login |

Pilot: Bel-Air – írta Mom

2022. 03. 22. 17:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tudjátok van az a rovat itt a blogon is, hogy milyen lenne egy sorozat, vagy egy főcím, ha nem abban a műfajban, nem abban a stílusban készül el, mint amiben elkészült. Nos, a Bel-Air most ezt a gondolatkísérletet keltette életre. A műtét sikerült, de a beteg meghalt? Lássuk az eredményt.

Az egész reboot ötletet egy 2019-es videó adta, amiben a Will Smith főszereplésével készült The Fresh Prince of Bel-Air, azaz a Kaliforniába jöttem alapjait mutatták be egy jóval drámaibb köntösben. Ez a fő karaktert, Will Smith-t eredetileg alakító Will Smith (hehe) érdeklődését is felkeltette, aki állítása szerint mindig is kereste a lehetőséget a sorozat felélesztésére és megadta azt a lökést a projektnek, amire annak szüksége volt: pusztán a pitch alapján a Peacock rögtön két évadot rendelt belőle.

Bár az ötlet nem tőle származott, de az szinte biztos, hogy Will Smith executive producer nélkül ez az üzlet nem köttetett volna meg ebben a formában.

A sorozat tehát a ’90-es években futott The Fresh Prince of Bel-Air többkamerás szitkom rebootja, azonban aki csak ezért néz bele, könnyen lehet, hogy csalódni fog. Az alapozást leszámítva ugyanis sok azonosságot nem fog találni.

Aki hallotta valaha az eredeti sorozat ikonikus főcímét, már tudja is miről szól a pilot: egy Nyugat-Philadelphiában nevelkedett afroamerikai srác zűrbe keveredik, ezért az édesanyja a Los Angeles-ben élő gazdag rokonokhoz küldi rehabilitálódni. Ennyi a közös a két sorozatban (plusz maguk a karakterek, de erről még később lesz szó), ami első ránézésre bőven elégnek tűnhet, de mivel teljesen más atmoszférában játszódik a két sorozat, számomra inkább olyan volt, mintha semmi közük nem lenne egymáshoz.

Amikor a tévében ment itthon, láttam néhány részt a Fresh Prince-ből, és még jó párat, amikor egy darabig a Netflixen is elérhető volt, de egy percig sem mondanám, hogy nézője voltam a sorozatnak, ami leginkább azzal tudott kitűnni a tipikus többkamerás szitkomok sorából, hogy egy újgazdag fekete család élete volt a középpontban, és hogy ez indította be Will Smith színészi karrierjét. Szerencsére a sorozat ismerete legkevésbé sem elvárás, mivel az alapoktól újragondolták és újramesélték azt.

Azt sem éreztem, hogy különösebben rámentek volna a fanservice-re: nem igazán próbálták lekenyerezni azokat, akik a régi idők kedvéért próbálták be a sorozatot. (Lehet, hogy az eredeti ház azért nem tűnt fel, mert Harryék mégiscsak odaköltöztek?) Persze mivel ez egy reboot, akadtak megismételt események, de ha voltak is benne Will kifordított iskolai blézeréhez hasonló dedikált easter eggek, akkor azokkal nem a hozzám hasonló kocanézőket célozták meg.

A sorozat nem csak annyiban tér el az eredetitől, hogy nem szitkom, hanem ötven perces epizódokkal operáló dráma, de abban is, hogy az egésznek sokkal sötétebb hangulata van. Kezdve azzal, hogy Will jóval komolyabb zűrbe keveredik, és gyakorlatilag életmentő céllal küldik Bel-Airbe. Folytatva azzal, hogy a karakterek is inkább csak egy-egy fő jellemzőjükkel utalnak vissza az eredeti sorozatra, de sokkal valóságosabbak és „problémásabbak”.

Az pedig szintén a műfajváltásból következik, hogy itt nem kell a konfliktusokat minden epizód végére feloldani, tehát komoly társadalmi problémákat is lehet feszegetni részeken, akár az egész évadon keresztül, amire kiváló lehetőséget nyújt majd a politikai színtér behozása is. (Szakértő szemeknek biztosan felfedezhetőek lesznek párhuzamok is az afroamerikaiak akkori és jelenlegi helyzetét tekintve Amerikában, de ezt az érzékeny kérdést én inkább nem piszkálnám meg.)

A következő bekezdéseket a karakterek újragondolásáról első sorban azoknak szánom, akik láttak a Kaliforniába Jöttemből akár csak egy részt is és most furdalja őket a kíváncsiság.

Will maradt talán a leglazább, de itt határozottan nem goofy karakter, aki hasonló identitásválságon megy át az LA-be költözéssel, mint anno az eredeti sorozatban, csak ezúttal poénok és alánevetés nélkül nézzük végig mindezt. Phil bácsi (akit elég nehéz bácsinak nevezni, mert jóval fiatalabbnak néz ki az eredeti színésznél) éppen kampányol a kerületi ügyészi posztért, és kevéssé örül a vendégnek, de Vivien néni (aki szintén megfiatalodott) igyekszik megpuhítani. Talán ők ketten mutatják a legtöbb hasonlóságot az eredeti karakterekhez, már ami a személyiségvonásokat illeti.

A Banks családnak három gyermeke van, akiknél rendesen borult a felállás: Carlton se nem comic relief, se nem nerd, és legkevésbé sincs elragadtatva attól, hogy egy ilyen kívülállót kell pátyolgatnia, sőt kifejezetten ellenségesen viselkedik Willel az első pillanattól kezdve. Hilary ellenben, jóval céltudatosabb és közel sem olyan felszínes, bár itt merítettek ezt-azt a forrásból. Ő Carltonnal ellentétben örül Willnek. Ashley-ből a pilot nem mutat túl sokat, de az alapján visszafogottabb és kevésbé vágták fel a nyelvét. Még két fontos karaktere tért vissza a Fresh Prince-nek a családtagokon kívül: a lakáj és Will barátja, Jazz, de mindketten teljesen új személyiséget kaptak a rebootra.

A történetről pedig már minden lényegesen elmondtam a bevezetőben, ennél tényleg nem is történik több a pilotban. Will megérkezik, próbál hű maradni önmagához, emiatt persze a beilleszkedés sem zökkenőmentes és úgy tűnik Carltonnal nagyon nem fognak kijönni egymással. Az érdekesebb részek ezután következnek majd, ahol kiderül, hogy mennyire sikerül újat mutatni a nézőknek. A középpontban úgy tűnik, az identitásválság lesz, a megvalósításon pedig sok múlhat. Ami már ennyiből is látszik, hogy a poénokat messze száműzték Bel-Airből, itt nevetni bizony nem fogunk, de esetleg elérzékenyülni még lesz lehetőségünk.

Két olyan dolgot említenék még meg a végén, amit máskor szinte sosem veszek észre. Az egyik, hogy milyen elképesztően steril a fényképezés (ez a fenti játékszobás kép mintha PhotoShoppal készült volna). A másik a sorozat zenéje. Nem kell attól félni, hogy popzenével pakolták volna tele a pilotot, ezzel lerontva az összképet, én ennyi hip-hop/rap számot még életemben nem hallottam 50 perc leforgása alatt. Laikusként nekem abszolút autentikusnak tűntek és hozzáadtak az élményhez, bár nem vagyok egyik műfajnak sem a rajongója.

A kritikát csak a pilotot figyelembe véve írtam meg, viszont mivel már láttam az első öt részt, szeretném azzal kiegészíteni a fenti sorokat, hogy ennek az állatkísérletnek az eredménye szerintem eddig borzasztó fura. A szitkomból drámába való átmenet nem sikerült olyan simára, mint szerették volna. Venni egy eredetileg viccesnek szánt sorozatot és annak komikusra megírt figuráit, és azt teljes drámaként rebootolni önmagában kevésnek tűnik. Kivették a vicces elemeket, de mintha elfelejtették volna, hogy az egyensúly megtartásához valamit a helyére kell tenni.

Például fogalmam sincs, hogy Will ebben a sorozatban kezdetben miért nem akar alkalmazkodni az új környezetéhez. A szitkomban ez jól fel volt építve, sőt egy csomó poén volt kihegyezve arra, hogy a Banks család mennyire a föld fölött jár, és hogy Will hogy segít nekik újra visszatalálni a gyökereikhez. Itt viszont egy udvariatlan vendég benyomását kelti, aki látszólag ok nélkül hozza kellemetlen helyzetbe a rokonait olyan emberek előtt, akiket ő ugyan nem ismer, de Banks-ék igen. Ráadásul a számonkérő stílusával, amiknek ugye a nem létező viccek nem vehetik el az élét, még ő tűnik önteltnek, nem a többiek (na jó, talán kivéve Carltont).

Azt gondolom, hogy a Fresh Prince jobb volt szitkomnak, mint amilyen a Bel-Air drámának és ez első sorban arra vezethető vissza, hogy úgy próbálták meg újrahasznosítani az alapokat, hogy nem alakították át azokat eléggé az új környezethez. Kivettek kritikus elemeket, amiket nem pótoltak semmivel, így az összhatás közel sem lett annyira élvezhető.

6 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2022. 03. 23. 08:51

Nekem leírva tetszik a koncepció (sitcomból dráma), kár, hogy kívül esik a lokalizációs tartományunkon (or not?).

winnie - 2022. 03. 23. 08:54

majd ősszel:)

juhaszvik - 2022. 03. 23. 10:47

mi lesz ősszel?

winnie - 2022. 03. 23. 11:10

magyar premier?

juhaszvik - 2022. 03. 23. 13:44

No offence , de már nem egyszer megkaptam, hogy a premierek ott vannak a naptárban. Most direkt megnéztem, és nem találtam. Nem jó néven (Bel-Air) keresem?

winnie - 2022. 03. 28. 11:56

még nincs benne, de amikor elindul ősszel a skyshowtime, szerintem ez induló cím lesz a többi peacock originallal együtt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz