login |

The Cuphead Show!: az 1. évad

2022. 02. 22. 15:50 - Írta: Shyllard

10 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A Netflix a Csészefej és Bögrearc révén úgy fest újabb jól sikerült játékadaptációt tett le az asztalra, méghozzá nem is olyan sokkal a váratlanul nagy sikerű Arcane után. A kifejezetten nehéz (legalábbis számomra mindenképpen) Cuphead anno azzal keltette fel a figyelmet, hogy jelentős része kézzel rajzolt animációt tartalmazott, méghozzá a klasszikus, előző évszázados Hollywood-i stílust megidézve.

A vizuális egyediséghez kapcsolódott szintén elmúlt korokat idéző fantasztikus jazz muzsika, régies nyelvhasználat, illetve egyéb, számos hasonló célú művészi döntés. Történet nem nagyon volt, de nem is volt rá szükség, hiszen a változó nehézségű küzdelmek bőven kitöltötték a játékidőt, ami a közeljövőben egy letölthető kiegészítővel még bővülni is fog. Mindezek fényében szinte természetes döntésnek hatott, hogy így-vagy úgy, de a mozgóképek világából merítő játék előbb, vagy utóbb, de maga is adaptálódni fog.

Nagy szerencsénkre nem próbálták meg kitömni mostanában elterjedt (és sok esetben sikeres) komoly tartalommal az alapvetően kifejezetten könnyed hangvételű animációt, hanem ihleteihez hasonlóan sokkal inkább a „szombat délelőtti mese” kategóriát célozták be a készítők. Eleinte aggódtam, hogy mennyire fogják tudni belőni jól a korhatárt The Cuphead Show!-nál, de az első évadot végig nézve nem nagyon találtam olyan tartalmat a sorozatban, ami ne tehetné élvezhetővé szinte minden korcsoport számára.

Bár felmerül a kérdés, hogy a játékokat nem ismerő felnőttek számára a gyönyörű animáción kívül mégis miféle örömeket okozhat a széria az alapvetően rövid részenkénti játékidőt leszámítva. Hiszen az évad epizódjai csak alig-alig kapcsolódnak egymáshoz, nagyon epizodikus szerkezetű a felépítés, s a kis rövid, 10 perces történetek nem sok mélyebb tartalommal rendelkeznek. Humor terén sem mindig találtam túlságosan telitalálatnak a tálalást, ugyanis legfőképpen fizikai poénokkal, mint elgondolkoztatóbbakkal operál a széria.

Két főszereplőnk is inkább tenyérbemászó kategóriát erősítik, tipikus rosszalkodó kölyök Cuphead és Mugman, akiknek a szintén régi időket idéző szinkronhangját még nekem is beletelt pár epizódba megszokni. Mellékszereplők terén már sokkal jobb a tálalás, az Ördög szerintem nem csak nekem lett nagy kedvencem, viszont ezen ellenlábasok általánosan két részenként tűnnek csak fel, nagy részben kisebb volumenű köztes epizódokkal szüneteltetve. Ennek okán nem nagyon morfondíroznék, bár gondolom nem véletlen, hogy ezek a zártabb részek általában már használt környezetben, míg a többiek sokkal változatosabbakban, színesebbekben játszódtak.

A felsorolt negatívumokat meg azért éreztem fontosabbnak feltüntetni, mert ezek fényében a játékot nem ismerő érdeklődőknek szerintem mindenképpen érdemes csökkentett elvárásokkal nekimenni a szériának, s gyönyörű, pörgős animáción kívül nem számítanék helyükben többre. Így legalább maximum csak kellemes csalódás érheti őket. Fiatalabbaknak viszont a már említett gyerek animációk kategóriát idéző tálalás szerintem mindenképp élvezetes élményt képes nyújtani, a Cuphead játékosai számára, pedig szintúgy.

Hiszen a kibővített történet nem nagyon hazudtolja meg az eredeti alkotást, még ha egyes küzdelmek nem is várt módon játszódnak le. Viszont utalások terén tömve van a sorozat, s öröm felfedezni ismerős helyszíneket, szereplőket, háttérbe feltűnő apróságokat (ami nem egyszer nekem a játéknál is sikeresen képes volt elvonni a figyelmemet). Adaptálható részletek, pedig még bőven vannak, ami a nyitott befejezésnek köszönhetően nagy bizakodásra ad okot. S amennyiben hasonló ütemben és módban akarják folytatni a sorozatot, úgy érzem még bőven lakozik The Cuphead Show!-ban pár évad. (UPDATE: Már be is rendelték a 2. és 3. évadot.)

Röviden tehát nagyon kellemes, iszonyat könnyed, de ismételten újabb elképesztően látványos animációs alkotás a sorozat. Úgy érzem sokkal inkább fiatalabb korcsoport, illetve a játékok rajongói a célcsoportja a szériának, mint az idősebbek, de még utóbbiak esetében is bőven lehet mit kedvelni a sorozatban. Szerintem még nosztalgia gyanánt is jó ilyen egyszerűbb meséket nézni néha, miközben az agykikapcsolós, humoros és kreatív vizuális stílus sem sokszor okoz unalmasabb momentumokat. Számomra a folytatás kérdés nélkül nézős lesz.

10 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2022. 02. 22. 16:12

szóval a jobb (felnőtt) élmény érdekében érdemes bepróbálni a játékot?

winnie - 2022. 02. 22. 16:27

ó, szerintem az csak bónusz. kontextus nélkül is lehet élvezheti az, aki az ilyet élvezi. hátradől és retró pörgés. én képtelen lennék rá, de ez nagy odaadással és szívvel készült, marha jó lehet ilyenen dolgozni manapság, amikor alig van ilyet. (bár azért a stílusnak mintha most lenne egy reneszánsza sokak örömére. kíváncsi vagyok, hogy a fiatalok mit gondolnak.)

de persze majd valaki értő megmondja, de nekem fura lenne, ha szükség lenne rá.

Shyllard - 2022. 02. 22. 16:52

juhaszvik: szerintem csak a sorozat kedvéért nem érdemes, csak akkor, ha tényleg érdekel az ilyesmi játék. Teljesen koherens meg élvezhető anélkül is, de ahogy írtam, a játék nélkül egy baromi jól kinéző könnyed gyerekmesénél nem érdemes többre számítani. És ez szerintem nem negatívum, mert nagyon jól működik ebben a formában is, viszont koránt sem Arcane, vagy Castlevania, ahol letoltak olyan sztorit, hogy pl. utóbbi teljes ismerete nélkül is teljesen képes volt odaszogezni. Itt viszont nem ez a cél, hanem szimpla szórakoztatás (sztem első részbe érdemes belekukkantani, mert nem hosszú, aztán megláthatod mennyire tetszik).

Scat - 2022. 02. 22. 21:39

Három részt láttam eddig, és az a szerencse, hogy csak tízpercesek. Ennyi ideig még pont jó.

Engem már zavar, hogy semmiféle történet sincs, tényleg klasszikus rajzfilm sorozat, mint a Tom és Jerry, amiben szintén nem volt semmi átívelő szál, csak a két szereplő volt a lényeg.
Itt ugyanez van a csészékkel.

Persze olvastam, hogy idővel újból előkerül az ördög, de ez engem nem vigasztal, hisz még nem tette meg.

Tényleg a retróság az, ami jó benne, ami miatt én is nézem, mert ezt egyszerűen jól esik látni. Ehhez nagyon passzol nekem, hogy a dalokat is magyarul éneklik (ha már csináltak hozzá szinkront, megadom neki az esélyt).
Persze érezhetően nem egy Disney féle gondoskodást kapott a fordítás terén, de összességében jónak mondanám.

winnie - 2022. 02. 22. 21:51

a retró kapcsán ma jött a black mirror készítőjenek interaktív animációja a metflixre, a cat burglar. hasonló stílusban.

Csigusz - 2022. 02. 23. 09:57

Fél évad lement, fantasztikus, ahogyan azt vártam is az előzetestől. Megvan a program a bögre kakaó mellé újabb egy, max két hétvégére :D

(Átívelő szál? Ha valahol eszembe nem jutna ilyet keresni, az pont ez a produktum, teljesen jó ez ahogy van)

Scat - 2022. 02. 23. 12:49

Csigusz:
Az, átívelő szál. Nekem már nem elég egy bögre kakaó.

Persze azt nem állítom, hogy ettől rossz lenne, csak azt, hogy nekem ez hiányzik.

winnie:
Tegnap rá is kerestem. A stílus tényleg hasonló, sőt, nekem ezek az interaktív műsorok is tetszenek, ha olyan kedvem van, mindig kéznél van ehhez a netflixen egy-egy Bear Grylls film.

Viszont az, hogy kvízkérdésekre kell válaszolnom, eléggé megöli a dolgot. Valamennyire a kvíz műfaját is bírom, de mégis honnan a fenéből kellene tudnom, mik a hagyományos ausztrál édességek? Eh…
Egy interaktív műsortól azt várom, hogy a történettel kapcsolatban dönthessek (főleg ha már egy rablásról van benne szó), de az, hogy mik voltak divatban a 90-es években, kissé kivesz az élményből.

Persze számítanak is rá, hogy a néző nem tudja a válaszokat, mert hiába veszítem el az “életeimet”, mindig másképpen folytatódott a történet, csak hát engem bosszant az egész, mert nekem nem tetszik ez a műfaji keveredés.

Nem is tudom, írtok majd róla, winnie? Ha nem, akkor lehet hosszabban is kifejteném egy cikkben.

winnie - 2022. 02. 23. 14:28

Scat: én is adtam volna egy esélyt, de azonnal kilőttem a kvízre, főleg, hogy gyorsasági. még, ha döntések lennének. persze, ahogy írod, ez a lényeg, hogy mindenféle halált és folytatási lehetőséget megmutassanak. szóval lehet, hogy élvezi valaki.

egyébként, mivel nem sorozat, így nem hiszem, hogy terveznénk írni róla, bár lehet, hogy általánosságban pár sorozatepizód kapcsán előhozható a téma, és annak részeként, nem tudom.

Scat - 2022. 02. 23. 14:43

Jaj tényleg, azt ki is hagytam, hogy alig van időm, ráadásul egyszerre három kérdést kell megválaszolnom.

Mondjuk jogos, úgy belelendültem, hogy el is felejtettem, hogy ez nem sorozat, így nem ide tartozik.

Balázs - 2022. 05. 21. 15:01

Balázs vagyok szeretnék cupheadot nézni

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz