login |

The Beast Must Die: az 1. évad

2022. 02. 21. 15:50 - Írta: Shannen

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Január elsején került fel itthon az HBO GO-ra magyar szinkronnal és felirattal a Britbox tavalyi krimije, A szörnyetegnek meg kell halnia, amire már nagyon kíváncsi voltam, egyrészt a színészek miatt, másrészt mert elég jó kritikákat kapott odakint. Úgyhogy ezzel a Nicholas Blake regénye alapján készült hat részes bosszútörténettel kezdtem az évet, hogy aztán az egynapos dara végén koppanjak egy nagyot.

A sorozat magán hordozza a tipikus angol krimik jellemvonásait, annak minden pozitívumával és negatívumával együtt. Ám semelyik eleme nem elég ütős ahhoz, hogy közepesnél erősebb szintet üssön meg. A történet nagyon vékonyka, az érzelmi komponens egyfelé van becsatornázva, fordulatok tulajdonképpen nincsenek, a táj szép és rideg, de ilyet már láttunk számtalanszor. Hiányoltam, hogy valamivel igazán kitűnjön, de még azt sem tudom mondani, hogy Cush Jumbo vagy Jared Harris annyira kiemelkedő lett volna, inkább csak hozták azt a remek alakítást, amit amúgyis elvárunk tőlük.

Ja, igen, a történet. Ez tulajdonképpen a videós posztunkban tökéletesen fel lett vázolva: a sorozat egy gyászoló anyáról szól, aki beszivárog annak a férfinak az életébe, akiről azt hiszi, hogy megölte a fiát, és azt tervezi, hogy végez vele. Magam sem tudtam volna ezt jobban összefoglalni a sorozat megtekintése után, ugyanis valóban erről van szó. Vagy mondhatnám úgyis, hogy mindössze ennyiről.

Nincsenek benne fordulatok, izgalmak, maximum azon lehet gondolkodni, hogy a nő szándéka vajon egyértelmű-e a férfi előtt vagy sem. Az átlagosnál lassabban építkező darabról van szó, ami egyáltalán nem baj, az viszont már igen, hogy indokolatlanul van hat részre széthúzva ez a történet. Nem sikerül érdemben megtölteni a 6×60 percet, idővel ugyanazokat a köröket futjuk, ami csak annyiban hatásos, hogy a szereplők különféle fájdalmait még jobban és jobban átadja a néző számára.

A konkrét történések viszont annyira nyílegyenesen haladnak a végkifejlet felé, hogy minden rejtélyt kiölnek a látottakból. A gyászoló anya és a gazdag férfi közti macska-egér játék is csak illúzió. Előbbi beépülése az utóbbi családjába önmagában annyira hiteltelen, hogy nehéz elvonatkoztatni mindettől.

Nyilván itt az érzelmi komponens az, ami magával tudja ragadni a nézőt. Összeszorul az ember torka, amikor látja, ahogy a nő, az inkompetens hatóságok miatti elkeseredettségében személyes bosszúra készül, hogy bárkin és bármin átgázolva igazságot szolgáltasson kisfia tragikus haláláért, miközben jól tudjuk, hogy egy gyilkossággal sem a gyereket nem hozza vissza, sem a saját élete nem lesz ugyanolyan, mint előtte. Bár szurkolunk neki, hogy a végére járjon az ügynek, közben azt mégsem akarjuk, hogy gyilkos váljon belőle is.

Szintén erős gyomros nézni, ahogy Jared Harris öntelt és abuzív karaktere bánik a saját családjával. Semmiféle empátiát nem képes mutatni sem a fia, sem a felesége irányába, sokkal jobban szórakoztatja, hogy lelki terrorban tudja őket tartani.

Összességében a végeredmény nem lesz unalmas, egyszerűen olyan semmilyen, 6/10 körüli szint. A krimi műfajból adódó izgalmak és fordulatok ugyan hiányoznak, de a személyes motiváció, ami hajtja előre a cselekményt valamennyire azért képes ezeket a hiányosságokat kompenzálni.

Meglepő módon a második évad már be van rendelve. Na, nem azért meglepő, mert nekem nem jött be az első szezon, hanem mert ez egy tulajdonképpen lezárt sztori volt, nem láttam benne a folytatás lehetőségét. Utánaolvasva úgy tűnik, hogy a Billy Howle által alakított nyomozó köré húznák azt fel, ami már egy saját történet lenne. Ez így már persze logikusnak tűnik, van potenciál a karakterben, fentebb csak azért nem említettem, mert ő is beleszürkült a sztoriba és azonkívül, hogy ő is a saját gyászával küszködött, nem sokat tett hozzá a történethez, ami egyébként is az egyik legnagyobb kihagyott ziccere volt az első évadnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz