login |

The Guardians of Justice: az 1. évad

2022. 03. 29. 21:30 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A Netflix nem tolta túl Az igazság őrzői promotálását, szinte alig lehetett látni belőle előre valamit, inkább csak az a rövid leírás segített a kétkedőknek dönteni, ami nem volt túl tartalmas. Mondhatni, engem könnyű volt megvenni, ugyanis egy szuperhősös darabról van szó, ami nem a DC és nem a Marvel kezei közül került ki, így esélyes volt, hogy valami újat látok.

Igazam is lett, egészen sajátos élményt nyújtott a TGoJ, ami megfogta a DC Igazság Ligáját, majd ahogy lehetett, kifordította és parodizálni kezdte. Mindez az az Adi Shankar által készített sorozat, aki a Castlevania-ért is felelős (meg a Dredd filmért, az anmációs Dredd-sorozatért, meg a The Punisher: Dirty Laundry rövidfilmért, meg a Venom: Truth in Journalism-ért – szereti a képregényeket, na!), vagyis a sokak által “a digitális generáció Quentin Tarantino-jaként” ismert producer, aki már 2015-ben elkezdte a sorozatot fejleszteni, de kissé humoros, hogy ennyi várakozás után aktuálisabb lett a darabja a The Batman, a Snyder Cut és a Wonder Woman filmek után.

A történet rögtön ott kezd, hogy a második világháborút egy űrből érkező szuperhős percek alatt lerendezte, majd békét teremtett az elkövetkező évtizedekben és összeállította az Őrzők csapatát (igen, Supermanről és a Justice League-ről van szó). Egyszer azonban előkerül egy felvétel, ahol néhány keserű mondat után megöli magát. A csapatából központi szereplővé váló Knight Hawk azonban úgy gondolja, több van a háttérben, ezért nyomozni kezd.

A sorozat története igazából nem túl nagy eresztés, nem is amiatt élvezhető (attól még az sem rossz, vannak benne erősebb csavarok!), hanem azért, mert számtalan animációs stílust hajigál egymásra.

A fő irány az élőszereplős verzió, főként az egykori pankrátor Diamond Dallas Page által alakított Batman Knight Hawk középpontba kerülésével. Azalatt a szusszanás alatt a sorozat feltöltődik, majd mintha gépfegyverrel lőne ránk különböző animációs stílusokat, úgy váltogatja egymás után a különleges ábrázolási technikákat és nem fél straight-out-of-comics képkockákat hajigálni a nézőknek.

Eközben végig pellengére állítja a DC Comics leghíresebb hőscsapatát. Rettentően erőltetett sokszor a színészi játék és a történet, de mindez szándékos, hiszen a már jól ismert, sablonos recepteket veszi elő és állítja görbe tükör elé, miközben meri az univerzumot úgy is használni, hogy az a történetben érdekes csavarokat hozzon. Abszolút agymenés, komolyan vehetetlen, ami miatt sokaknak biztos, hogy rémisztően gyenge lesz, mások viszont meg fogják látni benne a különlegességet.

Néhol igen erőszakos és véres, ami miatt inkább egy felnőttebeknek szóló széria, pláne a humora miatt, amit jó eséllyel fiatalabbak még nem tudnak annyira értékelni. Azonban a történetvezetésre még nem tudom azt mondani, hogy a sajátossága miatt pozitívan értékelendő, ugyanis így is elég kapkodós, mintha nem lenne átgondolva, pedig biztos vagyok benne, hogy az átlagnál is aprólékosabb kidolgozást kapott minden egyes képkocka.

A pilot 6/10 volt, a folytatást talán egy fél ponttal erősebbre lőném be… Ami nem rossz? A számomra ideális, 30 perces játékidő miatt hamar a végére értem.

3 hozzászólás Ne habozz!

Gergely Illés - 2022. 03. 30. 00:03

Pár helyen erőltettet volt de a kifordított Batman karikatúra jó volt. Azért volt pár elégé erős pillanat és fordulat például az a Robin utánzat és Éjszárnyas vonal.

Bra - 2022. 03. 30. 06:37

Ha parodia akkor maradok a The Boys-nál.
Ez borzasztó erőltetett, ennél még a Brightburn plusz jelenetében kifigurázott DC karakterek is jobban tetszettek.

Rita - 2022. 03. 30. 07:05

A The Boys még véletlenül sem paródia. Azt másnak nevezik. (Nem mintha a Brightburnben alkalmazott megoldásra azt lehetne mondani, hogy az kifigurázás lett volna.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz