login |

Pilot: WeCrashed

2022. 03. 25. 15:50 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Lassan már azt mondhatom, hogy szokás szerint, de megint az Apple TV+ húzta be a legjobbat egy témában. Ugye nemrég úgy döntött pár streaming szolgáltató, hogy a techbro és hustle kultúra megkaphatja a tévés feketelevesét, és… szinte egyszerre mutatták be mindhárman, amit gyártottak. Kicsit ironikus amúgy, hogy egy techbro idol, avagy Steve Jobs cégének a terméke talán a legművészibb a témában.

A WeCrashed a WeWork születéséről és problémáiról szól, na meg a nem kicsit furcsa alapítójáról és annak párjáról, meg korai üzlettársáról. Lehet, hogy a nulla előtudás lenne a legjobb, hiszen az Uberrel ellentétben a WeWork annyira nem ismert itthon, de tulajdonképpen a modern kor megosztott irodáit csinálják a távolról bedolgozóknak, viszont azokban közösségeket építve. Vagy hogy foglaljam össze. Például a blogot írhatnám ilyen helyen, mást dolgozók között.

Viszont ezt hogy lehet eladni? Befektetőket szerezni hozzá? És egyáltalán miképp születik meg egy ilyen ötlet? A megoldás természetesen a bullshitelés. A remek sales tudás. A “Tettesd, amíg el nem éred!”. Egy dologra mindenképp ráébresztettek ezek a sorozatok: sosem leszek milliárdos. A gyomrom nem bírná a sok hazugságot, szemben a főszereplő bevándorlóval, aki világ életében vállalkozó akart lenni, és egy becsajozás közben valahogy meg is születik a fenti ötlete, nyilván kezdetleges változatban, amit utána nekiáll kidolgozni is.

Igazából ez a sorozat lényege, a WeWork születése. Míg a pilot egy remek keretben összefoglalja, hogy a sok éves munka hova fog kifutni majd a főszereplők számára, na meg bemutatja, milyen képmutató seggfej a cég alapítója, utána viszont nekiugrunk a kicsiből naggyá váló történetnek. Na ez a kidolgozás viszont minden visszataszító húzás ellenére is iszonyat érdekes.

Mondjuk a néző elkapásában mindenképp segít, hogy Jared Leto és Anne Hathaway eszméletlen telitalálat a főszerepekre. Főleg előbbi! Leto karaktere végighazudja a részeket, mindenkit kihasznál, és mégis… kedvelhető egy kicsit. Itt tényleg sikerül elérni, hogy ennek a két borzasztó embernek néha még drukkolok is basszus (az eddig látott 2,5 rész alapján), berángatnak a készítők a morális kérdésekbe ezzel.

A kidolgozás egyszerűen remek, talán mert nincs semmi gimmick, egyszerűen csak egy ügyes dráma elég szépen megrendezve és fényképezve. Teljesen bíznak a történetükben, és nem is próbálják feldobni trükközéssel, főleg nem a The Big Shortból merítettel.

A szereplőket már mondtam, igazából Letóék mellett mindenki más is jó, ami nem meglepő, hiszen az Apple TV+ igyekszik az új HBO, a krémek krémje lenni a streaming piacon, ez mostanra már egyértelmű, így a castingnál nem spórolnak. Rengeteg ismerős arc van itt, komolyan mondom, elmosolyodtam, amikor még a House-ból is befutott valaki. Az egyetlen ami nekem furcsa volt a legelején, hogy Leto a történet kezdetekor olyan 30 évesnek már kicsit merész casting így a valóságban 50-esként.

Visszatérve a kezdésre, tényleg nem értem, mi értelme volt három ennyi hasonló sorozatot (nyilván vannak eltérések, de a fő kép nincs messze) ilyen közel bemutatni egymáshoz. Ki a fene akarna három gyomorforgatást nézni, méghozzá hetiben? Viszont a Super Pumped. The Battle for Uber, a The Droput és a WeCrashed hármasból nem meglepő módon az utolsó sikerült a legjobban. Az első két (és egy fél) részre sima 8/10.

7 hozzászólás Ne habozz!

copass - 2022. 03. 25. 16:39

negatívan álltam hozzá, de már az első rész után már vártam a másodikat!:D

Divide - 2022. 03. 25. 17:54

Én az Inventing Anna után akartam várni vele, mert a szélhámoskodós témából amiatt kicsit elegem lett, de persze nem bírtam ki. A piloton szanaszét untam az arcom, viszont a 2-3. rész meglehetősen bejövős lett.
Jó kis páros van a főszerepben, és bár valóban kicsit túlkorosak, de ez nem zavaró. Leto viszont iszonyat cringe sötét szemmel. 8)

Morty - 2022. 03. 25. 18:12

Meglepően jól sikerült. Severance mellett hetiben várom.

nyuszisz - 2022. 03. 27. 23:00

Leto talán a műorr és a szemszín miatt is kicsit idősebbnek néz ki, mint egyébként, elsőre nem is fogtam fel, miért olyan fura a kinézete :)

Vik - 2022. 03. 30. 16:56

A 4. rész várhatóan mikor lesz elérhető magyar felirattal?

Shannen - 2022. 03. 30. 22:42

Az 1×01 alapján nálam a The Dropout-ot nem előzte be (a Super Pumped-ot persze igen, de azt nem volt nehéz lekörözni), de hihetetlen, hogy megint itt egy Apple Tv sorozat, ami nagyon könnyen elkapott. Vagyis, azért nem volt olyan könnyű, inkább a pilot második fele volt az, ami igazán behúzott. Hiába mintha Leto-ra öntötték volna a szerepet, önmagában annyira nem kötött le eleinte, Hathaway-el ketten viszont már behozták azt a dinamikát, ami felkeltette a folytatásra is az érdeklődésem.

Divide - 2022. 04. 22. 16:47

Lehet, hogy én ehhez nem vagyok elég amerikai, de nekem eléggé hihetetlen, hogy két ilyen lilaagyú, az üzleti élethez teljesen fogalmatlan ember ilyen könnyedén megvezethesse a világ legdörzsöltebb bankjait és befektetőit. Ez az Inventing Anna-ban is nagyon zavart. Az egy dolog, hogy egy pár tucat fiatal szerencsétlennek sikerül beadni ezt a “world consciousness” maszlagot, és minimálbérért hülyét csinálni belőlük, de hogy vérprofik is ilyen sokáig engedjék zúzni őket… Olyan volt, mintha két óvodás gyerek boldogan nyomkodná a random gombokat egy atomerőmű vezérlőtermében, és örömködnének rajta, hogy milyen szépen világítanak, a szakemberek meg csak feszengve pislognának egymásra, mert senki nem mer rájuk szólni. Komolytalan volt az egész.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz