login |

Star Trek: Picard: kezdett a 2. évad – írta Ace

2022. 03. 09. 21:30 - Írta: vendegblogger

69 hozzászólás | kategória: kritika,

A második évados premierjével tért múlt héten csütörtökön a Paramount+-ra a Star Trek egyik legendás karaktere Picard. (Itthon az Amazon Prime Video kínálatába érkezett egy nappal később a nyitány, sajnos magyar felirat nélkül, viszont az, hogy tavaly nyáron a teljes első szezon megkapta ott a magyar premierjét, reménnyel tölthet el minket, hogy talán ez a szezon is kap legalább feliratot.)

Ugye innen indultunk, ez volt az S1 zárása, és az új showrunner vezetésével készített mostani kezdő epizód szerintem kellően lendületesre sikerült, az arányokat is eltalálták, és még a Trekes hangulat is megvolt. Pedig látszott, hogy a készítők megpróbáltak mindent bedobni, ami csak rendelkezésükre állt, hogy akár többféle nézői igényt is kielégítsenek. Ki tudja, talán még a rajongói visszajelzésekre is odafigyeltek.

Látszik, hogy ehhez a premierhez most máshogy álltak hozzá, mint az első évad pilot epizódjához. Ezúttal kevésbé akarnak kitörni a ”Star Trek” keretei közül, nem akartak valami merőben eltérőt mutatni. Ez persze hangozhat negatívan is, de számomra, és talán annak, aki a Trek világát már részben felfedezte, kevésbé lóg ki a többi sorozat közül, valahogy jobban el lehet fogadni mint a merőben eltérőt.

A történetről nem szeretnék sokat elárulni, inkább mindenki nézze meg, akit érdekel a sorozat, de röviden azért megemlítem, hogy bár kapunk egy erős flashforwardot, de utána megtudjuk, hogy az előző évad vége óta a hányattatott sorsú szereplők eléggé összeszedték magukat, szinte mindenki vissza is tért, és valamilyen módon segítik a Föderáció és a Csillagflotta munkáját, amikor is feltűnik az űrben egy tér-idő anomália, ami egy különös üzenetet kezd sugározni azzal, hogy: ”Segíts rajtunk, Picard!”

Már ez elég lenne egy jó kezdéshez, de azért mellette még bedobtak több érdekes dolgot is, ami felkeltheti a figyelmünket. A tovább mögött folyatom.

Ezek mellett Picard karakterével a meg nem tett út kérdését próbálják körüljárni, mit miért tett, vagy nem tett életében. Persze ehhez hozzátartozik, hogy ő pont attól Jean-Luc Picard, amiket megtett, vagy meg kellett, hogy tegyen. Lehet, hogy mindez most túl ködösen hangzanak, de az epizód nézése közben azért remekül összeáll minden egy egésszé.

Már korábban említettem, hogy ismerősebb, Star Trek-sorozatosabb környezetet, atmoszférát tudtak teremteni nekünk, legalábbis ami a premiert illeti – később az évadban ettől még még bármi előfordulhat De a Trekes hangulathoz nagyban hozzájárult, hogy a cselekmény egy része a USS Stargazer fedélzetén zajlik, illetve több Star Trek-egyenruhás szereplőt is kapunk, s a karakterek élethelyzete is pozitívabb, mint az előző évadban.

A főcímbe más motívumokat pakoltak, a zene továbbra is remekül eltalált, a látványt, akárcsak a Discovery visszatérésekor, itt is feltekerték, talán még mindig kicsit komorabb és sötétebb a látványvilág. Az akciójelenetek, bár nem kiemelkedőek, de Star Trek-sorozatos szinten azért rendben voltak. Van még valami, amit nem említettem, mégpedig a meglepetés szereplőket. Bizony, több visszatérő színész is bekacsintott a premierben.

Összességében megállapíthatom, hogy Picard végre tényleg visszatért, méghozzá pontosan oly módon, mint amit bárki elképzelni, ha látta a The Next Generationt, vagy akár a TNG-s mozifilmeket. Sir Patrick Stewart még formában van, és látszik, hogy a készítők is próbálták úgy modulálni a receptet, hogy kidobták, ami nem működött az első évadban, és megtartottak mindent, ami igen.

A lényeg viszont az, hogy a történet elindult és a karakterívek mozgásba lendültek. Mondanom sem kell, hogy én várom a folytatást.

69 hozzászólás Ne habozz!

karit - 2022. 03. 10. 01:17

“a készítők is próbálták úgy modulálni a receptet, hogy kidobták, ami nem működött az első évadban”

Oké, és a kontinuitás? Addig moduláltak, míg végül azt is kidobták, ami a címszereplővel tötént a finálé végén? Akkor ez kicsit a gyerek esete a fürdővízzel, nem? USS Retcon…

LambSkewers - 2022. 03. 10. 01:46

Az érzés amikor látom, hogy új ST content
érkezik és tudom, a Redlettermedia csinál róla kibeszélő videót..felbecsülhetetlen. Remélem legalább 20 évad lesz belőle, megvan a technológia. Jean-deepfake Picard.

CsMisi - 2022. 03. 10. 05:53

karit mitt dobtak ki ami a cimszereplővel történt? Itt konkrétan arra gondoltál, hogy a tudatát átvitték egy golem-be? Ha erre gondolsz Jurati amikor köszön Picard-nak úgy teszi, hogy “Well, mister, I think you look absolutely positronic” szóval szerintem nincs elfeljtve vagy retcon-olva hanem egyszerűen csak nem beszéltek róla.

Jó a review, egyetértek vele. S van egy gyanúm, hogy ez a rész igazából a harmadik évad pilótja :)))))) De ez csak tipp

sziszko - 2022. 03. 10. 06:28

félve kezdtem bele, de nagyon jó lett az első rész, alig várom a többit

heidfeld - 2022. 03. 10. 06:40

Rettenetesen le vagyok maradva, mert háború kapcsán van pár felkérés-munka.. Bár ne lenne!

Határozottan tetszett a kezdés!
Igazi Star Trek_!
Hogy erőszakosabb-modernebb-pörgősebb, az nem is kérdés.
De eltelt jó 30 év!!
Mit nem adnák, ha jó 10 évvel korábban kezdik el leporolni ezt a világot, Picard főszereplésével! Igen idős, Sir Patric, de le a kalappal előtte!
Remélni merem, hogy több ismerős is felbukkan az évadban!

koczkaj - 2022. 03. 10. 07:05

Tetszett az első rész, várom a többit!

schray - 2022. 03. 10. 07:32

Nekem csak annyi az aggályom, hogy a jó borgos, űrhajós, ígéretes setup után a trailer alapján napjainkba kerülnek… hát én nem az autós üldözések meg a rendőrségi ügyek miatt nézek Star Treket. (remélem nem ez lesz)

JKJ - 2022. 03. 10. 08:28

schray.

Egyértelműen ez lesz. Sajnos a készítők már sokszor bizonyították, hogy nem értik a Star Trek univerzumot. Az első évadban is felmerült egy ígéretes (bár kissé bugyuta) kezdés, de utána teljes agyatlanságba ment át. Itt ugyanez lesz a recept. Alex Kurtzman és csapata igazi “profik”.

winnie - 2022. 03. 10. 08:37

én a rajongó, vagyis inkább a nézői magas lovat sosem értettem. miért van az, hogy a néző olykor sokkal okosabbnak és hozzáértőnek hiszi magát, holott tudjuk, hogy ez szinte sosem igaz? nyilván van kivétel, de bennem sosem fordulna meg, hogy az író a hülye, én meg nem vagyok az.

viccen kívül, tippre sokkal jobban értik a készítők, mint sokan a nézők közül. szerintem teljesen alaptalan azt feltételezni, hogy amit tesznek, azt “nem értés” miatt teszik. más, sokkal kézenfekvőbb motivációk is vannak. és ezt nem csak azért mondom, mert az új showrunner, aki érkezett, elég hardcore rajongó, anno még a pályáját is a régi star trek sorozatokban kezdte, és azért elég komoly a különbség aközött, aki 5 évig minden napján a star trekkel foglalkozott, és aközött, aki mondjuk olykor heti 40 perc star treket néz hobbi szinten – és köpködi azokat, akiknek az élete egy részét az ST adja.

” felmerült egy ígéretes (bár kissé bugyuta) kezdés, de utána teljes agyatlanságba ment át. ”

nyilván nem az efféle megállapítások ellen beszélek, hiszen ezek validak lehetnek. de valahol fura számon kérni azt, hogy a készítők mit akarnak csinálni. el kell fogadni, hogy előfordul, hogy nem azt a sorozatot akarják és fogják csinálni, amit az egyik néző elvár. hanem a saját fejük után mennek, és bíznak abban, hogy az általuk felvett irány kellő számú érdeklődőt vonz. manapság például a dekonstrukció nagyon divatos és az írók számára naná, hogy csábító, hiszen hatalmas kihívást jelent. ilyen megközelítéssel lehet a legnagyobb öröm dolgozni. fel sem merülne egy ambiciózus íróban, hogy mondjuk a same old, same old mezsgyéjén haladjon.

nem tudom, sosem éreztem azt, hogy személyes sértés lenne, ha nem az én kedvemben jár egy író, hanem más elképzelései vannak.

winnie - 2022. 03. 10. 08:45

De, ha már szóba kerültek a készítők, akkor (még véletlenül sem a fentieket igazolandó vagy cáfolandó, inkább csak érdekességképp vagy infónak) lehet, hogy érdemes elolvasni egy interjút az új showrunnerrel, hogy mik a tervei, hogy közelítette meg a sorozatot, stb. aztán egyetérteni vele, vagy éppen agree to disagree – talán az is kiderül, hogy érdemes-e reménykedni ebben-abban:

https://trekmovie.com/2022/03/03/interview-star-trek-picard-showrunner-terry-matalas-previews-season-2-and-teases-season-3/

itt meg a másik showrunner beszél egy keveset: https://www.youtube.com/watch?v=gucgt1Eh9l0 – akiva goldsman elmondja, hogy míg az S1 michael chabon és az ő szezonja volt, a második az övé és terry matalas-é, míg a harmadik már teljesen matalas-é (igazából kurtzman teljesen irreleváns)

winnie - 2022. 03. 10. 08:58

(egyébként, mi még nem nagyon írtunk róla, és lehet, hogy nem is újdonság másnak, de matalas és stewart is úgy beszél az s3 fináléjáról, mintha sorozatzáró lenne, szóval szerintem el lehet könyvelni annak.: https://collider.com/star-trek-picard-series-finale-patrick-stewart-comments/

itt egy másik stewart interjú: https://variety.com/2022/tv/news/star-trek-picard-season-2-spoilers-patrick-stewart-1235193419/

Ace - 2022. 03. 10. 09:10

Karit:
“Addig moduláltak, míg végül azt is kidobták, ami a címszereplővel tötént a finálé végén?”

Én nem erre gondoltam bár nem írtam oda de inkább a nyomott borús hangulatra ami az első évad elejét jellemezte a Föderációból kiábrándúlt Picard-al, a Csillagflottába beépült Romulán kémmel a többi szereplő megtört kisiklott életével stb. ezzel ellentétben itt nem innen kezdünk a szereplők élete jobbra fordult, Picard egyből pattan ha hívják (érthető is hiszen ennek szentelte az egész életét) valahogy jobban illeszkedik most minden a TNG-s vonalba.

schray: Ez azért szerintem nem biztos és ha azok a részek a Trailer-ben csak egy epizódból lettek kivágva a 10-ből?
Én az első résznél is meglepődtem ,hogy milyen sok anyagot használtak csak ebből az egy epizódból(2×01) az évadbeharangozó Trailereknél. Én is jobban örülnék ha a nagy része a jövőben játszódna de majd meglátjuk.

ace05 - 2022. 03. 10. 11:28

Tetszett első blikkre.
Nagy piros pont nekik, hogy a Stargazeren minimálisra vették ezt az ilyen 3d holo szerű paneleket és vissza tértek a rendes 2d-s LCARS panelek. Tudom ennél nagyobb bajom ne legyen, de ez hiányzott számomra az igazi Trek feelingből.

noimporta - 2022. 03. 10. 15:56

Winnie:

Jeri Ryan is kitweetelte, hogy megvolt a series wrap, és utána válaszolt is valakinek, hogy kezdettől fogva három évadra volt tervezve a történet. Tehát a harmadikkal tényleg vége lesz az egésznek.

winnie - 2022. 03. 10. 16:14

köszi!

any - 2022. 03. 10. 22:50

A második rész után: nagyon hirtelen ez eléggé egy mirror universe koppintásra hajaz. És ha nem pont hasonló lett volna a Discoveryben is, még érdekelne is.
Sajnálom. :( Remélem Q csettint egy újabbat.

Tyberius - 2022. 03. 11. 02:28

Ezt már többször említettem, hogy nekem nagyon olyan emlékeim vannak, hogy Stewart eleve 3 évadra írt alá, mármint úgy vállalta a szereplést, ha egy kerek történet és lezárja Picard sztoriját és ott volt említve, hogy 3 évad még a forgatás kezdete előtt. Szóval én valahogy mindig értetlenkedve álltam az ezzel kapcsolatos találgatások előtt, mert fixen az az emlékem volt, hogy 3 évad és kész.
Anyway.
Az első részről írtakkal egyet tudok érteni. Sokkal pozitívabb volt a szereplők sorsa, mindenki kb megtalálta a számítását karrier szempontból, de személyes vonalon pl mindegyik küzdött. Picard-Laris, Seven-Raffi, Rios-Agnes egyik se ott volt ahol “kellett” volna. Szóval ez egy érdekes kontraszt volt.
Egyébként tetszett ahogy a rész haladt, bár azt nem értettem, hogy miért csodálkoztak rá a Borgra. Mármint ott volt egy zöld téridő hasadék, ami többes számban beszélt magáról és Picardot akarta. Azt hittem a Borg majd később kerül elő, de amikor megláttam azt ott, nekem egyből lejött, hogy az vmi olyasmi lesz.

1×02

Csapat összeszedés pipa. Érdekes volt Seven mint Annika Hansen, az egész középső rész tök jó volt, bár nekem a vége a cliffhangerrel nagyon sánított. Ezt a fordulatot kicsit erőltetettnek éreztem.
Viszont komoly volt hallani a régi neveket Picard trófea szobájában, nah meg Sisko neve is elő került, végre egy kis DS9 utalás.
A mirror universe-es párhuzam valahol egy hiánypótlásként is felfogható. Se a Voyager-nek se a TNG-nek nem volt Mirror Universe-es része, szóval valahol adta magát, hogy ha csak egy pillanatra is, de előbb utóbb előkerül.
Egész lendületesen kezdett az évad, valahogy ez az átívelés most érdekesebbnek tűnik, mint pl a Discovery 4-dik évadjának sztorija…

ace05 - 2022. 03. 12. 19:10

Nálam eddig 2- ből 2. Végig lekötötte a figyelmemet, ez eddig jobb mint az első évad vagy a Discovery 4. évadja ahogy előttem említették.

Canon magyarázatra kiváncsi lennék, hogy miért van 3 királynő. Egyet megölt Picard, egyet “öreg” Janeway Valahogy nagyon a 2. királynőre maszkírozták. Gondolom nem véletlenül.

punyapapa - 2022. 03. 13. 10:44

A 2 rész messze jobb, mint a teljes első évad.
Remélem nem fog kisiklani az évad végére.

ace05
Szerintem a Borg királynőnek több teste is van tartalékban. Amikor meghal egy akkor a Kollektíva aktiválja az új testet, és folytathatják a hódítást.

Yooha - 2022. 03. 13. 12:21

Azért az milyen menő, hogy van egy kellékes, aki amikor este hazament, és kérdezte a gyerek, hogy “apa, ma mit csináltál?”, akkor elmondta, hogy “Gul Dukat koponyáját”. Remélem valami Trekkie csinálta.
Amit meg nem említettek, az szegény Zek nágus volt?

Tibitrekkker - 2022. 03. 13. 22:49

Szóval a Borg bekutyulta a 21. századot, ezért Picard visszamegy rendet tenni.
Miről is szólt a First contact?

polovcev - 2022. 03. 14. 14:33

Tibitrekkker:

Ez most más. A First Contactban a borg azért ment vissza a 21. századba, hogy megakadályozza a Föderáció létrejöttét és asszimilálja az alfa kvadránst még mielőtt a többi birodalom megerősödne.

Itt Q dobta át Picardékat egy alternatív idősíkba. A borg pedig csak eszköz, hogy vissza utazzanak az időben és megakadályozzák a “fasiszta” Konföderáció létrejöttét.

Ebből következik, hogy bármi is történne az nem lenne hatással a Tükör Univerzumra. Tehát a Q által létrehozott valóság mellett párhuzamosan létezik a Terran Birodalom is.

Zach - 2022. 03. 15. 00:47

Az első rész tetszett, de a második már a régebbiek ismétlése. Q megint próbára teszi Picard-t, ezúttal a tüköruniverzumban és hőseink vissza akarnak (valószínűleg fognak is) utazni az időben, ahogyan anno Kirkék (kétszer az eredeti sorozatban + a negyedik mozifilmben). S nehogy TNG-hiányérzetünk legyen, visszahozták a Borg Királynőt is. Remélem, ennél többről fog szólni ez az évad, mint a régi dolgok leporolásáról.

Sigismundus - 2022. 03. 15. 16:59

2×02

Ez nekem is nagyon tetszett ! Tényleg, az első évad nem nyert meg ennyire (bár végignéztem) mint ez a rész. Ígéretes lesz ha ezt követik majd.

Szabi - 2022. 03. 16. 04:21

Ez a második rész tényleg király volt, bár nekem hiányzott Isa Briones kisasszony (igazán bekerülhetett volna ő is a csapatba). Végig Star Trek érzésem volt, ami az első évadban csak helyenként ért el. Remélem csak 1-2 rész erejéig megyünk “vissza” 2024-ben és nem az évad hátralévő része játszódik majd a “jelenben”.

punyapapa - 2022. 03. 16. 11:26

Szabi
Mivel a trailerekben szerepel a napjainkban játszódó jelenetekben, ezért még biztos fogjuk látni.
Amúgy olvastam egy teóriát, miszerint Q azzal változtatta meg a jövőt, hogy Sojit visszavitte 2024-ben. Ahol az utóbbi megpróbálta felgyorsítani a Föderáció megalakulását, de rájönnek, hogy kicsoda-micsoda valójában. Ez napjaink xenofób hangulata miatt odavezet, hogy barátságos ismerkedés helyett a különböző fajok kiirtása lesz a célja az emberiségnek.

schray - 2022. 03. 17. 17:39

A harmadik rész után azt kell mondanom, hogy eddig sokkal jobb mint az első évad, sőt mint a legutolsó két Discovery évad. A borg királynő hidegrázós, a színésznő nagyon adja és a napjainkba helyezett sztori is rendben van eddig, bár féltem(félek) tőle.

A karakterek közül egyedül Raffi idegesítő eddig, még Agnes is elviselhetőbb most.

Hegemaster - 2022. 03. 20. 12:43

1×02
Tyberius: Az a Sisko-s utalás még semmi, ne feledjük, 2024-be mentek Picardék, és 2024-ben épp Sisko is Los Angelesben van Jadzia Daxal és Bashirrel a Bell felkelésben :D

Nagyon remélem hogy még ha nem is jelennek meg, lesz valami utalás az ott létükre vagy csak simán a DS9 vonatkozó epizódjaival bármi átfedés.
Kicsit azért dühítő lenne ha ez csak egy véletlen egybeesés lenne, hiszen a DS9-ban úgy hivatkoztak hogy ez a 2024es esemény volt a legmeghatározóbb ami az elkövetkező évtizedeket formálta.

Hegemaster - 2022. 03. 20. 12:49

Jajj, elnézést egy kis helyreigazítást kell írnom. Természetesen Siskoék nem Los Angelesben hanem San Franciscoban vannak ekkor. (Rég láttam már) De valljuk be azért ez nem akkora távolság.

Yooha - 2022. 03. 20. 12:52

Hegemaster:
Ez nekem is eszembe jutott, de utánanéztem, és a Bell felkelés San Franciscoban volt, nem Los Angelesben.
De az azonos évszám nem hiszem hogy véletlen, feltételezem az írók ismerik a Star Trek kánont, és bármilyen évszámot választhattak volna.
Szóval lehet hogy átruccannak SF-ba, vagy valahogy tényleg a Bell felkelés meg nem történése az eltérés a normál idővonaltól.
Ez egy szép átkötés lenne. :)

Sigismundus - 2022. 03. 24. 07:32

2×03

Csatlakozom a véleményhez, ez és a 2×02 már most jobb mint az első évad… Alighanem meg kell néznem újra az időutazós Star Trek filmet, hogy észrevegyek majd utalásokat.

De szinte biztos hogy nem csak 2024ben történik majd az egész évad, Elnor valahogy vissza fog térni, szerintem.

Jó volt Jurati trükkje, ahogy behatolt a Borgkirálynő agyába, de nem csak javítani ment, hanem meghekkelte..

Többiek még keresik magukat, vicces volt a toronyházas-szelfis jelenet, de Rios legkedvesebb emléke is, az admirálisokkal..

Zach - 2022. 03. 24. 19:57

Úgy tűnik, megkaptuk a negyedik mozifilm felturbózott remake-jét, némi drámával fűszerezve. Isa Briones nekem is hiányzik és Evan Evagora is félre lett téve, pedig érdekes lett volna őket ebben a szituban látni (bár a 2024-es földi hasonmásukkal még összefuthatunk).
Viszont Brent Spinert nem tudták kihagyni. A stáblista szerint Adam Soong-ot fogja alakítani, valószínűleg Noonien Soong egyik, 2024-beli ősét.
Az is kérdés még, hogy ki lesz a Figyelő. Mivel Guinan később érkezett a Földre, nem valószínű, hogy ő (bár ha Q ebben is bekavart, akkor még lehet).
Mindenesetre ez az évad egyértelműen izgalmasabb és ütősebb az elsőnél, reméljük, így is marad.

Zach - 2022. 03. 24. 20:13

Utóirat: Mivel Isa Briones feltűnik az első előzetesben, ezért még fogjuk látni az évadban. Q pedig ad valamit Adam Soong-nak, lehet, hogy ez lesz a változások (egyik lehetséges) elindítója.

zolij - 2022. 03. 25. 13:58

Guinan hogy a fenébe nem ismerte fel Picardot, amikor 1893-ban találkoztak?

g7465 - 2022. 03. 25. 20:26

Picard valószínűleg nem utazott vissza az új idővonalon 1893-ban.

zolij - 2022. 03. 25. 21:14

Igen, az írók is így magyarázzák, de ezen a ponton még nem történt meg az idővonal divergencia, szóval szerintem a valós időben lévő szereplőknek az eredeti idővonal szerint kéne viselkedni.

Yooha - 2022. 03. 26. 12:08

A buszos punkos jelenet. :D
És ugyanaz a karakter volt, be is csicskult egyből, meg a nyakához kapott.
A “fiatal” Guinan-nak meg nem volt szemöldöke, ahogy Whoopie Goldbergnek sincs, figyelnek a részletekre.

Tyberius - 2022. 04. 01. 00:37

2×05

Hm… Picard is kezdi azt a balfaszkodást, amit a Discovery csinált az utóbbi két évadban (lehet már az első Picard évad is ilyen volt, de valahogy kevésbé tűnt fel), hogy húzzák a sztorit mint a rétestésztát… Ok haladnak, meg ahogy látom Q két fronton támad, bár kurvára nincs meg még, hogy mi a motivációja…
Jurati, mint Borg Queen hát baszki, oké, valahol érthető meg várható volt, de nekem az ilyen “fordulatok” sose jöttek be, amikor ilyen érzelmeket manipulálva vesznek rá XY-t, hogy csináljon valamit és XY tudja, hogy manipulálva van, de ettől még megcsinálja… Miért??? Ez olyan gyenge írói húzás.
Soong behozatala jó volt, Spinnert jó ismét látni, főleg, hogy ezúttal nem Data-ként van jelen és a karaktere kellően progresszív. Mondjuk legalább nála megvan a motiváció és legalább annyira intelligensre lett írva a része, hogy az ő karaktere felismerte, hogy manipulálva van. Mondjuk az annyira kiszámítható fordulat volt, hogy a formula csak rövid távon fog működni, hogy picit felsírtam magamban.

Nem azt mondom, hogy nem szórakoztatóak a részek, de ezek a pici apróságok nálam sokat rontanak az összképen. Anno, amikor arról volt szó, hogy szérializált Star Trekek jönnek (Disco, Picard), akkor tisztára lelkes voltam és arra gondoltam, hogy végre, de ez a végeredmény annyira nem jön be… Oké, DS9-nal volt 26 része évadonként és az Enterprise is 24 részes szérializált 3-dik évaddal és 22 részes félig szérializált 4-dikkel jött és azok működtek. Itt egy a 10 részbe széthúzzuk 3-4 rész történetét (vagy a Disco 4-dik évadja esetében egy dupla résznyi sztorit 13 részre) kurvára zavaró.

zolij - 2022. 04. 01. 02:03

Yooha: az hagyján hogy ugyanaz a karakter, de konkrétan ugyanaz a színész.

Kobor - 2022. 04. 01. 03:13

Jobb szerettem az amerikai zsarukat, ha ismeretlen dolog van elottunk es mozog, akkor bele a tarat majd beszolunk a kozpontba hogy ugyved kell. Ugyanaz Jurati-val, monster of the week elottunk,huzzuk a ravaszt amig a tar tart,nem erdekel mit ereztunk,majd kideritsuk az eletunk hatralevo 60-80 eveben.
Nezheto meg mindig,bar nem szerettem a tulzott kozonseg kiszolgalast ,pl regi szineszek/karakterek

polovcev - 2022. 04. 05. 23:31

Bármennyire is jobbnak tartom, mint az első évadot, elég sok bajom van vele.
Előszőr is nem értem minek beletenni olyan szálakat amik sehova sem vezetnek? Itt van például a bevándorlós sztori. Semmi következmény, semmi katarzis, egy gyerek jobb befejezést tudott volna írni.
Vagy Guinan. A RLM-nek igaza van, a TNG-ben még együtt bandázott Mark Twainnel és egy csomó felső-osztálybeli haverjával, a fiatal verziója meg panaszkodik az egyenlőtlenség és klímaváltozás miatt. Tudom mi volt a cél, de annyira gagyin lett megcsinálva, hogy az embernek azaz érzése, hogy csak azért került bele, mert valami executive előírta.

Spiner visszatérésének örülök, nem is zavar, hogy még egy Soongot játszik, bár lassan rekorder lesz, hiszen ha jól számolom ez talán a hatodik karakter akit ő játszik, úgy hogy mindegyik azonosan néz ki.

Q szerepét sem értem. Az elején azt hitem tesz valamit ami elindítja a világot a darker path felé, de a Picard lány távoltartása a missziótól nem változtatna semmit a szociális-társadalmi problémákon, pláne hogy a DS9 óta tudjuk, hogy a Bell lázadás volt az ami komoly pozitív változásokat elindította. Tehát annak lenne értelme, ha magát Bellt tenné ártalmatlanná, de ennek a húzásának nem látszik a világos következménye.

winnie - 2022. 04. 06. 07:30

“azaz érzése, hogy csak azért került bele, mert valami executive előírta.”

ez fura gondolat, hiszen pont az ellenkezője igaz – szerintem tartunk már ott, hogy lássuk, hogy az írók hogy gondolkoznak, akinek platformja van, az minden lehetőséget megragad, hogy azt használhassa is. miért lenne bármi meglepő abban, amit egy író akar? az executive-ok magasan tesznek sok mindenre (sőt, sok mindennek ellene vannak, ahogy azt a minap a Disney példája is megmutatta), az írók akarnak minden lehetőséget megragadni a személyes élményektől bármi sajátig, hogy belerakják a részekbe.

polovcev - 2022. 04. 06. 14:56

winnie:
Elfogadom, hogy rövidebb sorozatok esetén nehezebb több szálat is kibontani megfelelően, de ezzel tisztában kellett legyenek akkor, amikor belekezdtek. Itt vagy az írók akartak valamit, amire nem kaptak elég időt kifejteni vagy pedig a fejesek ragaszkodtak a téma felvetéséhez, de mindössze erre tellett az epizódszám miatt. Persze, előfordulhat, hogy három epizóddal később újra felbukkan a doktornő vagy valamelyik kiszabadított “rab”, de az is csak a levegőben fog lógni, mindenféle átmenet, átkötés vagy logika nélkül.

schray - 2022. 04. 08. 17:57

Na én épp ettől tartottam. Túl sok a jelenkorból, pedig annyira jól indult az évad :(

Zach - 2022. 04. 08. 22:26

Azzal nem változtattak az idővonalon, hogy kiszabadították a bevándorlókat?
Erre nem kaptunk választ, figyelmen kívül hagyták.

Brent Spinert és Isa Briones-t meg összehozták, így utólag megmagyarázva az első évad egyes eseményeit.
Arra viszont számítottam az előzetesek alapján, hogy az évad nagy része korunkban játszódik majd.

Na, és persze nem tudták kihagyni a kikacsintásokat a negyedik mozifilmre: fejsérülés, elfogás, kiszabadítás (csak épp Chekov helyett Rios), hajóálcázás a leszállás helyén, a punk meg még emlékszik is a 38 évvel korábbi dolgokra…

Észrevettétek, hogy az 5. részben az Adam Soong-ot hallgató egyik tudós neve Vaszilij Rozsenko?
Így már Worf-os szál is van az évadban…

Zach - 2022. 04. 14. 00:49

Schray-jel ellentétben nekem tetszett a 6. rész is. Ennek az epizódnak a nagy része játszódhatna akár a 25. században is, a tartalom nem változna. Itt nincsen akció, mégis izgalmas volt az egész epizód.
Brent Spiner remekül hozta a kiégett tudós monológját, egyedül az volt fura, hogy Kore olyan könnyen hozzáfér az adataihoz. Plusz ebben az évadban is Jurati az, akit behúztak a csőbe.
Mivel a 3. évad beharangozójából tudjuk, hogy Az új nemzedék főszereplői vissza fognak térni, kérdés, hogy mi lesz ezzel a csapattal. Vajon a régi tagok csak cameózni fognak, vagy nagyobb szerepet kapnak majd?
Jövőre meglátjuk…

Enzo88 - 2022. 04. 14. 11:41

A 7. részt elnézve megint az az érzésem volt, mintha a forgatókönyírók nem tudták volna, hogy Star Treket írnak. Az előző részekben szépen fel-fel villantottak eseményeket, tényeket a korábbi sorozatokból, de ez a rész olyan volt, mintha csak a műsoridőt szerették volna vele kitölteni.
Számomra ez a kicsi Jean-Luc és anyuci menekülünk a szörny elől sztori nevetséges volt… Ha anyu mentálisan instabil volt, az oké, hogy egy kisgyerek nem érti meg, de gondolom, később felnőtt korában azért már csak megmodták JL-nek, miért viselkedett az anyja úgy ahogy. Ergo, értelmetlen volt a feldolgozatlan trauma szál, számomra csak idegesítő töltelék sztori volt. Kíváncsi leszek, végül az anyucis szálat hogyan varrják el.

Oh, “poor Agnes”, elragadta a királynő, és ahogy a rész végén kiderült, Hetes szerint az ablak kiverős jelenet alapján Agnes lehet egy új királynő, hogy asszimilálhassa a Földet. Amivel még nem is lenne gond, de ha tényleg olyan szemfülesen átnézték volna a ST sorikat, pont Hetes mondta a VOY-ban Neelixnek a kazonokra, hogy a Borg miért asszimilálna egy technikailag elhanyagolható fajt, ami eltávolítaná őket a tökéletességtől? Hiszen a 2024-es Földön még nem képesek a térváltásra. De az is lehet, hogy csak bosszúból, mivel többszöri próbára is elverték a Borgot, tehát így akadályozva meg a jövőbeli eseményeket. Ez a “múltból asszimilálják a jövőnket” mondat már a First Contact-ban is sántított Picard szájából, mert ok, hogy ott volt a Főnix, de a 2067-es Föld is kvázi elhanyagolható, max. csak “dolgozó” alapanyagot jelentett volna, és utána lassan megtámadhatták volna az Alfa kvadránst…

Amúgy milyen jó, hogy Picard az érkezésükkor nyomatékosan felhívta a crew figyelmét, hogy ne szennyezzék az idővonalat, erre Rios körsétát tart a dokinőnek és a fiának a hajójukon.
Arra kíváncsi leszek, Picard hogy menekül meg a hatóságtól? Lehet feltűnik nagy késve a Continuum-ból egy másik Q és törli ezt az eseményszálat. Olcsó megoldás lenne.

Tyberius - 2022. 04. 15. 01:09

2×07

réééééééétes tééééésztaaaaaa
Ennek a résznek semmi értelme nem volt. Az első évadban még érződött egy fajta koncepció és még a második elejével is mintha lett volna vmi irány, de mióta a jelenben mászkálnak az egész csak időhúzás és kb semerre nem haladnak.
Nemtom mire számítottam az évad kapcsán, de nem erre. Nem érzem azt, hogy majd a végére kapunk egy AHHHHAAA momentumot.
Hogy is mondjam, eléggé csalódást keltő ez az évad eddig. És már csak 3 rész maradt…

zolij - 2022. 04. 15. 20:50

Enzo88: értelemszerűen sem a First Contactban, sem itt nem a technológia asszimilálása a cél, hanem egy jövőbeli fenyegetés megszüntetése.

Sigismundus - 2022. 04. 18. 18:18

2×07

Na ez a rész nekem sem tetszett, igazából a Picard agyában tett sétákat áttekertem.

De a többi rész is zavaros volt, ahogy írták fentebb, doktornőt és fiát minek kellett elvinni az El Sirena-ára ?

Jurati, és az ő üldözése volt az egyetlen értékelhető szál.

Zach - 2022. 04. 18. 20:28

Tyberius: Ahogyan korábban is írtam, az előzetesek alapján számítottam rá, hogy az évad nagy része a jelenben fog játszódni és csak a végén térnek vissza a jövőbe.

Enzo88 és Sigismundus: Mivel úgy is lebuktak, lehet, hogy Rios azt gondolta, célszerűbb megmutatni mindent, hogy a doktornő végre elhiggye, tényleg ők a jó fiúk.

A 7. epizód nagy része szerintem is töltelék volt, bár nem tudjuk, hogy Picard múltjának lesz-e még szerepe a történetben. S megint volt egy utalás a negyedik mozifilmre: ott Kirk mondja a bálnakutató Gilliannak, Iowából származik, de az űrben dolgozik. Itt Rios játssza ezt el a doktornővel.
Ebben a sorozatban még nem volt lelkizés, most már ezen is túl vagyunk. Eddig Q és Renée Picard volt a problémaforrás, most épp a Borg Királynő (megidézve a nyolcadik mozifilmet), a következő részekben meg valószínűleg a főszereplők nyakába ömlik az összes gond (Adam és Kore Soonggal együtt).
Ami Guinant illeti, a kísérlete tulajdonképpen nem volt kudarc, hiszen ha egy Q nem is, de a rendőrség megjelent:) (ami Guinan szerint valami rosszabbat jelenthet). Lehet, hogy emögött is Q áll?
Szóval, már csak három rész és kiderül, hogyan oldják meg hőseink ezt a gubancot…

Zach - 2022. 04. 18. 20:37

Még egy dolog eszembe jutott. Itt ugyebár 2024-ben az Európára, a Jupiter holdjára akarnak eljutni, miközben még a Marson sem járt ember…

Enzo88 - 2022. 04. 21. 19:52

2X08

“Ha anyu mentálisan instabil volt, az oké, hogy egy kisgyerek nem érti meg, de gondolom, később felnőtt korában azért már csak megmodták JL-nek, miért viselkedett az anyja úgy ahogy. Ergo, értelmetlen volt a feldolgozatlan trauma szál, számomra csak idegesítő töltelék sztori volt. Kíváncsi leszek, végül az anyucis szálat hogyan varrják el.”

Remélem ez a több részen át tartó flashback és traumás mizéria nem csak az ügynök parájával való párhuzam volt a “monster-ek” miatt. Szegény kissrác találkozott két víztisztaság ellenőr vulkánival… :) Biztos a Covid szintet ellenőrízték az ülepítőben. ;) Na de komolyra fordítva, vagy lesz még folytatása az anyuci sztoriszálnak, főleg az első rész királynős “Look up” dolognak, vagy a királynő csak azért tudta, mivel amikor Picard-ot Locutussá változtatták, az emlékeit is asszimilálták. Bízom benne, azért szépen el lesz ez simítva, mert nekem így lóg a levegőben.

Hetesnek szép ívet adtak kibontani az emberi énjét. Kifejezetten tetszett, amikor letorkolta Rafit, hogy most vessen be egy kis borg zsenit, hiszen ezért “Hetes”, mire válaszként most ember, nincs neurális adó-vevője. Marad az analóg borg keresés. Nyilván Hetes imádja élni az átlag emberi létet, lehet nem akar majd visszatérni a 25. századba. Nem mintha most tudnának…

“Poor Agnes” pedig telefon aksit nasizik, meg még mellé kiiszik néhány autó akksit is, legyen neki több nanoszondája mások asszimilálására.

Adam Soong-ot pedig Agnes “királynő” simán megvezeti, hogy 2 opció van neki, ezért az “Emberiség keresztapja” titulusért segítsen neki. Ő pedig tudatlanul asszisztál egy új “elit force” minikollektíva létrehozásához, ami pontosan az emberiség elpusztításán ügyködik. Soong sem lehet ennyire kétbites, főleg ha olyan nagy genetikus zseni…De legalább meg volt a klasszik borgos borzongás, amikor asszimilálta a kopasz zsoldost!

A hajó pedig azért kell neki, hogy interplexiós jeladó segítségével üzenjen a Delta kvadránsba, mint a First contact-ban, vagy amikor az Artic 1-et asszimilálták sarki kutatóstól az Enterprise-ban. Csak ismétlik a sztorit.

Ami Rios-t illeti, tuti a borg rajtaütés során meghal a dokinő, a fiát pedig majd Rios magához veszi.

A borg ostrom miatt várós a következő rész!

Enzo88 - 2022. 04. 21. 20:20

“Biztos a Covid szintet ellenőrizték az ülepítőben.”

Jó, oké, akkor még nem volt Covid…

Zach - 2022. 04. 28. 01:45

Guinannak mégis sikerült megidéznie Q-t, aki fura módon (állítólag) haldoklik. Ha a Q kontinuum tagjai halhatatlanok, akkor ez hogyan lehetséges? Történt vele valami, amit még nem tudunk? Talán azért rántotta bele ebbe az egészbe Picard-t, mert a saját sorsát is meg akarja változtatni?
Egyébként John de Lancie alakítása tetszett legjobban az epizódban, ilyennek még nem láttuk Q-t. Azt viszont nem értettem, hogy a vulkániak mit kerestek a Földön, korábban úgy tudtuk, hogy az emberiséggel nem foglalkoztak 2063-ig.
Mindenesetre hőseinknek rendesen fel van adva a lecke, remélem nem valami szimpla dologgal oldják fel a konfliktust a hátra levő két részben.

Marshall - 2022. 05. 01. 14:26

Nálam sajnos megbukott ez a sorozat, pedig elég nagy türelemmel és várakozással figyeltem, milyen ürüggyel húzzák halasszák a történetmesélést.

Egyszerűen érdektelen lett, a részek nem állnak egésszé, mintha valaki elmesélné, milyen alkatrészekből áll egy gitár, de nem tudna játszani rajta. A sokféle mellékszál nem ül egy erős vezérfonalon és a sablonos képi és történetépítési panelektől nem látni a lényeget. Sem a hangulat, sem a hagyaték tisztelete – majdnem semmiféle folytonosság nincs a hírek Star Trek gondolatisággal (persze nem olyan botrány rossz mint mostanában discovery.) – nem ad lendületes cselekményt.

Amit a Borg királynő megszelidítésével csináltak, az pedig már megmosolyogni való.

Sigismundus - 2022. 05. 02. 05:41

2×09

Ez kezd kissé zavarossá válni, miért is engedték el a végén a La Sierna-val Borgkirálynő/Juratit? Próbáltam értelmezni a Hetessel beszélgetést, de az jött le hogy hatottak az érzelmeire ???

És megint sok volt a Picard haluzás a múltról.

Zach - 2022. 05. 02. 20:36

Tényleg elég zűrös és elnyújtott volt. Viszont legalább Evan Evagora kapott némi játékidőt, miután annyit mellőzték. Picard meg csak most néz szembe anyja halálával? Ez igen erőltetett lett.
A kérdés továbbra is az, hogy sikerül-e visszaállítani az eredeti idővonalat, miután egy csomó változás történt a jelenben. Lehet, hogy a végén (a Star Trek szellemiségének megfelelően) egy, az eredetinél pozitívabb idővonalat hoznak létre?
Jurati elment a Delta Kvadránsba, Rios talán a dokinővel marad, de még az is megtörténhet, hogy az egész csapatot Q viszi vissza a jövőbe…
A két Renée-ről szóló szöveg esetleg szójáték: Picard unokaöccsét Renének hívták, de 2371-ben meghalt egy balesetben. Az üzenet jelentheti azt is, hogy Picard-nak fel kell dolgoznia a veszteségeket.
Persze ez csak elmélet, lehet, hogy egyszerűen annyit jelent, hogy a bizonytalan Renée-nek átvitt értelemben meg kell halnia és egy elszánt Renée-nek kell elindulnia a küldetésre.
Az előzetes alapján a befejező rész Európa Küldetés megóvásáról fog szólni. S talán azt is megtudjuk végre, hogy Q miért csinálta ezt az egész cirkuszt.

Mrs Broccoli - 2022. 05. 04. 14:03

Zach – “Azt viszont nem értettem, hogy a vulkániak mit kerestek a Földön, korábban úgy tudtuk, hogy az emberiséggel nem foglalkoztak 2063-ig.”

Valóban így van, hogy 2063-ban “figyeltek fel” az emberiségre, de ez azért van így, mert a térhajtóművel kijutottunk a Naprendszerből. 1957-ben is jártak itt (ENT: Carbon Creek – zseniálisan jó epizód), számomra belefér, hogy kutatási célból jártak itt 2024-ben is, ugye, akkor még nincs csillaghajónk, nem vagyunk elég fejlettek. Végülis a Vulcan elég közel van, az ő hajójukkal kb. egy hét az út.

Yooha - 2022. 05. 05. 14:52

A végén a Kapcsolatfelvétel dallama nagyon övön aluli volt, de jólesett. :)

Tyberius - 2022. 05. 06. 02:29

2×08-2×10

Ahogy azt korábban éreztem, ennek a sztorinak a 10 rész így ebben a formában baromi sok volt, nagyon sok töltelékkel és üresjárattal.
Volt pár bedobott utalás (Project Khan), de talán a legjobb “shut-up” Wesley cameo-ja volt. Azt ott eléggé a lógva hagyták, de remélem kap majd valami kifejtést a 3-dik évadban. Rios és Jurati elengedve, kíváncsi vagyok mit csinálnak Rafival és Sevennel meg Elnorral így hogy jön vissza a TNG karakterek jó része.
Tök jó lenne ha igazából a 3dik évad kicsit lefedné a teljes TNG korszakot (TNG-DS9-Voyager) mármint visszahozott karakterek vagy utalások formájában.
Szóval összességében nekem az évad nem jött be, de az utolsó rész valahogy megfogott, szépen körbe értek a történések.

Zach - 2022. 05. 06. 23:27

Mrs Broccoli: Igazad van, nem voltam elég figyelmes.

A tippjeim egy része bejött (Rios, Q, jobb idővonal), de szerencsére hőseink nem csak visszamentek a jövőbe, hanem ott is megoldottak egy problémát. A fenyegetés viszont továbbra is fenn áll, valószínűleg ez lesz a 3. évad témája és remélem, hogy így egy kerek sztorit kapunk.
Ahogy annak idején a klingonok rosszfiúkból szövetségesek lettek, most ezt láthattuk a Borggal. Így azonban ki kell találni egy náluk is hatalmasabb ellenséget.
Az LMBT vonalat ugyanakkor nem tudom, hogy miért erőltetik, a Discoveryben kaptunk belőle eleget.
Összességében tisztes befejezés volt és ahogy az első évad végén Datát, itt most Q-t búcsúztattuk el.

Zach - 2022. 05. 07. 17:47

Még az jutott eszembe, ha Juratinak köszönhetően megváltozott a Borg természete, akkor valószínűleg nem került sor a TNG-ben, a Kapcsolatfelvételben és a Voyagerben a Borggal való konfliktusokra.
S mivel Rios a múltban maradt, nem lehetett sem a La Sirena, sem az új Stargazer kapitánya (meg úgy alapvetően a Csillagflotta korábbi tagja sem). Ez viszont a Picard első évadának jó pár eseményét is kérdőjelessé teszi, plusz a 2×10-ben a Stargazer kormányosának kérdése is értelmetlenné válik, hogy hol van Rios.
A többi időutazásos sztorihoz hasonlóan még biztos felvetődhetnek más kérdések is ezek után a Star Trekben…

Tyberius06 - 2022. 05. 08. 16:37

@Zach: Rios a 24dik században született, de a 21dikben halt meg. Egészen addig a pontig amíg Picard ki nem adja az önmegsemmisítésre a parancsot a jelen nem változik. Q pontosan ehhez a momentumhoz küldte vissza őket Rios nélkül, de attól még Rios létezett előtte és megvolt a flotta karrierje is. Szóval Rios kapitánysága a két hajón még az idő utazás előtt történt ês mivel annyira vissza utazott a múltba, hogy nem találkozik magával így nincs is saját múltjára hatással. Az hogy vissza utazott, nem fogja törölni a korábbi élete jövőben történő eseményeit mert az számára már a múlt. Azt már megélte.
A Borg Queen és Jurati egy alternatív kollektíva, nem ugyanaz mint amivel Picard vagy Janeway harcolt korábban.
Bár nincs rá infó kötve hiszem, hogy Juratival visszatért volna a kevésbé fejlett 21dik századi kollektívahoz ahol már eleve létezett egy verziója a Borg Queennek.

heidfeld - 2022. 05. 08. 20:41

Határozottan csalódást okozott az évad. Egyszerűen vékony volt a történet a 10 részhez.
Egész végig az az érzésem volt, hogy majd jön még egy-két meglepetés karakter, meg láttam sok nagyobb szabású-költségvetésű valamit.
Értem én, hogy 80 éves múlt a főszereplő, és örüljünk neki, hogy még köztünk van!
Így eltúlozni egy múltbéli traumát..Édes Istenem.
Q-dolgot sehogy sem értettem.
5.5/10
Mivel nosztalgikus záró évadot várok, fel sem merül, hogy ne lennék ott a nézők között.

Zach - 2022. 05. 10. 00:31

Tyberius06: Ha igazad van, akkor a jövőben láthatunk majd olyan konfliktust, ahol a Borg harcol a Borggal…

Sigismundus - 2022. 05. 10. 19:59

2×10

Hát, csak megoldották a problémákat, helyreállt a rend, feltámadt, akinek fel kellett.

Rios sajnálom, jó arc volt. Jurati talán még feltűnik Borgként a 3. évadban. ÉS remélem tényleg megjelenik még néhány TNG DS9 karakter is majd. Wesley Crusher megjelenésekor csak néztem ki is, mit keres itt az Agymenőkből ez az arc, míg végre leesett.. :-)

A sok Picard halucinációtól eltekintve, jók voltak a kalandok. Tallinn önfeláldozása meglepett, nem vártam.

Viszont összességében ezt a Picard sorozatot tudom a legkevésbé megkedvelni.

A neo-Trekk sorozatok közt nálam a harmadik helyre csúszott, a Dscovery és Orville mögött. ( A Strange New World /SNW-t még nem láttam egyenlőre)

Peter Wiggin - 2022. 05. 13. 00:01

Teljesen egyértelmű, hogy ez a sorozat a TNG-cast “hattyúdala” egyfajta búcsúzás ettől a generációtól.

Nagyjából egyszerre fejeztem be a Discovery-vel és érdekes módon annak a 4. évados kóválygását (az utolsó pár rész ellenére) sem tudtam megbocsátani, míg itt fordított a helyzet, számomra a Picard vége lett (valahol érthetően) túl szentimentális, ennek ellenére mégis jó érzés töltött el az évad végén, várom a búcsúévadot.

DJackson - 2022. 05. 17. 12:40

Mivel a TNG-n nőttem fel és Picard egy példaképem, így egyfajta kognitív disszonanciában néztem ezt a sorozatot, de az évad felénél elfogyott az illúzió. Az első 2 és az utolsó rész lett csak értékelhető (vagy bármennyire is Star Trek), ami közte ment az a First Contact elcseszett, illogikus, szakadásig nyújtott, szappan operáktól is érzelgősebb paródiája volt. Az utolsó rész mentette csak valamennyire (bizonyítván hogy az utolsó benyomás is fontos), de az út attól még borzasztó volt. Látványosan nem tudtak mit kezdeni a cast-al, Elnor-t csak görgették az első pár rész óta, Rafi sehogy sem illik ide (pláne a Hetessel való, semmiből jött kapcsolata), egyedül Rios és Agnes kapott valami értelmezhető szálat.
Még reménykedtem a trailernél, bár sejtettem, hogy ez nem lesz jó, de azért álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire! Ez az egész sorozat olyan, mint valami félresikerült feltámasztás eredménye, aminek a zombija remélem jó ideig kísérteni fogja Hollywoodot, miért ne próbálják meg visszahozni egy 30+ éves kamara dráma sorozat 80+ éves főszereplőjét!

Belemehetnék részletesen a problémákba, de az Tolsztoj-nak is hosszú lenne, így inkább a gyökerénél fognám meg: a sorozat erénye Picard, a problémája Patrick Stewart!
Azon felül, hogy a kora miatt már színészileg sincs a topon és csak önmagát alakítja, mindenki aki ismeri az ST-t a színfalak mögött, jól tudja a hozzáállását: már a TNG óta folyamatosan mondogatja, hogy ő egy Shakespeare-i színész, aki utálja, hogy emiatt maradt ki a színházból és egy sci-fi sorozat miatt lett híres, valamint egy életre beskatulyázták emiatt, semmiért sem csinálná újra. Mindig is több kontrollt akart, az ST 8 esetén pl a hátuk mögött kirúgatta Ronald D. Moore-t és Brannon Braga-t, hogy a saját forgató könyv íróját hozza be, aki szerencsére bele bukott, majd a 9-10 esetén is erősen beleszólt a dolgokba (a 9 esetén könyv is készült a produkcióról). Stewartnak köszönhetjük, hogy a filmekre action Picard lett belőle, most pedig itt folytathatta a tevékenykedést.
Érdemes megnézni hogy született ez a sorozat: interview-ok alapján a sokadik visszautasítás után Stewart már személyesen akarta őket visszautasítani, ezért pár nappal a találkozó előtt a készítők összekapartak neki több tucat ötletet, amiből a Logan in space megtetszett neki. Csak teljes kreatív beleszólás mellett vállalta el és úgy, hogy abszolút minimálisan hajlandó csak Star Trek-es dolgokat csinálni, egy ST sorozatban… Neki köszönhetjük, hogy szinte csak a házában vagy a múltban játszódott az egész, még akkor is, ha szó szerint ott parkolt a romos ház mellet egy egy űrhajó, benne a Borg kiránynővel őrizetlenül (insert Picard facepalm).
Tele van az egész sorozat ilyen kényszer megoldásokkal, hogy minél távolabb legyenek az ST világától. A Discovery-vel szemben itt pont értenek az alapműhöz a készítők és a 3-4 szerződésileg kikényszerített részre tényleg képesek is valódi ST-t csinálni, de sajnos meg vannak lőve minden oldalról: A studio-nak nosztalgia Trip kell Stewart-al, ő viszont nem akar Trek-et. Minden ST színész utálja a beskatulyázottságot és előszeretettel ölik meg a karaktereiket (pl: a Nemesisben Spiner direkt co-writer lett, hogy végezhessen Data-val, a Picard-ban szintén csak úgy vállalta el, ha újra meghal, de ott van még Nimoy is).
Ez a sorozat valójában nem más, mint Patrick Stewart fizetett ego tripje, ahol metodikusan szedheti szét Picard-ot, hogy így bizonyítsa a színész győzelmét a karakter felett, a fanok pedig mindezt pénzel és idővel támogatják. Nem tudom miért szenvedtem végig ezt a sorozatot, épp elég kár, hogy ezzel is támogattam a létét. Részemről ezzel az utolsó kis pozitív résszel végeztem az egész modern Trek-el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz