et, de itt sem győzött meg, egyszerűen érdektelen számomra mint főgonosz vagy mint jelenség. Talán ez a lényeg, de annyi biztos, hogy elkedvetlenedek, ha csak megjelenik a képernyőn.

Pipacs - 2022. 03. 12. 14:27

5. rész után:
Egyre furcsábban zseniális ez a sorozat. Komolyan, csemege az agynak, főleg mostanában nagy szükség van a teljes kikapcsolódásra, és erre tökéletes.
Amin pl az utóbbi héten gondolkoztam: a személyiségünk. Vajon hogyan változna meg, ha a “kinti” énünk összes eddigi tapasztalata, érzelmi sérülése, cinizmusa, lelki “védőpáncélja” tényleg kint maradna? Így a tiszta lap, az igazi személyiség marad lent a “melós én”. Lehet hogy pl az én kérges szívű, bizalmatlan, frusztrált és érzéketlen főnököm is egy kezesbárány lenne, mert a sok csalódásra, ami érte az életben, egyszerűen nem emlékezne…
Szóval folyamatosan adja az impulzusokat a sorozat, mindig van min elgondolkozni.
Spoiler: Amúgy mi lett a babával? Teljesen elvágták a rész eleje felé a szülős szálat…mármint nyilván ki fog derülni, a kérdésem inkább az, hogy mi ez a fura dramaturgiai koncepció?

Gabba - 2022. 03. 17. 22:30

Imádom az ilyen hangulatú filmeket/sorozatokat, olyan Vivarium + Homecoming keveréknek tűnik számomra… Remélem a végén majd keresem az állam a földön :)

korum - 2022. 03. 18. 09:31

Nekem egy inkább úgy tűnik, hogy ha lesz is magyarázat, az földhözragadtabb lesz… ami nem feltétlenül baj.

Illetve mintha kint sem lenne minden rendben…

Pipacs - 2022. 03. 18. 21:42

6. rész utáni elmélet: ez egy szekta??? :D
Komolyan, annyira kevés az az egy rész és/vagy sok az egy hét a részek között!! Már rég élveztem ennyire egy sorozatot! <3

Anna - 2022. 03. 21. 19:05

Nincs tippem, de az eleje óta az az érzésem különböző okokból, hogy ez a négy ember tesztalanyok agyában keresi és javítja ki a hibákat, ez nem változott azóta, csak most már az is az érzésem, hogy a tökéletes embert próbálja a cég létrehozni.

korum - 2022. 03. 22. 08:29

Vagy a saját agyában?

Akármi - 2022. 03. 26. 00:26

A 7.résszel a hátam mögött úgy érzem az ígéretes kezdés után leült a sorozat. Szépen fel lett építve a különválás irodai része a maga teljes abszurditásával (már világos, hogy maga a leválasztás a lényeg, nem pedig a meló amit végeznek) de valahogy iszonyat lassan araszol a történet. Úgy telnek el részek, hogy érdemben semmi nem történik és ez egyre frusztrálóbb.( Helly öngyilkossági kísérlete után például egy huszárvágással megbékélt a helyzetével és gépelgetett tovább. Miért is? Mert a fentije megfenyegette, hogy megbánja ha próbálkozik? Vicc!) A személyi kultusszal vegyes vallási vonal zavaros, az pedig, hogy mindent három külsős ember kontrollja alatt csinálnak pedig hiteltelen. Persze fenntartja az érdeklődésem, de sokkal jobb is lehetne.

walaki - 2022. 03. 26. 21:44

Azért az tök vicces, hogy ez az AppleTV-n fut. Ha valakinek nem lenne meg, az Apple egy tipikusan ilyen cég: hatalmas kampusz, állandó és szigorú titkolózás, tág termékpaletta (gép, zenelejátszó, karóra, teló, nemsokára autó is stb.), félistenként, már-már szektásan tisztelt alapító… szóval minden stimmel.

A sorozat érdekes, bár ahogy többen is megjegyezték, valóban túlságosan el van nyújtva, talán jobb lett volna picit rövidebb részekben tálalni.

Osztom azok véleményét, akik szerint nincs is igazi munka, egy teszt alanyai a főszereplőink, de majd elválik. Értelme nincs annak, amit csinálnak, az biztos.

SPOILER
Amit nem tudok megérteni, hogy ha nem is értik, mit kell csinálni, nem is engedik kilépni őket, akkor minek strapálják egyáltalán magukat bármivel is? Én tuti nagy ívben szarnék a kvótára, rúgjanak ki, ha nem tetszik ;-) Ha meg pihenőszobára küldenek, tuti nem olvasnék fel semmit, mivel megint, rúgjanak ki, ha nem tetszik ;-)

SPOILER#2
Tuti, hogy minden kintiről bemutatott videó deepfake, ami szintén a cég szabadalmaztatott technológiája…

Yooha - 2022. 03. 28. 07:48

Tramell Tillman megérdemelne egy Emmyt Milchickért, a hideg ráz ki attól a fickótól, bravó!

Scat - 2022. 03. 28. 09:16

Ez a sorozat… váó.

Ez az egzisztencialista téma, amit boncolgat, elképesztő. Hiába lassú a cselekmény, hiába nem kapunk válaszokat, egyszerűen baromi elgondolkodtató. Mitől vagyok én, én? Hol kezdődöm, és amiről nem tudok, az nem is fáj?

Lehet írok majd erről egy elmélkedősebb cikket, mert nagyon kikívánkozik.

Rubber Duck - 2022. 03. 30. 00:03

Kier azaz Kierkegaard?

PCampbell - 2022. 04. 01. 20:43

Óóó, hogy miért nem vártam még ezzel a résszel egy hetet, hogy megnézzem! Állati kíváncsi vagyok mi sül ki ebből!

Florabell - 2022. 04. 02. 13:27

Ez már idegölő. Hogy voltak képesek így befejezni a 8.részt?!

karit - 2022. 04. 03. 01:24

Elképesztő, hogy a minimalista tálalás ellenére – vagy pont amiatt – mennyire megfog és nem ereszt a Severance. Btw. Isten áldja a nem könyv alapján készült high-concept sorozatokat!

Kíváncsi vagyok, a végén is ezt mondom-e, de egyelőre a rejtély- vagy inkább WTF-faktor nagyobb, mint amikor a Gyöngy állomás csőpostája végén megláttuk a kapszula hegyet.

(Vicces/kreatív lett volna, ha Dylan két ujjkaloda kínai csapdát használ a kezei meghosszabbításához a kapcsolóknál, de végülis csak egy százast vesztettem vele.)

adam - 2022. 04. 03. 12:40

Aaaa, hogy lehet így befejezni a 8. részt??
Nagyon bízok benne, hogy jó befejezés lesz az évadnak. 🙏
Így, hogy nem tudtam semmit a sorozatról nagyon tetszik, egyedi. (Számomra)
Főcím pedig *5. :)

walaki - 2022. 04. 04. 10:55

@karit: “Elképesztő, hogy a minimalista tálalás ellenére – vagy pont amiatt – mennyire megfog és nem ereszt a Severance.”

Én mindig is azt mondtam, hogy egy jó sztori milliószor többet ér, mint bármilyen AAA színész vagy csili-vili CGI effekt önmagában! Javaslom megtekintésre A Földlakó (https://www.imdb.com/title/tt0756683/) c. filmet, az is ilyen. Pár ember beszélget egy szobában, ennyi az egész, de mégis, egyszerűen abbahagyhatatlan!

Ennél meg a cliffhanger tényleg gonosz lett!

Chriskov - 2022. 04. 07. 10:23

Atyaég, mi volt ez a 8. rész?!
Konkrétan majdnem elbőgtem magam, mikor vége lett. Én nem tudom, mikor izgultam ennyire utoljára.

Még jó, hogy csak tegnap tudtam megnézni, és holnap jön is a folytatás.
Zseniális sorozat, imádom :)

Peter - 2022. 04. 08. 05:49

A 8. rész befejezése engem is kicsinált.. de a 9.? Hát ez ütött. Néha voltak lassú részek, de hatalmas élmény a sorozat. Várom a 2. évadot.

Yooha - 2022. 04. 08. 08:56

Nem mondom, hogy a 9. részben semmi nem történt, de azért lehetett volna több. :)
Reméljük Devon tud majd beszélni az “illetékesekkel”, sajnos Helly R. hallgatósága nem a legjobb táptalaj a “le a Luminnal” forradalom számára, de meglátjuk.
Ja, és ha nem derül ki az epizód végén, hogy mi lett Marc unokahúgával, akkor felkötöm magam, de szerencsére nem hagytak kétségek között e téren.

Irving meg tulajdonképpen nem csinált semmit :)

Atti - 2022. 04. 08. 11:43

Imadtam, engem teljesen berantott! zsenialis utolso resz volt, annak ellenere h lassan tortent minden vegig feszultsegben tartott, orulok h eleg ideig kint maradtak a szereplok ahhoz hogy a kulvilag szamara kideruljenek dolgok ami igy nagyon jo inditas lehet a tovabbi evadra (ha lesz)

Kietle - 2022. 04. 08. 17:59

“Kier azaz Kierkegaard?” Kierkegaard is elég depresszív figura. Azért lehetett volna még egy rész. Pont meg lett volna a 10, hogy lehet amúgy is 9nél abbahagyni.

schray - 2022. 04. 08. 18:57

Ez zseniális évad volt, szinte végig feszült és izgalmas óriási cliffhanger lezárással. Amivel két problémám van:
– nagyon remélem, hogy lesz 2.évad
– nagyon remélem, hogy nem lesz Lost módra random bedobált weirdness meg rejtélyek sora, amire annyi lesz a magyarázat, hogy “a Lumon csak ki akar zsákmányolni és az egész a kapitalizmus metaforája” Tudnom kell, hogy mi az a makroadat, meg miért vannak kecskék. :D

Ena - 2022. 04. 08. 20:06

Király volt az utolsó rész!

Florabell - 2022. 04. 08. 21:26

Pont jó volt az utolsó rész. Nyilván a 2.évad miatt nem fedhettek fel mindent de Helly R. titka bőven elég volt. És az, hogy Mark többé kevésbé sikerrel járt,és rájött hogy él a felesége, Irving is kivételes információk birtokába jutott. Utólag egyébként teljesen logikus a megfejtése annak, hogy Helly outie-ja miért nem foglalkozott az öngyilkossággal.
Hogy Kier Eagan is még életben van az pedig csak hab a tortán.

Atomreaktor - 2022. 04. 08. 22:04

Azt a rohadt életbe, mekkora volt az utolsó rész! És én végig azt hittem, hogy lesz 10. Szerintem nem kérdés a 2. évad.

clegane - 2022. 04. 08. 23:11

a 2. évad már be van rendelve szerencsére!
tényleg nagyon magas színvonalú volt az egész sorozat. csak ajánlani tudom.

rhabalaz - 2022. 04. 09. 19:24

Parádés volt ez az évad. Már anno az első rész nyitó jeleneténél éreztem, hogy ez nekem nagyon be fog jönni, de azt nem, hogy ennyire. Nem tudom, kiket céloztak ezzel a sorozattal, de konkrétan mintha nekem készült volna.
Minden a helyén volt, remek arányokkal operált az évad (rejtély, egyéni drámák, nyomozás, abszurd humor), a színészi alakítás pedig mindenki részéről példásan sikerült.
Technikai szempontból az Apple TV-s sorozatok általában kiemelkednek a mezőnyből, de ez még a tőlük megszokott színvonalon is bőven túltett. Az operatőri munka dicséretes, jó néhány olyan vizuális csemegét és részletet sikerült belecsempészniük az alkotóknak, amiket feleségemmel hangosan is megjegyeztünk egymásnak a nézése közben, hogy “ez mennyire jó ötlet volt már!!” (pl a 8. részben Helly és Mark beszélgetése pár pillanatig a tükörből filmezve) A HDR is okosan, célzottan volt használva, nem a szokásos csiricsáré, bazári módon. A benti iroda vakító fehérsége, a céges bulik neon fényei és a kinti világ sötétebb, borongósabb tónusa mind jó példái ennek. Tényleg volt hozzáadott értéke, még inkább hangsúlyossá téve a jelenetek közötti kontrasztot.
Számomra az is lényeges, hogy amit hallok, az milyen. A Severance esetében erre sem lehet panasz. Az utóbbi időkben hallott egyik legkomolyabb sorozatos hangsávot sikerült alárittyenteniük, meglepően vaskos mélyekkel, ötletes hangkeveréssel és teljesen valósághű hangeffektekkel (pl a lift hangjelzése, ami részben fentről szólt, részben pedig mintha belülről a fejedben szólalna meg).
A zene pedig egész egyszerűen zseniális. Az, ahogyan erre a minimalista zongora motívumra felfűzték az egész évad zenéjét, elképesztő. Ugyanaz az egyetlen téma, ami kicsit eltekerve, kicsit megtrükközve, majd szanaszét darabolva egyéb elemekkel kiegészülve folyton visszatért, hogy újabb színt, réteget, hangulatot adjon hozzá ahhoz, amit éppen látunk – vérprofi dolog, kevesen tudnak ilyet.
A hangulata speciális, ahogyan maga a sorozat is. A tempója, az íve, szürreális jelenetei nem szólnak mindenkinek, de ezt bátran vállalja is, mer egyedi lenni.
Nagyon jó élmény volt, hatalmas köszönet érte az alkotóknak Ben Stillerrel az élen! Rég vártam ennyire a péntekeket :)

Jamesch - 2022. 04. 10. 01:42

najó tetszett, de f*szom, alig történt vmi az évadban

tenorx - 2022. 04. 10. 10:07

“Hogy Kier Eagan is még életben van az pedig csak hab a tortán.”

Huh?
Kier az alapító volt, nem?
Aki ott volt Hellivel az a jelenlegi CEO, Jame Eagen azt hiszem.

k-10 - 2022. 04. 10. 16:23

tenorx:

Igen, így van, az Helly apja.

Más kérdés, hogy vannak teóriák, miszerint… de inkább nem is mondom tovább! Keresgélj! :)

n4nom4n - 2022. 04. 10. 20:04

Idei legjobb eddig!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz