login |

Pilot: Dalgliesh

2022. 03. 14. 15:50 - Írta: gromit

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

No detail is too small

Az Acorn és az angol Channel 5 kosztümös sorozata P. D. James regényeiből készült, duplarészekkel operáló, igazi klasszikus epizodikus krimi, Bertie Carvel főszereplésével. Aminek ma lesz a premierje idehaza.

1975-ben járunk Angliában. Az első eset helyszíne valószínűleg valahol London közelében van, de városon kívül, egy nagy parkkal és erdővel körbevett kórház mellett működő ápolónőképző. Manapság ápolóképzőnek kéne hívni, de a 70-es években vagyunk, elég egyértelműen úgy vannak berendezkedve, hogy ide 20 év körüli fiatal nők járnak képzésre és gyakorlatra. Egy demonstráció a pácienst alakító nővértanonc halálával végződik. Lehet, hogy rosszul elsült diákcsínyről van szó, de komoly nyomozás indul – az intézmény jó hírére tekintettel diszkréten.

Policeman and a poet – odd combination

Adam Dalgliesh főfelügyelő, mint kiderül civilben költő és özvegy, kifinomult, művelt ember. Néha csodáltam, hogy bír végig ennyire higgadt, nyugodt maradni. Mellette az őrmester eléggé az ellentéte. Masterson fiatal, szabadszájú, arrogáns, de a táncolós jelenet jópofa volt. Azt még nem tudom, sima segítő lesz-e, esetleg Dalgliesh jobban próbálja majd tanítgatni, terelgetni.

A nyitány alapján komoly sorozat, de nem olyan komor, mint mondjuk a George Gently, és nem is megy rá annyira a korrajzra. Nyilván látszik az időszak a ruhákon, az autókon, de azt se felejtsük, hogy a karakterek nagy része legtöbbször nővér egyenruhában jelenik meg. A történet szempontjából nem elhanyagolható, hogy a 70-es években járunk, de a megvalósítás eléggé időtlen, szinte bármikor lehetne a mai modern, mobilos-internetes korunk előtt. A zenei aláfestés is klasszikus hangszeres.

Igazából semmi különös, a bűnügy felderítésére fókuszáló, sallangmentes krimi – biztos lesz aki szerint ódivatú, unalmas. A klasszikus angol krimik kedvelőinek mindenképp érdemes tenniük vele egy próbát. Gyanítom, leginkább azon áll vagy bukik, ki mennyire találja a felügyelőt szimpatikusnak.

Nem olvastam a könyveket, és korábbi feldolgozások ismerete se befolyásolt (halványan rémlik, mintha a Martin Shaw-féle változattal már találkoztam volna régebben), de a karakter, illetve Bertie Carvel rögtön megvett, úgyhogy maradok. Még úgy is tetszett, hogy a legvégén kicsit vakartam a fejem, hogy most valahogy nem minden állt össze. Á, csak ne akarjak későn, fáradtan komoly krimit nézni, különösen amiben ennyi sok karakter van, ugye?

4 hozzászólás Ne habozz!

Samott - 2022. 03. 14. 16:23

Epic Drama a csatorna, es este 9-kor lesz.

speranza - 2022. 03. 14. 16:50

Na, ez érdekel! Könyvben szerettem P. D. James krimijeit, a sorozat se lehet rossz. :)

gromit - 2022. 03. 15. 15:40

Közben rájöttem, hogy miért nem volt nekem világos az első eset megoldása.

Spoiler

Azon akadtam fenn, hogy rövidebb volt a letartóztatásnál a lista, mint vártam. Miután a múlt héten beleakadtam egy olyan esetbe, ahol egyértelműen hamis volt a vallomást tartalmazó búcsúlevél, az én agyam most is arra ugrott.

speranza - 2022. 03. 15. 16:39

Jujj! Az elején a szondás bemutató annyira naturalisztikus volt, hogy inkább a képernyőnek háttal néztem, és egy kicsit nyomasztó volt a hangulata, de ezeket leszámítva nem volt rossz. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz