login |

Pilot: Vikings: Valhalla

2022. 03. 13. 21:30 - Írta: Qedrák

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vajon mikor “érdemel meg” egy sorozat egy spinoffot? Az első gondolatom legalábbis ez volt, amikor meghallottam, hogy a nemrég a hatodik évaddal leköszönt Vikingek kap egy folytatásszerűséget, rögtön 3 szezonra berendelve. Valahogy mindig úgy képzeltem, hogy egy spinoffnak akkor van értelme, amikor egy sorozat a csúcson van, nemcsak nézettségileg, hanem a médiában történt említések, a közvéleményben zajló beszélgetések terén.

Szerintem a Vikings már erőteljesen leszállóágban volt, mire a spinoffot bejelentették, és ez jól tükröződött nemcsak a kommentek számán, de tartalmán is. Többnyire egy megfáradt, élményét vesztett sorozatról beszéltek, amelyet már csak kötelességtudatból néz az ember. (Kivéve azokat, akik az idejüket bölcsen használva rendszeresen kaszálnak sorozatot). Személy szerint nehezen tudtam volna vitatkozni velük.

Egy ilyen alapállásból sokkal nehezebb dolga van egy sorozatnak, hogy érdekesnek adja el magát (a készítő is más, nem a Vikings egyszemélyes atyja, Michael Hirst viszi, hanem a Jeb Stuart, a Die Hard forgatókönyvírója, aki a The Liberator-t jegyezte nem is olyan régen), bár a Netflix-hatás azért érvényesül, és az ember gyorsan pörgetné tovább a következő részt. Ha egy hét múlva jönne, nem biztos, hogy emlékeznék rá.

Egy korábbi kritikámban azt fejtegettem, hogy a Vikings akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor vizuális kalandregényből királydrámává vált. Az új tájak, új emberek felfedezése helyett a sorozat szereplői marták egymást, hogy olyan drámai jelenetekben számoljanak le a másikkal, ahol többnyire mellékszereplők hullottak csak el. Mivel nagyon sok sorozat él a királydráma eszközeivel, ezért ha az ember sok sorozatot követ, elcsépeltnek látja őket. A Vikingek: Valhalla egyik legnagyobb baja szerintem pont ez az elcsépeltség, ami nem teszi nézhetetlenné, de egyelőre roppant távol áll attól, hogy kultikussá váljon, mint az elődje. Az első részből származó spoilerekkel folytatom a tovább mögöttt.

A királydrámákat utánozni próbáló jelenetek legelcsépeltebbje alighanem az, amikor a Trónok harca Vörös Nászát akarják megismételni. Az angol király által sürgetőleg összehívott skandináv harcosokat, akiket mindjárt lakomára is invitált, a nézők alighanem két mondat után halottnak tekintették.

Az a baj az ilyen jelenetekkel, hogy ha egy Vörös Nász II.-t akarnak felépíteni, ahhoz tartoznia kell egy tragédiának, vagy egy jól felépített szereplő (vagy több szereplő) halálának. Olyasvalaki, akit összesen tíz percet láttunk a képernyőn, a nevét alig jegyeztük meg és semmit nem tudunk a veszteségről, ami a halála által keletkezik, nem tartozik ezek közé. Márpedig a Vikings: Valhalla nagyjából a harmadik jelenetben egy Vörös Nász remake-kel indított, ami a legkevésbé sem váltott ki belőlem sem meglepetést, sem más érzelmeket. (Ha például egy békés hétköznapi család lemészárlását látjuk, még annak is több hatása lett volna, mint ennek az elcsépelt jelenetsornak).

A később Szent Bereck-napi mészárlás néven emlegetett esemény adja az egyik mozgatórúgóját. Harald Sigurdsson (Leo Suter) a korábbi sorozatban megismert Széphajú Harald éppen Knut dán királyhoz (Bradley Freegard) távozott, amikor a támadás bekövetkezik, így szövetkeznek a bosszúra. A vikingnek nevezett skandinávok között azonban tapintható a feszültség, mert a társaság egyik fele már keresztény, míg a többiek még a régi isteneket követik. Az egymással szöges ellentétben álló hitcsoportokat pedig a király is nehezen fogja össze.

A többi felvázolt konfliktus egyéni szinten mozgott, de az első epizód szinte kivétel nélkül a grönlandi csapat küldetésével foglalkozott. Leif Erikson (Sam Corlet) és Freydis Eiríksdottír (Frida Gustavsson) valamint társaik a nő gyermekkori megerőszakolóján kívántak bosszút állni. Közben pedig lenyűgözte őket a város, hiszen Grönlandon nem láttak ennyi embert. Ezen a szálon egyébként az lett volna az érdekes, hogy miként tud egy kis csapat egy hadsereg közepén megölni egy kiszemelt embert. Végül is ezt nem oldották meg rosszul, bár akadtak benne furcsa csavarok.

Ha őszinte akarok lenni, akkor az első epizód végén nagyon kevés szereplő további sorsa érdekel, ezt a felét számomra valahogy nem tudták jól megoldani. Harald az ügyeletes szépfiúnak tűnik, aki tud beszélni és szexelni, de ezen kívül kevés figyelemreméltó dolgot mutatott. Leif pedig a legyőzhetetlen harcosnak tűnik, aki négy-öt fegyverest is elintéz egyedül úgy, hogy nála nincs semmi. A többi epizódszereplő pedig még ennyire sem tűnt érdekesnek.

Pedig az alapanyag adott. Haraldot a későbbi Harald Hardrada alakjából formálták meg, aki Bizánctól Angliáig bejárta a kontinenst, és az “utolsó vikingnek” is hívták. Leif Eriksson pedig az a skandináv felfedező, aki először érte el a sagák szerint Észak-Amerikát – csak hát ezt a szálat az anyasorozatban már ellőtték egyszer. A sorozat egyébként nem különösebben ragaszkodik a történelmi tényekhez. Szabadon bánik a helyszínekkel, a szereplőkkel és életkorukkal, így műfajilag inkább valamiféle történelem ihlette fantasy, mintsem egy történelmi sorozat. (Bár az egy érdekes kérdés, hogy vajon mit is tekintünk történelmi sorozatnak). Ha valaki a Vikings: Valhalla történelmi vargabetűire kíváncsi, akkor ezt a posztot javaslom neki, amelynek a szerzője pikírt stílusban ekézi a pontatlanságokat.

Apropó, történelmi pontatlanságok.

Szinte hallom az érzékenyebb lelkületűek terrort hangoztató sirámait, hiszen az egyik szereplő, Haakon jarl fekete és nő. Apróbb történelmi pontatlanság, hiszen a történelmi forrásokból nem derül ki, hogy feketék vagy nők bármikor betöltötték volna ezt a tisztséget – szerencsére arra legalább ügyeltek, hogy a történeten belüli magyarázatot adjanak a szereplőre. Viszont a sorozat kioszt a másik irányba is egy pofont, ugyanis a többi fekete és ázsiai színész, aki felbukkan, rabszolga. Ráadásul van egy számomra kissé érthetetlen jelenet, történetesen az, hogy Freydis szobára megy Haralddal, majd a szex után előadja, hogy őt egyébként gyerekkorában kikötözve erőszakolták meg. Aláírom, hogy nem vagyok a traumák feldolgozásának avatott szakértője, mégis van egy hangyányi kételyem azt illetően, hogy ez a karakteren belül egy koherens viselkedés, és a gyermekkorban elszenvedett erőszak után ennyire mindennapos tevékenységgé válik nála a szex. Van egy olyan benyomásom, hogy a közönség már érzékenyebb erre a témára, mint néhány évvel ezelőtt, és nem lehet a butaságnak ezt a szintjét egy szereposztási döntéssel leplezni.

Mindettől eltekintve maga a sorozat pont azt hozza, amit ígér, a kardozós fantasy zsánerben egy átlagos popcornélményt biztosít a nézőknek. Nem hiszem, hogy valaha úgy fogják emlegetni, mint az elődjét, de egy egyszernézős alkotásnak elmegy.

7 hozzászólás Ne habozz!

gricsi - 2022. 03. 14. 11:31

A sok negatív kritika ellenére én pozitívan csalódtam. Remek megvalósítás, jó karakterek és sztori. Teljesen korrekt volt a 8 rész.

Steve - 2022. 03. 14. 12:10

Én inkább pozitívakat olvastam róla, de ez nem is meglepő. Nem túl erős a kezdés, viszont megtart, és az íve a szezonnak jó. Nem legmagasabban kezd, de nagyon jól ível felfele, látszik, hogy teljes évadban gondolkodtak, és nem csak egyéni részekben.

Szívesen néztem volna rögtön tovább.

bumblebee - 2022. 03. 14. 14:04

Elso resz utan kasza. Last Kingdom koroket ver ezen

zsolt - 2022. 03. 14. 15:25

Az első részekre köröket ver, az 5-6-7. rész meg a Last Kingdomra ver köröket, főleg az első évadra.

perszepolisz - 2022. 03. 14. 19:14

Pont ugyanolyan, mint a The last kingdom- egyszerű történet, nem túl bonyolult, de azért rendszeres intrika és megfelelő időközönként elhelyezett gyilkolászás.
Kicsit ezért gépiesnek, futószalagon készültnek tűnik, ettől még egy jó időtöltés arra az egy- két napra amíg nézi az ember, mert azt meg kell hagyni nézeti magát.

herceg - 2022. 03. 16. 01:30

nagy nullát vártam, a Ragnar utáni vikings színvonalánál némileg gyengébbet, a teaser alapján a casting még Ragnar fiainál is szarabbnak tűnt. aztán most egy repülőúton jobb híján benyomtam az első két részt, és tökre kellemesen csalódtam. úgyhogy kíváncsi vagyok az évadra, holnap lehet neki is ülök. egyedül a sok olcsó visszautalás zavar icipicit, meg néha talán kiszúrható, hogy nem mutatnak olyan sokat ebből-abból, a szűk nadrágszíj miatt, de nem zökkent ki

Andaxin - 2022. 03. 19. 18:24

Nekem nagyon budget volt,főleg az utolsó csata.Amúgy egynek elmegy,reméljük a szinvonal emelkedik a 2.évadra

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz