login |

Pilot: Super Pumped: The Battle for Uber

2022. 03. 03. 21:20 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Megérett az idő arra, hogy még jobban szétszedjék a tech bro-kat a sorozatos világban is? Vajon mindegyik hasonló témában érkező szériánál letudták százszor a zseniális The Social Networköt? És természetesen a Wall Street & The Wolf of Wall Street-kombót megfejelve a Big Shorttal? A Showtime évados antológiájának első szezonja mondjuk az említettek közül tényleg a legelsőhöz áll legközelebb.

A történet az Uber térnyeréséről szól annak “alapítóján”, CEO-ján keresztül. A cég egy San Franciscó-i startup volt, aminek az élére egy korábban más céggel besült, megrágott és kiköpött férfi került, és gyorsan felfedik, hogy az ötlet igazából nem tőle jött, viszont a vision és a végrehajtás lehet igen.

Gondolom tudjátok, hogy az Uber a taxizást rángatta át az okostelefonok korszakába, mindenen átgázolva eközben. Vannak országok, ahol a taxis lobbi nyert ellenük, de ennyire ne szaladjunk előre, ahogy a sorozat sem teszi. Az biztos, hogy az emlegetett The Social Networkkel szemben itt tényleg nagy falatot harapnak, és sokkal hosszabb utat mutatnak be, hiszen nem csak San Francisco-ban nyert utat az Uber ride sharing, a személyszállítás demokratizálása… minden áron.

Igazából tudom, hogy fikciós sorozatokban már sok hasonlót láttunk, akár 7 évadnyi is lehetne benne, de a Super Pumped 1. évadja mégis csak a valósághoz közeli akar lenni, viszont így pont a lézer fókusz hiányzik talán az egészből. Mit akarnak ténylegesen mondani? Lehet majd az évad végén meg tudom válaszolni jobban, de a pilot hiába haladt sínen cselekményileg, nem köteleződött el semmi mellett, ugrál a főszereplő ábrázolásában össze-vissza.

Az biztos, hogy Joseph Gordon-Levitt még így is remek választás a főszerepre. A seggfej tech bro jelenetekben is villant, és a karizmatikus vezető is simán megy neki. Egyedül a családi szál döcögött, de igazából az írásilag is. Kyle Chandler szintén hasonló profizmus, szinte rohannék hozzá a pilot alapján, mert mindenki ilyen angyalbefektetőt akar magának. Tippre itt lesznek azért pofonok. A lényeg, hogy bármi lesz a sorozat minőségével, az nem rajtuk fog múlni.

A megvalósításra pedig teljesen az energetikus jelzőt tudom rásütni. Nem vág agyon vizuálisan, viszont tényleg ezerrel száguld előre, nyilván nem thrillerekhez hasonlítva, rengeteg konfliktus és “na, most mi a megoldás?”-pillanat van benne, még ha tudjuk is, hogy az Uber csak megnyerte ezeket, hiszen most is létező cég. Nyilván a miképp lesz kérdés, amiről felrántják a leplet.

Már a pilotban is volt pár pár olyan pillanat, ami ellen mostanra már GaryVee is kikelne, például a munkások miért nem folyatják szinte a vérüket is a cégért, meg úgy amúgy a toxikus oldala az egész startup világnak látszott azért, félretéve minden seggfej CEO pillanatot.

Viszont vajon ki tart ki mellette addig? Mint pilot 7/10, és most továbbnéztem volna éppen, de valahogy mégsem látom, hogy a végére fogok jutni. Mondom, leginkább az erős fókusz hiányzik egyelőre.

2 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2022. 03. 03. 23:23

JGL miatt természetesen vártam a sorozatot, de ez nekem a pilot alapján abszolút érdektelenségbe fulladt.
Egyetértek, hiányzik a fókusz, ez az össze-vissza ugrálás is tök zavaró, és én még azt se mondanám, hogy ezerrel száguld előre, én sokkal több pörgésre számítottam előzetesen.

Voltak persze jó pillanatok, meg jelenetek, elég csak a színészekből kiindulni (JGL, Chandler és Schiff a telefonkönyvet is izgalmas és érdekes olvasmányként tudná eladni), de ez így kevés, főleg a jelenlegi felhozatalban, aamikor alig győzöm szinten tartani magam a valóban kiemelkedő sorozatokkal. Ez így egynek elmegy, de további hat órát már nem szánnék rá.

Jó, persze azt is elismerem, hogy maga az Uber története is totál hidegen hagy, meg hát a JGL alakította főszereplő sem túl szimpatikus, meg a tech-világ sem érdekel úgy általában. Igaz, azért utóbbi kettő más hasonló műveknél is fennállt, lásd The Social Network, de az mégis nagyon működött.

Anikoom - 2022. 03. 07. 14:23

két ekkora kedvenem egy sorozatban, és nem hallottam idáig róla! ???? már ezért megérte újra rátok kattintanom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz