login |

Peaky Blinders: kezdett a 6. évad

2022. 03. 31. 21:37 - Írta: gromit

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Hosszú kihagyás után folytatódott végre a Birmingham bandája (júniusban érkezik majd el hozzánk). Az élet elég erősen közbeszólt, a járvány okozta csúszás mellett elveszítettünk egy fontos szereplőt is. De így is pontosan ott folytatjuk, ahol abbahagytuk – a történetben és minőségben is.

Every catastrophe is also an opportunity

Bevallom, a kezdetektől állandó néző vagyok, pedig ez a fajta erőszakos, gengszteres-bandás sorozat alapvetően nem az én világom lenne (korábban itt is mindig más írt róla), de a Peaky Blinders megbízhatóan olyan magas színvonalat képvisel, hogy egyszerűen muszáj nézni. Kiemelkedő az írás, a hangulat (a zene – ó, mennyire koridegen és mégis mennyire passzol hozzá), a korrajz, a karakterek és remek alakításokat is láthatunk. Hiába mondom, hogy ez alapból nem az én világom, mégis nagyon el tud kapni – ennek az évadnyitónak is sikerült.

A nyitány igazán stílusos, művészien megkomponált –  ami az írást, a fényképezést és a vágást is illeti, Cillian Murphy továbbra is remekel, mintha csak rá öntötték volna Tommy Shelby szerepét.

Régen volt már, jól jött az a kis összefoglaló az elején (kiadtak egy hosszabb, mind az 5 évadot lefedő változatot is), hogy utána fel lehessen oldani a múltkori cliffhangert. Rögtön vissza is zökkentettek Shelbyék világába.

A kissé rendhagyó kezdés feltett pár szereplőt a táblára és felvázolta köztük az erőviszonyokat, de a szokatlan helyszín miatt egyáltalán nem árult el sokat, hogy a kiruccanás végeztével mégis mi mindenre számíthatunk még az évadban. Ez nem hátrány, a Peaky Blinders egyik nagy erőssége amúgy is a kiszámíthatatlansága, hogy meg tudnak lepni. Most is fogom magam hagyni meglepni.

A tovább mögött folytatom spoileresen, mert másként nem nagyon lehet.

We’ve made some changes to the structure of your organization

Na, eltalálta valaki, hogy ki volt az Oswald Mosley elleni merénylet meghiúsítója? A kezdő jelenetet leszámítva, az időugrás és a távoli helyszín miatt ez a szál végül most mégis eléggé a háttérben maradt, de bizonyára vissza fogunk még rá térni.

Az óriási cliffhanger után tanakodhattunk, hogy vajon mennyire kell vagy lehet-e egyáltalán aggódni Tommy Shelbyért. Egyértelműen ő a legfőbb főszereplő, a lelke, a mozgatórugója a család és a banda fő tevékenységének. Habár gengszternek lenni igazából nem életbiztosítás, és komoly angol sorozatok se mindig kímélik a fontos szereplőiket, szerintem úgy lenne nagyon szép íve a sorozatnak, ha ez a legeslegvégén, lezárásként történne meg. (Mondjuk akkor meg miért Peaky Blinders a cím, és miért nem “Tommy Shelby tündöklése és bukása“?) De ez megint csak utólagos okoskodás, ott és akkor, nézés közben nagyon ütött a jelenet, és pár másodpercig el is hittem, hogy tényleg meglépték.

Tommy maradt a színen, Polly-tól viszont búcsút vettünk, méltó módon. Most utána kéne olvasnom (csak akkor még lassabban kerülni ki ez a poszt), hogy Helen McCrory halála után kényszerű megoldás volt-e ez, vagy Steven Knight már korábban is tervezhette a karakter kiírását. Óhatatlanul változik ezzel a dinamika, de új lehetőségeket is hozhat.

Ezek után kissé meglepődtem a 4 éves időugráson. Érdekes és izgalmas időszak lehetett a Shelby család életében, a bukott merényletkísérlet után (nyomozásban nem vezettek el hozzájuk a szálak?), világválság alatt hogyan sikerült talpon maradniuk. Persze ez nem egy napi szappan, tényleg nem kell minden mozzanatukat látnunk, de nyilván sok minden más is történt amellett, hogy Arthur a szokásosnál is jobban szétcsúszott és Michael bajuszt növesztett.

What the fuck happened, Michael?
It’s in hand.
Whose hand?

Az 5. évadban Michael nem igazán tűnt méltó kihívónak, de Polly halálával Tommy és Michael ellentéte szintet lépett. A kifejezett bosszúvágy gondolom egyikük végét fogja hozni – vagy akár mindkettejükét is?

Viszont Tommy húzása akár huzamosabb időre is parkolópályára teheti Michaelt, így a nagy bosszúszomjas fogadkozása ellenére se biztos, hogy Polly fia komoly tényező lesz az évadban. Michael amerikai felesége viszont úgy tűnik, végig fent lesz a sakktáblán, talán mélységet is kap a figura.

No more Polly, no more whisky, no more Tommy

Én azért nem mennék ilyen messzire. Tény, hogy a vízivó Tommy visszafogottabb, higgadtabb, de bármikor ki tud belőle törni a régi énje (látunk is rá példát), de korábban is ő volt a megfontolt stratéga a családban, ez most sem változott. És az se, hogy Cillian Murphy átlényegül Tommyvá.

Érdekes évadnak nézünk elébe, mondom ezt úgy, hogy eddig szinte semmit nem láttunk, hogy mi van, illetve mi lesz otthon Angliába visszatérve. Az írek meg az amerikaiak mellett más partnerek/vetélytársak is felbukkanhatnak a színen, és majd meglátjuk, hogy a kislány csak lázában félrebeszélt vagy valódi fenyegetés jött – mástól is. Itt bármikor borulhat minden.

20 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2022. 03. 31. 23:48

Öt epizód után se tudom kitalálni, hogy mire fogják kifuttatni a végét, pedig az már nagyon közeledik. Hattyúdal jellege van, és szinte csak egy helyben toporognak az egész évad alatt. Alig történik valami érdemleges, a fontosabb karakterek jobbára csak üres párbeszédeket pufogtatnak. Arthur egy nagy nulla, Lizzie nem tényező, Finn sokáig elő se került, és Tommy is gyakran szét van esve. Ada az egyetlen, akinek írtak egy-két frappáns, igazán karakterhű jelenetet, a többiek mintha mostohagyerekek lennének. Már csak a fináléban bízok, hátha mégis meglepnek valami váratlannal.
Én is azok között vagyok, akik korábban írtak róla, és tényleg nagyon szeretem ezt a sorozatot, de most nem tudtam rávenni magam, annyira lehangoló lett az egész. :(

davideo - 2022. 04. 01. 07:25

borzalom ez az evad, semmi nem tortenik.
0-24 szenvedes, siras, depressziv onmarcangolas, mondvacsinalt konfliktusok a vegtelensegig elhuzva.
Nulla akcio, nulla – baszki ez egy gengsztersorozat, ha tetszik, ha nem, kell bele “esemeny”.

hatalmas csalodas lett ez a sorozat..

Anda - 2022. 04. 01. 09:39

Nálam (még? – 3 epizód után) nem egyértelmű csalódás, de affelé tendál. Az évadnyitó nagyon tetszett, Tommy Shelby visszatért, de a következő két rész olyan… semmilyen. Valóban talán csak Ada az aki hozza a “régi” Peaky Blinders hangulatát, a többiekről csak pillanatképek vannak meg.

Igen, ha belegondolok, “in universe” hatalmas egyéni/családi drámá(k)nak voltunk tanúi, de mint nézőt nem tudott lekötni. Mivel hetivel már úgyis el vagyok maradva, azt hiszem megvárom a sorozatzárót és “letudom” a maradékot egyben. Ez is valamiféle kritika, és keményebb is mint szeretném, de ez van.

Cleda - 2022. 04. 01. 09:54

Látom, akkor nem csak én érzem úgy, hogy nagyon megfáradt így a végére. Még talán jobb is, hogy ez az utolsó évad.

Így a negyedik rész után viszont kérdeném: Ebből még plusz filmeket akarnak csinálni?

winnie - 2022. 04. 01. 10:05

Filmet. Valamint lesznek spinoff sorozatok.

Pizzi - 2022. 04. 01. 11:12

Sok helyen olvastam olyan véleményeket,hogy mennyire jó az új évad. Nekem egyáltalán nem tetszik, hogy Tommyn kívül mást nem kapunk, többi kedvenc karakterem teljesen háttérbe szorult, vagy szétcsúszott. Mondom ezt 2 rész után.. De eddig csalódás.

speranza - 2022. 04. 01. 19:23

A film nekem is nagy talány, tekintve, hogy épp szisztematikusan leépítik az összes karaktert. Talán inkább az új generációról szólhat majd.

nzoli17 - 2022. 04. 02. 09:22

Maga a kezdés nekem is bejött, nyilván mert nagyon vártam is már,de utána egyre jobban csalódtam. Előző évadoknál szinte végig izgatottan feszülten figyeltem minden jelenetet,amit nem azt is nagyon élveztem ,mert vagány és lendületes volt,sokszor poénos is. De az új részek full sötétség(ezt mondjuk mondták is ,hogy ilyen lesz) ,de a legnagyobb baj,hogy szinte alig történik bármi. Várnám a katarzist, a végső izgalmakat, de eddig tök semleges. Egy hosszú ,unalmas epilógusnak tűnik az egész. A minőség sok mindenben még mindig magas,de az előző évadoktól nekem nagyon elüt. Kicsit a keresztapa 3-hoz tudnám hasonlítani. Leakarja zárni a főhös sztoriját,de közben minden más lapos. Na majd az évadzáró hátha javít az összképen.

Phoenix - 2022. 04. 02. 14:11

Hát, nekem is vegyesek az érzelmeim, nagyon vártam és egy kissé csalódástkeltő volt a folytatás.
A hangulata, a ritmusa, a történetmesélése sem a régi, a karakterekhez meg végképp nem kellett volna hozzányúlni.
Arthur végig szenved, ráadásul keveset kapunk belőle, Tommynak még a habitusa sem ugyanaz, mint eddig (ennek ellenére Cillian Murphy brilliánsan hozza ezt a “megváltozott” Tommyt, tényleg erre a szerepre született), és valahogy az erő is hiányzik belőle.
Ertem, hogy kell a karakterfejlődés, de szerintem rossz az irány.
Nagyon hiányzik a hangulata, kár volt elmenni ebbe a depresszív irányba.

Löfli - 2022. 04. 03. 17:05

a héten daráltam le az eddigi 5 részt, az első hárommal nekem nem volt bajom, az utolsó kettő viszont már nagyon szappanos lett, erőltetettnek tűnik minden fordulat, nagyon látszik, hogy le akarnak zárni minden szálat, de lehet normálisabb lett volna egy olyan, ahol “az élet csak megy tovább”. mondjuk az előző évadnál ez még így is jobb szerintem.

L. I. - 2022. 04. 04. 15:48

Hatalmas rajongója vagyok a sorozatnak. Nyögvenyelősen kezdtem anno, le kellett küzdeni az első botladozó, láthatóan kevés pénzből készült részeket, de aztán ahogy beindultak az események egyből magába szippantott. A harmadik évadnál éreztem először hogy volt már jobb – túl sok szálat erőltettek bele-, de a negyed évad bőven kárpótolt a fergetes Changrettava, végre egy fő ellenség volt az elejétől a végéig. Az ötödik évad levegőben hagyott lezárása után pedig nagyon vártam már a folytatást.

Az első rész zseniális volt, imádtam, és annyira örültem az új helyszínnek – amit aztán sosem láttunk viszont.
A többi rész, ahogy mindenki írja, visszafogottan tetszett. Mindig is megvolt a depresszív hangulata a sorozatnak így ez nem zavart, de kedvenc szereplőmből Arthurból csak egy drogos nyomorult villan fel néha, az a pár véres leszámolós jelent pedig hatalmas ugyan, csak régen ez nem az idő 2%-át tette ki. Kb. a 2-3-4-5. rész eseményei két részbe is belefértek volna.
Már csak a lezárás van hátra, kíváncsi leszek hogy visszahozza-e a régi színvonalat. Az túlzáa hogy csalódtam, mert a látvány, a játék, egy-két jelenet a régi iszonyat magas szint, de többet vártam. Véleményem szerint egyébként a 2. és 4. évad volt a csúcs.

morty - 2022. 04. 04. 22:44

@L.I.
Fucking awesome volt a lezárás :)))

zizzenet - 2022. 04. 06. 20:20

Nagy rajongója voltam a sorozatnak, de a záró évad sok csalódást hozott, elvarratlan vagy összecsapott szálak, de ami leginkább zavart végig: a náci vonal. Valahogy semmi funkcióját nem éreztem, egyetlen “pozitívum” volt benne, a Mosley-t alakító színész igazán szívlapát érett figurát hozott, habár az amúgyis végig lenyűgöző volt, hogy szinte az összes szereplő kimagaslóan játszott minden évadban.

Sajnos Polly halálával fűszer szegényebb lett az egész, és SOA meg Banshee érzésem volt: a végére valahogy kifulladtak – számomra.

speranza - 2022. 04. 06. 22:28

Yep, a vége tényleg nagyot szólt. :)

nzoli17 - 2022. 04. 06. 23:16

Tetszett az évadzáró, főleg a meglepi a végén, erre tényleg nem számítottam,viszont kicsit úgy éreztem, hogy nem sorozatot zártak le(ahogy ígérték előzetesekben),hanem kb megágyaztak a filmnek. Ez annyira nem tetszett.

Aunt Polly - 2022. 04. 07. 09:54

Töretlen rajongója vagyok ennek a sorozatnak. Elképesztő sötét lett ez az évad, nagyon tetszett úgy, ahogy van.
Spoiler!
Pl. az olyan finomságok miatt, mint Polly=Helen-től való bucsúzás, meg a madárcsicsergős stáblista az első epizód végén.
Spoiler vége

Szerintem jó volt a záróresz is, sajnálom viszont, hogy filmként folytatódik. Downton Abbey-nél se jött be annyira

zlcsik - 2022. 05. 07. 01:19

Megint elrontottak valami jót, és nem tudom, miért. Ami öt évadig működött, az jó lehetett volna a hatodikban is, de nem, most teljesen mást kellett kapni, egy új műfajt. Oké, korrekt volt a végén a cliff, és a filmben talán lezárják a Mosley-sztorit is, de így ez a 6 rész gyengére sikeredett. Az eddigi 70 százalék Tommy 90-re emelésre már sok volt, Finn csak beugrott, Arthurnak egy emlékezetes momentuma sem volt, a Michael-dráma a totális parkolópálya után a legkevésbé sem volt dráma. Jack bácsiban lehetett volna valami, de végül semmi, Mosley meg a nője jól hozta, de őket szerintem tartalékolták a filmre.

Összességében kár érte, sokkal többet érdemelt volna az utolsó évadra váró közönség.

Aleysa - 2022. 06. 15. 22:40

Hát ez mi a f*** volt…
Összedobált, kidolgozatlan szálak, èrtelmetlen párbeszèdek.
A figurák súlytalanok voltak többsègèben, most komolyan el kellett volna hinni, hogy Kacor király majd elbánik Tommyval? A lègből kapott fiúgyermek, a random spicli.
Arthur akit kikukáztak- a drog rossz..èrteem?
Èrtem, hogy ez a kis családi biznisz alapjaiban rombolt szèt mindent, de ez a 6 rèsz èrtelmetlen nyomorpornó volt.
Nevetsèges volt a leszámolás a ködben, kergettèk körbe egymást ès semmit nem lehetett látni. És a legjobb, hogy nèzőkènt se láttál semmit. Ócska megoldások voltak benne, hatalmas csalódás. Olyan sötèt volt sokszor, nem lehetett látni a színèszek arcát sem, ami mondjuk egy Cilian Murphynèl, vagy Tom Hardynál pont lènyeg lenne.
Ehh..nem is folytatom, kár volt ezt az èvadot leforgatni.

hbal - 2022. 07. 10. 22:01

Lehet ezzel egyedül leszek, de nekem meg pont jobban bejött a záró évad, mint az ezt megelőző. Hibái persze voltak bőven, de sokkal jobban berántott, mint a legutóbbi felvonás. A “lezárás” meg tényleg jó volt:)

Tomika - 2022. 07. 17. 23:02

Én is azon (úgy tűnik) kisebbség táborába tartozom, akiknek tetszett a vég.
Lehet, hogy lejjebb húzták az elvarasaim a negatívabb vélemények és így nehezebben is kezdtem el az évadot, aggódtam hogy rossz lesz.
De számomra nem volt rossz, sőt jól illeszkedett bele a korábbi vonalba.
Sok Tommy volt, de hát mégiscsak Ő A Shelby.
Nekem Artur is a helyére került, Tommyval ellentétben Ő nem tudott igazán hazatérni a frontról, de Tommy mellett azért akadt öröme.

Volt sorozat ahol már zavart a főhős “mindenhatósága” (pl House), de itt nem éreztem hogy túl tolták volna a tervezést, fordulatokat, minden évadban meg volt a hasonló ritmus.
Drukkoltam a Shelbyknek hogy nyerjenek és tetszett ahogy lezárták (film ide vagy oda).

Nem nézek túl sok sorozatot és/de nekem üde színfolt volt.
Mindenki nézze meg, by the oder of the Peaky f*king Blinders!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz