login |

Legends of Tomorrow: vége a 7. évadnak

2022. 03. 03. 20:00 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: 2021/22 finálék, kritika,

Mindig bírtam a Holnap Legendáit, de talán sosem értékeltem annyira, mint most, és ezt úgy mondom, hogy a sokak szerint gyenge első szezont is szerettem. Azt ugye nem kell mondanom, hogy a második szezontól teljesen más stílust kezdett képviselni a széria, amivel megnyerte magának a legőrültebb Arrowverse-sorozat címét.

Az elején se volt már igazán egetverő a nézettsége, az pedig egészen ritka, hogy az idő előrehaladtával arányosan nőjön a nézőtábor, úgyhogy valahol borítékolható volt, hogy sosem lesz igazán nagy rajongói közössége. Ezt én egyre jobban sajnálom, ugyanis a LoT egy amolyan csendben elúszkáló telitalálat (nagyon próbálkoztam, de az angol sleeper hit kifejezést nem tudom jobban fordítani), ami sokkal inkább megérdemelné a reflektorfényt.

Persze az univerzumban csak a különc mostohának tekinthető, a többség nem ennyire könnyed, ezért nem is lehetne az Arrowverse zászlóshajója, nem képviselné igazán a testvérsorozatait. Mégis azt kell mondjam, hogy ez az a sorozat, amit ha mások dicsérnek, én helyeslően bólogatok, nem érzem soha túlzónak.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Éppen ezen poszt előtt írtam a Batwoman évadzáróját (az majd holnap kerül ki), ahol megemlítettem, hogy folyamatosan képes a sorozat megújulni, azonban ez hatványozottan igaz a Legends-re, ami konkrétan néhány évente teljesen kikel önmagából és mer kockáztatni. Emiatt is lehet tényleg minden epizódot várni és azon agyalni hétről-hétre, hogy vajon mi a fene fog a következő 40 percben történni.

Voltak persze hullámvölgyek, de távolabbról nézve nem tud egyszerűen ellaposodni, a karakterei is csak nagyon ritkán (ugye Constantine túl későn távozott tavaly), ami miatt azt kell mondjam, hogyha egyszer lenne lehetőségem színészkedni és választani sorozatot, egyértelműen a LoT-ot céloznám meg. Nemcsak azért, mert a kamerán kívül is rendkívül imádnivaló a stábtagok közti kapcsolat, hanem azért is, mert folyamatosan új kihívások elé állítja a színészeket, egyszerűen megunhatatlan munkának tűnik.

A mostani változtatások egyike például az, hogy megálltunk az időben, ugyanis a legendák a múltban ragadtak. Érdekes volt látni, ahogy a múlt megváltoztatását hogyan látták hosszú távon a legendák, na meg végre nem volt meg minden eszközük a győzelemhez, valóban küzdeniük kellett. Nem szadista módon, de jó volt látni, ahogy a kvázi kisemmizett legendák feltalálták magukat és így is tudtak győzedelmeskedni. 

Az olykor igen megdöbbentő agymenés miatt mindig is egy emlékezetes darab volt a LoT, azonban ebből egy kicsit visszavett és a sztorira is erősebb hangsúlyt fektetett már korábban, amit most sem hanyagolt el nagy örömömre. Ebbe a kevésbé súlytalan stílusba érkezett Matt Ryan új karaktere, Dr. Gwyn Davies, akit nem egy komikus figurává tettek, hanem egy rengeteg sebbel rendelkező, háborús PTSD-vel szenvedő tudóssá. Ryan Constantine-t látszólag erőlködés nélkül játszotta, de ebben az új szerepében is piszok jó!

Mellette pedig Tala Ashe is megérdemel minden dicséretet, amiért annyira különböző karakterek közt játszi könnyedséggel vált és teljesen át tud szellemülni egyik Zariból a másikba. Igazából mindig is lubickolt, bármelyik szerepéről van szó, egyértelműen a LoT egyik legjobb eleme ő és a Zarik (emlékszem, anno húztam a szám, amiért ő volt a kvázi első nem képregényes Sara után, de őt már jó ideje ismerhettünk és szerethettünk).

Kiemeltem ugyan kettejüket, de ez nem jelenti, hogy a többiek feledhetőek lennének, ugyanis ahogy említettem, az írók lehetőséget adtak arra, hogy kilépjenek a karaktereik megszokott játékából – idén ráadásul mintha nagyon figyeltek volna arra, hogy mindenki megfelelő figyelmet kapjon, senki nem érződött kispadra ültetettnek. Itt nemcsak a reality-s epizódra gondolok, ami eszméletlen fun volt, hanem arra, hogy mindegyik kapott egy gonosz alteregót (a tavalyi hipszter visszatérésénél azért megijedtem…). Már régóta érett egy olyan szál, ahol a legendákat önmaguk akarják megállítani, mert túltolták a bénázást az idővonallal.

Ennek pedig most érkezett el ideje, így két dózisban kaptuk kedvenceinket: az egyik a szeretett, kissé esetlen, de hatalmas szívvel és hősiességgel rendelkező legendák csapata, a másik pedig a véresen komoly, számunkra egyértelműen szatirikusan ábrázolt robotbrigád. Hiába sikerült elintézni őket néhány epizód után, ez így volt zseniális! És ez az intró! Amúgy is a gyengém, amikor törődnek az intrók frissen tartásával.

Az ilyen csapatot középpontba állító sorozatoknál nem ritka a karakterek rotációja, tavaly ugye jött Spooner, az évad végén Mick távozott (és nem is hiányzott) Constantine-nal együtt, most viszont megérkezett Gideon emberi formában, aki mint karakter is rendkívül szerethető (és hasznos csapattag!), de az őt alakító színésznő is beállhat a legjobbak sorába, ugyanis Pemberton-nál is azt tudom mondani, amit Lotz, Ashe és Ryan esetében: minden percét élvezet nézni. Caity Lotz egyébként mindig zseniális, ahogy megreformálta Sara karakterét, de a terhesség miatti kiakadását az évadzáróban egyszerűen muszáj kiemelnem.

Az évadzáróban pedig megjelent az az alak, aki egyből a kedvenceim közé nőtte magát, hiszen Booster Gold belépője egyszerűen zseniális volt Donald Faison alakításában, minden másodpercét végigvigyorogtam, hiába csalta az epizód végén a csapatot csapdába és küldte börtönbe, miután harcoltak az első világháborúban és elbúcsúztak az erejét elvesztő, Zari Tomazzal a totemben összeköltöző Nate-től.

Hiába szállt ki Nick Zano (önakaratából nyilatkozata szerint), a többiekkel még bőven van mit mesélni, pláne a cliffhanger után. Tényleg a homlokomhoz csapok, hogy csak most realizáltam, hogy a LoT a 7. évadjára még mindig mennyire élvezhető és a színészek mennyire brillíroznak. Sokkal ötletesebb, szórakoztatóbb és kevésbé önismétlő társainál. Persze vannak gyenge pontjai, de egy epizódot sem tudok igazán unni.

Nagyon remélem, hogy a CW hamarosan bejelenti a 8. évadot, ugyanis ez talán az egyetlen Arrowverse-sorozat, amit igazán sajnálnék, ha nem látnék többet.

5 hozzászólás Ne habozz!

Wanheda - 2022. 03. 04. 07:35

És ez az a kritika, amivel maximálisan egyetértek! :-)

ArpHalliwell - 2022. 03. 04. 13:54

El se hiszem, hogy vége az évadnak, szinte az egyetlen sorozat, aminek hétről hétre vártam az új részét.
Nate távozását sajnálom, Sara kifakadása nekem picit sok volt.
Alun is vajon állandó szereplő és a csapat tagja lesz, vagy Gwyn-nel távoznak?

Mom - 2022. 03. 06. 13:20

Csatlakozom, a kritika nagyon jól megregadta a lényeget: a sorozat képes a folyamatos vérfrissítés miatt mindig újnak hatni. Nem csak színészeket, de karaktereket is szépen rotálnak, hogy még ha azt is érzem, hiányozni fog, képesek velem feledtetni. Ez alól talán Sarah lenne az egyetlen kivétel, mert az ő távozását egészen biztosan megérezném.
A végén például kicsit megrémültem, hogy ezt a terheses dolgot hogy fogják majd megoldani a világmegmentősdivel összhangban, de mikor megint ott ragadtak az időgépek nélkül arra gondoltam, hogy lehet bene van a pakliban egy pár éves időugrás is, erre jött a letartóztatás. Ezen a ponton pedig rájöttem, hogy feleslegesen aggódok, eddig mindig megleptek a kreatív ötleteikkel, hiszek az írók találékonyságában :)

Gideon emberré alakítása és a zsebdimenzió is nagyon izgalamsan ki volt használva, fel sem tűnt, hogy mennyi időt töltöttek el egy-egy időben. Az epizódikusságát erősen megnyirbálták, de ezt is sikerült zökkenőmentesen átvezetni, sőt ha most büntetésképpen újra epizódikus krimiként kellene segíteniük a rendfenntartásban, azt is ennyire természetes változásnak élném meg, ahogy azt is, ha a következő évad nagy része a bönrtönben játszódna és a szökési tervekkel foglalkozna.

Vevő vagyok mindenre, na! Kivéve egy valamire: a kaszára. Ha a CW összes többi sorozatát felásnák és behintenék sóval, kivéve a Legendákat, boldog lennék. De ha mind megmaradna, csak ezt kaszálnák, akkor egy időre biztos elátkoznám a csatorna nevét. (Brontë után szabadon)

heidfeld - 2022. 03. 20. 07:51

Hiába volt sokkal jobb előző évadnál, csak alulról súrolva tudok rá 7/10-es osztályzatot adni.
Szinte minden részben volt 4-6 nagyon szórakoztató dolog. Kiválóak voltak az utalgatások, de..
Érezhetően kevesebb volt az “egysoros”. Robotos-dolog sem a legjobb ötlet volt, mert páran nem elég jó színészek ehhez a kihíváshoz..
Nem éreztem az igazi tétet. Iszonyat sok az állandó, és legalább 3 teljesen érdektelen. Nem jutott elég idő a karakterekre, pedig lennének lehetőségek.
Nate óriási űrt hagy, de az új jónak tűnik.
Ha berendelik, nagyon kíváncsi leszek, mennyien maradnak?
Maréknyi sorozatok egyike, amit eredeti nyelven hajlandó voltam nézni, de utóbbi kettőnél, már fel sem merült.
Évadzárót 3 hét késéssel láttam..

'nimus - 2022. 04. 22. 22:49

Tökéletes iromány lett ebből és én is egyetértek. imádom a sorozatot, nagyon remélem nem kap kaszát… Szerintem azért elég nagy rajongó tábora van (és ráadásul a világ minden táján) hogy még tudjon futni egy darabig. Remélhetőleg a CW is így gondolja.
Köszi a kritikát, nagyon tetszett!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz