login |

Pilot-mustra: A besúgó – 1×01

2022. 04. 01. 21:30 - Írta: winnie

139 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Van egy dolog, amiben hihetetlenül szerencsétlenek és bénák vagyunk. És ezt úgy hívják, hogy demokrácia. Van valami a magyar néplélekben, ami akkor nyugodt, ha valaki azt mondja, hogy “Gyertek utánam, erre, megvédelek titeket!”. Ezeknek az embereknek a vezetékneveiről vannak elnevezve az újkori magyar történelmi korszakai: Horthy-korszaktól, Rákosi-korszakon át, szerintem, visszanézve majd Kádár-korszakig. Ezek egytől egyig fiatal forradalmárokból lett öreg zsarnokok, soha, de soha még semmi jó nem sült ki belőlük.

Megérkezett az első magyar HBO Max Original-ként címkézett sorozat, ami nem csak itthon, hanem másik 60 országban is premier volt ma (értsd: lehet angol szinkronnal is nézni!), majd jól összeeresztjük az ugyancsak mai bemutató cseh utazós gasztrodokuval, a román énekes realityversennyel és a lengyel Enyhüléssel (erről is írunk majd) – vagy a korábbi európai Max Originalokkal (ld. a svéd Lust, a román Ruxx és a dán Kamikaze).

Már csak azért is meg lehetne tenni az összeeresztést, mert akár látatlanban is meg lehetne mondani, hogy A besúgó helyt állna a versenyben. Azért, mert önmagában abszolút megállja a helyét. Mármint egy nosztalgikus, teljesen kommersz, kettős ügynökös sorozatként, ami, ki tudja, idővel (3-4 rész? 3-4 évad?) talán több is lehet ennél.

A BESÚGÓ – 1×01 – 7/10

A 80-as évek közepén járunk, a Kádár-korszakban, amikor Magyarországon még bőven kommunizmus van, de azért már bőven repedezik, szerveződnek belső ellenállási gócok, és egy ilyennek lehetünk talán mi is szemtanúi a sorozat révén, még akkor is, ha a rendszer bukása még pár szezonnal arrébb van, gondolom. Persze az alapból totálisan paranoid hatalom mindezzel tisztában van így minden lehetőséget megragad, hogy egyrészt elzárja a magyarokat a Nyugattól (és viszont), másrészt pedig beszervezett civilek révén szemmel tartsa a renitensebb elemeket.

A besúgó nem nagyon húzza az időt, már az első percben leleplezi a címszereplőt és irányba teszi a sztorit. Főhősünk egy tinédzser srác, aki vidékről Budapestre költözködik, hogy ott kezdje meg egyetemi tanulmányait, és alig indul el vele a vonat, rögtön beszédbe elegyedik vele az Állambiztonság és be is szervezik őt, hogy jelentsen egy leendő koleszos társáról. Nyilván egy teljesen ártatlan, ilyesmire nem nagyon fogékony gyerekről van szó, azonban kénytelen belemenni a játékba.

Ezzel a csomaggal csöppen bele Gergő a fővárosi felsőoktatásba, ami természetesen nem elsősorban a tanulásról szól (bár az is akad, illetve tanításba csomagolt világlátás-bővítés), hanem a haverokról/csajokról és a buliról, ennek pedig nincs híján a kollégiumi élet. Azonban titokban a Kilián koleszben a felszín alatt is folynak bizonyos rendszerellenes dolgok, az Állambiztonság által megfigyelni kívánt srác, Száva vezetésével.

Adott tehát a küldetés, miszerint egyrészt jelenteni kell a fiatalok tevékenységéről, másrészt pedig minél közelebb kerülni hozzájuk, ami természetesen azzal is, hogy felforgatóként, aktivistaként is helyt kell állni. Márpedig a hatalmat kielégíteni és közben rombolni, ráadásul úgy, hogy az ember ne bukjon le egyik oldal előtt sem, nem egyszerű dolog, és ez bizonyos elég komolyan ki is készíti hősünket.

Nem szeretném, ha egyetlen leválthatatlan ember lenne az ország élén, azt szeretném, hogy tízmillióan közösen döntsük el, mikor, mit akarunk.

A besúgót, annak ellenére, hogy konkrét sztori szempontjából elég vékony, számomra abszolút elvitte a hangulat, a 80-as évek nosztalgiája. Számomra a megjelenített világ, az illúzió tökéletes volt (pár ruházkodási döntés kivételével, de a franc tudja, akkor nem Budapesten éltem, szóval meggyőzhető vagyok), és tényleg az volt bennem, hogy innentől kezdve bármilyen lehetne a sorozat, biztos, hogy megtartana, sőt, tetszene nekem – valahogy el nem tudom képzelni, hogy ha egy ilyen korban kapnánk ma egy nyomozós sorozatot, akkor ne lennék fix nézője.

A kellemes és bizsergető nosztalgia mellett persze nagyon erősen jelen van a kor másik adaléka, a politikai szál, ami pont az ellenkező érzést váltja ki a nézőből, mint az előbbi, és minden bizonnyal a jelen korra való áthallások sem tekinthetők véletlen művének. Egyszerre lehangoló, dühítő és izgalmas (szórakoztató?) ilyet látni, csak tudjunk elvonatkoztatni.

Szóval mindenképp elfogult vagyok a kor iránt, és ezt kéretik figyelembe venni, azonban azt éreztem, hogy A besúgónak nem nagyon volt szüksége erre fórra, hiszen önmagában is megállja a helyét. Megint csak tényező lehet ebben számomra az, hogy az Alias óta nagy kedvencem a kettős ügynökös műfaj, bár a The Cleaning Lady kritikájánál is kitértem arra, hogy kissé behatároltnak tűnhet, főleg, ha az írók a(z egyébként teljesen szórakoztató) csikicsukira építenek, hiszen az ha két fél között zajlik, akkor hamar repetitívvé és tét nélkülivé válhat, hiszen tudjuk, hogy egyik oldal sem kerekedhet komolyabban felül, mint ahogy a főhős sem fog lebukni.

Épp ezért vagy a tét, vagy pedig a feszültség megnövelésével lehet a nézőt a képernyő elé ragasztani, és számomra a sorozat első részeiben ez utóbbi terén vallott egyedül kudarcot. Hiába adódtak necces szituációk, valahogy nem éreztem a Gergőt fenyegető veszélyt valóságosnak, cserébe viszont az teljesen átjött, hogy mennyire megviseli őt ez az egész, előre félek attól a szezontól, amikor már belejön mindenbe és vérpofiként fog működni.

A megvalósítás kapcsán a külsőségekről már szóltam, szuper volt a 80-as éveket megelevenedni látni, a zenei anyag is nagyon erős, mind a bedobott számok, klasszikus/retró együttesek, mind pedig a szerzett zene kapcsán, mely utóbbi nagyon változatos és izgalmas. És abban biztos vagyok, hogy anno az Aranyélet elején sokkal jobban szívtam a fogam a színészi alakítások kapcsán. Nyilván Thuróczy stílusát már megszoktam, őt nagyon jó volt megint látni (még vendégszerepben láthatunk pár veterán arcot), de a fiatalok sem okoztak csalódást, sőt, többeket is kifejezetten jónak és meggyőzőnek éreztem.

Simán folytatom a nézést. Nem csak a hangulat miatt vagyok biztos abban, hogy el fogok érni a szezon végéig (amikor az 1×02 közepén volt az nem kihagyhatatlan kocsmai montázs, akkor tudatosult bennem, nagyszerű döntés volt, hogy ez helyet kapott a részben), hanem azért is, mert a karaktereket is sikerült eladni nekem, még a kisebb szereplők is elég jól megmaradtak bennem, maximum amiatt szívtam a fogamat, hogy a két lány kapcsolatát eléggé vázlatosan vezették fel. Ha lesz még 70-es évekbeli flashback, amivel ráerősítenek az ellentétükre, akkor nem szóltam, de ha csak ennyi volt a dinamika megalapozása, akkor az béna.

Kíváncsi vagyok, hogy merre tart a sorozat, hogy milyen ívet ír le a szezon. Aki ugyan kicsit jobban ismeri a kettős ügynökös műfajt, annak lehetnek sejtései efelől, bizonyos dolgoknak, (egyébként nagyon érdekesnek tűnő) vargabetűknek kissé esetlenül ágyaznak meg, de ez legyen a legnagyobb baj, főleg, hogy a legérdekesebbnek ígérkező dinamikák az 1×02 végére még ki sem alakultak, hiszen egyes kulcsszereplők még alig kaptak teret.

Egy másodpercig nem unatkoztam, ami… jó jel? Mondanám, hogy mikor lesz már péntek, de itt van még 3 epizódnyi screener előttem, ugyanis az HBO ellátta a sajtót, szóval lehet, hogy már most folytatom a nézést – hogy aztán heteket kelljen várnom a folytatásra.

A rendszer nem fogja magát hagyni leváltani.

139 hozzászólás Ne habozz!

Ena - 2022. 04. 01. 21:43

Fontos mondatok hangzottak el benne, az időzítés tökéletes, a nosztalgia faktor pluszban remek, nekem nagyon tetszett az első két rész.

FP Jones - 2022. 04. 01. 21:58

ez baromi erős magyar sorozat. tetszetős

perelli - 2022. 04. 01. 22:14

Ez valóban odab… Megvett.

Don Fanucci - 2022. 04. 01. 23:19

Máshol már írtam erről a dupla pilotról – engem megvett kilóra. Ami a legjobban tetszik benne, az egyáltalán nem a főszál, vagy a műfaj, hanem az elképesztően igényes retró-vonal.

Hiába volt hihetetlenül kidolgozott minden tekintetben, nekem például a Mad Mennél is ez volt az egyik fő összetevő. Nem tudom miért, mert sem a hatvanas években nem éltem, sem a nyolcvanas években nem töltöttem el túl sok időt (utóbbi tekintetében életem első három évét leszámítva)…

Nem csak a díszletekről, vagy a használati tárgyakról, a kecsupról, a vietnámi balzsamról, meg a Supraphon diktafonról, a ruhákról van szó, hanem például arról, hogy hogyan hangzik el egy-egy mondat, milyen egy helyszín megvilágítása, mennyire adja vissza egy-egy párbeszéd, akár mimika, vagy hanghordozás egy korszak hangulatát.

Ez a két epizódos felütés ebben is nagyon emlékezetes lett.

Szerintem Turóczi a pilotban élete alakítását nyújtotta, hátborzongató karaktert hoz, a hideg futkos a hátamon tőle, minden értelemben. Mácsai óriási. Hajdu Szabolcs figurája pont annyira hozott le az életről, amennyire kellett. Szőke Abigélt az Akik maradtak óta bálványozom. Patkós Márton erős pozitív meglepetés volt.

Jöhet a folytatás, minden mennyiségben…

jszkferi - 2022. 04. 01. 23:52

Az első rész nekem legfeljebb 5/10. Vannak jó pillanatai, de elég didaktikus és mesterkélt, különösen ami a retrózást illeti. Termékek, miliő, utalások, nem organikusan simul bele, hanem mindig az izzadós szándékoltságot érzem tőle. Hogy: VHS, Rambo, éérted?? Wink Wink! A színészi alakítások (karakterárnyalások), a dramaturgia sem győzött meg egyelőre, néhol kimondottan low budget kertévés színvonal.

Dániel - 2022. 04. 02. 00:22

Nagyon jó volt szerintem. Hangulat, karakterek, casting, színészi játék, rendezés is ütős. Az operatőri munka nem mindig tetszik, néha indokolatlanul sokat remeg/mozog a kamera.
Remélem Mácsai több szerepet kap, egyik kedvenc magyar színészem. Nálam így két rész után felkerült az Aranyélet mellé, de lehet meg is előzte azt.
Egy hatalmas negatívum van, hogy hetente jönnek csak új részek, pedig még szívesen nézném.
Remélem nem laposodik el, és ha több évadot is megél, akkor már van valami fogalmuk, hogy merre vinnék tovább

Viola - 2022. 04. 02. 07:57

Miután a Deutschland 83 (86, 89) igencsak bejövős volt, így alig vártam, hogy az HBO bemutassa a mi kis magyar besugónkat. Az első rész alapján azt mondom, az egyik legjobb magyar sorozatra van kilátás 😀!

Nina - 2022. 04. 02. 07:57

Szuper két rész, wow, nagyon tetszett! Néztem volna az évadot, egy éjszaka alatt :D

IsmeretlenIsmerős - 2022. 04. 02. 09:35

Tegnap gyorsan ledaráltam a két részt, elég minőségi cucc lett.

abba - 2022. 04. 02. 10:52

Nagyon bánom, de teljesen hiteltelen a sorozat.
Egy vidékről Pestre felkerülő egyetemista miért is kell, hogy CIA-szintű hangfelvételeket készítsen és kövesse a másikat? Azért szervezték be, hogy barátként jelentsen!
Ha elvárás lenne, hogy minden beszervezett így viselkedjen, sosem működött volna a III/III.

Ugyanez az egyetemi óra – 1985-ben így beszél az oktató az oroszok kivonulásáról, KISZ-titkárok előtt, egyetemi állását nem féltve?
Gondolom, fiataloknak lett kitalálva, azért tesznek bele ilyen irreális visszatekintő-elemző részeket, de így két szék közé a pad alá esik a sorozat, nem jó történelmileg azoknak, akik éltek benne, és túlságosan mesterkélt ahhoz, hogy modern, áthallásos sorozat legyen.

Karakterek sematikusak, párbeszédek életidegenek.
Ez az ellenzéki egyetemista figura / bandavezér pedig – hát, ahogyan azt a forgatókönyvíró elképzeli.

qqq - 2022. 04. 02. 13:02

Tetszett, várós, de…
Tényleg, hogy lehet már egy egyszerű egyetemistától elvárni, hogy pár nap alatt, ismeretlenül bizalmába férkőzzön egy ellenálló, titkos gyűléseket tartó ember bizalmába?
Aztán amikor a telefonálás után az ablakon kiszórással mégis sikerül, akkor meg a tartótisztje meg az egész bagázs kiakad, ahelyett, hogy levennék, mennyire remek húzás volt és még jobban siettetik.
Ő meg erre nyitott ajtónál hallgatja a felvételt… egyfelől remekül csinálja a dolgait, erre egy ilyen amatőr dologgal le is bukik.

Ettől függetlenül tetszett, mint alternatív “multiverzumos” világnak fogom fel, mert amúgy az én korabeli egyetemi kollégiumi életem (illetve magáé a két koleszé, ahol laktam) köszönő viszonyban sem volt a bemutatottal.
ui. Ez meg csak “kötözködés”, de az időtájt az egyetemista lányok általában nem hordtak cicifixet.

Imre - 2022. 04. 02. 14:03

S01E01 9/10: túl vannak tolva (túl hangos, túl hosszú) a retro zenék
S01E02 8/10: picit laposodott a történet

Kempesbaba - 2022. 04. 02. 15:16

A zene KIVÁLÓ!
A történetbe akik akkoriban már nyitott szemmel jártak a világban természetesen bele tudnának több helyen kötni, de a sztori ennek ellenére le köti a figyelmet.
Ami kérdés viszont felvetődik bennem: szánt szándékkal formálták az alkotók Száva (Patkós Márton) karakterét ennyire unszimpatikusnak? Gyakorlatilag ugyan az a vér türhő, mint Thuróczy Szabolcs karaktere csak 25 évvel fiatalabb kiadásban. Valahogy mintha az emberek szimpátiáját ezzel a besúgó irányába próbálnák terelni-nálam legalább is eddig sikerrel.
Izgatottan várom a folytatást…

Balage - 2022. 04. 02. 15:21

Hát ez nem egy Aranyélet…. Sajnos első rész után nekem is a “túltolt” érzésem van.
A túlzásba vitt nosztalgia érzések kb. fél percenként, a “magyaros” dolgok, uborka meg zsíros kaja zabálások. Sajnos a színészekről meg nem tudom elképzelni hogy kollégisták, mindenki 30-40 évesen néz ki wtf… A főszereplőért egy percet nem tudtam izgulni, párbeszédek mesterkéltek. Ez sajna elég gyenge lett. Azért még adok esélyt egy-két részig, aztán meglátjuk.

annaaa - 2022. 04. 02. 15:30

“de az időtájt az egyetemista lányok általában nem hordtak cicifixet.”
… De igen, emlékeim szerint hordtunk …

Gerion - 2022. 04. 02. 15:42

Ahogy Móricka 1985-öt elképzeli. 15 perc után kasza.

zéperemx - 2022. 04. 02. 16:22

Esős nap van. Megnéztem. Előrebocsátom, hogy 85-ben egyetemista voltam, igaz nem a fővárosban, de ettől még autentikusnak mondható ismereteim vannak a korról és az egyetemista miliőről. Ebben a sorozatban nagyon sok minden nincs a helyén. “Geri” sokmindennek tűnik, de egyetemistának nem. Mindjárt a legelején bevillantottak egy autót ami akkoriban is ritkább volt a fehér hollónál, aztán a Nohab csak a balatoni vonalon járt akkoriban, de úgy kellett volna megvágni a jelenetet, hogy ne látsszon a felsővezeték. Utána jöttek mindenféle termékek túlhajtott szerepeltetése, Sokol rádió, vietnámi balzsam, Lux szappan, csak úgy lógtak a levegőben. Az öltözködés sok helyen nem stimmel. Volt pár jól eltalált jelenet, pl. a közös nótázás a 2. rész végefelé, de ez igazából már nem tudta helyretenni a bugyuta párbeszédeket, a túljátszott színészi munkát, a nyilvánvalóan meg nem történhetett dolgokat, a napi politika bekeverését és pár apróságot. Ami majdnem a helyén volt az a zene. Ott csak annyit tudok felhozni, hogy a kor egyik legmeghatározóbb zenekara a P. Mobil csak háttérszerepet kap. Egyelőre nem kaszáltam el, van lehetősége, van potenciálja ennek a sorozatnak, kap még 1-2 részt hátha élnek vele.

Malachi - 2022. 04. 02. 16:39

ne mondjátok már, hogy 85-ben minden egyetemistának ilyen szarkalábas volt a szeme, ütött a barna Szofi de ennyire nem. ja, szóval talán csak én látom rosszul, de marha öregnek tűnnek a karakterükhöz néhányan. többen.

nem akarom amúgy bántani, mert elsőre jobbnak tűnik, mint egy átlag magyar sorozat, de csak egy árnyalattal. valahogy nem mindig passzol a szöveg, mármint a szleng – a szöveg is fura, de mindegy. mesterkéltnek látom az egészet.

a környezet jónak tűnik, a göncök, a bútorok, a zenék.

ha jó lesz a sztori, akkor végül is egye fene, de nekem szerintem megmarad etalonnak a Moszkva tér a korszakból.

Andrea1 - 2022. 04. 02. 17:08

Kíváncsi vagyok milyen lett, a képek nekem ígéretes alkotást mutatnak. Jövő héten bele is vetem magm.

szk - 2022. 04. 02. 17:30

Ezt is megértem: magyar sorozat a nagy release oldalakon. Nem gondoltam volna hogy ez valaha megtöténik.

SJ - 2022. 04. 02. 17:37

Szerintem ez zseniális. Én csak egy jó sorozatot akarok, eddig ezt simán hozza. Ez csak azért 9/10 nálam, mert a 10/10-et egy jó magyar átívelős krimire tartalékolom.

ArpHalliwell - 2022. 04. 02. 18:24

Nem láttam még, de mindenképpen nézni fogom.
A fenti idézetek mindenképpen a mai helyzetekre reflektalnak. Főleg a választások előtt 1 nappal még inkább elgondolkodtat.

Shannen - 2022. 04. 02. 18:24

Nagyon elégedett voltam a kezdő részekkel, a hangulat is oda lett téve, a sztori is elég jó, néha húz csak egy-egy túlzást az írói kéz, de ennyi belefér. Izgalmas, vicces, abszolút leköti a figyelmet és szórakoztató. Soha rosszabb magyar sorozatot ennyi alapján.

Amit én leginkább kiemelnék az a remekül castingolt fiatal gárda. Az, hogy a nagy öregek jók, azt eddig is tudtok, de jó látni, hogy egy ennyire tehetséges fiatal csapatot sikerült összerakni, senki nem lóg ki nagyon a sorból, ha időnként mégis az inkább a szokásos kicsit mesterkéltebb szöveg miatt van. Leginkább talán Varga Ádámot, Lengyel Benjámint és Szász Júliát emelném ki, akik a legtermészetesebben hozzák a karaktereiket eddig.

Baromi izgalmas, hogy egyszerre 60 országban nyit a sorozat, kíváncsi leszek milyen külföldi visszhangja lesz.

Desmond Wallace - 2022. 04. 02. 21:25

Bejött az első két rész. Itt-ott kicsit sántít még a cselekmény, nem biztos, hogy minden annyira korhű, de mindenképpen ígéretes kezdést produkált A besúgó.

Derry - 2022. 04. 03. 06:23

Nekem abszolút Linda-sorozat feeling volt a képi megjelenítés ami nagyon bejött.
A sztoriban meg, biztos sok sorozatot néztem, de az 1×02-ben volt egy jelenet (a kocsmai) ami közben az jutott eszembe: túl csavaros lenne, ha több besúgó lenne?

Kempesbaba - 2022. 04. 03. 11:59

Derry : ,,túl csavaros lenne, ha több besúgó lenne?”
Én is gondoltam erre, sőt jelöltem is van :)

fff - 2022. 04. 03. 18:12

Azért az elején volt rögtön egy baki, Rákospalota-Újpest állomáson forgatták és még látszik is kiírva, gondolom az már vidéknek számít és utána a Délibe érkezik a vonat :D Ettől függetlenül jó a sorozat.

juhaszvik - 2022. 04. 04. 11:58

Nekem tetszett, leköt, érdekes. Mondjuk az is kell az élvezethez, hogy az ember ne az anakronizmust sasolja lépten nyomon. :)

Viszont ha már szóba került: még az első részben volt az a kutyás persely, aminek a szájába lehet tenni pénzt, azt én mindig a fundamenta bank reklámjában láttam. Lehet, hogy az valami retró cucc? (google keresés alapján nem tudom eldönteni).

Amúgy én is úgy tippelem, hogy több besúgó van, illetve az is eszembe jutott, hogy az alezredes kisebb játékos, mint aminek tűnik, és vannak vele párhuzamos megfigyelések is.

Kempesbaba - 2022. 04. 04. 12:47

juhaszvik: te ilyen kicsi köjökgólya vagy? :D
Nekem már a hetvenes évek közepén volt ilyen perselyem :))

juhaszvik - 2022. 04. 04. 16:43

jszkferi: szerintem a rambózásnak még lesz jelentősége.

Kempesbaba: úgy-úgy, negyven éves kölyökgólya :)
Nekünk agyag malac perselyünk volt, ami nagyon szépen ki volt festve, ergo sosem törtük össze. Még szerencse, hogy a rés akkora volt rajta, hogy kis szerencsével ki lehetett rázni belőle a pénzt.

szk - 2022. 04. 04. 20:21

Összességében egész jó volt, jól szórakoztam, apróbb bakik persze vannak. De egy nagy negatívum: szerintem a ruhák egyáltalán nem korhűek, nem 80-as évek és nem szocializmus. Érdemes összehasonlítani a főcímmel. Valaki feljebb említette a Deutschland 83-86-89 sorozatot. Ott jobban figyeltek erre. Pár napja láttam a ZERV nevű német krimisorozatot, ami 91-ben játszódik és ruházat kontrasztja még ott is szembetűnő.

winnie - 2022. 04. 05. 05:11

“Nekünk agyag malac perselyünk volt, ”

nekünk volt mindkettő, szerintem.

“jszkferi: szerintem a rambózásnak még lesz jelentősége.”

(a rambózás megjegyzését, mármint azt, amit reagáltál, mondjuk nem értettem, ez olyan volt, mint a “régi zene, winkwink” vagy “akármi, winkwink”, mintha lenne néző, aki elvárná, hogy semmi korabeli ne legyen a sorozatban, már ha abból indulok ki, hogy már az is trigger, ha megemlítenek egy random filmet a sok közül. (a rambo kiválasztása mondjuk számomra direkt érdekes volt, mármint annak kapcsán, hogy ramboként emlegették, mert ugye nem az az eredeti címe, csak a magyar volt az forgalmazásban, amire viszont sokkal később került sor, szóval érdekelt, hogy miképp kerül majd terítékre. a másik, hogy amolyan nagy szerzeményként van számon tartva, de azért a 80-as évek második felében (azt mondjuk nem tudom, hogy 86-ban vagy inkább 88-ban) már simán tékában tudtunk 10 év alattiként mindenféle nyugati, alámondott filmet kihozni, amik itthon nem jelentek meg, pl. a rambo 3 elég hamar volt.)

nem mintha az nem lenne teljesen mellékes, mármint ilyenkor mindig örülök, hogy engem egy percre nem billent ki, hogy mondjuk idősebbek a színészek, vagy amit fent is megjegyeztem, hogy valami korhű vagy éppen nem. az sokkal inkább, hogy a sztori milyen. és ez alapján, ahogy tovább néztem, abban biztos vagyok, hogy 1. a hangulat nekem továbbra is elviszi a sorozatot és nagyon könnyen leszaladtak a részek (mondjuk az 1×05 döcögött), 2. az első részt egyik sem múlta felül. a történet még mindig nagyon, nagyon vékony, és szerintem a folytatásban is sokakat zavarni fog az elnagyoltsága, a vázlatossága, vagy hogy írjam le azt, amiről fent is szó volt, hogy minden gyorsan és tessék-lássék történik, ld. beépülés, első lebukás, első akció, száváék találkozója – lehet, hogy az egész sokkal több idő valójában, csak a forma miatt tűnik kompaktabbnak.

juhaszvik - 2022. 04. 05. 14:05

Na jó, az hbo elmehet a csókolom zúzájába. Szóval van sajtós 1×03-1×05?

:(((

winnie - 2022. 04. 05. 15:22

írom a kritika végén, csak ugye most várhatok.

juhaszvik - 2022. 04. 05. 15:40

Valahogy sikerült nem megértenem annak a mondatnak az értelmét :)

Vajon hogy fog jönni a többi rész? Egy vagy két részenként? Vagy mi is megkapjuk a héten a hármat?
Volt valami nagy bumm/csattanó a végén, amiért volt értelme így kiadni?

pennac - 2022. 04. 06. 10:20

Szerintem teljesen hiteltelen, erőltetett.
Én ott hagytam abba, amikor a tartótiszt a temetőben megfenyegeti a srácot, hogy az öccse is odakerülhet… na ne már… 85-ben? A Rákosi-korban igen, de 85-ben? Ne már…

juhaszvik - 2022. 04. 06. 10:48

pennac: csak fenyegetőzött, és csak négyszemközt. Rákosi idejében nem csak fenyegetőztek ezzel.
Harmadrészt pedig miért ne tette volna? Kémek, kémelhárítók csinálnak/csináltak ennél durvább dolgokat, mint hogy letelefonáltak a szakminisztérium politikai osztályára, hogy ne folyósítsák a nyugati gyógyszert xy-nak. Pont ettől tűnik puhábbnak (kevésbé direktnek) ez a féle diktatúra.

pearl - 2022. 04. 06. 18:19

Engem megvett kilóra. Nagyon néztem volna még. De holnapután péntek. Thuróczy, Mácsai nagyszerűek, és a fiatalok is. A retro feeling nekem is bejött. Ami szíven ütött az egyrészt a zene (Vikidál, Edda). Nem kell magyaráznom. A másik a szórólap a képen.
Remélem lesz olyan jó, mint az Aranyélet. Én biztos maradok.

remi - 2022. 04. 07. 13:42

Winnie, nem az a baj, hogy említik a rambót, a baj az a sulykolásszerű többszöri ismétlés. Így csak lóg a levegőben az egész.
Maga a történet nagyon karcsú. Igazából inkább talán az lesz jobb, amit az első két részben nagyon elnagyolva felvezettek, a cicaharc a két csaj közt.
A casting sztem szörnyű, a főbb szereplők közül Thuróczy, a csencselős srác és a két csaj van helyen, a többi említésre se érdemes vagy egyenesen idegesítő, mint az elvi főszereplő “Geri” pl.
Végülis annyira nem rossz, de lehetne sokkal jobb és nem is hűdenagy dolgokon múlna, pl. hogy legalább az öltözködés legyen olyan, ne rakjanak 87-ben forgalomba került eszközöket 85-be és ne rakják a Nohabot felsővezeték alá.

Lsc - 2022. 04. 07. 18:12

Az elso 10 perc nehezen csúszott, többször majdnem abbahagytam… de utána megvett kilóra. Igazából a történet nem is annyira fontos, de az életérzés, a 80-as évek közepének a hangulata, a zsenialis zenék (Európa kiadó!!!) vitt magával. Nem mindig kell azt adni egy sorinak, h ki a gyilkos vagy mi motiválja a sorozatgyilkost. Egyszerűen csak jo volt ujra a 80-as években lenni (bár akkor meg csak 10 eves voltam). Szerintem a 40 pluszos korosztály fogja igazán értékelni a Besugot

Pepe79 - 2022. 04. 08. 08:04

Zseniális sorozat. A 80-as éveknek a hangulatát tökéletesen visszaadja. Az első két rész után 9/10.

juhaszvik - 2022. 04. 08. 08:35

kíváncsi vagyok ma hány rész kerül fel. Kettő, mint múlt héten, vagy megkapjuk a hármat, mint a kivételezettek :)
(ezen még rugózni fogok egy darabig)

gromit - 2022. 04. 08. 10:26

juhaszvik:
induláskor 2 epizód, majd a többi rész hetente érkezik, minden pénteken

de ha meg rögtön megnézhetted volna az első 5 részt, akkor meg egy hónapot kéne várnod a 6.-ra.

dalma92 - 2022. 04. 08. 10:36

Imádom ezt a korszakot!!
Nekem nagyon tetszik a sorozat!

Tudja valaki, a kollégium melyik épület eredetiben? ☺️

winnie - 2022. 04. 08. 10:47

Bezzeg a The Thaw-ból megint 2 rész jött!

winnie - 2022. 04. 08. 10:50

“Maga a történet nagyon karcsú. Igazából inkább talán az lesz jobb, amit az első két részben nagyon elnagyolva felvezettek, a cicaharc a két csaj közt.”

Én is számítottam a lányokra, de csalódnom kellett. Sőt, konkrétan a 2. rész után az volt bennem, hogy kapunk egy olyan szálat, hogy a kocsmás beszélgetésen hallani thuróczy lányát is, és akkor ő is egy kicsit két szék közé kerül, mert védenie kell őt, meg a rendszert kiszolgálnia, és nyilván ez olyan szál, amit nem is nagyon hagyhatnak ki, de erre eddig nem nagyon volt utalás, pedig lehet, hogy érdemes lett volna hamar megindítani ezt a szálat.

juhaszvik - 2022. 04. 08. 11:57

Bakker és tényleg csak egy rész :(

gromit: ha kiadnák egyben, akkor nem kellene várnom semennyit.
A két részt egyébként azért gondoltam, mert például az Our Flag két részenként jött (mondjuk ott 20 perces egy rész, lehet ez is számít).

Régebben nem volt hbo go-m, ezért kérdezem: az Aranyélet is epizódonként jött ki, vagy kirakták az egész évadot egyszerre?

winnie - 2022. 04. 08. 14:49

a lengyel hbo max-sorozat 2-esével jön a jelek szerint, de például a román énekes valóságshow 2+1.

aranyélet: volt ott minden. az első évadnál 4 részt adtak ki, majd 4 hétre rá talán a következő 4-et? majd a második évad 2 résszel indult heti epizódokkal folytatódott (de hbo go-ra egy héttel korábban felkerültek), végül pedig teljes évados premier 3. évadot kaptunk.

Navia - 2022. 04. 08. 17:25

@dalma92 szerintem a volt Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Ménesi úton

Jon - 2022. 04. 09. 19:15

Nekem nagyon bejön. Én nem éltem a 80as években szóval arról sokat nem tudok mondani, hogy korszerű e vagy nem.
Az a baj, hogy nem egyszerre tették fel, mint a Netflix szokta. Ezért így már 2-szer megnéztem minden részt is.
Simán 9 pont eddig nekem. A két csaj meg elsőosztály azt kell mondjam, főleg a szőke nagyon dögös :-D Remélem több évad lesz még és tartja ezt a magas szintet. Komolyan mondom 3 rész után kb. jobbnak tűnik, mint az aranyélet!

remi - 2022. 04. 09. 22:26

Ez a 103-as rész sajnos már gyengébb volt az első kettőnél. A Zsiguli-javítós jelenetnél nem tudtam, sírjak vagy röhögjek amikor egy szem gyertyáról húzgált egy olyan csatlakozót amilyet 85-ben még nem is lehetett kapni (aztán csodák csodájára beindult), a zenék ugyan helyen voltak, korszakos zenék de nem az igazán nagy hatású, korszakos számok (közte egy akkoriban tényleg kedvelt amerikai számmal) viszont a szinte csak hangulatot közvetítő jelenetek jók voltak most is, nem éreztem annyira erőltetettnek a termék-elhelyezést. Sajna az elejétől satnya történet egyre sekélyesebb és egyre kiszámíthatóbb de legalább ebben részben alig haladt előre. A 80-as évek hangulatának jó elkapása miatt maradok végig, de nem vagyok túlzottan elégedett.

laca - 2022. 04. 09. 23:34

@remi: a csatlakozóhoz meg a zsigulihoz nem értek, de egyértelműen időhúzásból huzigálta, hogy beszélhessen

akinek nem elég korhű, az gondolkozzon el a műfajon (segítek: nem dokumentumfilm:)
nálam 7/10
ja, és 85-ben éppen 20 éves egyetemista voltam

Kempesbaba - 2022. 04. 10. 10:56

laca: ,, akinek nem elég korhű, az gondolkozzon el a műfajon (segítek: nem dokumentumfilm:)”.
Akkor hadd szálljak vitába egy picit eme kijelentéseddel. Ha egy történet, -hiába ha csak fikcióról is van szó- valós helyszíneken, egy létező, vagy egykoron létezett korban játszódik, akkor igenis maximálisan kell törekedni az autentikusságra. Ha 85-ben az adott vasúti vonal nem volt villamosítva, akkor a felsővezeték ne lógjon a dízelmozdony fölé, a punk kiscsaj ne szívjon kék szofit, NB1-es meccsen ne noném mezben játszanak, és ne legyen visszahívható nyilvános telefon.
Valljuk be ez a sztori papír vékonyságú, így a nézőnek bőven nyílik alkalma a környezet, a részletek megfigyelésére. Ha 3-4 bakit, hibát, (igénytelenséget?), egy évad alatt szórnak el, akkor ezek felfedezése még szórakoztató is lehet, de itt epizódonként vétenek ennyit és ez a mennyiség már könnyen kizökkenti azokat a nézőket, akik már megélték az adott kort.

Flanker - 2022. 04. 10. 14:16

“,,túl csavaros lenne, ha több besúgó lenne?”

Száva üvegpucoló samesza. És azzal zsarolják mert meleg, amit senki se tud.

remi - 2022. 04. 12. 12:59

Az első részben zöld szofi volt, már akkor is gondolkodtam rajta, hogy volt-e akkor olyan, de úgy emlékszem volt, a 3. részben meg kék szofi, amin megintcsak gondolkodtam de az sztem akkor még nem volt. De mindenhogy hiba mert a kor ikonikus terméke a barna szofi volt, legalábbis ebben a körben (8 Ft/doboz, a melósemberek akkoriban szimfóniát vagy kossuthot szívtak) és nem a mentolos vagy mai szóhasználattal a light.
A Nohab “szerepeltetése” önmagában indokolt, valóban a kor egy ikonikus, amúgy svéd gyártású terméke volt, de azt is végig kellett volna gondolni, hogy miért nem csak a vasútbuzik körében lett ez a mozdony ikonikus: hát azért mert akkoriban már csak a balatoni vonalon járt és hát összekapcsolódott sok mindennel, egy a pesti oldali agglomerációba tartozó állomáson meg illett volna úgy filmezni, hogy ne látszanak a felsővezetékek meg az oszlopok. A Thuróczy filmbeli lakásán egy olyan hi-fit látni amit 87-ben kezdtek gyártani és mivel brutálisan drága volt nemigen illik a paneles környezethez sem.
Meg még nagyon sok apróság, többek közt az öltözködés sincs sok helyen rendben, van ahol rendben van.
Lehet, hogy én támasztok túl sok követelményt, de elvárnám egy a 85-ös Mo.-n játszódó, magyarok által(?) forgatott filmtől vagy sorozattól, hogy közel 100%-ban helyen legyen minden. Itt nincs. Evvel együtt még nem olvadt le a biztosíték, de a sorozatos bakik idegesítőek. Nekem legalábbis, másoknak talán nem vagy nem annyira.

Enzo - 2022. 04. 12. 22:16

1×01-02 (pótlás múlt hétről)

Eddig tetszik, határozottan ígéretes. A hangulat tök jól el lett találva (bár nem éltem akkor, így nehéz megállapítani, hogy minek kéne esetleg szúrnia a szemem), látszik hogy igényesen ügyeltek az apróságokra is, a főcím is kellemesen retro :)

A sztori eddig nagyrészt várható volt a trailerből, rendben van a legtöbb helyen, talán az első részben Geri kicsit gyanúsan sokat kérdezgetett Száváról rögtön, nehogy már semmi smalltalk ne legyen egy új szobatárssal… (akit amúgy bírok, nagy forma ezzel a dílerkedéssel :D) Az alezredes g*ci figuráját jól hozza Thuróczy, esküszöm ökölbe szorul a kezem attól, ahogy a családjával beszél (ilyen téren speciel Száva se finomkodik a csajával), meg ezt így hogy gondolta, hogy Gerinek is alig ad időt a célszemély közelébe kerülésre?
A srác terve (kihívni a zsarukat, majd figyelmeztetni Száváékat) viszont nagy ötlet volt: hogy lehet egy nagy ugrással bekerülni a megközelíthetetlen személy belső körébe? Lekötelezed!

Na amennyire tetszett az első rész végén ez, annyira nem jött át a második rész végére kialakult hatalmas konfliktus, ami egy teljesen bugyuta jelenetből indult: az még esetleg oké, hogy a szobájában hallgatja a felvett anyagot, de hogy több másodperc alatt nem képes elrakni a nyomorult diktafont a zsebébe / ágy alá / takaró alá / akárhova, azt fájt nézni. És persze ebből lett a para, hogy a külföldes kamuzása kiderült, ebből nemtom hogy vágja ki magát…
Már a kocsmában is majdnem lebukott, én elsőre amúgy azt hittem, azért szigszalagozik nagyban a vécében, mert hogy magára erősíti a felvevőt. Maga a kocsmai jelenet egyébként az énekléssel tetszett, meg az is, ahogy szépen apránként beszivárgott – először csak Száva megvédte a KISZ-esekkel szemben, aztán meghívta a törzshelyükre, alakul a dolog (vagyis alakulna, de hát ugye a lebukás). Ja és már az első részből gondoltam, hogy valami szerelmi háromszög is készül Katkával, eddig (sajnos) ezt sem cáfolja meg a sorozat, pedig elég klisés húzás lenne.

Darabkák:
– Jé, ez a Kilián koli ez a Ménesi úti campus, pont nemrég sétáltam arra :O (ezek szerint még a lebontás előtt leforgatták a sorozatot)
– Nafene, flashbacket kaptunk a 2.rész elején: Katka apja és az alezredes közti kapcsolatról (amivel valszeg ugye megágyaztak a lányaik között…valaminek)
– A tanórai jelenet nekem kifejezetten bejött, főleg a tanár kemény de igazságos stílusa… nem tudom, hogy mennyire reális, de érdekes volt nézni.
– Amiért abszolút jár a keksz: ha már Máté úgyis akkora nagy seftelős, Geri rajta keresztül próbál gyógyszert szerezni az öcsinek, nagy show lenne ezzel kiiktatni az Állambiztonság fenyegetését :D
– Yay, egy kis eyecandy is jutott az epizód vége felé :P

pepe úr - 2022. 04. 16. 16:22

Szvsz rém gyenge volt, nagyon erőltetett jelenetekkel és színészi játékkal, de a leggázabb a történetvezetés. Az asszony szerint annyira nem is, aztán megnézte egyedül a második részt, és kaszálta ő is.

Layo - 2022. 04. 16. 19:02

Rettentő vontatott párbeszédek,túltolt retro, unalmas történet eddig.Nekem nem tetszik. A szintén hbo-s Aranyélet előtt le a kalappal, ez meg sem közelíti azt a szintet.végig lehet nézni,egyszer.

walaki - 2022. 04. 17. 21:42

Az első két rész elmegy arra, hogy bemutassák a szereplőket, meg felvázolják a közöttük lévő kapcsolatot (no meg a korszakot úgy am-blokk). Ez persze, hogy nem túl érdekfeszítő. (Tény, lehetett volna jobban is csinálni, de szerintem a dramaturg elmegy, a hangulat meg nagyon ott van).

Szvsz adjatok neki mégegy esélyt, engem a 3. résztől rántott be igazán, ott kezdődnek csak az igazi kavarások. A 4. résznél meg már kifejezetten érdekesen alakul, elképzelni se tudom, hogy letegyem!

walaki - 2022. 04. 17. 22:23

@remi: már bőven volt kék is, a nagybátyám azt szívta akkoriban, de abban tökéletesen igazad van, hogy a puhadobozos barna lett volna az tuti, az az igazán ikonikus!
https://dohanymuzeum.hu/sopianae-cigaretta-tortenete

A többi apróság nem hiszem, hogy rajtad kívül bárkinek is feltűnt. A felsővezetékek egyrészt már voltak akkoriban, másrészt már a Honfoglalásba is belerondítottak, de még az olyan AAA filmek sem mentesek tőlük teljesen, mint pl. a Gyűrűk Ura. A Hi-Fi korát ugyan nem tudom, de szerintem az teljesen rendben van, hogy ott látható a lakásban egy (szuprafonja is volt neki, pedig az sem volt az átlag polgárnak elérhető). Volt anyósom pl. 70-es évek végén, 80-as elején néptánccsoporttal utazott külföldre, többek között Japánba, és onnan csempészték haza a JVC-t a szoknyájuk alatt (nem vicc). Az meg tök bevett volt, hogy aki mehetett Bécsbe (azért volt ilyen), az meg hozta a Mariahilfer Straßéról, amit csak tudott, például Hi-Fi-t, meg VHS-t. A fináncok meg nem nagyon törődtek vele, mert nekik is onnan volt…

Vödör - 2022. 04. 18. 15:48

Mikor kerulnek fel a kovetkezo reszek, azt honnan lehet tudni?

Enzo - 2022. 04. 18. 16:00

1×04 (pótlás péntekről)

És meg is érkezett a rendezvényről szóló epizód, ahogy sejtettem – Geri ötlete alapján végül a KISZ-esekkel együtt, akik beijesztették főhőseinket, de végül csak késtek (amikor az alezredes beküldte az embereit, már tudtam hogy hirtelen befutnak Antalék és lefújja az egészet :D) … szóval végül tényleg bejött az ötlet, viszont így is Gerin csapódik le a dolog, mert most meg valami fényképezőgéppel küldik vissza, hogy fotózza le a Katkával közösen gyűjtött listát. Ha ezt is elveszti/összetöri, mint a szuprafont, abból csúnya verés lesz, úgy érzem :D
Apropó szuprafon, Máté egész jól beleállt ebbe a témába, hogy az övé a cucc, de cserébe várható volt, hogy Geritől szívességet fog kérni, így most meg ő zsarolja az Állambiztonság helyett, hurrá :D Mondjuk ez nem volt annyira vészes kérés, kijuttatni őt a bulira, hogy el tudja indítani a tangabizniszt :D

Darabkák:
– Máté flashbacket is kaptunk, hogy átverte a szüleit a kis gané :D
– Legjobb jelenet, amikor Geri felpiszkálta Antal büszkeségét, hogy úgyse tudja összeszervezni 2 nap alatt a KISZ-eseket, Száva hogy somolygott ezen :D
– Furcsa párhuzam volt, hogy a tartótiszt meg Száva is azzal zárta a beszédét, hogy “Van kérdés? Nincs, nem is lehet”
– Találtam abszolút mellékszereplő eyecandy-t: amikor megérkeznek a völgybe Száváék, az ott levő kis társaságban van egy nagyon helyes vörös csaj *-*
– A tartótiszt kódnév-használatát figyeltétek? Aszongya “Puskás Grosicsnak” :D
– Na ez a Vincze Peti vagy kicsoda (aki rányomult Katkára) még biztos fontos lesz…
– Az Első Emelet soundtrack tetszett a háttérben :)

#hétidézete:
“Ne edd már meg a KISZ-eseket” :D (amikor az asztalon modellezik a dzsemborit)

winnie - 2022. 04. 18. 17:27

“ Mikor kerulnek fel a kovetkezo reszek, azt honnan lehet tudni?”

hetente, azon a napon, amikor erkezett az elso. pentekenkent,

remi - 2022. 04. 18. 20:46

Péntekenként jön az HBO szerint. Nemtom miért húzzák, az ugyanakkor indult lengyel Odwilz-t kidarálták 3 hét alatt.
Egy olyan dolog van ami magyar sorozatnál még nem tapasztaltam, szépen menetrendszerint jönnek a külföldi releasek. Az Aranyélet az első 3 után beakadt ez meg a 4.-re még javult is, az “utánközlések” (pl. RMT, RBB) hamarabb megjöttek a 4.-nél mint a 3.-nál.

Amúgy a 104-es nem volt olyan rossz, legalábbis a vártnál valamivel jobb volt, legalább nem ment már lefelé, mint eddig.
A retrot megint túltolták, a RAJ-GAZ már akkor is ritkaság volt. A gömbalakú szódásszifon nem volt ritkaság, de különösebben gyakori se, nem éppen egy ikonikus termék. Julit sokkal többet kellene szerepeltetni. Meg ahogy látom 2-3 klisének megint megágyaztak, kevésbé kiszámíthatónak kellene lennie egy tényleg ütős sorozatnak.

winnie - 2022. 04. 19. 07:34

Nem az HBO szerint, hanem péntekenként jön, és nem húzzák, hiszen ez a normál tempó, a másikat adták gyorsabban, de ez szimpla programming döntés. az ugyancsak 04.01-i nemszkriptelt premier, a czech it out is 2 részekkel jött, a másik nemszkriptelt európai, a one true singer 2+1+1 tempóban – előbbi már ki is futott, utóbbi még megy. lehet, hogy pont a 6 és 8 rész miatt. vagy: a lust meg teljes évados premier volt, ha már európai hbo max premierek. az egyikből nem érdemes elvárni a másikat.

remi - 2022. 04. 19. 09:05

Winnie, ha valahogy mégis hozzá tudnál jutni külföldi nézettségi vagy bármilyen adat(ok)hoz azt lécci mindenképp oszd meg. Én csak annyit látok, hogy a hazai nemlegális helyeken minden héten nagyot megy, tényleg nagyon érdekelne, hogy legalább a posztszoci térségben elérte-e az ingerküszöböt.
Köszi előre is!

walaki - 2022. 04. 19. 19:12

+1, engem is nagyon érdekelne, hogy külföldön hogy teljesít, ha lehetséges.

Tippre a kulturális különbségek miatt ott egyáltalán nem fog átmenni a “legvidámabb barakk” hangulat (exkomcsiaknak túl laza, nyugatiaknak túl meredek), az alapszitu meg nem rossz, de nem is olyan egetrengető, hogy csak az elvigye a hátán. Ennek ellenére drukkolok, hogy ne legyen igazam!

Egyébként szvsz érdemes összevetni a Good Bye Lenin! c. filmmel, ahol a volt 80-as évekbeli NDK-s retró hangulatot elevenítik fel (és egyébként oltári nagy vígjáték, https://www.imdb.com/title/tt0301357/).

Ha már 80-as évek NDK, akkor sztori szempontjából a Das Leben der Anderen áll közelebb ehhez (besugók, lehallgatás, gyógyszerfüggőség-kényszer stb.), de mégsem jó szvsz az összehaslítás, mivel az kőkemény emberközpontú dráma, egészen minimális retróval csak (https://www.imdb.com/title/tt0405094/).

Aldo - 2022. 04. 19. 19:12

Az alapszitu a Deutschland 83-ra emlékeztetett. Ott is ha jól emlékszem úgy indult a sztori, hogy a főszereplő srácot megzsarolták, hogy az édesanyját nem operálják meg, ha nem épül be az NSZK hadseregébe.
Itt a súlyosan beteg, gyógyszerre szoruló testvér az áldozat. A korszak hitelességéhez nem tudok érdemben hozzászólni, lévén 1985-ben még nem is éltben, bár a zenei betétek adnak egyfajta egyedi hangulatot az egész sorozatnak.
A fő sztorivonal, miszerint fel kell számolni egy egyetemista ellenzéki csoportot kissé vérszegény, hiszen a társaság egyáltalán nem tűnik olyan veszélyesnek, hogy bedöntse a rendszert és nyilván tudjuk, hogy nem is fogják 85-ben. Nyilván a fiatalok a pozitív vagy annak tűnő karakterek, mégsem tudok egyikkel sem azonosulni. Geri meglehetősen szürke és jelentéktelen, csak szerencsétlenkedik – bár vannak rafinált húzásai – mégis semmi perc alatt bekerül a belső körbe, még szavazati jogot is kap, sőt Száva után a második ember lesz a csapatban.
Száva a szabadságról és a demokráciáról szónokol, miközben ugyanolyan tekintélyuralmi elven vezeti a csapatot: “az én szavazatom kettőt ér”, “így lesz, mert én azt mondtam.” Kifejezetten ellenszenves kisugárzása van.
A tartótiszt pedig egyértelműen negatív karakter, legalábbis eddig nem nagyon sikerült árnyaltabbá tenni, hogy legalább egy kicsit érthető legyen a cselekedete. Csak egy nagyobb lakás kell neki, a cél érdekében pedig embereket zsarol és ver össze. Szinte azon drukkolsz, hogy rossz legyen neki, és bukjon el.

Enzo - 2022. 04. 20. 10:58

@Aldo: amit Száváról és a tartótisztről írtál, azzal abszolút egyet tudok érteni, most hogy mondod…

walaki - 2022. 04. 20. 16:37

@Aldo: “A fő sztorivonal, miszerint fel kell számolni egy egyetemista ellenzéki csoportot kissé vérszegény”

Én ezzel nem értek egyet. Mint tudvalevő, a legtöbb rendszerváltó forradalom egyetemistáktól indult ki a történelem során.

Egyébként kis adalék, amikor egyetemen kolis voltam, akkor mi hallgatók szeretlük be a netet. Ehhez le kellett bontani a korábbi hangosbeszélő dobozokat. Ha hiszed, ha nem, minden egyes szobában, mindegyiket külön-külön át lehetett kapcsolni mikrofon módba! Ahogy lebontottuk a kábeleket, megtaláltuk a lehallgató központot is, hangfelvevővel meg minden. Szóval ennyit arról, hogy majréztak-e a komcsik az egyetemistáktól, ráadásul ez tudományegyetem volt. Mi lehetett akkor a közgázon, ahol a legtöbb politikus végez azóta is?

“nem tűnik olyan veszélyesnek, hogy bedöntse a rendszert és nyilván tudjuk, hogy nem is fogják 85-ben”

Azért az a 85 nincs valami túl messze 89-től, pláne történelmi léptékekben.

“Geri meglehetősen szürke és jelentéktelen”

Ennek a karakternek nem pont ez a lényege?

“Száva a szabadságról és a demokráciáról szónokol, miközben ugyanolyan tekintélyuralmi elven vezeti a csapatot”

Pontosan! Ez egy hatalmas pozitívuma a sorozatnak, be meri mutatni azt, hogy minden hatalomra éhes ember ilyen, az ideológia csak kóbor apácák megtévesztésére való! Legbelül minden politikus ugyanolyan romlott szar alak (csak van, akin ez már kívül is meglátszik és van, aki még képes titkolni).

“A tartótiszt pedig egyértelműen negatív karakter”

Hát még jó. Kell egy bizonyos mentális beállítottság ahhoz, hogy mások zsarolásából meg eggrecírozásából szóljon a megélhetésed…

Aldo - 2022. 04. 21. 11:45

De 1985 nagyon messze van 89-től. Az átlagpolgár 85-ben még meg volt győződve, hogy a rendszer legalább még egy generációt túlél. A kutya nem gondolta, hogy összeomlik a kétpólusú világrendszer és a kommunizmus elbukik, legfeljebb álmodozni mertek róla. Az első komolyabb mozgolódások, ellenzéki pártok is csak 87, 88 környékén indultak be.
Nyilván a felső vezetésben lévő elvtársaknak több infójuk volt és sejtették, hogy a rendszer nem finanszírozható, ezért is léptünk be az IMF-be 81-ben. Milliárdos hitelből próbáltak valahogy túlélni.
Igen, sok embert megzsaroltak, beszerveztek, követtek, vagy lehallgattak. A problémám, hogy Száváék úgy vannak beállítva, mintha valami komoly mozgalom lennének, akik képesek megdönteni a rendszert.

Egyébként az ilyen sorozatoknál általában megpróbálják kissé árnyalni a karaktereket, hogy ne fekete-fehérek legyenek, hogy elbizonytalanodjon a néző. A jóknak is vannak rossz tulajdonságaik, míg a rosszaknak is jók, itt azonban, aki negatív az nagyon negatív, a pozitív nagyon pozitív. Bár még a sori elején járunk, később még változhat.

winnie - 2022. 04. 21. 12:02

aldo: a karakterek kapcsán már eleve a főhős sem nagyon pozitív, hiszen jelent, száváról nem is beszélve, és ott van a hirtelen haragú másik gyerek, a seftes harmadik, stb. oké, ezek csak tessék lássék dolgok, de egyik sem full pozitív. a másik oldalon pedig igazából csak egy karakter van (akinek ugyancsak látjuk a magán oldalát, ami nem negatív), plusz a parancsolgató bábu, aki csak egy szimbólum, nem valódi karakter, szóval ezt nem érzem igaznak. de főleg azért nem, mert annyira nem érzem, hogy komolyabb karakterizálás lenne.

remi - 2022. 04. 21. 13:33

Egydimenziós fekete-fehér karakterek a valóságban általában nincsenek, annál több a filmekben, úgyhogy azzal semmi baj ha árnyaltabban ábrázolják a dolgokat és az embereket.
Az egy pillanatra furcsa lehet, hogy miért pont a forradalmár Száva lett az egyik legellenszenvesebbre formált karakter, de valójában nem az: napi áthallás.

Jut eszembe, a HBO fizetős cikkben reklámozza a sorozatot a telexen.
https://telex.hu/tamogatott-tartalom/2022/04/20/a-besugo-azok-a-nyolcvanas-evek-akkor-es-most-hbo-kviz

walaki - 2022. 04. 21. 17:13

@Aldo: “De 1985 nagyon messze van 89-től. Az átlagpolgár 85-ben még meg volt győződve, hogy a rendszer legalább még egy generációt túlél.”

Ezt személyes tapasztalatból, első kézből tudom cáfolni. Akkor már senki sem hitte ezt. Hangosan persze nemigen merték még kimondani, de minden átlagpolgár tökéletesen tisztában volt vele.

Például a gimis töritanárom nyíltan ki is merte jelenteni, ráadásul azt, hogy “pár éven belül össze fog omlani az egész Szu”, és az jelezte a rendszer rogyadozását, hogy szóbeli ejnye-bejnyén kívül nem volt érte más retorzió. Egy évtizeddel korábban nagyapámat még bizony elvitte éjjel a fekete autó, pedig ő csak annyit talált mondani részegen a szervezeti gyűlésen, hogy “Értem én a szocializmus szükségszerűségét, de miért pont nekem kell megélni?”

A karakterekről meg, szerintem nagyon is jó, hogy elnagyoltak. Tipikus archétípusokat vonultat fel a korszakból (ráadásul tökéletes és zseniális a felhozatal), és így persze, hogy nincs nagyon karakterizálás, nem is kell, hiszen minden szereplő egy-egy csoportot ábrázol igazándiból.

Például ott van Száva, a fiatal demokrata, aki hatalomhoz jutva megrészegül és diktátorrá válik. Nem akarok tippeket adni, szerintem elég egyértelmű kitalálni, kiről és kinek az érdekköréről mintázták.

Divide - 2022. 04. 21. 19:12

Négy rész után még mindig itt vagyok, és messze nem csak a retrófaktor miatt (ahhoz hajszálnyit túl fiatal vagyok, hogy igazán értékelni tudjam), hanem leginkább azért, mert van húzása a sztorinak. És jó a zene. És több benne a jó színészi teljesítmény, mint a rossz.
Persze vannak gyenge pontok, és itt-ott beficcen a gagyi (pl. nem hiszem, hogy az “Aranycsapat” menet közben lefújt rajtaütési akcióját annyira parodisztikusnak szánták, mint amilyennek kinézett, konkrétan a Louis de Funes filmeket idézte az a jelenet :D), de szerintem ez simán a nézhető kategória.
Igazából egy dolog szúrja a szememet, nevezetesen, hogy a főpasik mind túlkorosnak néznek ki a karakterükben, Máténál (Varga Ádám) ez különösen bántó, mindig emlékeztetnem kell magam, hogy nem Szily Laci és MÁZS 40 éves szerelemgyerekét látom. :D
(Az angol feliratot érdemes bekapcsolni, simán poénforrás, ahogy pl. Máté Péterből Elton John, Vikidálból Jézus, a pálinkából meg brandy lesz a külföldiek kedvéért.)

winnie - 2022. 04. 21. 19:15

“(Az angol feliratot érdemes bekapcsolni, simán poénforrás”

én az angol szinkront javaslom, tök érdekes. (és, bár én screener alatt láttam angol feliratot, nem tudom, hogy az-e a hivatalos, de elég fura volt, hogy a szövegben “nyár” hangzott el, a feliratban meg augusztus. ez fordítva szokott lenni.)

winnie - 2022. 04. 21. 19:16

de walaki: “Ezt személyes tapasztalatból, első kézből tudom cáfolni. Akkor már senki sem hitte ezt. ”

egy ember, aki megmondja, hogy a másik 10 millió mit gondol. annyira elfogulttá tesz minket a kis vagy nagy buborékunk, hogy mindenki képes a saját élményeiből általánosítást levezetni. valaki ezt tapasztalta, más meg azt. de attól, hogy esetleg nagy nagyobb mintád vagy jólértesültséged van, még nem jelenti azt, hogy a másik igazsága (ha az nem feltételezésen alapul), ne lenne igazság. vagy legalábbis akkor az árnyalatokat kéne megragadni, és elfelejteni ezt a mai korra jellemző szélsőségekben való gondolkodást. (igen, ez a triggerem. a mindenkizés és senkizés:), hiszen minden ilyen kijelentés alap nélküli. nem egy massza a lakosság.)

Kempesbaba - 2022. 04. 21. 19:39

,,Az egy pillanatra furcsa lehet, hogy miért pont a forradalmár Száva lett az egyik legellenszenvesebbre formált karakter, de valójában nem az: napi áthallás.” Valamiért ez a dolog nagyon keveseknek esik le, legalább is nem nagyon adnak hangot eme felismerésüknek,pedig szerintem ezzel a készítőknek üzenetük volt felénk nézők felé…

Dobó - 2022. 04. 21. 20:16

nem hiszem, hogy bármilyen karakterrel bármit üzennének, de persze mindenki belemagyarázhat bármit. de egyébként is, mit lehetne üzenni? csak azért, mert egy szereplő lánglelkű, nem simulékony, máris üzenetet hordoz. sok ilyen volt akkoriban minden bizonnyal.

Kempesbaba - 2022. 04. 21. 21:34

Dobó:nem,csak egy ilyen karakter volt. Egy konkrét karakter…

walaki - 2022. 04. 21. 23:49

@winnie: “nem egy massza a lakosság”

Egyetértek, de kifejezetten “átlagpolgárt” írt, ezzel egy masszába olvasztva mindenkit. Erre írtam, hogy ez így bizony nem volt igaz, ezt meg tudom cáfolni. Bár igaz, valószínűleg nem reprezentatív a mintavételezésem, de a személyes tapasztalatomon kívül akad más bizonyíték is bőven. Gondolj csak bele, hogy 88-ben már hivatalosan is ellenzéki pártok alakulhattak (“átlagpolgárok” támogatásával), na azt sem csak az előző napi pálinkázás előzte meg. Ahhoz kellett jópár évnyi rákészülés, pláne egy egypártrendszerben. Ezeknek a pártoknak a szervezése 85-ben már gőzerővel folyt.

Egyébként a sorozatbeli aszódi buli a valóságban a monori találkozó volt, érdemes átfutni a wiki szócikkét, hogy az ott részvevők közül később hányan vettek részt pártalapításban és futottak be politikai karriert a rendszerváltás után.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Monori_tal%C3%A1lkoz%C3%B3

Szóval ez a Száva-sztori szerintem nagyon is megállja a helyét, egyáltalán nem légből kapott.

Dobó - 2022. 04. 22. 06:12

mondom, mindenki azt magyaráz bele, ami neki kényelmes, ez szíved joga, ahogy a verselemzésekbe is. és akármit is magyarázol bele, igazad lesz, szóval a győzelem a tied. take the win.

a hiba az, amikor valaki a saját igazságáról azt hiszi, hogy univerzális igazság, hogy elvárja, hogy mások is ugyanazt lássák, mert nem fogják. gőzöm sincs, hogy neked kire hasonlít (őszintén), de egy emberre max hasonlíthat bizonyos jegyei alapján (mert egy embert nem fogsz annyira ismerni, hogy megírd őt, max mások tapasztalatai alapján), viszont, ha valakire hasonlít, akkor még nagyon sok más valakire is hasonlítani fog. mindenkiben mást fog felidézni. pont ez az írás vagy akár a karakteralkotás lényege, hogy az ember eléggé homályos legyen ahhoz, hogy minél többet sejteni véljenek valamit. ki ezt, ki azt.

Sheev Palpatine - 2022. 04. 22. 08:55

Azt amúgy lehet tudni, hogy 8 részes az egész sztori, vagy több évadot terveznek?

walaki - 2022. 04. 22. 16:39

@Dobó: winnie-nek válaszoltam. De ha már írtál, csak egy apróság.

“a hiba az, amikor valaki a saját igazságáról azt hiszi, hogy univerzális igazság”

Nem, a hiba az, amikor valaki ilyen sületlenségeket ír.

Tudniillik nem létezik olyan, hogy “saját igazság”. Az igazság, per definitionem objektív és csakis teljes lehet, mivel csak egy valóság van és a tények bizony makacs dolgok. Ha egy állítás nem univerzálisan igaz, akkor az nem is az igazság. Ez ilyen egyszerű. Nem létezik olyan, hogy “saját igazság”, ez csak egy a sok hazugság közül, amit nap, mint nap hallasz.

“Ha egy hazugságot elég sokszor ismételnek, akkor az a politika.” /Ismeretlen/

ps.: a teljesség kedvéért, ha egy állítás csak egy szűkebben vett értelmezési tartományra érvényes, akkor az részigazság, de még így sem nevezhető a teljes igazságnak.

Lsc - 2022. 04. 23. 16:31

Nekem heti 45 perc mosolygós feelgood egy-egy epizód. Továbbra is azt gondolom, hogy ehhez az érzés het 40 pluszosnak kell lenni ezen sorozat esetében…

Quantumleap - 2022. 04. 24. 08:49

Főszereplőnk láthatólag kezd belesodródni az antihős létbe. Még az se kizárt, hogy Barna esetében a láb alól eltevés lesz a megoldás.

Broski - 2022. 04. 24. 10:19

@Quantumleap:

Hát igen, Barna durván beletenyerelt. Őt sajnálnám ha véletlen ‘baleset’ érné, jó gyerek csak brutál balszerencsével. Rosszkor rossz helyen.

Érdekes látni Demeterben az egyre fortyogó dühöt, és hogy megkeményíti őt a szitu. Ahogy beszólt tesójának, hogy ő küzd a valaha legkeményebben érte, hát kajak majdnem megkönnyeztem. Az elmúlt 5 rész brutál szivása benne volt abban a mondatban, és a tesója a mocskok aduásza. Ügynökös jeleneten viszont jót röhögtem :D:D

Áh csúcs ez a sori, engem totál beszippantott.

fajro - 2022. 04. 24. 10:58

@Broski:
tudom, hogy a trailerben volt, ergó bárki láthatta, de annak a kedveéért, aki direkt nem néz trailert, mert nem szeretne semmit ellőni előre, nem lehetne legalább egy spoiler jelzést kirakni, mielőtt kiírsz hasonló fontos(nak tűnű) plotpointokat?
Köszi!

Sheev Palpatine - 2022. 04. 24. 11:23

Broski: a sakkmeccs amúgy valószínűleg flashback, ugye eddig az első kivételével minden rész flashback-kel indított az egyik szereplő múltjából, Geri is kapni fog egyet valószínűleg

Malachi - 2022. 04. 24. 12:34

fura amúgy, vagy csak nem figyeltem (nevet nem tudok), de a focista srác, aki felrúgta a helység buzogányának a fiát és utána azt mondta neki az edző, hogy “most megzabál a rendszer” vagy valami ilyesmit, az akkor nem lett beszervezve? nekem az a jelenet úgy jött le, hogy meg akarják zsarolni azzal, hogy “felvágta” a főmuki fiát.

nem rossz amúgy 5 rész után sem, bár elég ingadozó és mostanra szerintem teljesen hiteltelenné vált az egész, számomra elvesztette a “magyar sztori” varázsát ami az első mondjuk két részben még megvolt. egy átlagos, történet éppen a magyar 80-as évekbe ágyazva, de játszódhatna bármilyen önkényuralmi rendszerben.

a párbeszédek meg egyre bénábbak valahogy. miért beszélnek tizenévesek meg fiatal huszonévesek úgy, mint a hivatalnokok a pártirodán, nem értem. azért végignézem most már, de az ötödiket már majdnem elfelejtettem és csak most jutott eszembe pótolni, nem ültem le pénteken este, hogy hol van már.

na mindegy, remélem kapnak még magyarok lehetőséget sorozatozni mert lenne potenciál. fejlődni meg mindig lehet.

Aldo - 2022. 04. 24. 13:58

@walaki

Oké, tisztázzuk már, hogy még mindig 1985-ről beszélünk, vagy már szórakozik a meszecske az agyadban és kevered a dolgokat?

“Például a gimis töritanárom nyíltan ki is merte jelenteni, ráadásul azt, hogy “pár éven belül össze fog omlani az egész Szu”, és az jelezte a rendszer rogyadozását, hogy szóbeli ejnye-bejnyén kívül nem volt érte más retorzió.”

Még a fontos döntéshozókat, politikusokat, katonákat is meglepte a SZU összeomlása és úgy az egész keleti blokkot, hogy váratlanul a pofájukba kapták a rendszerváltást. Nem is voltak rá felkészülve. De persze a töri tanárod ezt nyíltan kimondta? Esetleg pont töri órán, ahol a padokban jó eséllyel túlbuzgó KISZ-tagok és káderkölykök ültek, akik ezt nyilván elmesélték apukának? Mert ilyen esetben elég komolyan elbeszélgettek volna a tanárral. De persze utólag mindenki nagyon okos. Az ilyen anekdotikus érveléssel nem megyünk semmire. Az, hogy ez a te világodban megtörtént az egy dolog, de most a nagy átlagról beszélünk.

“Egy évtizeddel korábban nagyapámat még bizony elvitte éjjel a fekete autó, pedig ő csak annyit talált mondani részegen a szervezeti gyűlésen, hogy “Értem én a szocializmus szükségszerűségét, de miért pont nekem kell megélni?”

A nagyfatert a 70-es években vitte el a fekete autó pusztán egy mondatért?

irgum76 - 2022. 04. 24. 14:14

Dobó

“gőzöm sincs, hogy neked kire hasonlít (őszintén)”
nem igazán hiszem el, hogy valaki ennyire politikai analfabéta de legyen:

https://coub.com/view/322vni

walaki - 2022. 04. 24. 14:48

@Aldo: “Oké, tisztázzuk már, hogy még mindig 1985-ről beszélünk”

Igen. Nagyon nagyon fiatal lehetsz még, ha azt hiszed, hogy 3-4 év nagy idő. Nem az, úgy elrepül, mint a sicc! IRL 85-ben volt a monori találkozó.

“Még a fontos döntéshozókat, politikusokat, katonákat is meglepte a SZU összeomlása és úgy az egész keleti blokkot, hogy váratlanul a pofájukba kapták a rendszerváltást.”

Hát, az én környezetemben senkit sem lepett meg. Meg ahogy valószínűleg senki mást sem, aki nem egy barlangban élt, miután 40 év elteltével még mindig csak “építették a szocializmust”, de az csak nem akart sehogy sem elkészülni…

És a rendszerváltás sem lepett meg senkit, akkor már tudatosan készültek rá a pártok (a legtöbb 88-ban lett hivatalosan bejegyezve, több, mint egy évvel korábban, de mint említettem volt, a szervezkedés évekkel korábban megindult már.)

“De persze a töri tanárod ezt nyíltan kimondta?”

Igen. Historia est magistra vitae. És nem töriórán, hanem az összes tanár és az igazgató jelenlétében. Persze hőbörögtek, hogy “hogy mondhat ilyent, elvtárs?”, de hát mi már pontosan tudjuk, hogy igaza volt. (Hozzáteszem, ha nem is merték kimondani, a többiek is ezen a véleményen lehettek, mert például már jóideje csak papíron létezett úttürő foglalkozás, a valóságban már jóideje ők is sz*rtak rá. Oroszóra annyira volt komoly, hogy sakkoztunk meg betliztünk.)

“A nagyfatert a 70-es években vitte el a fekete autó pusztán egy mondatért?”

Igen. Valami ügybuzgó a gyűlésről felnyomta. Nem is kellett több, hogy bevigyék. Egész éjjel vallaták, aztán másnap hazaengedték. (Mondjuk a nagyanyám azt mesélte, hogy utánna még jó ideig megjelent a fekete autó éjjelente a házuk előtt, és sosem tudták, hogy kiszállnak-e belőle vagy sem.)

majomka - 2022. 04. 25. 01:28

walaki: látod ez van, amikor egy 2k után született elmagyarázza neked, hogy mi volt a mi időnkben, merthogy nekünk már meszesedik az agyunk, de majd ő felvilágosít :) Ez a problémám a sorozat nagyobbik részével is. Egyszerű ferdítés (hogy finoman fogalmazzak). A 80-as években kb. mindenki azt dumált, amit akart. Nem volt semmiféle ávós verés, terror stb. Maga a rendszer kiépült struktúrájában még létezett, de már senki sem vette komolyan, gyakorlatilag az “elnyomó” hatalom velünk együtt élte át a rendszerváltást és az azt megelőző éveket. Nem volt itt se elnyomás, se gyűlölködés. Sima, magától értetődő átmenet volt. A lázadás az volt, amikor 89-90-ben megtiltotta az énektanárunk, hogy mozgalmi nótákat énekeljünk a gimiben, de mi már csak azért is, és feldúltan kirohant a teremből, vagy amikor oroszt választottunk angol helyett idegennyelv tanulásra. Fölösleges nem létező elnyomásról, meg halálos veszéllyel fenyegető titkos mozgalmakról meséket írni. Elég sokan voltunk ott, még nem is vagyunk túl öregek, hogy elmeséljük bárkinek.

Dobó - 2022. 04. 25. 08:25

irgum76: ó, teljesen fordítva ülsz a lovon. pont ezt mondom, hogy mindenki azt magyaráz bele, amit ő akar. csak azért, mert valaki felismer benne valakit, akihez hasonló volt egy csomó? más meg mást képzel bele. épp ez a lényeg. Ő azt írta, hogy csak EGY ilyen karakter volt. EGY. akkor politikai analfabéta az ember, ha azt hiszi, hogy csak EGY. holott rengeteg. ez egy szimpla archetípus, amelyik a sorozatban feltűnik, nem rendelkezik semmi olyan jeggyel, ami megkülönböztetné őt valódi emberek nagyobb csoportjától, egyszerű lánglelkű forradalmár, aki nem azonos azzal, akit valamikor később a többi kartársa kiemelt.

irgum76 - 2022. 04. 25. 12:38

Dobó:

úgy látszik ez a Winnieféle mondok is valamit meg nem is stílus ragadós

igen sokan lehetnek akire ráillik de OV-ra abszolút
és ezt nem csak én mondom vagy csak Kempesbaba elég sokan vagyunk így ezzel

és most nem az öreg bácsi és a Rorschach-teszt szituáció áll fent én telibe sz*rom már a politikát 4 évente elmegyek szavazni többet nem foglalkozom vele

Uff

walaki - 2022. 04. 25. 19:11

@irgum76: á, hagyd, nem az van, hogy nem érti, hanem direkt nem akarja érteni. Mert hát világos, az ország hemzseg az olyan emeberektől, akik 80-as évekbeli hőzöngő fiatal demokrata forradalmárokból lettek teljhatalmú öreg zsarnokok (ahogy Száva fogalmazott a vitán). Biztos neked is van egy-két olyan szomszédod, akire ez ráillik :-D :-D :-D

@majomka: szívemből szóltál! Tényleg az volt, hogy akkor már egyszerűen “senki se vette komolyan”, ez a jellemzés illik leginkább a korszakra! De hát konfliktus nélkül nem lehetne sorozat, úgyhogy nézzük el ezt a készítőknek!

5. rész

Nagyon jó! Külön kiemelném a vitát, ami szerintem a rész fénypontja volt. Amiért így gondolom
– nagyon jó magyar lélek kritika, nehéz belekötni (“feltaláltuk a gyufát, rubik-kockát stb., de egyvalamiben csapnivalóak vagyunk, és az a demokrácia”)
– kortalan, még ma is érvényes kritika a politikai rendszerekről (igen, ma már tényleg úgy hívjuk, a Kádár-korszak)
– nagyon megfogták azt az alaptalan optimizmust, amivel a komcsi blokk tekintett a nyugatra akkoriban (“határtalan lehetőségek”, ugye mi már tudjuk, hogy a kapitalizmusban csak azoknak jut lehetőség, akik közel ülnek a tűzhöz*; mindenki más számára az a lehetőség. hogy max. eladósodhat és éhenhalhat. Nagyon jó, hogy ezzel a szereplők nincsenek még tisztában, pont ahogy a kor embere sem volt.)

* – a korábban említett töritanárom erre mondta, hogy biciklis fagyiárus: alul tapos, felül nyal :-)

Egyebek: ahogy várható volt, Geri tökei körül szorul a hurok (szó szerint is), de ettől tökösödik. Barna vonalára külön kíváncsi leszek, amikor rájön, hogy kinek az apját is követte, no meg a kedves papa arcára, mikor meglátja, kinek a neve szerepel azon a bizonyos listán. Nagyon érik a konfliktus, jó a feszültség, ezt szeretem!

Azt hiszem, abban is sokan egyetértünk, hogy Szávának nincs izlése nők terén: egy ilyen jófej, értelmes, tipikus magyar szépséget kirúgni egy KISZesért…

Enzo - 2022. 04. 25. 21:03

1×05 (pótlás péntekről)

Nem lett volna ez rossz epizód, csak néhány húzást kicsit eltúlzottnak éreztem:
1. Fura, hogy ennyi ember éljenez Szávának egy KISZ-es többségű rendezvényen, nem hinném hogy ezzel az egy beszéddel hirtelen addig elkötelezett tömegeket állított át…
2. Amikor Geri kiment horgászni öcsivel, már sejtettem, hogy megint jönnek a tónál bulizók, és szimbolikusan be lesz mutatva, hogy a srác most már kiáll magáért, de azért az elég erős, hogy beleb@szta a horgot a csávó arcába :O meg hogy kábé befenyíti a zsarukat… (perks of being a wallflower agent)
3. Száva nem sz@rozik, tényleg ennyire első látásra szerelmes lenne? Már a dzsemborin lekapja Adélt, majd felmászik hozzá a koliba, rögtön szex (és utána minimál eyecandy :))… szegény Katkára ezzel szemben rájár a rúd a lista (ideiglenes) elvesztése miatt is (Geri hogy kicsórta!), Száva kidobta és megalázta, és még (hoppá!) úgy néz ki terhes is? :O

És hát Geri körül is szorul a hurok, egyrészt mert Barna és Máté átkutatta a cuccait, másrészt mert Barna lekövette a végén, sőt nagyon okosan a tartótisztet is, hogy “teljes” bizonyítéka legyen – ezt már írtam a 2.rész végén is, de most megint csak nem tudom, ebből hogy jön ki jól a srác…

Darabkák:
– Na, Száva flashbacket is kaptunk, ezek szerint valami öröklött szívbetegsége van (ez vajon még fontos lehet vagy csak motivációként mutatták be?)
– Száva a beszédét, ami itt a posztban is idézve van, már elmondta az első részben is, nem?
– Azon röhögtem, amikor Geri megérkezik a szülői házhoz, és a kutya a kertben rá se bagózik :D
– Adél hogy lehúzta a korsó sört! Vajon ez követelmény volt a színésznőválasztásnál? :D
– Kreatív volt a váltás a kezdődő szexjelenet lihegéséből Katka hányós jelenetébe, tuti szándékosan :D
– Jó, ez mekkora kamu már, hogy Geri mindig pont akkor megy el ott a koli aulájában, amikor pont keresik telefonon, ne már…

Aldo - 2022. 04. 26. 12:13

A horog az arcba jelenet annyiból érthető, hogyha valakit bántalmaznak, lealáznak, terrorizálnak, ott van benne a vágy, hogy visszavágjon, mert előbb-utóbb mindenkinél elszakad a cérna.
Gerinél ekkor szakad el, bár lehet, hogy egy kicsit drasztikus volt, de az első részből is kiderül, hogyha normálisan beszélt velük, elküldték az anyjába és felpofozták. Jön elő belőle a sötét oldal, az öccsét is kegyetlenül leugatta az ebédnél.

Az utolsó, követős jelenetnél, azt hittem, hogy Barna lebukik, de végül rájött, hogy Demeter a tégla.

Enzo - 2022. 04. 26. 14:59

@walaki: úú, bakker, tényleg, Judit is rajta van a listán, amit Imre megkapott :O :O ebbe eddig bele se gondoltam, de tök jogos…
@Aldo: jaja, egy picit drasztikusnak éreztem, de legalább “good tv” :D

Rainmagic - 2022. 04. 26. 16:16

A pénteki rész után, nekem lett egy becsípődésem, hogy Száva Zsolt a legnagyobb besúgó. :D A flashback és az, hogy megismételte azt, hogy van kérdés? nincs, és nem is lehet… amit előtte Kiss száját is elhagyta… szóval én ezt várom a végére, hogy ránk fogják rúgni az ajtót. Plusz ugye Judit is feliratkozott a listára. :D

Ripazha - 2022. 04. 26. 20:31

“srácok rambo nincsen”
Szerintem könnyű volt megfejteni a rambo mizériát…
Máskülönben kb egyszerre elnagyolt, mimt ahogy egy filmnek/sorozatnak lennie kell ahhoz, hogy átadjon valamit, és egyszerre reális/korhű. Ami ellentmondásnak hat, de talán ez is az ellentmondásos rendszert mutatja.
Tény engem megvett kilóra, az is hogy “független” már amennyire lehet itthon.
Nagyon várom a maradék 3 részt, mert attól függ majd, hogy elindít e valamit vagy sem.
És talán megvan az új moszkva tér, a korunk moszkva tere ;)

Ripazha - 2022. 04. 26. 20:55

Ui. Muszáj vagyok duplán kommentelni mert közbe vosszaolvastam.
Zseniális a sorozat, és elmondom mé.
Annyi indulatot szült a nézőkben, és vitát robbantott(értem ezalatt titeket), hogy már ezért megérte megcsinálni. Volt fekete auto vahy nem volt.
Nyilván nem én fogok igazságot tenni, lévén hogy 90 es evekbent születtem, de tisztelem a sorozatot azért hogy el mert készülni.
És valószínűleg van benne a jelenkorra való reflektálás, mivel a készítő a jelen korban él, így valószínűleg meritkezett a mostani időkből. A legtöbb alkotót abból meritkezik amit ismer.
De nem biztos hogy tudatos, ezt ellenőrizni nem tudjuk.
Én élvezem amit a sorozat ad, meg azt is amit a ti vitatok.
Abszolút vagy szubjektív igazságok. Ejj de jó kis vitaest lenne ebből…

irgum76 - 2022. 04. 27. 03:05

én arra tippelek, hogy Barna nem fogja bemószerolni Gerit
inkább megpróbálja megzsarolni és erre fog rácseszni

szk - 2022. 04. 27. 19:58

A lerobbant taxis jelenet óta Száva gyakorlatilag tudja hogy Demeterrel mi a helyzet. Még ha ez nyíltan ugye nem is lett kimondva. Szóval Barna sok újat nem fog tudni mondani.

Jon - 2022. 04. 28. 00:32

@szk Mit tud Száva? Nekem nem jött le.

Rob - 2022. 04. 28. 18:03

Hátha érdekel valakit, A Besúgó író-rendezője, Szentgyörgyi Bálint szerepelt a TheVR Timeout podcastban. Érdemes megnézni.

walaki - 2022. 04. 29. 15:38

@szk, @Jon: nekem se jött le.

Szerintem Száva meg van győzödve róla, hogy a suprafon a kádergyereké volt, aki menteni akarta magát, ezért hazudta csak, hogy Gerié (lássuk be, Száva szempontjából jóval hihetőbb, hogy egy hazug seftesé). Egyedül Barna tudja, hogy mi az igazság, és ő még nem mondta el Szávának.

Sheev Palpatine - 2022. 04. 30. 15:02

Valaki meg tudja mondani, hogy mi az endingben szóló dal címe. Olyan ismerősnek tűnik pedig

Lsc - 2022. 04. 30. 18:52

Sheev: Ha a vége főcím zenét kérdezed:I AM YANK: Sej a mi lobogonkat. Eredetiben mozgalmi dal, induló

Pipacs - 2022. 04. 30. 21:14

Sheev Palpatine: Én úgy veszem ki, hogy a végén a “Sej a mi lobogónkat” c. dal egy feldolgozása szól.

Enzo - 2022. 04. 30. 21:46

@Sheev Palpatine:
ha ending alatt a stáblistát érted, akkor iamyank – Sej a mi lobogónkat (amúgy ki is van írva)

tonks - 2022. 04. 30. 22:17

“Jöjjön közelebb Safranek.” – mehet a hét idézetének.

walaki - 2022. 05. 01. 10:16

Azért az nem semmi, hogy a készítőknek sikerült felhajtaniuk egy működőképes Volgát és MZ-t is. Egyiket se láttam már forgalomban vagy 20 éve…

6. rész

Nekem nagyon tetszik! Pontosan az történt, amit vártam, de nem úgy, ahogy vártam, ezért nagyon szórakoztatott.

SPOILER
Nagyon tetszett Barna reakciója, nagyon hiteles. Amikor még a csajt is lenyúlta, nem csoda, hogy gázolásra vetemetett, simán el tudom képzelni, hogy ez a való életben is előfordulhatna.

Az is remek volt, ahogy Geri nem tudta elérni telefonon a tartótisztjét, nagyszerű feszültséget keltett az egész.

A rész végén, az hogy Thuróczy döbbenten bámul, remek volt, de erre számítottam, mert jó színész. Viszont ahogy Geri tátott szájjal nézni, majd Juditra, aztán megint rá, azon hangosan felröhögtem, akkora alakítás!

Az nem volt világos egyébként, akkor most a negatívot sikerült lenyúlni? Azt hiszem igen, különben már kifordult volna teljesen magából, viszont most csak simán ideges. De aztán lehet, hogy tévedek és nem.

Na ebből mi fog egyébként kisülni… Mivel barátjának tartja a lánya Gerit, mondhatja, hogy a lánya csak az informátornak segített, illetve Geri is mondhatja, hogy csak a barátnője apjával beszélt (mondjuk Barna esetében ez már késő, de Szávánál még beválhat, ha lebukik).

Kíváncsi vagyok, mi lesz még itt! Nagyon jó csavaros a sztori.

Aldo - 2022. 05. 01. 22:03

Jó volt a telefonos jelenet, hozta a feszült hangulatot, ami kellett. Mai szemmel is milyen retró már, hogy gyorsan át kellett nyálazni az aktákat, hogy időben meglegyenek a terhelő adatok Barnáról. Ma már két kattintás lenne az egész.
Eleinte azt hittem, hogy a fóti találka lesz a fő feladat, de most már november 7-re készülnek. Kíváncsi vagyok hogyan lehet a sztorit akár több évadra elhúzni. Tippre nem sikerült megszerezni a negatívokat, mert még ki is hangsúlyozták, hogy a fotólaborban állandóan dolgozik valaki dupla műszakban.
Tippre Barna csinálni fog még valami hülyeséget.

Enzo - 2022. 05. 03. 00:53

1×06 (pótlás szombatról)

Barna nagyon alapos: az árulás hírével nem Szávához megy egyből, hanem felkérdezi Demetert. Mondjuk ez most plot szempontból is jól jött, Geri gyors gondolkodással szerzett még egy kis időt magának (először csak pislogtam, hogy mit akar a hűtővel…), plusz mellé némi infót Barnáról az utolsó pillanatban az épp leváltott Imrétől, és így be is fenyítette… nekem még mindig kicsit furcsa a visszafogottként megismert srácot így látni, de hát azt igazán nem mondhatjuk, hogy nincs karakterfejlődése. Apropó, a szerelemben viszont azért még mindig elég gyámoltalan, de szerencséjére Judit vezeti – a “Jöjjön közelebb, Safranek” tényleg mehetne a #hétidézete rovatba (ha lenne még ilyen :/). Barna meg a taxit vezeti, és kellően felcseszte az agyát, hogy még a kiszemelt nőt is lecsapja a kezéről ez a gyerek…tegyük hozzá, valóban kellően pofátlan volt a mozi alatti falazás kérése első szívességnek (yay, Macskafogó!), de persze azért az autóval elütés túlzás.
Na és akkor végre eljutottunk oda, hogy Geri megtudja, kicsoda Judit apja :D Ideje volt már, de zseniális a jelenet, ahogy bámulnak egymásra :D

Darabkák:
– Na, Geriről is flashback, méghozzá sakkozós, sokat mondjuk nem tett hozzá a sztorihoz.
– Hát Imre se egy matyóhímzés, de az utódja aztán tényleg egy tapló f@sz…
– Az nekem se tiszta, hogy akkor most a lefotózott lista minden nyomát sikerült-e eltüntetnie (magához vennie, elégetnie, stb.)…
– Katka ledobta a terhesség-bombát, kíváncsi vagyok, hogy Száva mit kezd ezzel.
– Apropó Száva, az szerintem egész korrekt volt tőle, hogy a gyűlés elején megemlítette a lista időszakos elvesztését.
– Katka apja azt tanácsolja, hogy “a gyerek érdekében hagyd itt az országot” – egy ilyen tanács ma se lenne alaptalan :(
– Száva érdekes csomagot vett át, ez biztos majd a NOSZF-napi akcióhoz kell.

walaki - 2022. 05. 06. 12:40

A csomagra én is kíváncsi vagyok, mi lehet! Azt mondja is, hogy az aznapi akcióhoz kell, de hogy mi lehet benne 150 Ft-ért, amit csak a feketepiacon lehet beszerezni…? Biztos nem narancssárga festék, mert az van az Áfészben is. Szórólapok talán? De ahhoz meg túl kicsi és rejtélyes a csomag. Szóval furdal a kíváncsiság, nem kicsit, nagyon! :-)

Dani - 2022. 05. 06. 13:35

walaki: mai részből kiderül :)

Don Fanucci - 2022. 05. 06. 16:40

1×07

Ez egy eléggé jó rész volt, gyönyörűen beérett egy rakás történés, amire már számítani lehetett. Félig-meddig évadzárónak is megtette volna, főleg a végén nyitva hagyott kérdéssel. Kíváncsi vagyok, milyen olajat öntenek a tűzre a fináléban. A badass Demeter aki kb. akkor született, amikor jól megbotozták azon a kellemes aszódi estén, remekül működik. Hihetetlenül betalált, amikor kiosztotta Imre bát. Az is jó, ahogy megmutatják, milyen kevésen múlt, hogy valaki a demokratikus, vagy a népnemzeti ellenzékhez csatlakozik-e majd.

Sigismundus - 2022. 05. 07. 09:28

És most, egy kicsit komolyabb, egy valódi, régi ellenzéki véleménye a sorozat mutatta világról, és a valóságról. Elég távol vannak egymástól, emlékei szerint:

https://telex.hu/kult/2022/05/07/veiszer-alinda-rainer-m-janos-hodosan-roza-rendszervaltas-a-besugo-sorozat-hbo

Kempesbaba - 2022. 05. 07. 13:05

Sigismundus: Bealudtam, megelőztél :)
Komolyra fordítva a szót, nem értem azt, hogy a készítőknek miért nem jutott eszébe (miért nem volt igénye rá), hogy egy hasonló tapasztalatú embert felkérjenek mondjuk tanácsadónak?

Broski - 2022. 05. 07. 13:14

Miért nem értik meg az emberek hogy ez még mindig egy szórakoztató fikciós sorozat :D

Nem történelmi / valódi történeten alapul.

Kempesbaba - 2022. 05. 07. 13:25

Broski: Miért nem értik meg az emberek, ha egy történet-akár fikciós is- létező, vagy egykor létezett korban játszódik, akkor a készítőknek illene törekednie a legnagyobb korhűségre?
Fel kéne fogni azt, hogy ezt az érát sokan az ilyen sorozatokból, filmekből fogják megismerni és nem lenne jó az ha azt hinnék, hogy ez tényleg megtörténhetett (volna) akár így is.

walaki - 2022. 05. 07. 13:45

@Broski: egyetértek! Már itt az SJ-n is megállapítottuk, hogy történelmileg nem teljesen korhű, de ez nem is baj, mert akkor nem is lehetne sorozat (ilyen klassz legalábbis biztos nem).

@remi: na most én szúrtam ki egy kis időhibát, ami biztos másnak még fel sem tűnt. (Bakker, Nemere alkotott az időhibára egy tök jó szót Az idő vándoraiban, de mivel több évtizede olvastam, sehogy sem jut eszembe… krono valami)
Na mind1, a hiba az, hogy amikor Demeter egy polchoz van bilincselve, a polcon egy Commodore 64-es látható. Csakhogy ez egy második generációs hardware (C= 64C), amit nem gyártottak még akkor, csak a bumfordibb, fekete gombos első generáció létezett 85-ben.

@Dani: hát kiderült, de sehogy sem értem, miért kellett ezt a feketepiacon beszerezni?

7. rész

Bizony, nagyon jó rész volt! Á, nem is lehet spoilermentesen beszélni róla, tessék megnézni, nem fogtok csalódni!

Aldo - 2022. 05. 07. 13:49

Te nem bírod felfogni mi az, hogy fikció? A lényeg a karaktereken és a cselekményen van, a korszak csak egy háttér.
1985-ben nem tört ki felkelés és nem omlott össze a rendszer és nyílván itt sem fog. Miért is ne mutathatnák be ilyennek száváékat? Ez továbbra sem a national geographic, hogy egy doku filmet forgassanak. Mintha egy törvényszéki panaszkodna, hogy q csi nem is ilyen a valóságban, holott ott is a heti ügy lényeg.
Aki pedig egy fiktív soriból akar megismerni egy adott korszakot, annál komoly bajok vannak, úgyhigy fejezd már be a rinyálást.

walaki - 2022. 05. 07. 14:01

@Kempesbaba: “a készítőknek illene törekednie a legnagyobb korhűségre”

Tény, hogy nem sikerült 100%-ig tökéletesre, de azzal igazán nem lehet vádolni a készítőket, hogy ne törekedtek volna rá! Látszik, hogy nagyon is minden tőlük telhetőt megtettek a korhűségért, és nem semmi eredménnyel!

“nem lenne jó az ha azt hinnék, hogy ez tényleg megtörténhetett (volna) akár így is.”

Pedig hidd el, nem áll ez túl messze a valóságtól. Ha lettek volna még kevésbé rendszerből kiábrándult és kicsit ügybuzgóbb szekusok, akkor tényleg simán megtörténhetett volna!

De nem is ez a lényeg, hanem hogy _megtörténhet_ (nem múlt idő, hanem jelen). Ugyanis a retro kor csak egy köntös, ez igazából a jelenlegi rendszer zseniális kritikája, ha ez esetleg nem esett volna le eddig.

Kempesbaba - 2022. 05. 07. 15:17

Aldo: próbálj meg kicsit irodalmibban fogalmazni, mert nem a kedves édesapád hátsójából rángattál elő.
Ami a felvetésed lényegi részét illeti, nem fogunk ebben sosem egy nevezőn lenni, mert ha a te felvetésedet vesszük figyelembe, akkor a második szezonban jöhetnének a dinoszauruszok, Hulk, vagy akár az ufo-k is. Zárójelben megjegyezve a ,,törvényszékiek” igen is panaszkodnak némely csi epizód valóságtartalma miatt. Érdemes utána olvasni, van erről magyar nyelvű cikk is.

Kempesbaba - 2022. 05. 07. 15:19

walaki: szekusok?! Még az országot sem találtad el:D

Aldo - 2022. 05. 07. 18:20

@Kempesbaba

Csúsztatsz és szándékosan félreérted azt, amit írtam. A dokumentalista jelleget kéred számon – ami szintén nem mindig objektív, lásd a napi szinten érkező moslék II. VH-s filmeket – miközben még mindig egy szórakoztató sorozatról van szó.
Miért is csodálkozom, hiszen minden fórumon van egy ilyen kötekedős gyökér, aki felesleges problémát kreál ott, ahol nincs.
Ugye valami feljelentgetős házmester voltál az előző érában? Egyébként a kutyát nem érdekli, hogy ki miért hisztizik. Az írók, a producerek és a forgalmazók úgyis azt fogják nézni, hogy eladható legyen a műsor.
De hadd éljek egy klasszikussal: “ha nem tetszik, ne nézd.”

Ripazha - 2022. 05. 07. 18:43

Ooo imádom ezt a vitát még mindig amit gerjesztett.
Kíváncsi vagyok az évadzáróra.
Leginkább azért, mert ott fog szerintem kiderülni, hogy egy jelenkorra reflektálás, húz egy walesibardokat(abban jók vagyunk) csak a végkonklúzió kérdéses, hogy menjünk vagy maradjunk.
Vagy egy 80-as évekbe helyezett szórakoztató alkotásról van e szó.
Várom.

walaki - 2022. 05. 07. 22:58

@Ripazha: szerintem a kettő nem zárja ki egymást, simán lehet egyszerre utalás és szórakoztató is. De igazad van, a végén úgyis kiderül!

@Kempesbaba: a szekus a latin securitatis (nemzetbiztonsági) szóból ered, és a foglalkozás gyűjtőneve (kb. mint a hekus a rendőrökre). Latinország ugye nincs, rómaiak meg itt Pannónia provinciában is voltak, nemcsak a keleti szomszédnál :-)

De ha már érdekelnek az elnevezések, idehaza az ÁVH volt nagyon hírhedt és retteget szervezet. Tudtad, hogy OV képes volt a mostani nemzetbiztonságiakat AlkotmányVédelmi Hivalatnak elkeresztelni? (Olvasd össze szavak kezdőbetűit!) De jó, hogy még véletlenül sem akart semmire sem utalni ezzel, ugye?

Tamás - 2022. 05. 08. 07:45

“a készítőknek illene törekednie a legnagyobb korhűségre”

Ezt akárki is írta, abszurd dolog. A készítők ha akarják, törekednek. Ha akarják, akkor meg nem. Semmi illőség nincs abban, hogy ki hogy akarja megcsinálni a saját művét.

“akkor a második szezonban jöhetnének a dinoszauruszok, Hulk, vagy akár az ufo-k is.”

Igen, jöhetnének. És lehet tippelni, hogy fognak-e jönni. Az érvelés nem úgy működik, hogy a készítő mond valamit a sorozattal, neked nem tetszik, és ezért azt mondod, hogy akár azt is mondhatnák, hogy. igen, megtehetnék. kérdés, hogy mennyivel vagy hajlandó fogadni arra, hogy meg is teszik.

Tamás - 2022. 05. 08. 07:51

Én megértem (és természetesen sajnálom) azt, akit ez zavar. És örülök, hogy engem nem zavar, sőt, kimondottan élvezem, de addig jó, míg pont az érzékenyebb réteg miatt nem kell minden epizód elé kiírni mindenféle jelzést, hogy ez csak fikció, meg hogy lehet, hogy nem minden úgy volt, mint a valóságban, mert megint ott fogunk tartani, hogy valaki azon akad ki, hogy a középkori sorozatokban az embereknek nem rothad a foguk. Bocs, de tényleg azt gondoltam volna, hogy mindenki kerüli azt a műfajt, amiről tudja, hogy nehezen fogja viselni, és ha valami seb éri, akkor azt elmondja, és nem újra meg újra belemártja a kését. El lehet fogadni, hogy valakinek igen, másnak meg nem, de miért akar bárki is meggyőzni bárkit? Attól jobb lesz neki?

walaki - 2022. 05. 08. 15:42

@Tamás: á, hagyd. Egyrészről igazad van, hogy mindenkinek szíve joga úgy csinálni a saját művét, ahogy akarja; másrészről egyáltalán nem is igaz az az állítása, hogy a készítők ne igyekeztek volna minnél jobb korhűségre. Néha egészen elképesztő, milyen retro cuccokat sikerült felhajtaniuk csak a díszlet kedvéért!

Broski - 2022. 05. 12. 15:22

Holnap finálé, hype is absolutely REAL

Don Fanucci - 2022. 05. 13. 12:05

1×08

Számos kisebb-nagyobb sebből vérzett ez a sorozat, de minden tekintetben hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem minden egyes percét. A fényképezés gyönyörű volt, a színészek egyszerűen hasítanak, Patkós Márton hihetetlen, a párbeszédek élesek, kemények, tökösek, belevalók. És amikor a végén Demeter áll szemben a Parlamenttel és felcsendül a “nincsen apám, se anyám” – az katartikus…

Valódi helyzetek, döntések, karakterek és nagyon erős pillanatok jellemezték ezt az évadot, és ha nem lesz folytatás, akkor is ez lesz az egyik legnagyszerűbb dolog, ami ebben az évtizedben az országban történt.

Elképesztő lejáratókampány bontakozott ki az utóbbi hetekben, de aki hozzám hasonlóan minőségi high concept anyagokon nőtt fel, az konkrétan sír örömében, hogy egy újabbal lettünk gazdagabbak. Ráadásul olyannal, ami ilyen fajsúlyos témában tudott nagyon újat mondani. Hihetetlen évadzáró volt, napokig a hatása alatt leszek, az biztos…

Broski - 2022. 05. 13. 12:16

Nekem abszolút hozta, az első 20p abszolút csudálatos volt!!! Azt kaptam amit vártam, remekül szórakoztam és tuti újranézős dara lesz az egész sorozat.

SPOILER

=========

Bírtam Gerinek a folyamatos csikicsukiját az elvtársal, Karcsi ahogy kiütötte az arcot, Barna és Geri “bonding”-ja, Barna beszólása Vasas drukker főmuftinak, Kata összelegózta mi történt Aszódon, Száva hogy fért be abba a csomagtartóba lmao.

HOL A MÁSODIK ÉVAD BERENDELÉÉÉÉS

winnie - 2022. 05. 13. 17:28

nem hiszem, hogy csak azért, mert akadnak többen, akik csalódtak és ennek hangot adnak, bármilyen kampányról, főleg lejáratásról kéne beszélni. ez pont annyira alaptalan, mint amikor a pozitív kezdőkritikákra perszézések jönnek, mert hbo-s a sorozat. nagyon felesleges és felelőtlen túlgondolni az egészet, occam brotovája: legtöbbször a legegyszerűbb magyarázat a nyerő. itt az, hogy azért vannak negatív kritikák, mert vannak sokan, akik negatívan látják a sorozatot. akik meg nem nyilvánulnak meg, talán azok sem olyan pozitívak, mint korábban.

én speciel örülök, hogy sokaknak tetszik, és érdeklődve olvasom az ellenvéleményeket, némelyik mellélövésein csodálkozom. a sorozatot szerettem, de szerintem azért az idei 40–50 legjobb újoncban nem lesz benne nálam annak köszönehetően, hohy nem volt képes a pilot után szintet lépni, és hogy a finálé csak ötleteket tartalmazott, nem állt össze az egész koheens epizóddá.

a high conceptséges megállapítással mindjuk vitatkoznék, túlságosan is hozta a műfaj stílusjegyeit (a hasonló sorozatoktól csak az idő és a közeg különböztette meg, ami persze a fő vonzereje volt, imádtam, egyébként az eszköztára, a plot görgetése rém tipikus volt), meg maszatolt is volt és a karaktereit sem szolgálta ki igazán.

remi - 2022. 05. 15. 08:55

A 108-as epizód előrevetíti, hogy ha lesz 2. évad az akkor 89-ben vagy 90-ben fog játszódni.
Nem nagyon értem az itt picit feljebb szuperlatívuszokban beszélő hozzászólásokat…. Végre volt egy értékelhető magyar gyártású sorozat, ami hozta a HBO szokásos szintjének talán a közepét, talán az alját, de semmi katartikusat vagy kiemelkedőt nem hozott. A 107-108-ban pl. “bognár elvtárs” irritálóan borzalmas vagy inkább borzalmasan irritáló volt (valami színpadi színész lehet az ürge, kamerának nem nagyon szabadna a közelébe se engedni) a történet igazából klisés és gyenge, ráadásul olyan, ami akkor és abban a közegben egészen biztosan NEM történhetett volna meg. (Ugyan fikciós történetről van szó, se mivel alapvetően a 80-as évek emblematikus zenéire, tárgyaira és külsőségeire alapoztak így én elvártam volna a történetet is ebben a közegben létezhetőként.)
Evvel együtt érdemes lenne folytatni, persze kevesebb hibával.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz