login |

Atlanta: kezdett a 3. évad

2022. 03. 27. 21:20 - Írta: human

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Négy évet kellett várnunk Donald Glover sorozatának a folytatására az FX-en, aminek a mostani 2 részes premierjét Hiro Murai rendezte, és háromszor is pofán csapja a nézőt, mielőtt belevág Paper Boi európai turnéjába.

Igazából iszonyat erős a kezdés, hiszen ahelyett, hogy a megszokott karakterekkel kezdene, tulajdonképpen két rövid horrorfilmet kaptunk az első részben, amik igyekeznek átadni a rasszizmus érzését, azt amit folyamatosan érezhetnek a fekete amerikaiak. Legalábbis annak tűnt, ahogy a fehér nők ámokfutottak tulajdonképpen, és a rendszer teljesen csődöt mondott a fekete gyerek “megmentésében”.

Na nem mintha a kezdés abszurditását a hagyományosabb második rész ne tudta volna hozni ugyanúgy. A sokkal elfogadóbb (haha) Európa bár bizonyos pontokban sokkal normálisabb, ellenben teljesen máshogy kegyetlen és intoleráns. Gyönyörű volt a rész vége a sok “they love me here”, vagy épp normális rendőrök után.

Azt bírom a sorozatban, hogy még a részegítő részeknél, a sztárság felé törtető Paper Boi szálában is ott vannak a pofonok. Egyik pillanatban minden jól sül el, nézzük a fekete Entourage-t, hogy aztán kopogtasson a valóság akkor, amikor már a szereplők is elhiszik, hogy “megvehető a fehérség”.

Mindezt vizuálisan iszonyat erősen teszi az Atlanta. Nem véletlenül emlegettem Hiro Murai-t, aki amúgy sem 1 részt rendezett már a sorozatból, a zseniális This Is America is az övé, viszont érzésre csiszolódik a stílusa, legalábbis a Station Eleven kezdése is remek tőle “mostanában” (a 3. részt rendezte még ő), és itt is valahogy összeszedettebb az egész, nem különülnek el annyira az ötletek, vagy hogy mondjam.

Megérte 4 évet várni? Persze, az Atlanta nem enged. Eszméletlen milyen telitalálat volt ez a szereplőgárda, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az első évad óta mennyire befutott mindenki. Szerintem igazából új nézőként is simán bevállalható ez a kezdés.

11 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2022. 03. 27. 22:16

Továbbra is elképesztően zseniális volt, és az amerikai gyermekvédelmi rendszer újabb demonizálása sem zavart túlzottan, mert tökre működött az egész nyitány.

clegane - 2022. 03. 28. 13:09

Hiro nagyon tud valamit, rendezhetne egy igazi horrorfilmet az biztos nagyon adná.
a Station Eleven pilot sztem nagyon béna volt, de arról az írás tehet. (bocs)
az Atlanta kezdés tök jó volt, tetszik a soriban hogy ilyen szerzői agymenésekbe kalandoznak el folyton, ez egyrészt tök szimpatikus, másrészt viszont amellett hogy igazán jól van megírva, ilyen rövid, “tét nélküli” formában kissé úgy érzem az ilyen komolyabb témák esetén, mint a pilot, hogy ennél azért behatóbb elemzést érdemelt volna.
amit persze elnézek neki azért, mert csak egy kis “kreatív novellaszerű szürreális agymenés” (és annak tök jó), nem pedig alapos dokudráma itt a vállalás. de mittudomén jelen esetben úgy éreztem “nem fair” azok felé akik tényleg őszinte jószándékkal nevelgetnek tényleg rossz családokból kimentett gyerekeket.

bumblebee - 2022. 03. 28. 15:00

Az elso resz kicsit szajbaragos volt az uzenetevel, de a masodik az remek volt.

Miss B - 2022. 04. 12. 10:42

egyik, ha nem a kedvenc sorozatom. kb minden rész meglep, és külön izgalmasnak találom a valóság párhuzamait a sorozatban glover életével. nagyon tetszik ez az állandó kétely v feszültség v ellentmondás, amit folyamatosan érzünk a jó és a rossz eseményekben. erős, ütős, mély és közben meg laza, kúl, kreatív

Rapguruz88 - 2022. 04. 18. 11:11

Kis magyar vonatkozas a szenzációs S03E04-bol

We were enslaved during the Byzantine Empire
Uh what? Should I fly to Hungary and demand money now?

Zseniális rész volt

reatard - 2022. 04. 18. 16:49

Bevártam az eddigi részeket és egyben toltam le a félévadot, de úristen, ez a sorozat még mindig zseni, nagyon hiányoztak ezek a karakterek (Darius a hősöm), teljesen agyament helyzetek és dumák.
Az első rész nagyon megfogott, és szerintem pont jó volt ez így ilyen mennyiségben és mélységben, nekem valahogy ez is adja az egész Atlanta báját, és nekem már pont a negyedik részre lett egy kicsit túl didaktikus ez a vonal, mint egy közepes black mirror epizód. De kíváncsi vagyok hova fut ki, van egy érzésem, hogy a fejlövés ellenére nem utoljára látjuk Earnestet, és hogy vajon “csak” Earn álombeli fehér alteregója, vagy még abszurdabb fordulatot vesz az egész.
Az európai szálban Amszterdam a börtönnel, karácsonyi blackfaceel, eutanáziás szertartással tökéletes kezdés volt, ahogy London is a túltolt sjw lincshangulattal, akcentuson megrökönyödéssel, de egyrészt mintha már korábban is lett volna hasonló ilyen gazdag fehérek közzé bulizni mennek és végül kitör a balhé szitu. Aztán a Budapestes rész (amúgy tudja valaki mi a helyszín? Nagyon érdekelne) megint jórészt zárt helyszínes kamaradráma, ami gondolom a covidnak is köszönhető de mintha kevésbé sikerült volna ütősebbre mint a korábbiak, vagy csak pont addigra csömörlöttem meg kicsit és és kisebb adagokban érdemesebb néznem. Ettől függetlenül teljesen a hatása alatt vagyok, mint a korábbi évadoknál és várom a folytatást.

@Rapguruz88:
Az nekem is feltűnt, és nem vagyok biztos benne, hogy az alternatív jelen/közeljövőhöz direkt egy fiktív identitást adtak meg a fickónak, vagy ennyire mást tanulnak töriből és nem sikerült pontosnak lenni, de gyanús, hogy inkább az első.

Rapguruz88 - 2022. 04. 22. 22:41

S03E05

Budapesten játszottak??

Benne a színpad felirat, fekete dobozos cigit szívott a srác,
Winnie tudnál segíteni? :D

clegane - 2022. 04. 23. 23:43

szerintem nem budapesti helyszín volt valójában, egy db magyar név nem volt a stáblistában, sztem nem jöttek el idáig. csak UK, France és Netherlands van feltüntetve forgatási helyszíneknek.
ettől függetlenül jó epizód volt :) meg a többi is.

Miss B - 2022. 05. 20. 12:30

Nem forgattak nálunk, az art director instáján volt egy csomó fotó, hogyan rendeztek be skóciában v vhol nagy-britanniában egy stúdiót a bpesti jelenetekhez

Btw akkora egy ftw az egész sorozat már megint, imádom, minden rész után kb van egy ilyen miajóbüdösistenvoltez érzésem, vagy nagyon kellemetlenül érzem magam és szeretem, h ennyire erős hatással van

Rapguruz88 - 2022. 05. 24. 12:21

Sajnos nekem az utolsó volt a leggyengebb, legunalmasabb rész :(

reatard - 2022. 05. 25. 17:56

Nekem az utolsó hozta pont vissza, az azelőtti pár résznél már nagyon elvesztett, de a zárás fergeteges volt, csak mint évadzáró értelmezhetetlen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz