login |

Magyarázó: A streaming szolgáltatók országonként eltérő kínálatai

2022. 02. 28. 20:00 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: streaming

Már kicsiben a Netflix-nél és az Amazon-nál is megtapasztalhattuk, de mivel most indul az HBO Max itthon, és később a Disney+ is, így biztos, hogy fel fog merülni ismét, szóval tényleg csak nagyon röviden, de térjünk ki erre a gyakori kérdésre, miszerint nálunk X vagy Y sorozat miért nincs benne a Netflix/Amazon/HBO kínálatában. A megoldás egyszerű, a jogokban keresendő, ezért fordulhat elő, hogy minden országban más a kínálata ezeknek az előfizetéses streaming platformoknak. Vannak sorozatok, amik Amerikában nézhetőek, és nálunk nem, más szériák pedig nálunk nézhetőek, és más, sokkal nagyobb országokban nem.

Mindez persze zömében csak a vásárolt sorozatokra vonatkozik, amiknek egyes jogait már lehet, hogy nemzeti tévéadók felszippantották, de persze, ha ezek a jogok csak lineáris sugárzásra vonatkoznak vagy esetleg nem exkluzívak, akkor minden további nélkül felkerülhet egy itthon adott sorozat például a Netflix-re, mint ahogy például a New Amsterdam is felkerült. De lehet, hogy más szériáknál más a helyzet, minden példa egyedi. (Nálunk mondjuk inkább az Amazon Prime Video “kívülről érkező” kínálatának szűkösségén lehet mindezt lemérni.)

Ezért jó, hogy vannak az Original sorozatok (pl. Netflix Original, HBO Max Original), amikre elvileg “mindig lehet számítani”, és amik globálisan elérhetők és általában azok is maradnak – az esetek 95%*-ában. Ez a következőket jelentheti:

  • a saját sorozatról van szó, azaz a platform rendelte be és/vagy gyártotta, és ekképp a világon mindenhol része a kínálatnak (pl. Amazon – The Boys, Netflix – The Umbrella Academy)
  • a platform megvásárolta az exkluzív globális streaming jogokat (pl. Amazon – Star Trek: Picard, Netflix – Riverdale)
  • a platform koprodukciós partnerként vett részt a produkcióban, és majdnem mindenhol (a másik partner területeit kivéve) rendelkezik a jogokkal (pl. Amazon – Good Omens, Netflix – The End of The F***ing World)
  • a platform megmentette a sorozatot, azaz átvette egy korábbi csatornától/szolgáltatótól (pl. Amazon – The Expanse, Netflix – The Killing) (Zárójelben ez utóbbi kapcsán meg kell jegyezni, hogy bár például a Lucifer-t, a Designated Survivor-t vagy a Slasher-t már mi is megkaptuk, az ezeket megelőző Netflix-es sorozatmegmentések (Arrested Development, The Killing, Longmire) sajnos nem elérhetőek itthon.) (Még egy zárójelként: az is előfordulhat, hogy egy kaszált Netflix Original, mint a One Day At a Time vagy a Tuca & Bertie más platform által kerül megmentésre, azaz máshol folytatódik.)
  • (És csinálok még egy zárójelet annak, hogy a szolgáltatóknak vannak nemzeti piacokra gyártott saját szériái is, így az Amazon-nak olyan spanyol, japán vagy olasz, a Netflix-nek pedig például latin-amerikai szériái (sőt, például a török Exatlon!), amik csak egy bizonyos régióban lesznek részei a kínálatnak.)

*A 95%-ot mostanság is megtapasztalhattuk, amikor lekerült a Netflix-től a Marvel Tv-s kontingens, illetve az ugyancsak Netflix Original, de a Fox stúdió által gyártott Soundtrack, illetve olyan, globális jogos szériák, mint a Pose vagy az American Crime Story, melyek ugyancsak a Fox-gyártás miatt kerülnek vissza a Disney-hez. (Általában egyébként a külső gyártású jogok 2-3 év után járnak le, és a legtöbb meghosszabbításra kerül automatikusan.)

A lényeg tehát, hogy, miután elindul itthon a Disney+, az HBO Max és a SkyShowtime (ami a Peacock és a Paramount+ szolgáltató kínálatát fogja hozni), és biztosak lehetünk abban, hogy ezeknek sem a teljes amerikai kínálata lesz elérhető itthon. Sőt, lehet, hogy még a saját gyártások mindegyikét sem kapjuk meg, hiszen a Paramount+ több globális Star Trek-jogot eladott (a Discovery-ét mondjuk már visszavette), és például a South Park is másé lett Amerikában. Majd kiderül, hogy ezek a jogok exkluzívak-e, mert itthon is vannak olyan sorozatok, amik többféle platformon is fent vannak, ld. The Walking Dead (HBO GO, Netflix, Fox+ + és még tévében is ment), The Good Fight (Amazon, HBO GO), The Office (Amazon, Netflix).

Hogy mi lesz és mi nem a sorozatok és filmek közül, az minden egyes filmnél és sorozatnál egyesével fog eldőlni kíváncsian várjuk. És fordítva sem szabad feledni, hogy a magyar HBO-nál vannak olyan Disney-s sorozatok (például a Freeform csatornáról), amik odakint nincsenek fent az HBO Max-on.

ui: Korábban még az is felmerült a Disney+ esetében, hogy van egy rakás olyan régi Disney-sorozat, főleg ifjúságiak, amik vagy a Disney Csatornán mentek, vagy pedig sosem voltak itthon, ergó a jogokkal elvileg nem lehetne gond, de ezek kapcsán sokáig nem tűnt valószínűnek, hogy mindet azonnal megkapnánk, hiszen ha teljesen magyar nyelvű szolgáltatást indítanak, akkor nem lehettünk biztosak abban, hogy bevállalnak-e magyarítatlan tartalmakat, márpedig a hatalmas mennyiség miatt jó sok régi sorozat csak sokára kaphatna feliratot (és főleg szinkront), de a jelek szerint a Disney szánt a magyarításra forrásokat, hiszen ipari mennyiségű szériát kezdett lokalizálni. Ami nyilván nem jelent majd egyenletes minőséget, viszont a jelek szerint a mennyiséggel nem lesz gond. (Hasonló a helyzet a discovery+-szal is, ha valamikor magyarul elindul itthon, bár ott még az aktuális programok mennyisége is gigantikus, nem hogy a katalógus. Ezeket a tartalmakat akkor sem lehetne belátható időn belül lokalizálni, ha az összes hobbifordítót dolgoztatnák.)

6 hozzászólás Ne habozz!

Tipca - 2022. 03. 01. 07:44

“a jelek szerint a Disney szánt a magyarításra forrásokat, hiszen ipari mennyiségű szériát kezdett lokalizálni”

Ez jó hír. Van esetleg valami konkrét forrás, hogy mire lehet számítani? Gondolom, az MCU sorozatok (Wandavision, Loki, stb) minimum felirattal, de remélhetőleg akár szinkronnal is jönnek, de mi a helyzet a régebbi sorikkal? Pl. a Klónok háborúja utolsó évadával, vagy a Shield ügynökei utolsó 3 évadával (vagy akár a Defendersszel, ami érthetetlen módon a Netflixen még magyar feliratot sem kapott)? Erről lehet tudni valamit?

Garott - 2022. 03. 01. 09:53

Én leginkább arra számítok, hogy a következő másfél évben sok tartalom fog az egyik platformról a másikra mászkálni, és hosszú távon nekemnaz tűnik logikusnak, hogy mindenki visszaazerezze a saját kontentjeit. Ez majd főleg a skyshowtime nál lesz látható, akiknél rengeteg sorozatos jog van, de ők nem hiszem hogy idénmeg fognak jelenni, hiába írtak tavaly bármit.

winnie - 2022. 03. 01. 10:05

passzolok a skyshowtime esetében, csak annyi biztos, hogy már folyik a felirat/szinkron készítés náluk is. ami biztató, de ha tényleg sok nbc és cbs tartalmat akarnak hozni, akkor azt tényleg időben el kell kezdeni, mert gigasok epizodikus, krimi és komédia sorozatuk van.

winnie - 2022. 03. 01. 11:36

a disney+ posztunkban irtuk, hogy minden sajat sorozat, igy a clone wars is, szkriptelt, nemszkriptelt, doku, reality, vetelkedo, magyarul fog jonni, a tobbseg magyar hanggal is. minden mas cim a folyamatosan frissulo listankban van, amit biztosra vehetunk: https://www.sorozatjunkie.hu/2022/01/15/a-disney-magyarorszagi-indulasa/

Sorozatgyilkos - 2022. 03. 01. 13:49

Köszi, nagyon jó összefoglaló.

Treonide - 2022. 03. 08. 20:48

Mondjuk csinálhatnának olyan blokkot az oldalon hogy ‘Only English’, aztán mehetne be alá az angol/még nem szinkronizált tartalom. Bár ehhez értelmes nézők is kellenének ezt megérteni, miért nincs még felirat/szinkron ezeken… :) Én mindenesetre díjaznám az ilyet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz