login |

Better Things: kezdett az 5. évad

2022. 03. 09. 20:00 - Írta: Shannen

Szólj hozzá | kategória: kritika,

Ugyan a kinti FX-es premierhez képest egy hét késéssel, de hozzánk is megérkezett a Jobb idők záróévadja rögtön dupla résszel, magyar felirattal az HBO Max-re. 

Nehéz mit hozzátenni a korábbiakhoz, nyilván senki nem most fog bekapcsolódni a Fox lányok kalandjaiba, viszont továbbra is csak bátorítani tudok mindenkit, hogy, aki szereti az életszagú, kendőzetlen humorú, nagy szívvel megáldott sorozatokat, amelyeknek megnézése után általában csupa jó érzéssel telik meg az ember lelke, az mindenképp adjon a Better Things-nek egy esélyt.

A készítő-főszereplő Pamela Adlon a saját életéből inspirálódva mutatja be, hogy egy középkorú, három tinédzser lányát egyedül nevelő, közepesen ismert színésznő hogyan éli meg a mindennapokat. Nincsen flancolás, extra események (mindössze rövid pillanatokra a munkája kapcsán), egyébként teljesen hétköznapi pillanatokat látunk kiragadva minden epizódban, amelyek mindegyike végső soron a család körül forog.

A család fontossága (amibe a közeli barátok is beletartoznak), a múltból hozott értékek és tradíciók lesznek a sarokkövei az idei évadnak is. Ezek azonban sokszor csak kiindulópontok és a fókusz inkább arra irányul, hogy ezek, hogy változnak és épülnek be a fiatalabb generációk életébe. Mint általában a középső gyerekeknek sincs egyszerű dolga, így Sam is a lányai és az anyja között kénytelen lavírozni, miközben ők sokszor jóval könnyebben kerülnek egy hullámhosszra.

Hogy a tradíciók mennyire erős hatással bírnak, az a kezdésben látott, egy tárgyat ért balesetkor is megmutatkozott, amikor nekem is megállt egy pillanatra a szívem, pedig az sose derült ki, hogy miért is fontos, egyszerűen egy olyan dolog volt, ami a családhoz való tartozást szimbolizálta.

Persze, ahogy telik az idő, úgy repülnek ki a lányok a házból, de legalábbis Sam közvetlen felügyelete alól. Ez kicsit fájó is, hiszen például az első két epizódban Duke-ot kb. egy percre láttuk, de Max-et se sokkal többet. Nagyon remélem, hogy a folytatásban több játékidőt kapnak ők is.

Mindig kérdés volt számomra, hogy Sam szülői nevelése mennyire követendő példa, de alapvetően azt látjuk, hogy működik a dolog, hiszen önálló, talpraesett, magabiztos mindhárom lány, és pont csak annyira ragaszkodnak még az anyjukhoz és a tőle kapott biztonsághoz, amennyire azt az életkoruk alapján el is várnánk. Az biztos, hogy a testvérek ‘Mom!’ rosszalló/kétségbeesett,/felháborodott (mikor hogy) felkiáltásai egészen zseniálisak és mostanra igazán ikonikussá váltak.

Mindeközben Sam is próbálja újradefiniálni az útját, ami több teret engedne a saját elképzeléseinek és annak, hogy olyan témákat dolgozzon fel, amelyek közel állnak hozzá, ahelyett, hogy fűzőben rohangálna naphosszat. Elfogyott a türelme ahhoz a Hollywoodhoz, aminek eddig része volt, és inkább úgy döntött, hogy hoz egy merész döntést és a saját lábára áll. Kérdés, hogy ez hogy fog elsülni, bár ismerve Samet, és a sorozat premisszáját, nagy kudarctól nem kell tartani.

Ez a képeslapszerű bepillantás egy család életébe továbbra is remekül működik, az őszinte humora és feelgoodsága pedig mindig fel tudja dobni az ember napját.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz