login |

Survivor: kezdett a 42. évad

2022. 03. 23. 20:00 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Oké, valljuk be, hogy ilyesmi se fordult elő velem sokszor. Nem elég, hogy ekkora késéssel jövök az amerikai Survivor aktuális szezonjának premierírásával, de még ki is marad egy hét, hiszen a start óta a 2. rész is lement, ami… Mindegy, nem magyarázkodok, de azt azért ideszúrom, hogy bízom abban, hogy nemsokára túltöltöm magam a Survivor-rel, mert a feleségemre a sok ajánlás után pótlékként “rákényszerítettem” az ausztrál változatot, és elmondása szerint a 9. évad nagyon jó, olyannyira, hogy a heti 3 részt kevésnek találta, és csak úgy közben mondta, hogy a 4. évadot is megnézné, így azon már túl is van. (Ugye Blood vs Water a mostani szezon, és az S4-ben jött össze az egyik pár, így esett arra a választás.) Ezt csak mondom, most nem kérek megerősítést, mert tényleg több komment is szólt az ausztrál felsőbbrendűségről, így most azt a küldetést tűztem ki magam elé, hogy az S9 AUS-évad fináléjáig felhozzam magam, ha már mostanság realityket darálok tévékészüléken, amit korábban megfelelő hardver híján nem tehettem meg.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy a feladtam a megszokott rítusomat, és a most indult 42. szezont is tévékészüléken kezdtem el nézni, ami azzal jár sokak örömére, hogy miképp a The Amazing Race S33 második fele esetében, nem fogok nézés közben képeket lőni, így nem lesz 50+ fotó, hanem csak annyi, amennyit minimálisan megkövetel a kritika. Ez sajnos azt is jelenti egyben, hogy nem jegyzetelek, és nem fognak apróságok a poszt írásakor beugrani a képek láttán, így ha nem azonnal írok, sok mindent elfelejthetek.

Annyi baj legyen, arra mindenképp emlékszem, hogy a 42. évad elég jól kezdődött (rögtön az elején már történt is valami komoly), hogy aztán a második résszel is abszolút elégedett legyek – igazából nem a történések, hanem a dinamikák miatt. Egyelőre ugyanis teljesen elégedett vagyok a játékos-felhozatallal, de abban is biztos lehetek az előző évad alapján, hogy pár rész múlva lesznek olyanok, akik a kezdeti potenciál után leírok és érdektelenné válnak. Azt persze egyelőre nem látni, hogy ki emelkedhet ki nagyobb spílerként.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Azért azt a hagyományt megtartom, hogy jelzem képekkel a búcsúzókat. Elsőként Jackson távozott elég fura (és tanulságos?) körülmények között. Őt nem csak a története tette szimpatikussá, hanem az is, ahogy kezelte a gyógyszerszedését, illetve annak a következményét is, hogy a produkció nem engedte tovább játszani. Ki tudja, milyen játékos lett volna, de adta volna magát, hogy azért válik célponttá, mert túlságosan kedvelt.

A második távozó egy újabb geek szuperfan volt, Zach, akit már kiszavaztak. Mármint, ha jól rémlik, akkor nem is olyan régen volt még hasonló kaliberű hamar kieső játékos. Ő is kicsit mintha túlpörögte volna az egészet, pedig szívesen elnéztem volna egy ilyen állandóan ideges, összevissza kombináló karaktert, aki a “sovány” szövetsége Romeo-val külön is megérhetett volna egy misét. Kár, hogy ennyi volt.

Harmadjára pedig Marya ment, ugyancsak egyhangúan, Jackson korábbi törzséből, bár úgy tűnt, mintha Maryanne is veszélyben lett volna, gondolom a túlzott lelkesedése miatt – ha van karakter, aki esetében a készítők lehet, hogy azonnal tudták, hogy be fogják választani, és csak formalitás volt számára a több szintes casting, akkor tippre ő lehetett az. Más kérdés, hogy fura ellentmondás, hogy miközben valaki ennyire pozitív, többeknél (sokaknál?) tuti, hogy negatívan fog lecsapódni. Azt mondjuk én sem tudom, hogy vele együtt milyen lenne játszani (a feleségem kijelentette elég hamar, hogy képtelen lenne elviselni őt), de az biztos, hogy nézni számomra egyelőre még jó.

Amikor felidéztem a részek történéseit, akadt pár momentum, amit észben kell tartanom, például azt, hogy kik voltak az első részben azok, akik kaptak némi előnyt az első kvázi challenge közben (Hai, Lindsay és Drea – vicces volt, ahogy kihangsúlyozták nekik a 20 csomót, amiket el kell oldozniuk, de utána nem is mutatták ezt, csak azt, ahogy összesarazzák és -vérezik magukat, ami ugyancsak poén volt, és végül nem lett következménye).

Még itt az elején Daniel-nek egy esés után kiment a válla, amit ugyan helyre raktak, de azért látszott a második részben is, hogy eléggé befolyásolja a teljesítményét a sérülés egyelőre, így szerencséje, hogy nem került a törzse veszélybe, még akkor is, ha a látottak alapján viszonylag biztos a helye.

Megint volt törzsi feladat a szigetre érkezve a két vesztes csapatnak, és még további egyezések is várhatóak a 41. évadhoz képest, amiket Jeff Probst pozitív előjellel közölt velünk, mondván ezek a játékosok nem látták a 41. évadot, de ez engem nem villanyozott fel, hiszen én láttam, és nem vall sok fantáziára most ugyanazokat a “csavarokat” végig nézni. Ennek megfelelően a közeli szigetre való túrázást és a fogolydilemmát is megkaptuk, bár itt mintha lett volna eltérés, hiszen az S41-ben sokkal informáltabbnak rémlik a döntés. (Majd kijavítotok, de én hamar felejtek, ezért is jó élmény a sorozatok, még a krimik és a realityk újranézése).

És ugyanezen íy mentén: azok után, hogy az előző szezonban a Shot in The Dark mintha nem is létezett volna, most mindkét részben bevetették. Megint megkapta valaki a Beware Advantage-et  és a hülye mondatokat – ezzel én nagyon nem vagyok kibékülve, hiszen nullinfóval konkrétan valaki így elveszti egy időre a szavazatát, ami nagy szívás. Akkor más lenne, ha későbbi szezonban valaki már tisztába van a kockázattal és úgy csekkolja a papírt. Bár…, végülis az idol is random ad egy nagy előnyt, szóval ilyen alapon lehet érvelni amellett is, hogy olyasmi is legyen, ami random ad egy nagy hátrányt. És az nagyon jó érv volt Mike hátránya kapcsán, hogy azzal, hogy elárulta, hogy neki ilyenje van, rögtön célpont lett, hiszen mondhatni semmi haszna nincs. Más kérdés, hogy meg lehet tartani pajzsként, és az pedig egy jó hack lehet, hogy a kiszavazása esetén akár más is elmondhatja a mondatot az idolért, és hátrányt sem szenved. Egy ilyen Mike-karaktert szívesen elnéznék, mint ő sokáig, de tippre meg vannak számlálva a napjai.

Ja, és ha már visszatérő elemek, akkor ugye ez nyilván azt is jelenti, hogy lesz homokóra-törés is, ugye? Szuper.

Ahogy írtam, tetszett az eddigi részek. Vagy mondjam inkább úgy, hogy nem találtam kivetnivalót bennük? Mert manapság már az is pozitív az amerikai változatnál, ha nem húzom a számat. Nyilván a kiszavazások nem voltak annyira izgalmasak, de ez az kezdeti, ismerkedési szakasz nézőként engem mindig le szokott kötni, ilyenkor még mindenkiben látom a potenciált, és a játékokkal sem volt gondom. A szembekötős ilyenkor pont jó, bár én továbbra is úgy vagyok vele, hogy az elején egy színtiszta, mondjuk tusakodós fizikai feladatot szívesebben megnéznék, hogy lássuk, kit milyen fából faragtak. Tudom, sérülésveszély meg minden, és a magyar realityket pont ezért ostorozom, mert az nagyban a produkció hibája, ha egy csomó sérülés van, de azért csak létezik arany középút, nem?

Akikről nem beszéltem: Swati egy izgalmas ívet is befuthat, Tori elég hamar villain-ként lett beállítva és visszatetszést váltott ki a társaiban, veszélyben is lehet, de ő is érdekelne, hogy bontakozhat ki és melyik irányba megy el, Jenny nálam eddig favoritnak tűnik, legalábbis olyannak, aki át tudja látni a játékot (aztán persze kiderülhet, hogy stratégiai vakságban szenved), és talán Lindsay is hasonlóképpen csapódott le bennem. Jonathan és Hai, a vegetáriánus is izgalmas, mert nem klasszikus archetípusok, előbbi nagy haverja, Omar is bőven bírhat potenciállal. Lydia cserébe nagyon archetipikus, de az ilyen fish out of water figurák nagyon jól is elsülhetnek, amik nem gubóznak be (én benne vagyok abban, ha nyer!). Egy random fan intrót nézve egyedül Chanelle-t nem tudtam felidézni magamban, de ez szerintem inkább az én hibám.

5 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2022. 03. 24. 01:07

Na, Survivor poszt, yay, köszi! :)
Látom ilyen “2 in 1” lett, én viszont még a 2.rész kommentjével nem készültem el, úgyhogy azt majd bedobom külön.

Szóval, 42×01:

A mostaniak nem láthatták az előző évadot, úgyhogy nem ismerhetik az ottani csavarokat, amelyekből néhány változatlanul lett áthozva, néhány apró változtatással, és lesznek tök új elemek is. Izginek hangzik!

Szereplők:
Először is a kifejezetten szimpatikusakról: Omar nevű egzotikus állatorvost már most bírom (a struccos pólója mennyire jó már! :D), Maryanne hiperaktív vigyorgása egyszerre aranyos és kicsit ijesztő is, Zach határozottan jófej, Torira pedig kíváncsi leszek, az már mindenképpen ígéretes, hogy valójában terapeuta, de a többieknek azt kamuzta, hogy ápoló.
Jacksonon meglepődtem, hogy transznemű, ránézésre abszolút nem gondoltam volna (Romeoról inkább :D) – és aztán ki is szedték a játékból, ilyet se láttam még, hogy egy be nem vallott függőség miatt (lítiumot szed) kell valakit hazaküldeni :O

Első játék:
– A titkos csavar tetszett, nyilván azt választották, hogy megpróbálják, a fake sársminknél már hangosan röhögtem, habár a vérrel bekenés már kicsit a túltolás kategória volt.
– Izgalmasan alakult, narancsék leadták az előnyt, a kékek meg utolsóból elsőkké válva nyerték meg.
– És rögtön kaptunk egy sérülést is, Daniel válla kiugrott, a visszarakásnál meg micsoda “4th wall break” jelenet lett belőle. :O

Savvy vs Sweat challenge:
Ez ismerős tavalyról, de most végre előbbit is választották, mondjuk azért hogy mondjam… nem mindenki állt neki intelligensen :D Nekem lett volna rá egy más taktikám is kipróbálni, de megoldották így is néhány okosabb ember vezényletével. Azt meg kifejezetten furcsálltam, hogy Jonathanék törzsében nem bízták rá a Sweat opciót – amekkora darab az ember, erre számítottam előzetesen.

Mi volt még?
Főcím éneklés a kékeknél (de aranyos :D), tavalyhoz hasonló Summit megint szavazat megvédés/kockáztatás fogolydilemmával (Maryanne&Drea risk, Jenny protect), meg a titkos szövetség 3 tagja kapott egy furcsa amulettet, amiben ügyes csavar van, hogy minél kevesebb része van még játékban, annál erősebb (extra vote -> steal vote -> idol).

Immunity:
– Baromi jól néz ki az “ouroboros” immunity idol!
– Még jó, hogy nem süllyedt el a vízben az a nehéz láda, milyen szívás lett volna felhozni…
– Elég embert próbáló a challenge, szoros is, és sajnos a kékek (Ika) veszítik el :(

A kék törzsben eredetileg kialakult két trió nagyon hamar felbomlott, ugye Tori idolkeresése is közrejátszott… aztán szomorúan kellett látnom, hogy valszeg a két kedvencem közül fog választani a törzs :( (Jó, Rocksroy is felmerült – ez amúgy milyen név már? – , de őt nyilván nem rakják ki merge előtt) Szegény Zachnek annyi jutott, hogy mondhatta a tribal elején a flame-es szöveget, meg övé volt az évad első szavazata (helyett egy Shot in the Dark megkockáztatása), de egyhangúlag ki lett szavazva. Kár érte…

#hétidézete:
“I need to see what’s in my bra” :D (valamelyik amulettes csaj, de most tuti nem keresem vissza, hogy melyik)

@posztreakció:
– az tényleg érdekes, hogy ebben az évadban mennyivel nagyobb szerepet kap a SitD kockázás
– most hogy mondod a homokóra-törést… na remélem az NEM lesz ebben az évadban -.-
– tetszett, hogy minden szereplőre kitértél a végén :) (Chanelle nekem is a “legsemmilyenebb” egyelőre)

Enzo - 2022. 03. 24. 12:16

Apropó, akkor ez a poszt kvázi megelőzte a The Amazing Race évadzárós írást a prioritási listában? :)

Edete - 2022. 03. 24. 19:20

“Jeff Probst pozitív előjellel közölt velünk, mondván ezek a játékosok nem látták a 41. évadot, de ez engem nem villanyozott fel, hiszen én láttam, és nem vall sok fantáziára most ugyanazokat a “csavarokat” végig nézni.

Ezzel csak részben értek egyet. Perzse értem és igaz is hogy számomra nem annyira good tv ugyanazt végignézni, de a valóságban nem is igazán erről van szó, mert más reakciók és némiképp más eredmény származik belőlük. Viszont pont amiatt mert a játékosok számára nem ismert, nincs az a veszély hogy készülnek rá, mint az sok régebbi csavar esetében megtörtént.

“így most azt a küldetést tűztem ki magam elé, hogy az S9 AUS-évad fináléjáig felhozzam magam”

Fúúú Winnie nem írnál 1-2 posztot majd az ausztrál változatról? Nagyon kíváncsi lennék így friss nézőként mit gondolsz, főleg darálás után – plána úgy hogy mekkora kontraszt lesz majd az újabb amerikai évadokkal összevetve.

winnie - 2022. 03. 24. 20:25

ha nézem, mindenképp írok róla.

Enzo - 2022. 03. 24. 21:49

42×02 (pótlás múlt csütörtökről)

Kékek (Ika):
Tori komolyan azon vekeng, hogy miért nem őt szavazták ki, mert akkor aludhatott volna ágyban meg ilyenek? Wut?
Drea meg elég OP rögtön így az elején: ugye a Hai-Lindsay párossal együtt van amulettjük, plusz még neki extra szavazata is :O Ezzel együtt nem volt annyira nyerő ötlet a részéről rögtön egy lányszövetség indítása, pontosabban inkább az extra szavazatának az elárulása.

Zöldek (Vati):
Hai eljön vegánként, LOL, merész :D De aztán csak úrrá lett rajta az éhség…
Mike beware-idolt talált, egész normális mondattal, de aztán rossz döntések sorozata következett nála is: majdnem elveszítette (“hát, egy Y-elágazásnál rejtettem el” :D), és Danielnek árulta el a titkát, aki rögtön tovább is adta…

Pirosak vagy narancsok vagy mi (Taku):
Hát itt meg Maryanne show van abszolút – lehet hogy nagy dózisban idegesítő a lány, de egyelőre még így nézőként a szórakoztató faktora dominál :D Mennyire cuki, hogy elárulja, hogy bele van zúgva Zachbe és azért sajnálja a kiesését :3
Mi volt még ebben a törzsben? Jonathan-Omar szövetség bemutatása, illetve utóbbinak muszlimként ki kellett emelnie, hogyha elvonul, akkor nem idolt keres, csak imádkozni fog… mókás, hogy mikre kell odafigyelni egy ilyen játékban, na :D
Az immunity elvesztésével ők mentek tribalra, Marya megpróbálta a kockázást, nem jött be, és haza is ment – ennek örültem, na nem azért mert bármi bajom lett volna vele, csak mérges lettem volna, ha kiesik 2 “good television” játékos (Zach és Tori) rögtön az elején.

Darabkák:
– Tényleg, egyik Summit-résztvevőt se kérdezte fel a törzse, hogy “mivót”, fura (vagy nem vágták be)
– Immunity+reward: bekötött szemes puzzle kirakás, ez igen! Elképesztő szoros lett a vége, honnan jött vissza a Vati törzs!
– Milyen poén, hogy tribalon a két veszélyben levő játékos neve ugyanúgy kezdődött, ezért lehetett mutatni a szavazat felírását egészen addig, hogy “Marya”, mert ugye az még lehet “Maryanne” is :D
– Apropó Maryanne, nem lőtte el az extráját, ami utólag okos húzásnak bizonyult.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz