login |

Pilot-mustra: Law & Order – 21×01 (Law & Order: kezdett a 21. évad)

2022. 03. 03. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Visszatért az Esküdt ellenségek (de hülye magyar cím, istenem!, valahol tök jó, hogy hivatkoznak az esküdtekre benne, de kik itt az ellenségek? mert az esküdtek nem azok, a két oldal, a ‘law’ és az ‘order’, azaz a rendőrök és az ügyészek pedig kéz a kézben járnak, még akkor is, ha olykor súrlódnak, na, mindegy). Azért ilyen kettős a poszt címe, mert alapvetően egy feltámasztásról van szó (2010-ben, a finálékritikánál jól megírtam, hogy “örökre véget ért”, mi?), de ez kezelhető új sorozatként is. Nem csak, mert a legtöbb főszereplő új, hanem azért is, mert egy teljesen epizodikus kriminél ez semmi gondot nem jelent.

Persze csak a legtöbb szereplő új, hiszen (az anno az “univerzumban” a Law & Order: SVU-ban még teljesen más nyomozókarakterként debütáló) Anthony Anderson visszatért pár évadon át játszott szerepéhez, az ‘order’ oldalon pedig a veterán Sam Waterston képviseli a régieket a random feltűnő mellékkaraktereken kívül. Minden más olyan, mint régen, a rész egyik fele a nyomozók munkáját mutatja be, a másik fele pedig az ügyészekét – ez az aspektusa mindig is tetszett a sorozatnak, hiszen a nézőknek fogalma sincs arról, hogy bár a legtöbb krimiepizód véget ér akkor, amikor elkapják a tettes, azokat még közel sem biztos, hogy elítélik, ilyesmivel csak mi “nyugtatjuk magunkat”, adottnak vesszük, holott a való életben szó sincs erről.

LAW & ORDER – 21×01 – 7/10

A sorozat minden “újsága” ellenére is inkább a (régi) Law & Order-nézőkhöz fog szólni. Félreértés ne essék, nem azért, mert kell bármiféle előtudás, csak szerintem akit valaha is érdekelt (eredetiben) a Law & Order-stílus, az már nézi a sorozatot, vagy a random régi részeket, vagy a most futó SVU-spinoffot, mert… miért ne tenné? Hiszen akkorát lehet meríteni, amekkorát csak akarunk, és annyi epizód van (csak a 3 fő sorozat szumma 50+ évad, azaz 1000+ rész), hogy esélytelen az összeset megnézni. Persze lehet, hogy lesz, aki eddig nem nézett L&O-t és most esélyt ad neki és megtetszik a felélesztés, nos, neki nem kell a heti egy epizódra várni, hiszen amellett, hogy párhuzamosan a Law & Order: SVU-ba is bármikor beszállhat, elkezdhet bányászni régi epizódokat. (Nem lenne semmi, hogy amikor itthon elindul a SkyShowtime, megkapnánk az összes szezont! Addig is az Amazon Prime Video-n rotálódó 3 SVU-val kell beérnünk.)

De, ha valaki mégis új, akkor annyit azért kötelességemnek érzek leírni, hogy a rész (minden rész) elején történik egy gyilkosság (elég gyakran egy IRL-ügyet vesznek kiindulásnak, itt éppenséggel egy 40+ nőt megerőszakoló celebét, aki egy formai hiba miatt pár év után szabadul a börtönből), aminek természetes hamar megtalálják a tettesét, és utána elindul a jogi harc azért, hogy bűnhődhessen is.

Sok más krimivel ellentétben a Law & Order-ben nem a “ki tette?”-aspektus az érdekes (bár nyilván meg kell találni az elkövetőt és ezen a téren is akadhatnak olykor finom csavarok), hanem az a sok kérdés, ami felmerül a nyomozás, illetve a felelősségre vonás közben. És miközben (szokás szerint) nagyon száraz és didaktikus volt maga a nyomozási procedúra, azt mégis sikerült izgalmasan tálalni, és akkor a bírósági tárgyalásról még nem is beszéltem.

A tálalásban pedig sokat segített az, hogy Anthony Anderson nyomozójának a párja, Jeffrey Donovan karaktere nem éppen tipikus tévérendőr, a módszereivel gyakran nem ért egyet a társa, és rajta keresztül már az első részben eléggé kidomborításra kerül az, ami a jelen bizalmatlanságát szüli a rendőrökkel szemben – “szerencsére” őt sem kell félteni.

Már a nyomozati munka során kapunk érdekes gondolatokat, de a pilot ügye a tárgyalási szakaszban éri el a csúcspontját, etikai, erkölcsi és lelkiismeretbeli kérdéseket boncolgatva. Ez leírva biztos, hogy nem tűnik érdekesnek, inkább csak a “pff”-kategória sokaknak, de szerintem itt tényleg jól bemutatták a két oldalt, azt, hogy miképp tesz meg mindent a feltételezett tettes, hogy megússza a börtönt, és, hogy miképp viseli meg az ügyészeket az, hogy egy olyan embert kell rács mögé juttatniuk, aki egy szörnyeteggel végzett, kvázi megtette azt, amit sokan kívántak.

És, akárcsak a Law & Order: SVU esetében, engem ez a gyomortájt szorongató, és tényleg gondolatokat indukáló megközelítés itt is megnyert annak ellenére, hogy sosem voltam Law & Order-néző – persze akkor még fiatal junkie voltam, amikor elkezdtem és kaszáltam, és lehet, hogy minden rész hasonló (passz), de én mindig is a Law & Order: Criminal Intent-et éreztem a legjobbnak (mert sokkal nyomozósabb volt), illetve az SVU-t is nagyon megkedveltem az évek folyamán.

Ennek persze ahhoz is köze volt, hogy a LO-nyomozók egyike sem ütötte meg a szememben a D’Onofrio-Erbe, vagy a Meloni/Hargitay páros szintjét. Ergó Anderson sem izgatott túlságosan, de most remek ellenpólusának ígérkezhet a karaktere Donovanének, szóval megkapják az esélyt tőlem. Természetesen, ahogy azt a Law & Order-től megszokhattuk, plusz karakterizálást itt sem kapnak a szereplők, nem megyünk haza velük, nincs igazán olyan jelenet, amiben csak úgy beszélgetnek egymással (pacsi!), minden szegmens csakis az üggyel kapcsolatos.

Az ügyészi oldalon is elégedett voltam az újoncokkal (Hugh Dancy és Odelya Halevi), a két felettes között pedig Camryn Manheim nem sokat vizet zavart, Sam Waterson pedig nálam mindig is ballaszt volt. Most ugyan kapott némi mélységet és döntési szituációt, de egyébként ő nálam “minek van?” kategória, de mondom, nem voltam sosem Law & Order-rajongó. Mármint az anyasorozat nem érdekelt, a többi igen.

A lényeg, hogy teljesen korrekt volt a kezdés Law & Order-szemüvegen át, mentálisan megmozgatott, és nem érzem azt, hogy aki a franchise iránt érdeklődik, annak ne jönne be. Az újonnan érkező kalandoroknak pedig, bár ez nyilván személyfüggő, a mai krimikhez képest avíttas és száraz lesz a végeredmény, hiszen mégiscsak a 90-es években született a koncepció, és azóta jottányit sem változott a felépítése. De, ahogy írtam, akinek mégis bejön ez a stílus és tökéletesen újonc, attól csak azt kérdezem, hogy hol volt eddig? Majdnem 30 éve képernyőn van a franchise, itthon is képernyőre került belőle 20+ évad, illett volna belekóstolni. De legalább most lesz mint felhozni.

6 hozzászólás Ne habozz!

castro - 2022. 03. 03. 17:15

Az eredeti Law & Order nagy kedvencem volt még gyerekkoromtól kezdve, sajnálom, hogy csak néhány évadot adtak le belőle magyar tévécsatornák (a TV2 + Universal együtt összesen talán 7-8-at?). Ma is gond nélkül elférne valamelyik sorozatcsatorna (Network 4 vagy Viasat család egyike, vagy akár a Jocky) kínálatában nap adagokban. A Criminal Intent változatából minden évadot többször is ismételtek, az SVU-ból is csak pár évad ment le. Hátha majd egyszer …

szaszazsu - 2022. 03. 03. 20:06

Évtizedek óta nézem a franchise minden epizódját, mindig garantáltan megbízható színvonalat szállít. Nekem is a Criminal Intent volt a kedvencem, de az SVU-t is nézem mind a mai napig. Ezt sem fogom kihagyni.

Nekomata - 2022. 03. 03. 22:06

Mennyire kell hozzá ismerni a korábbi évadokat? Se időm, se kedvem nem lenne bepótolni ennyi részt. Van valami átívelő szál, vagy teljesen heti ügyes a felállás?
Egy kicsit ez is visszatántorított: “A sorozat minden “újsága” ellenére is inkább a (régi) Law & Order-nézőkhöz fog szólni.”
Eddig egyetlen részt sem láttam, ezt viszont Hugh Dancy miatt lehet bepróbálnám. (Ha már Hannibal 4. évadot nem kapunk…)

winnie - 2022. 03. 04. 04:53

én sem néztem sosem law and ordert, de mindent leírtam igazából. nincs semmilyen átívelő szál, még karakterizálás sem nagyon, csak heti ügyek.

a mondat valóban úgy hangzott, mintha tántorítana, ezért próbáltam esetlenül elmagyarázni, hogy mire gondolok, hogy ha valaki néz Law & Ordereket, annak érdemes néznie. ha valaki meg nem néz, az okkal nem néz, tehát annak nem érdemes. mert különben nézne más Law & Ordereket, nem csak erre várt volna.

de, ha színész miatt teszi valaki (hogy mást nem néz és ezt nézné), akkor persze jogos lehet a dolog.

a lényeg, hogy nem kell a világon semmi előtudás, csak az adott üggyel foglalkoznak a részekben.

z - 2022. 03. 04. 09:59

A régi nézők – én ledaráltam az eredetit végig – annyit nyernek még a két visszatérő mellett (bár fogalmam sincs, hogy az egy epizódnyi SVU szereplés miért fontos Andersonnál mármint a színészek 90%-nak volt korábbi L&O szerepe sőt esetenként még a főbb szerepük után is előkerülnek más szerepekben), hogy a Jaime Ross visszatér aki ’96-’98-ban volt a sorozat ADA-je majd Trial by Jury spin-off-ban volt bíró)

Btw ami poén még, hogy azért nem tudtak több régi arcot visszarángatni, mert ketten épp az FBI-ban 1 meg a Chicago Medben játszik főszerepet, bár sajnos más szerepben :)

winnie - 2022. 03. 04. 10:03

“bár fogalmam sincs, hogy az egy epizódnyi SVU szereplés miért fontos ”

az informálás miatt. akik ismerik a sorozatokat, annak ez triviális, de másoknak nem az, és mivel javarészt annak szólnak a fentiek, akik nem ismerik a sorozatot, ők nem tudják, hogy például ez egy olyan “univerzum”, amiben ugyan átjárhatnak a szereplők, de szó sincs kizárólagosságról, ez-az alakíthat más szerepeket, kiemelteket is, illetve, sokan vannak, akik jó pár szerepet alakítottak.

ezért mindenképp rá akartam mutatni arra, hogy ez így működik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz