login |

Pilot: Midnight at Pera Palace

2022. 03. 26. 14:50 - Írta: Necridus

11 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Szeretek nem tipikus amerikai országos sorozatokat kipróbálni, ezért amint megláttam, hogy török sorozat, az Éjfél a Pera Palace Hotelben érkezik a Netflixre, azonnal rányomtam arra a bizonyos csengőre. Többet nem is tudtam róla (az alapul szolgáló, 2014-es könyvet sem olvastam), amikor elkezdtem, aminek nagyon örülök, mert így minden abszolút meglepetésként ért. Kezdem érteni winnie “nulltoleranciás” álláspontját az előzetesekkel kapcsolatban.

Éppen azért, hogy másnak is legyen legalább akkora élmény a pilot, mint nekem, igyekszem a történetet a lehető leginkább röviden, burkoltan felvázolni, de előtte azoknak, akik még azt se olvasnák el, mielőtt belekezdenének (habár sokan megtették már, ugyanis felkerült az itthoni top 10-es listára is): A MaPP személyében egy egyszerre friss és régies elemekkel dolgozó, csavaros történettel találkozhattam, aminek nagyon jót tesz, hogy kevés szereplővel operál a maga 40-50 perces epizódjaiban.

Szóval a történet középpontjában Esra áll, aki egy hotelben száll meg Törökországban, ahol rövid időn belül egy régies kulcs kerül a kezébe. Amikor a szobában a rejtélyes kulccsal a kezében földrengésre lesz figyelmes, valójában időutazásban van része, egészen pontosan arra az időszakra utazik vissza, amikor Törökország még nem létezik, éppen a függetlenségi háború kirobbanása előtt találja magát.

A csavar azonban nem ez, hanem az, hogy a fiatalos, tipikus 21. századi, belevaló (és személyét tekintve elég rejtélyes) lány tökéletes mása annak a Peridének, aki kiemelt szerepet tölt be a függetlenségi háború kitörésében, azonban a megérkezése estéjén meggyilkolják, így Esrára hárul a feladat, hogy a jövő stabilitását megvédje. Természetesen a kulcsot már nem tudja olyan egyszerűen használni, mint korábban, így ott ragad születése előtt majd egy évszázaddal a hotelben.

Ebben a kulcs eredeti tulajdonosa, Ahmet segítségére szorul, aki egyértelműen több titokkal is rendelkezik, azonban ennek kifejtése még időbe telik. Egyelőre annak a karakternek a tipikus szerepét kapta, aki tudja, hogy működik a varázslat, azonban olyan új helyzetben találja magát, amire még ő sincs felkészülve; egyfajta mentor. A harmadik kiemelt karakter Halit, akiről már tényleg nem mondhatok a csattanó felfedése nélkül többet, csak azt, hogy igen összetett szerepet kapott a történetben.

Lényegében ők hárman a főszereplők (titkon reméltem, hogy a felbukkanó Agatha Christie is fontosabb karakter lesz, de nem így lett), ami nem baj, mert jóleső, ahogy kevés karakterrel foglalkoznak, de velük éppen eleget. Nincs felesleges kapcsolati katyvasz, indokolatlan játékidő-kitöltő konfliktus néhány karakter közt, amik elő szoktak fordulni akkor, amikor már több állandó szereplővel dolgoznak a sorozatok.

Az időutazást a török történelemmel vegyítő sorozat első blikkre üdítő élmény volt, hiszen míg megtalálhatóak benne egészen ismerős motívumok, azért igyekezett újítani is – jó, nem pont a Britney Spears-szám feldolgozására gondolok, de mondjuk a nagyszájú Ersa megnyilvánulásai a karót nyelt tömegben nagyon szórakoztatóak. Meg a rejtély. Az persze nem olyan, amilyet még sosem láttunk, de kellően izgalmasnak tűnik.

Ezek után megérdemlem az elítélő tekinteteket, ugyanis amennyire bejött a pilot (ami simán 8/10 nálam), annyira nem tudott megfogni a folytatás. Kicsit ködös volt még a sztori, amit tovább bonyolítottak, én pedig a hétvégi pilotáradatban elmerültem, s mire visszatértem volna a 4. epizód után a sorozathoz, azon kaptam magam, hogy a pilot óta nem igazán értem a sztorit, sőt, mintha nem is érdekelne.

De a Midnight at Pera Palace mindenképp annyira ígéretes premiert hozott, hogy még ha azt is mondtam winnie-nek az imént, hogy elengedtem a sorozat kezét, nem ez olyannyira nem betonbiztos döntés, hogy már a kritika írásakor kedvet kaptam hozzá, így a második epizódtól ismét előveszem hamarosan. Van egy olyan dinamikája, bája a kosztümös, rejtélyes sorozatnak, ami miatt mindenképp megérdemel egy újabb esélyt.

UPDATE: Azóta be is fejeztem, hamarosan érkezik az évadkritika.

11 hozzászólás Ne habozz!

Hanna - 2022. 03. 07. 11:25

A történet néhol kicsit kusza,de a szereplők hiteles játéka elviszi a figyelmet.A cselekmény kellő humorral, a múlt látványos kosztümökkel illusztrált.Az impozáns szálloda pazar szobáival egy különleges világba röpíti a nézőt. Összességében egy szórakoztató délutáni kikapcsolódás.Aki kedveli a történelmet a török sorozatok fűszeres hangulatát annak bátran ajánlom.

Meli - 2022. 03. 07. 12:48

Nagyon szuper!!Ha lesz folytatás nagyon várom!!

Szilvi - 2022. 03. 08. 17:06

Nekem nagyon tetszik, szeretem az időutazós filmeket :)
Biztos, hogy lesz folytatása, nagyon sok kérdés maradt nyitva (azért tűnhet kuszának, mert több idősíkon történnek párhuzamosan a dolgok).
Várom a folytatást.

Kissné Heni - 2022. 03. 09. 03:45

Nagyon jó sorozat imádtam nézni 🙂 remélem lesz folytatása…

Szandra Sára - 2022. 03. 09. 21:50

Egyszerűen szuper. Izgalmas, romantikával. Alig várom a következő epizodót.

S - 2022. 03. 13. 23:54

Nagyon várom, ha lesz még rész vagy következő évad. Volt ami sejthető volt, de előtte meg csavar. Kíváncsi leszek hogyan alakul majd tovább a történet.

Scat - 2022. 03. 26. 15:37

Elkezdtem olvasni, aztán mikor eljutottam oda, hogy török sorozat, azt gondoltam felejtős.

Viszont tovább olvasva eljutottam az időutazáshoz, ami meg az egyik gyengém, szóval bele kell nézzek.

Az, hogy a főszereplőnő egyik tulajdonsága idézem, “nagyszájú”, kissé taszít, mert ez valószínűleg azt jelenti, hogy megállás nélkül okoskodni fog, azt meg ki nem állhatom.

De, ha belenézek és tévedek, megírom.

winnie - 2022. 03. 26. 15:51

Scat: szerintem érdemes a Netflixes török bagázsnak esélyt adni, az olyanok, mint a szuperhősös The Protector vagy a misztikus The Gift nekem nagyon kellemes meglepetések voltak, pedig bennem is volt prekoncepció amiatt, hogy telenovella-nagyhatalomról van szó.

mondjuk a korábbi sorozatok azok nemzetközi showrunerrel érkeztek, de ezek már lehet, hogy teljesen sajátok.

Scat - 2022. 03. 26. 16:39

Hehe, pont a régi telenovellás tapasztalatok miatt ódzkodom tőlük :)

De könnyen el tudom képzelni, hogy jópár gyöngyszem lapul a Netflixen. Talán egyszer rájuk is keresek, bár nem tudom, hogy gyártó országra lehet-e szűrni a Netflix keresőben. Sosem jártam utána.

Necridus - 2022. 03. 26. 17:58

Nyelvre mindenképp lehet, gondolom a töröknél ez eléggé nagy átfedést jelent a gyártó országgal: https://www.netflix.com/browse/genre/81417808

Vagy beírod, hogy turkish és kiírja a kategóriákat, arra kattintva megvan minden, vagy pedig egy ismert sorozatnál kattintasz rá a turkish kategóriára.

Scat - 2022. 03. 26. 18:33

Ó, én csak tévén használom, ott eddig még nem sikerült kategóriára kattintani. De a nyelvre keresés jó ötlet!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz