login |

A Discovery of Witches: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Zsuzsi

2022. 02. 22. 20:00 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A boszorkányok elveszett könyve harmadik évadja méltó befejezés volt. A minőség és a színvonal végig ugyanolyan volt, amely köszönhető a színészeknek, és a nagyjából könyvhű történetnek is, arról nem is beszélve, hogy a fantasy elemeket is hihetően valósították meg. (Az évadkezdésről itt írtam.)

Könnyen magával ragadja a nézőt a Deborah Harkness által megalkotott varázslatos világ, amelynek minden szeglete gondos tervezéssel készült, nincsen hiányérzeted, egyszerűen van magyarázat mindenre, nem összecsapott és önmagát ismétlő, mint mondjuk a hasonló műfajban utazó The Vampire Diaries vagy esetleg a Legacies.

Mindezen sokat segít, hogy létező helyszíneken játszódik a történet, történelmi események és személyek kapnak más megvilágítást, és persze az is sokat ad a sztorihoz, hogy a mindenki által ismert rémtörténetek, legendák, eredettörténetek is feldolgozásra kerülnek, hogy ezzel is közelebb hozzák a nézőt/olvasót.

Deborah Harkness sok energiát fektetett a könyvek megírásába, és történelem professzorként meglévő tudását is felhasználta ahhoz, hogy egy kerek egész tündérmesét kapjunk. Hatása a sorozaton is érződik, hiszen író-producerként részt vett annak megalkotásában, és ezért mind a készítők, mind a nézők hálásak lehetnek, mert a könyvek hangulata teljesen átszivárgott a sorozatba is.

Fantasy, de mégis komoly, ötvözi a mai modern tudományt a természetfelettivel, és a kettő elegye valahogy úgy sikerült, hogy a maga lassúságával is képes beszippantani, és percre sem érzed gagyinak, vagy erőltetettnek.

Ebben a szezonban is rengeteg karakterizálás volt, amit a kiváló színészek kisujjból kiráztak, és még az új, vagy éppen lecserélt szereplők is hozták a kötelezőt. Fura volt a két évad után új Baldwint látni, de Peter McDonald a végére megérkezett a könyvekből ismert baldwini makacssággal, hűvösséggel és persze a végsőkig tartó lojalitással, testvéri szeretettel.

A történetünk elérkezett a végéhez, és ahogy eddig is írtam, abszolút hű volt önmagához, így grandiózus befejezést kaptunk úgy, hogy mindenki megkapta a maga kis hepiendjét, a gonoszok megfizettek bűneikért, a halottainktól méltóképpen elbúcsúzhattunk, és persze a folytatás írmagja is elvetésre került, hiszen ott vannak nekünk az ikrek és Marcus-Phoebe párosa is.

Ha még nem kezdtetek bele ebbe a szezonba, hát rajta, és ha eddig a sorozat került el benneteket, akkor meg pláne vágjatok bele az egészbe, mert így egyszerre lehet az élmény a tiétek! A tovább mögött egy kicsit spoileresen értekezek még, milyen is volt a befejezés.

Az egész sztorit körbefonja az idő, és az azzal való játszadozás. A vámpírok, akik évszázadok, évezredek óta velünk vannak, a boszorkányok, akik képesek utazni benne, a démonok, akik megírják a jelennek a jövőt.

Diana és Matthew visszatértek a múltból, ahol Diana megtanulta a boszorkányság minden csínját-bínját, így már felkészülten szállhattak szembe a Nagytanáccsal és a Szövetséggel, de leginkább a nemeziseikkel: Gerberttel, Peterrel, Satuval és Benjaminnel. A másik csapatból talán csak Benjamin az, akit a hatalomvágyon kívül más is mozgat, méghozzá a Matthew iránt érzett féktelen gyűlölete.

A párosunk azonban nem egyedül tért vissza, hanem mindenki meglepetésére a boszorkány várandósan érkezett meg, méghozzá ikrekkel. Természetesen ez újabb rossz pont volt a régi rend követőinek, így nem hogy enyhült volna a nyomás, hiszen az Élet Könyvét nem tudták megszerezni a múltban sem, még rosszabbodott a helyzet. Emiatt a de Clermont család kettévált, és új Alrenddel erősítették meg védelmüket, mindezt úgy, hogy Matthew régi adósságokat tudott rendezni Marcus és vámpír gyermekei felé.

Végül minden cselszövés lelepleződött, így kiderült, hogy kik álltak Philippe halála mögött, és hogyan befolyásolta a kiugrott pápa végig a történéseket azért, hogy az övé legyen a Nagytanács és ezáltal minden hatalom.

Domenico, Baldwin és Agatha is tanúbizonyságot tudott tenni jelleméről, így a könyv utáni hajsza során rádöbbent mindenki, hogy csak úgy maradhatnak fenn a fajok, ha egyenlően tekintenek egymásra, nem zárkóznak el a másiktól, nem néznek le senkit és nem szabnak gátat erőszakkal a keveredésüknek. Minderre a genetikai kutatás, az ikrek születése, Agatha unokája és maga az Élet Könyve a bizonyíték.

Talán ez a szezon egy kicsit pörgősebb volt, mint a másik kettő, most is megismertünk olyan szereplőket és helyszíneket, amiket a könyvben nem, ugyanakkor ki is maradtak jó páran, jó néhány szállal egyetemben, de ez nem vált kárára a történetnek.

Ki kell emelnem még a két főszereplőt – Teresa Palmert és Matthew Goode-ot -, akik nélkül ez a sorozat nem lehetett volna ilyen jó, mind külön-külön, mind amit közösen nyújtottak felejthetetlen, de természetesen nem szabad megfeledkezni a mellékszereplőkről sem, akik szintén kiválóan teljesítettek pl.: Alex Kingston, Edward Bluemel, Trevor Eve vagy Lindsay Duncan.

A szezon 8,5/10, és tulajdonképpen az egész sorozat megérdemli ezt az értékelést.

9 hozzászólás Ne habozz!

Neoprimitiv - 2022. 02. 23. 07:53

Én sajnos ezek szerint egy másik harmadik évadot néztem…

citrom - 2022. 02. 23. 08:47

Nem igazán értek egyet a kritikával.

pl.
“amelynek minden szeglete gondos tervezéssel készült, nincsen hiányérzeted, egyszerűen van magyarázat mindenre”- Az írónő elsősorban történész és pont emiatt, hiába alapos, sokszor vontatott és “zavaros”.

A kezdeti “dark academia” hangulatnak mind a könyvben, mind a sorozatban nagyon alávág azzal, hogy belekeveri az istennőt és a sárkányt a történetbe.

“hűvösséggel és persze a végsőkig tartó lojalitással, testvéri szeretettel.”- Baldwinra ez így, ebben a formában sem a könyvekben, és a sorozatban nem igaz.

– A karaktereken a könyvhöz képest sokat lágyítottak
– Sokszor “nincs tartalma” az egyes snitteknek. Szép a beállás, jó a fényképezés, mindezt kb csak azért, hogy jelentőségteljesen nézzenek egymásra.
– Több epizód (az összesen nyolcból ….) arról szól, hogy készünek, kéééészülnek az összecsapásra, szinte csak beszélgetnek, más nem történik aztán hoppá.. a Nagy Csata kvázi elmarad.

Amúgy, maga a sorozat nem “rossz” adaptáció, mivel ezek a könyvben is ilyen-olyan mértékben jelen voltak. Sokszor szólt a “semmiről” az is.

Itt is ugyanúgy zavart, hogy a történet egyszerre próbál korhű és progresszív lenni.
Jó példa erre, hogy a múltba utazásukkor Diana nagyon értetlenül/nehezen viselte a nőkhöz való viszonyulást a 16. században. — szentem a sztori szerint történész, mire számított? (főleg, hogy el is mondják neki..)

Hogy ne csak negatívumot írjak:
– A karakterek közti kémia egész jó volt. Diana és Matthew kapcsolata minden fajnak “cringe” volt- és ezt nagyon jól be is mutatták. Sokszor voltak a jeleneteik szépek, érzelmesek ugyanakkor kissé kellemetlenek.
– Ysabeu karaktere a könyvhöz képest idősödött, szelídült- ez nem feltétlenül rossz. Egy 50-60 közötti nő inkább “anyás”, mint a könvbéli szexi 30-as.
– Az egész hangulata igazán európai volt
– A fényképezés egész jól sikerült (bár a kékszűrő hosszú távon zavart, 3-4 rész folyamatos nézése után sötétnek tűnt minden)

kergnik - 2022. 02. 23. 10:29

Hűha, nagyon más sorozatot / évadot néztünk ezek szerint…

dearie - 2022. 02. 23. 10:49

Meglepődtem a pozitív kritikán, én a 2. éved közepénél elkaszáltam a sorozatot. A kommentek viszont árnyalták a képet, meggyőztek, hogy nincs értelme visszatérnem a sorozathoz. Köszi!

vadrienn - 2022. 02. 23. 12:16

Nekem volt hiányérzetem.
Nem olvastam a könyveket, csak a sorozatot láttam.
A démonokról semmi sem derült ki számomra. Kik ők? Milyen képességeik vannak?
A könyvekben ki van ez fejtve?
Tervezem elolvasni, de nem mostanában.

e-batta - 2022. 02. 23. 15:33

@vadrienn

A könyvek a sorozatokhoz képest elképesztően dagályosak, túlnyújtottak, a leíró részeket pedig tuti nem látta szerkesztő. Több tucat oldalt kihúztam volna, ha a kezembe kerül. Mindent megtudsz arról, hogy milyen borfajták vannak, melyik mihez illik, több oldalon keresztül olvashatsz arról, hogyan készül Diana arra, hogy Matthew nála vacsorázik (brrr). A könyvekhez képest szerencsére az évadok sokat húztak, jónéhány szereplőt meg sem említenek, feszesebb lett a cselekmény és hangsúlyosabbak a karakterek. Néhány karakter viszont pont ellenkezőleg, sótlanabb, szürkébb lett. Benjamin a könyvekben elképesztően brutális, itt tippelek a korhatárbesorolásra, hogy talán az volt ebben a ludas.

Viszont jóformán semmit sem tudunk meg a démonokról. Eltér a kromoszómájuk az emberétől és ennyi. Hogy miben mások, milyen tulajdonságaik vannak, vagy mit tudnak, az a könyvekben sem derül ki. A vámpírok tulajdonságai részletesen le vannak írva, és ezeket használják is, mind a könyvekben, mind a sorozatban, a boszorkányok képességei (ugye, mint kiderült, többféle is van, időutazás, repülés, szövők, magasabb mágia stb.) a könyvben érdekesek a képernyőn pedig látványosak. Bár bevallom őszintén, hogy Cora hanyagolása a 3. évadban, egyáltalán a familiárisok teljes kiírása (Goodynak is van és szerintem érdemes lett volna megjeleníteni), a tűzsárkány szerepének leredukálása hangulati elemre (a könyvekben szemtelen, idegesítő és szinte folyamatosan jelen levő tűzsárkány ad egy pluszt Diana személyiségének) kifejezetten csalódást okozott nekem.

Az írónőről süt, hogy történész, rengeteget tud a korról (a 16. századról), de nem valami jó író. Az ötleteit nem tudja kibontani, az alapvetően jó sztorit pedig teljesen kiheréli a logikai bukfenceivel. Kellett három faj az emberek mellé, ezek lettek a vámpírok, a boszorkányok és a démonok, az első két faj hosszas taglalása után viszont kifogyott az ötletekből.

Ha érdekel, olvasd el a köteteket, van amiben többet ad, mint a sorozat, viszont rettentő vastag mindhárom (plusz a 4. ami már Marcus és Phoebe sztorija) és néha unni fogod.

justy - 2022. 03. 31. 11:13

Hát nem volt egy nagy eresztés az évad, de ez a finálé meg egyenesen röhejes volt. Mindent fél percben megoldani gyorsan, mintha már épp dudált volna a taxi, ami vitte őket a reptérre a nyaralás előtt. Az évadokon át felépített karakterek egy pillanat alatt le lettek nullázva. Tényleg úgy vonult már, először csak a Diana, utána meg az egésztársaság, mint valami Marvel Bosszúálló társaság…ettől azért egy fokkal komolyabb befejezést vártam.

Akármi - 2022. 04. 03. 12:23

Szerintem is indokolatlan a kritika pozitív hangvétele. Valóban nem tudtunk meg a démonokról semmit, de ez volt a kisebb gond. Olyan tesco gazdaságos vámpíros-boszorkányos sorozat lett ez. Valahogy többet vártunk volna mindentől. A vége összecsapás(vagy mi) érdektelenségbe, a tangós zárójelenet meg közröhejbe fulladt.

Sigmund - 2022. 05. 21. 09:06

Szerintem sem ugyanazt a sorozatot néztük. Az első évad volt a legjobb, ez részben összecsapottnak érződik. A familiárisnak semmi szerepe, a varázslás is elvétve szerepel, és a végső katarzis is elmaradt, gyakorlatilag 3×2 percben elintézték a legfőbb ‘gonoszokat’.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz