login |

Pilot: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

2022. 03. 08. 21:35 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Egy olyan korban kezd az HBO-s Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése, amikor még nem voltak oda ekkora tömegek a kosárlabdáért, de egy a Playboy kúriában bulizó milliomos szerint olyan a játék, mint a szex, így minden pénzét felteszi a sportág növekedésére a Los Angeles Lakers megvásárlásával.

A történet jobban nem is bontható ki? Nyilván a milliomosnak kicsit nehéz megszerezni a csapatot, hiszen a mostani tulaj nem éppen a legegyszerűbb ember, kicsit vaskalapos is, így nem csoda, hogy nem szárnyal “olyan, mint a szex” címszóval a sport. Már ha a rasszista felhangot teljesen ki is hagyjuk a képletből. Mint ahogy a csapat új sztárjának meggyőzése sem olyan egyszerű.

Ez a kettő szál dominálja a pilotot, az új játékos szerződése és a kicsit liberálisabb nézetű tulajra váltás, és tippre innentől a csapat összecsiszolása is fő téma lesz majd. Meg még ki tudja mi. Nagy meglepetésekre nem számítok, eléggé sportsorozatos a felépítés, de ez baromira nem baj, hiszen nem sok hasonló van, így már a laza 80-as évek magában eladja, bár nyilván a kezdő jelenet alapján dráma is lesz azért.

A megvalósítás kicsit fejvakarós. A sorozat pilotját rendező, ezzel a képi világot lefektető Adam McKay mostanában ezekkel villantott: The Big Short, Vice, és december nagy sikere, a Don’t Look Up. A Winning Time le sem tagadhatná ezt? Mármint technikai szempontból, hiszen a fenti listából konkrétan a Big Short minden trükkjét beveti itt is… csak épp életlen, nagyon filmszerű, nosztalgikus színekkel, néha első generációs DV kamerával, ami nem tudom hogy jön a 70-es évekhez.

Írásilag is olyan a sorozat, pedig arról már nem McKay tehet, hiszen nem ő a showrunner, hogy rengeteg párbeszéd közepén kiszól 1-1 karakter a néző felé, mindent félmondatokban elmagyaráznak nekünk. Ez azért vicces kicsit, mert hiába “beavatós” a felépítés, a konkrét kivitelezés, főleg a vágást elnézve, eléggé káoszos. Olyan volt, mintha szóltak volna, hogy nem lehet 61 perc a pilot, és ezért levágták 56-ra. Mármint komolyan, a reakció shotok 0.5 másodpercre villannak fel néha, pedig azok (is) építenék ami utána nyomja a szereplők vállát. Nagyon furcsa volt.

Mindezek ellenére működik, nyilván mert bírom az underdog (már ha mondható ez az akkor Lakers-re) történeteket. A kicsit bizonytalan Magic Johnson rögtön kedvelhető, John C. Reilly pedig lop mindent Dr. Buss-ként. Eredetileg Will Ferrell akarta magának ezt a szerepet, de nagyon örülök, hogy nem szerezte meg, hiába bírom amúgy.

Sima 8/10 a kezdés, kicsit objektívebben talán 7, mivel a megvalósítás néhol tényleg túlságosan rohanós, és igazából vicces, hogy mennyire túltolja a belógó filmtekerő részes, meg nem is tudom még milyen képi trükköket, vált random zajszűrt digi kamerára, amikor a 70-es években készült filmek nem így néztek ki, nem ez volt a vizuális nyelvük. Teljes nosztalgiajárat kinézetben a Winning Time.

7 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2022. 03. 08. 23:39

Le se tagadhatnák, hogy McKay ült a rendezői székben, ami persze nem baj, nekem bejön a stílusa. Bár itt mintha kicsit túl lenne tolva a minden is, így ezt azért szokni kell picit.
Alapvetően a sztori hidegen hagyna, sose követtem a kosárlabdát, de mivel ez is nyilván emberi történetekre épül, benne van, hogy jó drámát csináljanak belőle.
És egyetértek nagy mázli, hogy John C. Reilly-re esett a választás, lopja a showt rendesen.
Elfogultság nélkül ez korrekt 7/10-es kezdés volt. Fogom folytatni, de biztos nem lesz prioritás a szűkös szabadidőmben.

Pozzato - 2022. 03. 10. 09:51

Volt szerencsém a könyvhöz, ismerem a Lakers történetét (bár nem vagyok rajongójuk), imádom a ’80-as éveket, imádom a kosárlabdát, de ez egy közepes volt. Mindössze azért nézem tovább, mert kíváncsi vagyok a Brody által megformált Pat Riley karakterére. Ha Brody jó lesz, akkor lehet itt még javítani, de közel sem az volt, mint amit vártam.
Spoiler: Szőrmentén megemlítve a Magic – Bird egyetemi csatát, amely talán minden idők egyik legnagyobb ütközete volt, helyette Norman vs. Magic sztorit a középpontba helyezni…
Rengeteg dolgot el kellett volna mesélni már az első részben is (volt is rá idő), ehelyett többször nézhettük West dühöngéseit stb., számomra ez csalódás. Nagyon vártam, mert az alapsztori is rendkívül érdekes, könyv és a kiegészítő videók, illetve az egyéb infók alapján ez egy nagyon mély és szerteágazó történet, reménykedem benne, hogy a maradék 9 részben kibontják rendesen.

bvr - 2022. 03. 10. 13:44

A pilotot megnézve, hát nem tudom. A téma amúgy érdekelne (szeretem az NBA-t, bár csak az utóbbi 10 évben követem alaposabban, meg amikor sztorizgatások szintjén szóba kerül a múlt, meg a kezdo5ön mindig van egy-egy bővebb bejegyzés a születésnapok, évfordulók kapcsán) szóval azért van valamennyi fogalmam a dolgokról de nem túl mély, tehát még akár kíváncsi is lennék, a casting (főleg persze John C. Riley de hát mások is) nagyon jó – de ez az Adam McKay féle feldolgozás most aztán végképp nem jött be (és amúgy ez a művi retro képi világ sem, de az szinte mellékes) Még majd meglátom maradok-e.

romanista - 2022. 03. 10. 19:16

Na, talán hétvégén nekiállok végre.
Magic volt a nagy kedvencem és persze Kobe.
Hatalmas élmény volt meccset nézni a Staples Centerben, de maga LA is nagyon bejön.

wpetra - 2022. 03. 10. 20:46

esetleg magyar felirat van már hozzá?

winnie - 2022. 03. 10. 21:02

az hbo minden sorozatához van magyar felirat.

human - 2022. 03. 11. 15:31

konkrétan a fenti képeken is látszik a magyar felirat :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz