login |

Pilot: The Dropout – írta Kisanna

2022. 03. 23. 15:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Hulu új, „based on a true story”, 8 részes minisorozata Elizabeth Holmes-ról és a Theranos nevű cégéről szól, és arról, hogyan vált egy forradalmi technológiát feltaláló csodagyerekből közönséges bűnözővé. Holmes tárgyalása egyébként januárban ért véget, és akár 20 év börtönt is kaphat a tetteiért (egy érdekes dokumentumfilm is készült róla, ami az HBO Max-on látható). Meghökkentő a sztori, jöhet is belőle a sorozat.

A Hulu szerencsére rögtön három részt kiadott egyben, így már látni lehet a fő irányokat. A sztori adott: a különc, elit egyetemen tanuló csodagyerek, Elizabeth egyetlen és fő célja az életben, hogy feltaláljon valamilyen orvosi csodaeszközt. Először azt akarja, vagyis az jön le, hogy milliárdos akar lenni, de aztán persze egy-két személyesebb szálon át kiderül, hogy tényleg segíteni akar az embereken egy relatíve olcsó, otthoni orvos diagnosztikai eszközzel, aminek persze a technikai megvalósítása nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. 

A történet a végéről indul: Holmes egy rendőrségi kihallgatáson van, és látszik, hogy nem teljesen százas a nő. Az első 1-2 részben felépítgeti a semmiből a Theranos nevű cégét: lemorzsolódik a Stanford Egyetemről (innen a dropout cím ugye), befektetőket keres és talál, céget alapít a város egy lepukkant környéken, aztán próbál egyensúlyozni a jogi és egyéb útvesztőkben, miközben körülötte egyre többen tudják, hogy a csoda találmánya gyakorlatilag egy hatalmas kamu.

Az egyik nagy erőssége a sorozatnak az, ahogyan bemutatja a Szilícium-Völgy világát, és hogy be meri vállalni, hogy egy „fehér, szőke nő” verte át a fél tech-világot – sokaknak az Inventing Anna ugrik be róla, ahogy elsőre nekem is, bár itt kicsit azért komolyabb a tét. És valóban, az igazi Holmes bekerült a Forbes „30 under 30” listájába 2014-ben, mint a legfiatalabb self-made női milliárdos, akkor 30 éves volt. 

Amanda Seyfried rettentően jól hozza az őrült tudós szerepét, mesteri a mimikája, ahogy a tükör előtt gyakorolja a beszédet, attól a hideg is kiráz. Valószínűleg annyira őrült, hogy ő maga is elhiszi, hogy működik a találmánya, egy totális álomvilágban él. Esküszöm, még azt is elhiszem neki, hogy a történet elején 19 éves, közben már lassan 35 a színésznő.

Későbbi partnere (először szeretője-tanára?) Sunny Balwani (Naveen Andrews) is zseniális, nagyon jól működik köztük a kémia, szerintem nagyon átjön az is, hogy mindkettőjüknek szüksége van a másikra, valójában mindketten kihasználják a másikat. A többi mellékszereplő – a lány szülei, a cég dolgozói, a befektetők is jól kiválasztott, megírt karakterek, nem tudok semmi negatívat mondani.

Amit még külön kiemelnék, azok a zenék: rögtön az első részben az I’m In a Hurry (Alabama) egy nagyon ütős kezdőlökést ad a sztorinak, és ezután jobbnál jobb számok következnek (Amy Winehouse, Faist, Justin Timberlake, Missy Elliott, Sean Paul), jó kis 2000-es évek nosztalgia, én nagyon élvezem őket eddig. 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nálam simán 8/10 az első három rész alapján, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a maradék 5 részben.

12 hozzászólás Ne habozz!

Kastély Ferenc - 2022. 03. 23. 16:37

Három tech sorozat megy jelenleg: ez, a super pumped és a wecrashed, erről és az utóbbiról is már volt “összefoglaló” dokufilm, érdekes tendencia az, hogy ennyire hasonszőrű (super pumped végkimenetelét leszámítva) sorozat készült és “került adásba” majdnem egyszerre.

Érdekelne ez a sorozat, csak ódzkodom attól, hogy túl sok a 8 rész és szét lesz húzva a sztori.

winnie - 2022. 03. 23. 16:40

nekem bizonyos true crime darabokkal volt hasonló fenntartásom, de nem egy olyan jól sikerült, hogy rájöttem, hogy ne írjam le őket.

hasonló stílusból például a the billion dollar code a tavalyi egyik nagy kedvencem volt. de persze az sem jött be gondolom mindenkinek.

walaki - 2022. 03. 23. 17:00

Nekem általában nem jönnek be a Hulu-s sorozatok, de ez bitang jó lett. A színészek tényleg sziporkáznak, de tényleg mindenki marha jó, még a mellékszereplők is.

“hogyan vált egy forradalmi technológiát feltaláló csodagyerekből”
Ne dőlj be a bullshitnek, pont az a lényeg, hogy sosem volt feltaláló csodagyerek, a “forradalmi technológiája” sosem létezett, és nem is létezhetetett. Csak egy szélhámos volt már a legeslegelejétől.

Egyébként azért is roppant tanulságos a sorozat, mert Szilikon-völgyben járja egy olyan mondás, hogy “fake it until you make it” (kb. hazudd be, amíg nincs kész). Ez ugye roppant ingoványos talaj, és itt egy olyant hazudtak be, ami eleve kivitelezhetetlen, mégis sikerült beszopatni vele mindenkit, a kapzsiságukra appelálva.

oRigó - 2022. 03. 23. 17:17

Három tech “sikersztori” feldolgozása párhuzamosan kicsit sok a gyomromnak ezekből az ellenszenves emberekből és az erkölcstelen, kapzsi közegükről. A Super Pumped-ot nézem, a Wecrashed listára került, de valószínűleg félre lesz téve, ezt passzolom – elkésett… :P

Adam9456 - 2022. 03. 23. 18:14

Nekem eddig 3 rész után nagyon is tetszik.
Amanda Seyfriedről én őszintén nem is gondoltam hogy ilyen jó színésznő.
Mivel eddig csak olyanokban láttam ahol annyira nem kellett komoly drámát hoznia.
Itt nagyon meggyőző. Plusz Naveen Andrewst is jó újra látni, bár a karaktere itt a Lost-al ellentétben nem valami szimpatikus. Rajta kívül is jó pár más sorozatból ismerős arc is van benne.
A három mostani tech CEO-s sorozatból eddig a Super Pumped is jó, a WeCrashed-et meg még nem kezdtem el.

bvr - 2022. 03. 23. 19:03

nekem az az eleve fenntartásom az ilyen dolgokkal hogy még fokozottan igaz rájuk ami egy dokunál is fokozottan veszélyes hogy elrugaszkodott szenzációhajhász dolgot csinálnak belőle (pl a the billion dollar code is ilyen volt )

Az ennek alapjul szolgáló történetről anno olvastam pár cikket amikor a csajt elítélték, és annak érdekes is volt. De azt nem látom miért érdemes ebből 8 epizódnyi részt megnézni… Azért a pilotba belenézek majd.

abba - 2022. 03. 23. 20:30

Az összes eddigi rész alapján nagyon tetszik a sorozat, pont az a fajta dokudráma-karakterrajz keverék, ami fogyaszthatóvá teszi az egészet.

Azért is tetszik, hogy lineáris a történetvezetés, mert így real-time érti meg az ember, hogy apránként hogyan keverednek egyre nagyobb csalásba az érintettek, hogyan rakódik egyik hazugság a másikra.

Amanda Seyfried nagyon szolidan de félelmetesen alakítja Holmest, felfedezhetetlen az a lány, akit a Mean Girlsben vagy a Mamma Miában láttunk.
Csakugyan Naveen Andrews a másik legemlékezetesebb figura, de Stephen Fry is nagyot alakít – persze nem meglepő módon.

kisanna - 2022. 03. 24. 08:01

@walaki
igen, közben rájöttem én is, hogy sosem volt valódi a dolog, csak elsőre bedőltem.

_Peter - 2022. 03. 28. 13:09

Megnéztem pár videót az igazi Elizabeth-ről és tényleg ilyen furcsa. A Steve Jobs mániája, a hangja, a gesztikulálása. Nagyon jól lemásolta Amanda Seyfried.

A történetben nagyon tetszik, hogy először azt gondolod hogyan tudott átverni annyi befektetőt annyi éven át, utána a káröröm megérdemlik a kapzsi milliomosok és nagykutya politikusok. Talán ezért is nézhet akár húsz év börtön elé, nem kisembereket vert át. Vertek át jobban mondva, hiszen Balwani is benne volt.

walaki - 2022. 04. 01. 20:00

@kisanna: no para, sokan voltak ezzel így.

Huh, a 7. részre jutottunk el oda, hogy tényleg borsódzik a hátam az egésztől. Hihetetlenül jók a szinészek! Nemcsak beleadnak apait-anyait, de kísértetiesen utánozzák az igazi szereplőket.

A deep-fake se semmi, elég meredek, ahogy Amandát látjuk Clintonnal beszélgetni meg hasonlók.

kisanna - 2022. 04. 07. 13:26

@walaki
most olvastam, hogy az igazi Clinton meg Biden vannak benne, hát le vagyok döbbenve, azt hittem, színészek…

Snoopyzit30 - 2022. 04. 17. 19:51

Amíg várunk a magyar szinkronra, gyorsan megnéztem a dokumentumfilmet. Hát nem semmi csaló ez a csaj. Az Inventing Anna főszereplője a kanyarban sincs ehhez képest, amit itt összehoztak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz