login |

Pilot: The Last Days Of Ptolemy Grey

2022. 03. 16. 21:30 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Apple TV+ újabb minőségi sorozattal jelentkezett, és szokás szerint süt belőle a jókedv. Nyilván túlzok, de a Ptolemy Grey utolsó napjai még a szokásos felhozatalukhoz képest is szomorúbb volt.

A történet középpontjában Ptolemy Grey van, aki egy demenciával küzdő öregúr, akire az unokaöccse vigyáz. Ő az egyetlen, akibe tényleg bízik, és bízhat is, mint az első részben látjuk, szinte mindenki más csak ki akarja használni, vagy meg akarja lopni. A cselekményt azt indítja be, hogy az unokaöccsét megölik, és elhatározza, hogy kideríti, ki a tettes.

Mindeközben kiderül, hogy egy orvos be akarja vonni a kutatásába, aminek során két injekcióval egy ideig újra mindenre emlékezni tud. Az első két rész alapján már most látszik, hogy sok direkt eltemetett emlék is van az öreg fejében, amiket nem biztos, hogy fel akarna idézni. Viszont az unokaöccs halála bizony motiválja arra, hogy belemenjen az eljárásba. Sőt, még egy árva lány is mellé keveredik valahogy, de ezt a szálat végképp meghagyom a nézésre.

Igazából aki nagy krimire számít, az egyértelműen csalódni fog kicsit. Bár már a 2. részben elindul a nyomozás, de az csak az egyik szál amellett, hogy elmerülnek az árva gyerek lelkiismeretében és hát Grey múltjában, meg az öregedés/demencia borzasztó realitásában.

Nyilván erre egy nagyon durva casting kellett, olyasmi mint Anthony Hopkins a The Fatherben. Ptolemy-t így Samuel L. Jackson alakítja, de nyilván nem a szokásos lazaságában, hanem mindent beleadva lerántva minket, vagyis az empátiánkat a vidám spirálba. De az árva lányt alakító Dominique Fishback se semmi az eddigiek alapján, tiszán látszik az arcán, ahogy a kelletlenségből elkezdi megkedvelni az öreget.

Meg úgy az egész sorozat iszonyat minőségi. Nyilván ezt megszokhattuk az Apple TV+-n, de itt tényleg nem laposfényes egyengagyit kapunk, hanem mintha filmre ültünk volna be. Mondjuk elég szerzői is a darab, mivel Walter Mosley a saját regényét adaptálta benne, így az első két rész nagyon egyben volt, amit Jackson tökéletesen szállított.

Aki arra panaszkodik, hogy mindenhol ugyanaz megy és ömlik a középszer, annak tényleg csak az Apple TV+-t tudom mutogatni, mert itt tényleg mást játszanak többnyire, vagy legalábbis egyértelműen törekednek rá. A régi HBO-s idők ugranak be, kíváncsi vagyok beérik-e majd. A pilot 8/10, a második rész egy picit van alatta, ha utóbbi szintjét tartja végig, akkor bőven jó lesz.

5 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2022. 03. 16. 23:14

Az, hogy hozza az elvárt Apple TV+-os minőséget, nem vitás, ám engem mégsem tudott annyira elkapni, mint elsőre gondoltam.

Az 1×01 első 15 perce remek volt, utána viszont nagyon visszavettek a tempóból és ha nem lett volna rögtön elérhető a második rész, akkor lehet, már nem is tértem volna vissza a sorozathoz. Az 1×02-től sem ájultam el, viszont Jackson és Fishback dinamikája nagyon jó, miközben ez a gyógyszeres szál kevésbé érdekel, még ha ez is kell ahhoz, hogy tudjon nyomozni. Ja, igen, igazából a nyomozás része sem izgat annyira. Ptolemy és a lány karaktere és a múltjuk sokkal érdekesebb számomra.

Nagyon nem könnyű a téma, még úgy se, hogy időnként azért van egy kis fellélegzés, de utána meg nagyon gyorsan le tud rántani a mélybe a demencia brutális valóságának bemutatásával.

Én eddig egy átlagos 7/10 körülre lőném be, nem ez lesz a kedvenc Apple TV+ sorozatom, de továbbra is elképekedek mikor konstatálom, hogy nagyjából 80%-os a találati arány nálam az Apple sorozatainál, jelenleg simán ez a kedvenc platformom.

bvr - 2022. 03. 17. 00:09

Vártam a sorozatot és kíváncsian el is kezdtem nézni a premierkor, de egyelőre még a pilotot sem fejeztem be… Pedig abból a kevésből ameddig jutottam is látszott hogy ahogy a poszt is írja, minden tekintetben minőségi darab, csak hát ez valóban egy nagyon szomorú téma, és természetesen ez egyben mélységet is jelent, csak hát míg mondjuk egy filmet meg is néznék belőle, de 6 epizódot… és itt most nem arra gondolok hogy ne lenne ebben ennyi, hanem hogy se hetiben nem szeretnék minden héten ilyen sorozatot nézni, se pedig egyszerre 6 órán keresztül.
(volt korábban ilyen nálunk a családban, de hát ez sajnos nem ritkaság, sokakat érinthet. Hiába a minőség ha erről nem szeretnék sorozatot nézni. De talán majd egyszer ráhangolódok)

Egyébként én az előzetes leírások alapján olyasmire számítottam mint a true detective 3. évada ami nekem egyébként tetszett, mert bár ott is ugyanúgy megvolt a szomorú, melankólikus alaphangulat és a múlt terheltsége is, mégis azért nem ez nyomott el mindent hanem azért volt egy több síkon kibontakozó nyomozós és magánéleti történet is ami engem legalábbis érdekelt, valamint ott ha nyilván nem hurráoptimista módon is, de mégis a körülményekhez képest végig benne volt a pozitív fejlemények felé haladás, így azt én szívesen néztem a szomorú és melankólikus dolgok ellenére is.

Nimand - 2022. 03. 17. 01:13

Engem sem érdekel a nyomozás rész, viszont 6-8 részen keresztül simán el tudnám nézni Jacksont ebben a szerepben, baromi jól hozza az áporodott, szenilis öreget. (Meg kellett néznem közben, már 73 éves SLJ)

Az alzheimeres filmek, sorozatok általában nem a történetről szólnak (majdhogynem mellékszál, hogy amúgy valami történik is), így ezt nem is annyira hiányolom, hanem a drámákról, a kapcsolatok dinamikájáról, amortizációjáról.

A The Father nekem egy sokk volt tavaly, ugyanis rettegek a mentális leépüléstől, viszont éppen ezért a Ptolemy is nagyon mélyen megérint. Én adok rá egy 9-est a színészi játék és az írás miatt.

Rapguruz88 - 2022. 04. 05. 13:21

Sztem Ptolemy meg fogja magát ölni az utolsó részben.. Elrendezte a penzugyeket, örökséget és így is lesz vége..

takingsider - 2022. 09. 07. 17:51

10/10
elsősorban a színészek miatt
SLJ-ról eddig is tudtam, hogy nagyon nagy színész, meg hogy azon nagyon kevesek egyike, akit (OK, a Ponyvaregénytől számított filmjeit /többségét/ láttam csak) nem láttam még soha jó közepesnek sem, de ez most nem csak hibátlan, hanem annál sokkal több

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz