login |

Pilot: This Is Going to Hurt

2022. 02. 28. 15:50 - Írta: gromit

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

This is obs and gyne. Also known as brats and twats

A BBC teljes évados premierként érkező orvosos dramedyjének készítője, Adam Kay saját tapasztalataiból írt bestsellerét adaptálta (könyve magyarul is megjelent Ez fájni fog címmel). És ezúttal abszolút komolyan mondom, hogy dramedyről van szó: a pilot alapján drámában és humorban is nagyon erős.

Adam rezidens egy londoni kórház szülészeti osztályán. (A kiírás szerint 2006-ban járunk. Mondanám, hogy akár ma is lehetne, de ilyen koronás időkben tudjuk, hogy ez így nem igaz. Szóval a dátum a történeti hűség kedvéért van (a valóságos Adam valós életének egy adott szakaszába kapunk bepillantást), meg hogy világméretű járványról itt biztosan nem lesz szó.)

Hősünk első ránézésre kissé arrogáns, de hát van is mire: ha a főnök nincs bent, azaz elég gyakran ő a rangidős orvos az osztályon – mert rajta kívül nincs is senki más, csak egy még abszolút kezdő rezidens. De csak pár év, és ő is jól kereső orvos lehet, mint a drága sportkocsival furikázó főnöke.

See one, do one, teach one

Húzza a strigulákat, ezt a pár évet már fél lábon is kibírja. Kibírja? Adam rezidensként agyonhajszolt, állandóan fáradt, kialvatlan. Orvosnak lenni viszont nem csupán egy meló, komoly elhivatottság is, és iszonyú nagy nyomás nehezedik a fiatal dokira, élet-halál kérdésekben kell tudnia dönteni akkor is, ha csak kávé/tea/energiaital tartja talpon. A magánélete is megsínyli, barátai, de még a párja is alig látja.

Adamnek gyilkos a humora. Nem tudom, mennyire adódik ez a személyiségéből vagy csak amolyan védekezési mechanizmusként, bár gyanítom, hogy mindkettő igaz. És ez nem is korlátozódik csak csípős beszólásokra. Meghökkentő és vicces egyszerre.

So you know the routine. See one, fuck one up, teach one

A kezdő jelenettel rögtön megvettek, de bármennyire zseniális az egész, a rész közepén a járóbeteg-ellátás zenés montázsakor azon morfondíroztam, vajon hogyan lesz ez sorozat. Műszakon belül is kis epizódokból áll, nem lehet fenntartani ezt a tempót, és nem is tudom, mennyire fog kitartani, mennyire tud hosszabb távon érdekes maradni, ha csak pörögnek a páciensek, szülések. Aztán Adam kapott egy jó nagy, kijózanító gyomrost – és én is megvilágosodtam nézőként, hogy ez nem csak egy vicces tévéfilm lesz, hanem valóban igazi sorozat-alapanyag (megjegyzem, a könyvet csak most kezdtem el olvasni).

A megvalósítás minőségi és kreatív. Az ábrázolásmód nagyon őszinte, realisztikus, helyenként naturalisztikus. A sorozat a képi világában is képes hozni a morbid humort. A tempót nagyon eltalálták (vannak lassabb és pörgősebb jelenetek), és a zeneválasztás is dob rajta. A legkiemelkedőbb komponense talán a színészi alakítás.

Ben Whishaw lubickol a szerepben. Olyan természetes, hogy teljesen elhiszem neki, hogy ő maga az orvos, és mi egy igazi orvos sarkában vagyunk egész nap. Adam a 4. falat bontogatva, amúgy odavetőleg néha közvetlenül is beszél a nézőhöz. Érdekes, hogy Ben Whishaw az én fejemben még mindig “fiatalember”-ként szerepel. Kicsit ledöbbentem, hogy már nem is annyira fiatal, életkorban egy jó 10-essel több a szerepbeli karakterénél. Ez nem zavaró, amúgy is csak pár jelenetben tűnt fel, és simán be is tudhatnám annak, hogy az ifjú orvos mennyire nyúzott. Ez nem mond ellent annak, hogy Ben Whishaw tökéletes választásnak tűnik a szerepre.

Természetesen kórházi osztály lévén vannak-lesznek más állandó karakterek is, főorvos, másik rezidens, nővérek, adminisztrátorok, de mindenkit Adam személyén keresztül látunk és ismerhetünk meg. Gondolom, ez a nézőpont nem fog változni. Megjegyzem, az angol terminusok számomra elég szokatlanok, és most nem az orvosi szakkifejezésekre gondolok, hanem a brit kórházi hierarchiára (a registrar egy másik sorozatban konkrétan anyakönyvvezető volt, itt egyértelműen nem arról van szó).

Az első résznek a kezdő és a záró jelenettel megkomponált íve van. Akár önmagában is megállná így a helyét, de a nyitányban történteknek nyilván kihatásuk lesz a folytatásra. Nem is lehet kérdés, hogy ilyen kezdés után én is ott leszek.

7 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2022. 02. 28. 17:54

szerintem végig nagyon jó!

Shannen - 2022. 03. 01. 09:11

Köszi gromit az ajánlót, tervbe volt véve, de lehet, ha ez a poszt nem kerül ki, akkor csak sokára próbálom be. Így viszont tegnap lement az 1×01, ami tényleg jó kezdés volt, annak ellenére, hogy várható volt a rész második felében látott kmolyabb húzás. Eddig nagy jók az arányok a poénosabb és drámaibb szálak közt. Nagyon valóságosnak érződik, amit látunk, Ben Whishaw pedig telitalálat a szerepre.

csicseri - 2022. 03. 19. 18:45

Az év eddig egyik legjobbja eddig!Nem ismertem a könyvet- Ben Whishawot- The Hour óta figyelem, így a sorozatot terveztem megnézni, de köszönet gromit az ajánlót!
Igazán jó lett- ennek a hatására a könyvet is elolvasom.

AuroraBorealis - 2022. 04. 06. 16:52

Csatlakozom, az év egyik legjobb, leghatásosabb, legütősebb sorozata. Utolsó előtti rész epedig akkorát üt, mint sorozatepizód már rég ütött…

Shannen - 2022. 04. 06. 23:06

Most fejeztem be az évadot. Elképesztő volt. Valóban az év eddigi legjobbja. Mesterien vegyíti a humort és a drámát, a munkahelyi szálakat és a párkapcsolati konfliktusokat, miközben komoly rendszerkritikákat fogalmaz meg. Egyszerűen mindenből pont annyi van benne, amennyi kell ahhoz, hogy az összkép tökéletes legyen.

Ben Whishaw telitalálat volt, de a többiek is. A kórházas jelenetek totál valósághűek voltak, olykor talán túlzottan is. Nagyon jól építették fel a karaktereket, “szép” íveket jártak be.

Ahhoz képest, hogy 7 db 45 perces epizódból állt az évad, annyi minden történt benne, mintha 13 epizód lett volna. Ráadásul mindezt úgy, hogy abszolút nem volt elsietett semmi, egyszerűen csak jól mesélték a történetet a készítők.

Mondjuk arra nem számítottam, hogy a sorozat címe ennyire igaz lesz, nyilván az egészen letaglózó 1×06-ot és a finálét is itt-ott megkönnyeztem. Nyilván nincsenek álomképeim sem a brit sem a magyar egészségügyről, de így szembesülni a folyamatosan az összeomlás szélén álló rendszerrel azért kemény volt. Miközben ugye ott volt egy csomó csodapillanat is, amelyek azért nem engedték, hogy teljes elkeseredésbe süllyedjen a néző.

Rádobhatnám, hogy 10/10, de legyen inkább 9/10, mert előbbi nálam tényleg csak pár évente egyszer egy-ey sorozatnak.

szaszazsu - 2022. 05. 06. 16:38

Eszméletlen jó volt! (khm… NHS-ben dolgozom :/ )

n4nom4n - 2022. 05. 08. 21:28

Nagyon tetszett!
10/9

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz